Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

IG vs XTB | Welke broker is beter?

IG vs XTB, twee zeer bekende investeringsplatforms, de eerste als een van de grootste makelaars in financiële derivaten, en de tweede vanwege zijn snelle groei en nu vanwege zijn omzetting naar een aandelen- en ETF-makelaar.

IG vs XTB

Beide zijn makelaars die kunnen voldoen aan de behoeften van de beginnende belegger, maar die geavanceerde investeringstools en -producten hebben voor de ervaren handelaren die op zoek zijn naar iets meer. In deze vergelijking tussen IG en XTB zullen we analyseren wat die activa zijn, de tools die ze bieden, hoe hun platform werkt en natuurlijk de commissies.

IG vs XTB: Wat zijn ze en hoe werken ze?

Hoe Werkt IG?

IG heeft een lange weg afgelegd. Het werd geboren in het Verenigd Koninkrijk in 1974 als een makelaar om in goud te investeren, maar het duurde niet lang voordat het de sprong naar andere activa maakte.

Vandaag de dag, en met toegang tot meer dan 17.000 markten, is het de grootste leverancier van derivaten ter wereld qua volume en een van de meest innovatieve op het gebied van investeringsproducten. In feite verdeelt IG de producten op zijn website in twee secties:

 • Genoteerde producten: die Multis, Turbo24 Trading en Warrants bevatten, specifiek voor indices, grondstoffen, aandelen, cryptocurrencies en forex
 • Geleende producten: De tweede voegt opties (vanilla en barrière) toe aan dezelfde markten.

Met andere woorden, IG is een makelaar gespecialiseerd in financiële derivaten

Het heeft 17 kantoren over de hele wereld, waarvan de Nederlandse in Frankfurt en is genoteerd op de Londense beurs.

Via deze kantoren en hun website besteden ze een groot deel van hun middelen aan het opleiden van hun beleggers, iets wat ze gemeen hebben met XTB.

👉 Voor meer informatie: IG review Nederland [2024] | Veiligheid, platform, spreads en meningen

Hoe Werkt XTB?

XTB heeft een kortere geschiedenis. Het werd opgericht in 2002 in Polen, maar heeft zijn bereik uitgebreid en biedt vandaag diensten aan meer dan 930.000 beleggers in 70 verschillende landen, met 13 kantoren verspreid over verschillende landen.

Hoewel het begon als een broker gespecialiseerd in derivaten, heeft het in de loop der jaren zijn aanbod heroriënteerd, naar andere soorten eenvoudigere producten, en vandaag de dag, heeft het een aanbod van meer dan 3.000 aandelen en 300 ETF’s ter plaatse, tussen een totaal van meer dan 6.200 beleggingsproducten. Waar we ook hun nieuwe sterproduct kunnen benadrukken: De nieuwe beleggingsplannen

Het heeft kantoren in verschillende Europese landen, en bovendien is het niet alleen genoteerd op de Poolse beurs, wat een extra punt van transparantie en regulering biedt, maar sinds 2024 is het gereguleerd door de AFM, en biedt het een garantie op het gestorte geld van 100.000 euro per rekening en klant.

👉 Voor meer informatie: XTB analyse Nederland (2024): Kosten, gebruik en veiligheid

IG vs XTB in 1 minuut: Belangrijkste kenmerken

En voordat we in detail treden, laten we de belangrijkste kenmerken van elke broker bekijken

EigenschappenIGXTB
🏆 Regulatie
FCA (VK) en
BaFin (Duitsland)
KNF (Polen),
FCA (VK) en
AFM (Nederland)
🔒 GarantiefondsTot 90% van de
claims met
een maximum van
20.000 euro
100.000 €
💼 Financiële activa:Warrants
Opties
(vanilla en barrière)
Multis
Aandelen
ETFs
Rente rekening
Investeringsplannen
💻 Soorten accountsDemo,
handel en
professioneel
Standaard
💲CommissiesSpread vanaf
0,1 punt
0€
💰 Minimale storting300€0 €
📈 PlatformEigen
Mobiele app
L2dealer
ProRealTime
MT4
xStation5 en
Mobiele app
📧 ContactE-mail: [email protected]
Telefoon: 31 20 794 6610
E-mail: [email protected]
Telefoon: +357 25725352
🗣 Dienst in het NederlandsJaNee

Welke Broker is Veiliger en Betrouwbaarder, IG vs XTB?

