Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Bollinger Bands

De Bollinger Bands zijn een instrument dat wordt gebruikt in de handel om de volatiliteit van een financieel actief te analyseren en de trend te bepalen (stijgend, dalend of zijwaarts).

Met andere woorden, deze bands laten zien hoeveel de prijs van een financieel instrument fluctueert. Bovendien gebruiken beleggers ze om mogelijke prijsstijgingen of -dalingen te anticiperen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de Bollinger Bands deel uitmaken van de technische analyse. Dit is de analyse die voornamelijk visuele instrumenten gebruikt om op de markt te opereren.

Een ander belangrijk punt is dat technische analyse meestal de voorkeur heeft van traders die op korte termijn opereren, omdat ze relatief eenvoudige en snelle tools gebruiken.

Hoe de Bollinger Bands worden berekend

De Bollinger Bands worden berekend op basis van twee elementen: het voortschrijdend gemiddelde en de standaardafwijking of typische afwijking. Dus we hebben:

  • Het voortschrijdend gemiddelde (M) van x periodes, waarbij het gebruikelijk is om 20 periodes te nemen.
  • De standaardafwijking (DT). Dit is een maat voor spreiding die wordt berekend als de vierkantswortel van de variantie. Het toont dus hoeveel de prijs van het actief afwijkt van het gemiddelde.

Nu worden er drie lijnen getekend:

  • Een centrale lijn die overeenkomt met het voortschrijdend gemiddelde van 20 periodes.
  • Een bovenste lijn die gelijk is aan het voortschrijdend gemiddelde plus de standaardafwijking vermenigvuldigd met twee (M+2*DT).
  • Een onderste lijn die gelijk is aan het voortschrijdend gemiddelde min de standaardafwijking vermenigvuldigd met twee (M-2*DT).

Interpretatie van Bollinger Bands

De banden fungeren als een indicator van volatiliteit. Hoe breder ze zijn, des te volatieler de koers. Omgekeerd geldt dat wanneer het verschil tussen de bovenste en onderste band nauwer wordt, de volatiliteit afneemt. Dit komt doordat de afstand tussen de banden afhangt van de standaardafwijking, die een maat is voor spreiding.

Wanneer de afstand tussen de banden gestaag begint te verkleinen, kunnen beleggers anticiperen op een aanstaande toename van de volatiliteit. Deze toename kan gepaard gaan met een opwaartse of neerwaartse trend.

In een dergelijk scenario hangt de voorspelling of het activum zal stijgen of dalen af van de nabijheid van de waargenomen prijs tot de bovenste of onderste band. Als de prijs in de buurt van de bovenste band komt, wordt een aanstaande opwaartse doorbraak verwacht. Als de prijs echter dichter bij de onderste band komt, wordt een aanstaande neerwaartse doorbraak verwacht.

Een mogelijke beleggingsstrategie is om te profiteren van periodes waarin de bandbreedte afneemt om een positie in te nemen. Bijvoorbeeld, als een stijging wordt verwacht, kan het verstandig zijn om het activum te kopen en vervolgens te verkopen wanneer het stijgt.

Het is echter belangrijk op te merken dat elke belegger zijn eigen strategie heeft. Sommigen volgen bijvoorbeeld de contrarische theorie en interpreteren een bullish sentiment als een overbought-situatie, waarbij ze een aanstaande bearish trend voorspellen.

In die zin, wanneer wordt overbought waargenomen met behulp van de banden? Dit gebeurt wanneer de prijzen dichter bij de bovenste band komen. Aan de andere kant, als de koers dichter bij de onderste band komt, wordt dit beschouwd als oversold.

Een andere overweging is dat dit instrument vaak wordt gebruikt in combinatie met andere tools zoals de RSI. Op die manier kan een meer volledige analyse worden gemaakt.

Het moet worden opgemerkt dat activa meestal niet worden verdeeld volgens een normaal, er treden willekeurige processen op.

bulish signaal Bollinger Bands
Bollinger Bands

Ondersteuning-Weerstand in de Bollinger Bands

Wanneer we een zijwaartse markt vinden, blijven de Bollinger Bands stabiel, en wordt aangenomen dat ze dienen als ondersteuningen en weerstanden, aangezien de prijs meestal neigt naar het gemiddelde (mean reversion).

Wanneer de prijs uit een van de banden komt en dan terugkeert naar het gemiddelde (in het bereik van de Bands), zal de maximale of minimale waarde die het genereert een weerstand of een ondersteuning worden (zie eerste grafiek).

Bollinger Bands

In dit voorbeeld illustreren we hoe in een zijwaartse trend de bovenste Bollinger Band horizontaal blijft, wat weerstand aangeeft.

*Artikel is geschreven in samenwerking met Enrique Valls.

Gerelateerde artikelen

Copy Trading: Een beginnersgids
In de afgelopen jaren heeft een van de snelst groeiende nieuwe handelsvormen sociale handel, ook bekend als copy trading, aan populariteit gewonnen. Maar wat houdt deze praktijk in? Is het betrouwbaar? En zo ja, hoe kan ik eraan beginnen? In di...