Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Japanse Candlesticks op de beurs: Types, grafieken en interpretatie.

Patroon van Japanse kaarsen

Wat is een Japanse candlestick? Welke soorten candlesticks bestaan er? Bij het maken van elke technische analyse mag het belang van de grafiek van de Japanse candlesticks niet worden vergeten. In dit artikel zullen we enkele basale beursstrategieën uitleggen door de uitleg van patronen van de Japanse candlesticks.

Wat zijn Japanse candlesticks?

Een Japanse candlestick is een figuur die de prijsevolutie van een activum in een bepaalde periode weergeeft. In tegenstelling tot andere grafieken van technische analyse, geven de grafieken van candlesticks ons vier essentiële gegevens bij het analyseren van de prijsevolutie: openingsprijs, sluitingsprijs, de maximale prijs en de minimale prijs.

Hoe interpreteer je een Japanse candlestick? | Wat betekent OHLC?

OHLC in het Engels Open, High, Low, Close zijn de 4 prijzen die een candlestick markeert (opening, maximum, minimum en sluiting).

In een candlestick worden 4 prijzen van de sessie aangegeven, de hoogst bereikte prijs, de laagst bereikte prijs, de sluitingsprijs en de openingsprijs.

indicatoren van een Japanse kaars
De 4 prijsindicatoren van een candlestick.

In de bovenstaande afbeelding kunnen we duidelijk de vier prijzen zien die we eerder hadden aangegeven en dat zijn:

 • De hoogste prijs bereikt van een Japanse candlestick (top) is de hoogste notering bereikt voor een gegeven tijdsinterval (bijvoorbeeld een sessie). Candlestick wordt het vertegenwoordigd aan het bovenste uiteinde van de lont.
 • De openingprijs, is de notering waarmee de sessie begint (of de tijdsperiode die de candlestick vertegenwoordigt). Het startpunt wordt weergegeven, vanaf het sluitingspunt van de vorige sessie en grafisch zou het het lage punt van de groene balk of het hoge punt van de rode balk zijn.
 • De slotprijs is de noteringswaarde waarmee de sessie sluit. Grafisch in dit geval zou het omgekeerd zijn, het zou het hoge punt van de candlestick op een groene balk (bullish) en het lage punt op een rode candlestick (bearish)
 • De dalprijs, is de laagste notering die wordt geregistreerd in de hele sessie. Op de grafiek zou het het laagste deel van de lont van de candlestick zijn.

Aan de andere kant, kan ook worden gezien dat als de sluiting van de sessie boven de opening is geweest, de figuur groen is en andersom rood. Met andere woorden:

 • De groene kleur geeft aan dat de waarde van het actief tijdens de sessie is gestegen en wordt een bullish candlestick genoemd.
 • De rode kleur geeft aan dat het is gedaald en wordt een bearish candlestick genoemd.

Componenten van een candlestick

candlesticks worden gevormd door twee componenten, het lont en de schaduw. Hieronder een meer gedetailleerde afbeelding.

componenten van een Japanse kaars

In de bovenstaande afbeelding zien we dat het lichaam van de candlestick het verschil is tussen de openingsprijs en de sluitingsprijs, als Openingsprijs > Sluitingsprijs, dan hebben we een bearish candlestick en is dan is de candlestick rood. Als Openingsprijs < Sluitingsprijs, hebben we een bullish candlestick en is de candlestick groen.

De andere component van candlesticks zijn de schaduwen. We noemen de bovenste schaduw het verschil tussen de maximumprijs van de sessie en de openings-/sluitingsprijs (afhankelijk van of het een bullish of bearish candlestick is). Aan de andere kant wordt de onderste schaduw genoemd naar het verschil tussen de minimumprijs van de sessie en de openings-/sluitingsprijs.

Soorten Japanse candlesticks

Er zijn talloze soorten candlestick en varianten. Hieronder zullen we de meest basale soorten candlesticks presenteren, afhankelijk van de grootte van hun lichaam en schaduw en welke gegevens deze figuren ons kunnen aangeven. In de volgende afbeelding kun je de verschillende basistypen candlesticks zien.

soorten Japanse candlesticks

De soorten candlesticks kunnen worden geclassificeerd als:

1- Candlestick met volledig en groot lichaam: Dit zijn candlesticks met zeer grote lichamen en zeer korte schaduwen, of onmerkbaar zoals te zien in de figuur. Dit soort candlesticks geeft aan dat de beweging richting één kant was en dat er niet veel twijfel was over kopen of verkopen.

2- Candlesticks met volledig en klein lichaam: Dit zijn candlesticks met zeer kleine lichamen en bijna onmerkbare schaduwen. Dit geeft aan dat er weinig beweging is geweest.

