Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Dow Jones Industrial Average (DJIA)

De Dow Jones Industrial Average (DJIA), vaak aangeduid als “Dow Jones” of gewoon “de Dow”, geldt als een van de meest prominente beursindices in zowel de Verenigde Staten als wereldwijd. Gecreëerd in 1896 door Charles Dow, blijft het een van de oudste en meest gevolgde barometers voor de algehele prestaties van de Amerikaanse aandelenmarkt.

De DJIA bestaat uit 30 industriële blue chips, dat zijn vooraanstaande en stabiele bedrijven met een lange geschiedenis van succes, erkenning en gevestigde marktposities. In essentie zijn dit bedrijven die de toon zetten in hun respectievelijke sectoren.

Het unieke aspect van de DJIA is dat het een prijsgewogen index is, wat inhoudt dat de samenstelling niet afhankelijk is van de marktkapitalisatie van de opgenomen bedrijven, maar van de prijs van hun aandelen. Hierdoor hebben aandelen met een hogere prijs een grotere impact op de index dan aandelen met een lagere prijs.

De index omvat 30 van de grootste en meest invloedrijke bedrijven in de Verenigde Staten, die actief zijn in diverse economische sectoren. Deze bedrijven worden geselecteerd door het Dow Jones comité, waarbij factoren als reputatie, economische betekenis en sectorale diversificatie worden meegewogen. In de loop der jaren zijn de samenstellende bedrijven aangepast om veranderingen in de economische en industriële landschappen te weerspiegelen.

Hoe Wordt de Dow Jones Industrial Average Berekend?

In het begin omvatte de DJIA-index 12 waarden. Voor de berekening werd een eenvoudig gemiddelde gemaakt door de prijzen van de componenten op te tellen en te delen door 12. Echter, de methodologie is verfijnd.

Tegenwoordig omvat de berekening van de DJIA de som van de aandelenprijzen van de 30 componentbedrijven, waarbij het totaal wordt gedeeld door een aangepaste deler. Dit houdt rekening met gebeurtenissen zoals aandelensplitsingen (waarbij het bedrijf het aantal aandelen verhoogt, wat resulteert in een daling van de prijs van elk aandeel), dividenden en wijzigingen in de samenstelling van de index. De resulterende score is wat wordt weergegeven in de media en op financiële trackingplatforms.

De deler wordt in de loop van de tijd aangepast om veranderingen in de markt te weerspiegelen. Bijvoorbeeld, in september 2023 was de deler 0,15172752595384. Dus, uitgaande van een totale som van de prijzen van de 30 aandelen van de index van 4.086, zou het resultaat van de index 26.929,8532 zijn (4.086 gedeeld door 0,15172752595384).

De DJIA wordt gebruikt als een belangrijke indicator om de algemene gezondheid van de aandelenmarkt en de economie van de Verenigde Staten te beoordelen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het een prijsgewogen index is en slechts de prestaties van 30 bedrijven weergeeft, wat mogelijk niet de volledige diversiteit van de markt vertegenwoordigt. Andere indices, zoals de S&P 500, die rekening houden met de marktkapitalisatie, worden vaak beschouwd als bredere en meer representatieve indicatoren van de markt als geheel.

Beperkingen van de Dow Jones Industrial Average

Zoals eerder vermeld, omvat de Dow Jones Industrial Average slechts 30 bedrijven, terwijl de S&P 500 500 waarden omvat, waardoor deze een breder marktspectrum bestrijkt.

Een ander belangrijk punt, zoals eerder opgemerkt, is dat de DJIA prijsgewogen is. Dit betekent dat een bedrijf met een hogere aandelenprijs, maar een lagere marktkapitalisatie, een groter gewicht zou hebben dan een bedrijf met een lagere aandelenprijs, maar een hogere marktkapitalisatie. Hierdoor wordt het belang van sommige bedrijven mogelijk niet nauwkeurig weerspiegeld.

Bovendien moeten we er rekening mee houden dat een stijging van €10 in een aandeel dat €30 waard is, bijvoorbeeld, dezelfde impact zou hebben als een stijging van €10 in een aandeel dat €56 kost. Dit terwijl het percentage van de stijging in beide gevallen anders zou zijn.

Andere Dow Jones Indices

De DJIA is de op één na oudste index op de Amerikaanse markt, na de DJTA (Dow Jones Transportation Average), die bestaat uit 20 waarden uit de transportsector, inclusief spoor-, land- en luchtvervoer. Daarnaast hebben we de DJUA (Dow Jones Utility Average), bestaande uit 15 waarden uit de sector van basisdiensten.

Het is belangrijk op te merken dat de DJIA bedrijven omvat uit alle belangrijke sectoren in de Verenigde Staten, behalve de transport- en nutsbedrijven.

Mijlpalen van de DJIA

Zoals eerder aangegeven, past deze index zich aan de evolutie van de economie aan.

Bijvoorbeeld, in maart 2015 verving Apple AT&T. Op vergelijkbare wijze verving Walgreens Boots Alliance General Electric in juni 2018.

Om nog een recente verandering te noemen, in augustus 2020 werden Salesforce, Amgen en Honeywell aan de index toegevoegd, ter vervanging van ExxonMobil, Pfizer en Raytheon Technologies.

Bij het afsluiten van dit artikel stond de Dow Jones op 39.131,53, waarmee historische hoogtepunten werden bereikt.

Componenten van de DJIA

De componenten van de index, volgens de pagina slickcharts.com en met gegevens bijgewerkt tot 22 februari 2024 zijn:

Unitedhealth Group Inc

Microsoft Corp

Goldman Sachs Group Inc

Home Depot Inc

Caterpillar Inc

Mcdonald S Corp

Salesforce Inc

Amgen Inc

Visa Inc Class A Shares

Travelers Cos Inc

American Express Co

Boeing Co

Honeywell International Inc

Apple Inc

Intl Business Machines Corp

Jpmorgan Chase & Co

Walmart Inc

Procter & Gamble Co

Johnson & Johnson

Chevron Corp

Merck & Co. Inc.

Walt Disney Co

Nike Inc Cl B

3m Co

Coca Cola Co

Dow Inc

Cisco Systems Inc

Intel Corp

Verizon Communications Inc

Walgreens Boots Alliance Inc

👉 Meer over Dow Jones: Beleggen in de Dow Jones via ETF’s

*Artikel is geschreven in samenwerking met @miguel-arias

Gerelateerde artikelen

Wat zijn Waarde Aandelen?
Een waarde-aandeel, bekend in de investeringswereld als "value stock", is de naam die wordt gegeven aan de aandelen van bedrijven die, volgens value investing, een marktprijs hebben die lager is dan hun intrinsieke waarde. Officieel is een waar...