Beide zijn brokers die naar behoren gereguleerd zijn in alle landen waarin ze actief zijn. Bovendien, omdat ze beide op de beurs genoteerd zijn, moeten ze voldoen aan hogere transparantienormen dan andere platforms die dat niet doen.

IG-regulering

Als internationale broker, wordt IG gecontroleerd door verschillende regulatoren in de landen waar het actief is, sommige van hen van topniveau. Dit zijn de vier meest opvallende:

 • FCA Brits, een van de strengste en striktste.
 • BaFin in Duitsland (voor de rest van de westerse landen)
 • FINMA in Zwitserland
 • FSCA in Japan.

In Nederland is IG geregistreerd bij de AFM, als Dienstverlenend Bedrijf van de Europese Economische Ruimte in Vrije Handel.

Bovendien, IG, binnen de holding IG Group, is een beursgenoteerd bedrijf. Zijn aandelen worden sinds 2005 verhandeld op de Londense beurs onder de ticker IGG.

IG

Is IG Betrouwbaar?

De Europese regulering van IG maakt het inderdaad een betrouwbare broker. Mocht het bedrijf failliet gaan, dan is de belegger verzekerd voor 90% van het geclaimde geld tot een maximum van 20.000€, volgens het Duitse Beleggerscompensatieschema.

Evenzo vermelden ze op hun website dat de bewaarbanken van IG zijn aangesloten bij het Depositogarantiefonds, dat tot 100.000€ per belegger dekt.

Aan de andere kant biedt de Britse broker ook bescherming tegen negatief saldo bij investeringen in spotvaluta en derivaten.

Regulering van XTB

XTB is ook goed gereguleerd en gecontroleerd in de verschillende landen waar het actief is. Onder de toezichthouders waaraan het is onderworpen, zijn:

 • De AFM
 • Poolse Financiële Toezichtautoriteit (KNF) van Polen, waar het hoofdkantoor is gevestigd, voor de meeste Europese landen
 • FCA Brits.

In Nederlands is XTB gereguleerd door de AFM en werkt als een Investeringsdienstenbedrijf van de Europese Economische Ruimte met een filiaal.

Bovendien, XTB is genoteerd sinds 2016 op de Poolse beurs met de ticker XTB.

XTB

Is XTB Betrouwbaar?

XTB biedt een zeer interessante garantie, namelijk de gescheiden rekeningen. Dit systeem houdt in dat het geld van de klanten gescheiden wordt van het eigen kapitaal van de broker, en wordt gestort op rekeningen van de JP Morgan SE bank, waar de klant de enige begunstigde is. Op deze manier, als de broker failliet zou gaan, zou het geld van de gebruikers niet beschikbaar zijn voor de schuldeisers.

Is XTB Betrouwbaar?

Aanbod van Producten en Markten van IG vs XTB

Met beide brokers kun je toegang krijgen tot een veelheid aan activa, producten en markten, hoewel het aanbod van IG meer gespecialiseerd is met afgeleide producten die niet beschikbaar zijn op andere platforms.

Producten en Markten van IG

IG staat bekend als een broker van financiële derivaten en exclusieve synthetische producten, wat betekent dat het beleggen in een breed scala aan financiële activa mogelijk maakt, waaronder:

 • Warrants
 • Multis
 • Turbo24
 • Opties (Vanilla en Barrière)
Producten en Markten van IG

Met deze producten heb je toegang tot meer dan 17.000 markten, waaronder:

 • Meer dan 16.000 internationale aandelen
 • Rond 60 valutaparen
 • 80 van de belangrijkste wereldindices
 • Meer dan 6.000 ETF’s
 • De belangrijkste grondstoffen (inclusief energie en metalen)
 • En tot 8 cryptocurrencies.

