Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Fundamentele vs Technische Analyse bij Aandelen

Bij het selecteren van aandelen is het cruciaal om zowel de prijs als het technische moment te overwegen. Technische analyse kan helpen weerstandszones te vermijden en koop- of verkoopprijzen te optimaliseren. Fundamentele analyse blijft belangrijk voor langetermijnbeslissingen.

fundamentele en technische analyse
Bron: Google

Wat is Fundamentele Analyse?

Het is een techniek die probeert de waarde van een activum te bepalen, gericht op de onderliggende factoren die de daadwerkelijke activiteit van het bedrijf en de toekomstperspectieven beïnvloeden.

Wat zijn de Fundamentele Principes?

De marktprijs van een aandeel weerspiegelt niet altijd de werkelijke of intrinsieke waarde ervan. Fundamentele analyse stelt dat wanneer de marktprijs lager is dan de intrinsieke waarde, het aandeel als ondergewaardeerd wordt beschouwd en men verwacht dat de prijs op termijn zal stijgen, en vice versa.

Op lange termijn zal de marktprijs van het activum zijn fundamenten weerspiegelen. Met deze methodologie kunnen we op basis van fundamentele gegevens de intrinsieke waarde van het activum vaststellen, waar de koers in de loop van de tijd naar zal convergeren, hetzij over maanden of jaren.

Via het platform van DEGIRO krijgt u toegang tot marktgegevens, bedrijfsprofielen en financiële informatie. Echter, gedetailleerde analyses van individuele bedrijven zoals die worden aangeboden bij Clicktrade zijn niet beschikbaar op het DEGIRO-platform. Als u specifieke analyses wilt uitvoeren, moet u mogelijk gebruikmaken van externe bronnen of tools.

DEGIRO

8.5/ 10

Beurs

Nederland, Europa, VS, Canada, Asia, Australia

Grote selectie commissievrije ETF's (Kernselectie)

Meer dan 50 wereldwijde markten, exclusief bewaarkosten, dividenden en royalty's

Eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken platform

Grootste broker van Nederland

Minimale storting:

€0.01

👉 Meer informatie: Hoe analyseer je een bedrijf op basis van fundamentele ratio’s?

Wat is Technische Analyse?

Het is een methode voor het evalueren van effecten door het analyseren van de statistieken gegenereerd door marktactiviteit, zoals de laatste prijzen en het volume. Het gebruikt grafieken en andere hulpmiddelen om patronen te identificeren die toekomstige marktactiviteit kunnen suggereren.

Wat zijn de Basispremissen?

 1. Alle informatie zit in de prijs:
 • Technische analyse veronderstelt dat, op een gegeven moment, de aandelenprijs alles weerspiegelt wat het bedrijf beïnvloedt of zou kunnen beïnvloeden – inclusief de fundamentele variabelen.
 • Aanhangers van het model geloven dat de fundamentele variabelen van het bedrijf, samen met de bredere economische factoren en de marktpsychologie, worden gewaardeerd in de aandelenprijs, waardoor de noodzaak om deze factoren afzonderlijk te overwegen wordt weggenomen.
 • De analyse van prijsbewegingen hangt volgens dit type analyse alleen af van het aanbod en de vraag naar een activum op de markt.

2. Prijs trends zijn repetitief

 • In technische analyse volgen prijsbewegingen trends. Dit betekent dat zodra de trend is vastgesteld, de toekomstige prijsbeweging waarschijnlijker in dezelfde richting zal zijn als de trend in het verleden dan het tegenovergestelde.

3. Geschiedenis heeft de neiging zich te herhalen (wat eens gebeurde zal opnieuw gebeuren)

 • De repetitieve aard van prijsbewegingen wordt toegeschreven aan de psychologie van de markt en haar deelnemers; met andere woorden, marktdeelnemers hebben de neiging om een constante reactie te geven op vergelijkbare marktprikkels in de tijd.
 • Technische analyse gebruikt een reeks richtlijnen om marktbewegingen te analyseren en trends te begrijpen.

👉 Meer informatie: Technische Analyse: Basis, Theorieën, Figuren en Indicatoren

Gereedschappen Gebruikt in Fundamentele Analyse

De verschillende fundamentele variabelen kunnen worden gegroepeerd in twee categorieën: kwalitatief en kwantitatief.

1 ) Kwalitatief

 • Bedrijfsmodel: Voordat we ons richten op financiële overzichten, is het cruciaal om het bedrijfsmodel goed te begrijpen. We moeten de bedrijfsactiviteiten, inkomstenbronnen, sector en belangrijkste kenmerken analyseren. Investeren zonder begrip is als leven in een land waarvan we de taal niet kennen. Een SWOT-analyse of Porter’s concurrentiekrachten kan hierbij helpen.
 • Concurrentievoordelen: Het langetermijnsucces van een bedrijf hangt grotendeels af van het behouden van concurrentievoordelen. Wanneer een bedrijf een concurrentievoordeel kan behouden, kunnen aandeelhouders langdurig beloond worden.
 • Management: De duurzaamheid van een bedrijf is sterk afhankelijk van het vermogen van het managementteam om het bedrijf effectief te leiden. Voorbeelden van goede bedrijven die failliet zijn gegaan door slecht management zijn legio.