Producten en Markten van XTB

XTB, aan de andere kant, valt op door het idee dat het beleggen in contante aandelen en ETF’s zonder commissies mogelijk maakt. Bovendien heeft het onlangs een van zijn nieuwste sterproducten op de markt gebracht: De investeringsplannen

Producten en Markten van XTB

Alles bij elkaar, het heeft:

 • Aandelen: Meer dan 3.000 aandelen in 17 verschillende markten
 • ETF’s: Tot 300 ETF’s
 • Investeringsplannen: worden ontworpen naar de smaak van de gebruiker door te kiezen uit maximaal 9 per plan, uit alle ETF’s die XTB beschikbaar heeft, en door de bijdragen op maat te programmeren. Hetzelfde beleid van 0 commissies wordt gehandhaafd in de investeringsplannen. Minimale investering vanaf 10 euro.
 • Rente-inkomstenrekening: op zijn Standard-account biedt XTB een rendement op het niet-geïnvesteerde kapitaal, namelijk:
  • In euro’s: 3,80% de eerste 90 dagen en daarna 2%.
  • In dollars: 5% de eerste 90 dagen en daarna 2,50%.

Welke Broker Biedt Betere Accounttypes, IG of XTB?

Het volgende punt is ook vrij belangrijk, want we kunnen weten welk type account elke broker ons biedt

Accounts beschikbaar bij IG

IG heeft drie soorten accounts afhankelijk van de producten die je wilt gebruiken, maar vooral van je operationele ervaring, waaraan het demo-account wordt toegevoegd. Dit zijn ze:

 • Individueel account: dit is het account bedoeld voor particuliere beleggers, en bij het openen ervan kun je kiezen tussen verschillende soorten subaccounts, afhankelijk van het product of de producten die je wilt verhandelen:
  • Account voor genoteerde producten
  • Account voor opties en barrières
  • Account voor CFD’s (niet beschikbaar in Europa)
 • Professioneel account: als de klant voldoet aan de voorwaarden om als professional te worden beschouwd, kunnen ze dit type account openen, gekenmerkt door het ontbreken van hefboomlimieten. Aan de andere kant kunnen ze tot 90% margevermindering krijgen, tot 95% van het kapitaal op de rekening als garantie voor het behouden van open posities, meer financiële instrumenten en toegang tot krediet om te investeren.
 • Demo-account. Dit is een demonstratieaccount waarmee je kunt zien hoe het platform werkt. Bovendien heb je ook toegang tot exclusief educatief materiaal van de IG Academy.

Alle IG-accounts zijn compatibel met elkaar. Dat wil zeggen, je kunt de drie soorten accounts aanschaffen als je wilt handelen met het volledige assortiment IG-producten.

Accounts beschikbaar bij XTB

XTB heeft een type account: de standaard. Eerder had het een pro-account en een demo-account, maar momenteel is dit het enige type account.

Dit is hun aanbod:

 • Standaard account: Dit is een gratis account waarmee je kunt handelen met alle XTB-producten, evenals met hefboomwerking, hoewel dit wel bepaalde limieten heeft. Het is ontworpen voor de particuliere en onervaren belegger, maar is in feite geschikt voor alle profielen.

Commissies van IG vs XTB

We komen bij een van de sleutelpunten, die de meeste interesse wekken bij handelaren: de commissies. En niet zonder reden, de kosten zijn cruciaal in de handel. Dit zijn de commissies en kosten voor handelen met IG en XTB.

Commissies van IG

IG biedt concurrerende tarieven waarbij de kosten variëren afhankelijk van het beleggingsproduct waarmee je handelt en ook de markt.

Bij IG betaal je meer of minder commissie afhankelijk van of je belegt in grondstoffen, aandelen of ETF’s en of je dit doet met Turbo 24 of opties. De kosten stijgen ook als je het MetaTrader 4-platform gebruikt.

Dit zijn de commissies per product:

 • Aandelen en ETF’s: IG meldt op zijn website dat je zonder commissie in aandelen kunt beleggen, hoewel er extra kosten in rekening worden gebracht. Specifiek, 0,06% voor opening en sluiting met een minimum van 5€ online en 15€ telefonisch
 • Valuta’s: minimale spread van 0,6 pips (EUR/USD) en maximaal 1,5 (EUR/JPY).
 • Grondstoffen: minimale spread van 0,3 (spot goud). Er zijn geen transactiekosten
 • Indices: minimale spread van 0,8
 • Cryptocurrencies: momenteel wordt er alleen gehandeld in cryptocurrencies met Turbo24, wat betekent dat er geen commissies worden betaald voor een waarde gelijk aan of groter dan 300€. De minimale spread is 0,4

Terwijl bij producten met hefboom:

 • Turbo24: Vanaf 0 euro commissie
 • Barrière-opties: 0,1 eenheden per contract
 • Vanilla-opties: 0,1 eenheden per contract

Aan deze kosten worden andere toegevoegd voor extra diensten zoals:

 • Kosten voor het gebruik van ProRealTime, die oplopen tot 30 €.
 • Kosten voor inactiviteit als je meer dan twee jaar niet handelt, wat neerkomt op 14 € per maand.
 • Kosten voor het ontbreken van documentatie, die van toepassing zijn als je formulieren zoals Ben W-8 of Ben W-9 niet invult als je handelt op de Amerikaanse markt. Deze kosten betekenen een extra betaling van 50 €.

XTB-kosten

XTB brengt geen kosten in rekening voor accountonderhoud of voor het kopen en verkopen van aandelen en ETF’s tot een maximum van 100.000 € per transactie. Wat wel van toepassing is, is een tarief van 0,5% voor valutaconversie.

Voor de rest van de operaties past XTB een reeks variabele spreads toe, afhankelijk van het betreffende actief. Deze kosten zijn:

 • Echte aandelen en ETF’s: 0 euro tot 100.000 en 0,2% vanaf dat bedrag (minimaal 10€)
 • Investeringsplannen: Hetzelfde. zonder kosten tot 100.000€ en 0,2% vanaf dat bedrag (hetzelfde als bij aandelen). Er kan een valutaconversiekosten van 0,5% worden toegepast als er in ETF’s wordt belegd.

Aan de andere kant heeft het onlangs een traditionele kosten van10 € voor inactiviteit verwijderd als je meer dan een jaar geen enkele operatie uitvoert.

IG vs XTB: Minimale Storting en Accountopening

Minimale storting bij IG

IG staat stortingen toe via verschillende methoden en brengt geen stortingskosten in rekening. De methoden om geld te storten zijn onder andere:

 • Bankoverschrijving
 • Debetkaarten: Maestro, Visa, Electron, MasterCard
 • Creditcards: Visa, MasterCard, Discover
 • Paypal

De minimale storting per kaart bij IG is 300 €.

IG brengt geen commissie in rekening voor het opnemen van fondsen.

Een IG-account openen in drie stappen

Je IG-account aanmaken is een eenvoudig en snel proces. Je kunt dit doen in slechts drie eenvoudige stappen:

 • Klik op de optie “open een account” in de rechterbovenhoek van hun website: eenmaal binnen, voer je persoonlijke gegevens in, kies het type account dat je wilt aanmaken en lever de gevraagde documentatie aan.
 • Vul de vragenlijst in: dit bestaat uit een reeks vragen over je kennis van investeren om ervoor te zorgen dat je over de nodige informatie beschikt.
 • Overboeken van fondsen en beginnen met handelen: door middel van overboeking of kaart, fondsen overboeken en beginnen met investeren.