2) Kwantitatief

De belangrijkste kenmerken van een bedrijf die worden geanalyseerd zijn:

 • Financiële structuur: Is het weinig of sterk in de schulden? Heeft het veel producten op voorraad of verkoopt het snel na productie?
 • Winstgeneratie: Genereert het jaar na jaar terugkerende inkomsten of zijn deze variabel? Hoeveel euro moet het aan product verkopen om een bepaalde hoeveelheid winst te behalen?
 • Cash generatie: van de winst die het maakt, hoeveel geld komt er daadwerkelijk in het bedrijf? Hoeveel betaalt het per jaar aan rente? Hoeveel betaalt het per jaar om zijn aandeelhouders (dividenden) te belonen?

Om deze vragen te beantwoorden, worden voornamelijk de volgende financiële overzichten van het bedrijf geanalyseerd:

 • Balans: voornamelijk de Financiële schuld en het Werkkapitaal
 • Resultatenrekening: de belangrijkste marges worden geanalyseerd (EBITDA; EBIT)
 • Cashflowoverzicht: de Free Cash Flow en de financiële marges worden bestudeerd.

Voor het nemen van beslissingen in dit soort analyses worden een reeks fundamentele ratio’s gebruikt die dienen als een goed hulpmiddel om de waardering van het actief te bepalen. De belangrijkste gebruikte ratio’s zijn:

 • Schuld: Debt to Equity, Debt to Assets, Interest Coverage, Solvency Ratio, Acid Ratio, etc.
 • Rendement: ROE, ROA, ROCE
 • Waardering op basis van veelvouden: PER; P/B; RPD, etc
 • Gordon-Shapiro model

Hulpmiddelen Gebruikt in Technische Analyse

Dit type analyse is gebaseerd op de studie van grafieken en statistische gegevens, evenals op de toepassing en interpretatie van technische indicatoren. De belangrijkste gebruikte hulpmiddelen zijn:

 • Theorie van Dow: het doel is het bepalen van koop- en verkoopsignalen op basis van de informatie die door de markt zelf wordt geleverd. De marktbewegingen worden verdeeld in 3 soorten trends: primair, secundair en tertiair.
 • Prijs trends: weerstand, ondersteuning, fluctuatiekanalen, plafond, vloer.
 • Volume
 • Formaties
  • Trendverandering:
  • Trend voortzetting
 • Japanse Kaarsen
 • Technische Indicatoren
  • Trend: voortschrijdende gemiddelden
  • Momentum: MACD, RSI, Stochastisch, Momentum, Veranderingssnelheid (ROC)
  • Volatiliteit: Bollinger Bands
  • Kracht: Volume Balans

Samenvatting van Verschillen Tussen Fundamentele Analyse vs Technische Analyse

Technische analyse en fundamentele analyse zijn de twee belangrijkste denkscholen in de financiële markten. Zoals we hebben vermeld, kijkt technische analyse naar de prijsbeweging van een effect en gebruikt deze gegevens om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Fundamentele analyse kijkt daarentegen naar economische factoren, bekend als fundamentals. In de volgende tabel tonen we de belangrijkste verschillen.

 Fundamentele AnalyseTechnische Analyse
Gebruikte informatieFinanciële OverzichtenGrafieken
TijdshorizonLange termijn: maanden, jarenKorte termijn: weken, dagen, minuten
PremissenDe beurskoers komt niet overeen met de intrinsieke waarde van het bedrijfDe prijs bevat alle informatie en volgt trends
GereedschappenRatio’s, marges, modellen.Grafieken, formaties, technische oscillatoren
GebruikInvesteringHandel

Conclusie

Zoals bij elk onderwerp in de beurswereld, bestaat absolute waarheid zelden. Het is aan individuen om na te denken, te studeren en te beslissen welke filosofie het beste bij hun behoeften en kenmerken past.

Hoewel fundamentele en technische analyse vaak als tegenpolen worden gezien, hebben sommige beleggers succes door beide technieken te combineren. Het bezitten van zowel fundamentele als technische kennis kan ons een breder beeld geven van hoe de markt werkt. Daarom is het interessant om te handelen met makelaars die zowel geavanceerde technische analyse tools als fundamentele informatie bieden, zoals Clicktrade. Ze bieden ook educatieve middelen, zoals online conferenties over technische en fundamentele analyse, om te leren hoe waarden te selecteren en transacties te lanceren met verschillende soorten orders.

Gerelateerde artikelen

Wat zijn Waarde Aandelen?
Een waarde-aandeel, bekend in de investeringswereld als "value stock", is de naam die wordt gegeven aan de aandelen van bedrijven die, volgens value investing, een marktprijs hebben die lager is dan hun intrinsieke waarde. Officieel is een waar...