Minimale storting bij XTB

Een van de voordelen van XTB is dat het geen minimale storting bevat.

Je kunt stortingen doen via:

 • Bankoverschrijvingen.
 • Credit- en debetkaarten.
 • PayPal.
 • Moneybookers.
 • Neteller.

Een XTB-account openen in vier stappen

Open een XTB-account is een eenvoudig proces dat je 100% online kunt doen. Dit zijn de te volgen stappen:

 • Ga naar de website: eenmaal daar, klik op “Word klant” en voer je e-mailadres in.
 • Geef je persoonlijke gegevens: vul de volgende schermen in met je persoonlijke gegevens.
 • Selecteer het platform dat je wilt gebruiken om te investeren: en kies ook de valuta van het account.
 • Verifieer je identiteit: lever de gevraagde documentatie hiervoor aan.

IG Handelsplatform vs XTB

Het handelsplatform is het hart van de broker. Of het nu IG of XTB is, ze hebben allebei een eigen platform dat geschikt is voor de diensten die ze aanbieden.

Daarnaast moet worden opgemerkt dat met IG je toegang hebt tot MetaTrader 4 en ProRealTime, terwijl XTB alleen zijn eigen platform heeft, de xStation5.

IG-platform

IG-platform

IG heeft een webplatform dat geschikt is voor zowel beginnende beleggers als ervaren handelaren. Het is gemakkelijk te gebruiken, heeft alle nodige functies en kan worden aangepast.

Vanaf daar laat de broker je zijn eigen platform gebruiken of handelen met MetaTrader 4 of ProRealTime, twee van de bekendste platforms die geen introductie nodig hebben. Dus, zoals je weet, met beide handelsplatformen, heb je toegang tot geavanceerde analyse- en handelstools:

 • Mobiele app: beschikbaar voor iOS en Android met dezelfde diensten als de website.
 • ProRealTime: pakket van geavanceerde grafieken met monitoring-, analyse-, etc. tools.
 • MT4: zeer populair voor het handelen in bepaalde financiële derivaten. Kan gratis worden gedownload.
 • L2 Dealer: toegang tot de DMA-markt en trackingtools.

XTB-platform

Aan de andere kant, XTB werkt met zijn eigen platforms: xStation 5 en xStation Mobile.

De xStation 5 platform heeft alle functionaliteiten die een belegger nodig heeft, hoewel het niet het gemakkelijkste te gebruiken is. Het belangrijkste voordeel is de snelheid waarmee orders worden uitgevoerd.

Op deze manier, op het XTB-handelsplatform, heb je:

 • Interactieve grafieken
 • Een pakket technische indicatoren
 • Zoekfuncties
 • Verschillende soorten orders.
XTB-platform

Het platform kan worden gebruikt in zijn webversie of in zijn mobiele versie met xStation Mobile.

Daarnaast kan dit platform online worden gedownload (de desktopversie, beschikbaar voor pc’s en voor Mac) en de webversie. Bovendien, de mobiele app van xStation (XTB App).

Klantenservice en Diensten van IG vs XTB

IG en XTB bieden toegang tot een multichannel klantenservice.

Klantenservice van IG

IG biedt verschillende manieren om contact met hen op te nemen.

Daarnaast hebben ze een vraag- en antwoordsectie op hun website waar ze de meest voorkomende vragen over operaties en het openen van een account beantwoorden. De klantenservice is 24 uur per dag beschikbaar van maandag tot vrijdag.

Naast hun klantenservice, IG valt op door hun trainingsacademie met webinars, gidsen, videotutorials en online cursussen om hun gebruikers op te leiden.

XTB klantenservice

Zo kun je contact opnemen met XTB:

 • Live chat: Ja
 • Telefonische ondersteuning: +357 25725352
 • E-mail:[email protected]
 • ❌ Ondersteuning in het Nederlands: Nee

Net als IG, blinkt XTB uit op het gebied van opleiding met cursussen, webinars en veel informatie voor gebruikers. Bovendien biedt het trainingen met Pablo Gil, hun hoofdanalist, en een bekend figuur binnen de sector.

IG vs XTB Meningen

Zijn de gebruikers van IG en XTB tevreden? Een manier om dit te weten is via de beoordelingen op Trustpilot.

In deze zin heeft IG een score van 4,1 op 5 met meer dan 6.500 beoordelingen.

Aan de andere kant heeft XTB een score van 3,9 sterren, maar met minder beoordelingen, slechts iets meer dan 1000.

Onze Mening Over de Vergelijking Tussen IG vs XTB

Zowel IG als XTB zijn goede brokers, waarop je kunt vertrouwen. Met beide heb je toegang tot een veelheid aan markten en producten.

De belangrijkste verschil is dat met IG kun je handelen in afgeleide producten die je niet zult vinden bij XTB en eigenlijk ook niet bij de meeste brokers.

Desalniettemin, IG blijft die aura van 100% trading broker en afgeleide producten met hefbomen behouden, terwijl XTB, nu kan worden beschouwd als een broker voor handel in aandelen en ETF’s. Het is waar dat het nog steeds zijn aanbod van derivaten behoudt, maar het is steeds meer een multiproduct broker geworden waar vooral zijn aanbod van aandelen en ETF’s (met fractionele investering), evenals andere spaarproducten, opvalt.

In termen van platform en operatie, IG heeft veel meer opties, omdat het naast zijn eigen platform, dat iets eenvoudiger te begrijpen is, heeft toegang totMetaTrader 4 en ProRealTime, twee van de beste platforms die je kunt gebruiken. Echter, het eigen platform van XTB is ook zeer compleet en heeft alle tools die een trader nodig heeft. Toch heeft IG een zeker voordeel op het gebied van bruikbaarheid.

Uiteindelijk, meer dan een betere broker dan de andere, wat je hebt zijn twee goede opties voor geavanceerde handel en, op dat punt, is het erg belangrijk dat je je comfortabel voelt met het platform.

Ten slotte, we kunnen een korte reflectie maken op het klantprofiel van elke broker. Terwijl IG is gericht op ervaren beleggers die een grotere handelsoperatie uitvoeren, heeft XTB, het spectrum verbreed, en kan gaan van beginnende beleggers, die op zoek zijn om te investeren in een paar aandelen per jaar, tot de meest professionele die op zoek zijn naar marktbreedte rond valuta’s, commodities

Voors en Tegens van IG vs XTB

De volgende tabel vat de sterke en zwakke punten tussen IG vs XTB:

IG: Voors en tegens

VoordelenNadelen
✅Aanbod van breder platforms: MT4 en ProRealTime❌Catalogus bedoeld voor beleggers bereid om een hoger risico te nemen
✅Beste keuze voor professionals in trading.Hoge commissies op sommige producten zoals derivaten van aandelen of forex
✅Geen commissies op niet-commerciële transacties

XTB: Voor- en nadelen

VoordelenNadelen
0 euro aan commissies voor aandelen en ETF’s.❌Commissie voor valutawissel van 0,5%.
✅Gereguleerd door de AFM.Niet inclusief meer professionele derivaten zoals opties of Warrants.
Investeringsplannen vanaf 10 euro.
✅Gefractioneerde investering.
✅Toegang tot een veelheid aan markten en producten op een eenvoudige manier.

Samengevat, IG vs XTB. Beide zijn goede makelaars en welke je kiest hangt meer af van het type belegger dat je bent dan van andere zaken. Dus voor jou, Welke broker is beter?

Gerelateerde artikelen

De Beste Brokers om te Handelen in 2024
Als je passie trading is, heb je je vast wel eens afgevraagd, Wat is de beste broker om te traden? Het beantwoorden van deze vraag is niet eenvoudig, omdat het afhangt van het type trading op basis van de verschillende financiële activa die er ...