3- Lege candlesticks: dit zijn candlesticks zonder lichaam of schaduwen, ze geven aan dat de 4 prijzen van de candlesticks (maximumprijs, minimumprijs, sluitingsprijs, openingsprijs) niet zijn veranderd sinds de vorige candlestick.

4- Candlesticks met leeg lichaam en lange schaduwen: Het lichaam is leeg omdat de sluitings- en openingsprijs gelijk waren, maar de hoogste en laagste punten waren ver van het lichaam verwijderd. Dit betekent dat er veel volatiliteit was in die sessie, dit verraadt meestal een trendverandering.

5- Candlesticks met leeg lichaam en bovenste schaduw: Alle prijzen zijn gelijk gebleven, behalve de hoogst bereikte prijs.

6- Candlesticks met leeg lichaam en onderste schaduw: Alle prijzen zijn gelijk gebleven, behalve de laagst bereikte prijs.

Er zijn veel soorten candlesticks, maar dit zijn varianten van bovenstaanden. Het is niet zo belangrijk om elk type bestaande candlestick te kennen, maar eerder de soort strategieën te volgen wanneer we een of een reeks specifieke figuren tegenkomen. Hieronder zullen we enkele basisstrategieën opsommen over het handelen met Japanse candlesticks.

Met dit alles, dient de volgende lijst als visuele samenvatting:

 • Candlesticks met volledig en groot lichaam: Geeft weinig twijfel over koop-verkoop. Unidirectionele beweging
 • Candlesticks met volledig en klein lichaam: Geeft weinig beweging in de sessie aan
 • Lege candlesticks: Geen afwezigheid variatie in de sessie tussen opening en sluiting.
 • Candlesticks met leeg lichaam en lange schaduw: Suggereert verandering van trend
 • Candlesticks met leeg lichaam en bovenste schaduw: De hoogst bereikte prijs tijdens de sessie is gestegen
 • Candlesticks met leeg lichaam en onderste schaduw: De laagst bereikte prijs tijdens de sessie is gedaald

Investeringsstrategieën met Japanse candlesticks

Hierna gaan we de belangrijkste strategieën bekijken, afhankelijk van of ze met één, twee of zelfs drie candlesticks zijn:

Strategieën met één candlestick

Hamer en omgekeerde hamer

Zowel de hamer als de omgekeerde hamer zijn patronen van Japanse candlestick die mogelijke investeringen in de markt kunnen aangeven. Laten we de basis achter een handelsstrategie die deze patronen gebruikt, verkennen:

Hamer

De hamer is een patroon dat meestal verschijnt aan het einde van een dalende trend.

Hamer candlestick
“Normale” hamer

Eigenschappen:

 • Het heeft een klein lichaam aan de bovenkant en een lange lont aan de onderkant.
 • De lengte van de lont is meestal minstens het dubbele van het lichaam van de candlestick.
 • Het kan een bullish of bearish candlestick zijn, hoewel het meer kracht zal aangeven als het bullish is.

Omgekeerde Hamer:

De omgekeerde hame vormt zich aan het einde van een bearish trend maar suggereert een mogelijke bullish omkering.

Kenmerken:

 • Heeft een klein lichaam aan de onderkant met een lange lont aan de bovenkant.
 • De lont is minstens twee keer zo groot als het lichaam van de candlestick.
 • Kan bullish of bearish zijn.
Omgekeerde Hamer Candlestick
Omgekeerde hamer

Strategieën met twee candlesticks

Omsluitende candlesticks

Bullish-envelop
Bearish-envelop

Bullish omsluitend Bearish omsluitend

Een stijgende omhullende candlestick is wanneer een stijgende candlestick wordt voorafgegaan door een dalende candlestick met een klein lichaam en een eerdere dalende trend. Ze duiden op een trendverandering, in dit geval zal het van dalend naar stijgend zijn. Het is een betrouwbaar patroon dat vaak voorkomt. Voor de dalende omhullende candlestick, is de uitleg hetzelfde, alleen de trendverandering is dalend.

Strategieën met drie candlestick

Verlaten baby’s

Stijgende verlaten baby
Dalende verlaten baby

Stijgende verlaten baby Dalende verlaten baby

Een stijgende verlaten baby wordt gevormd door een stijgende candlestick voorafgegaan door een doji (leeg lichaam met kleine schaduwen) en een eerdere dalende trend. Het is een patroon vergelijkbaar met de stijgende omhullende candlestick, alleen dat een verlaten baby een sterkere en duidelijkere trendverandering is. Een dalende verlaten baby heeft dezelfde uitleg, alleen dat de trendverandering dalend is.

Ik laat je ook achter met andere patronen van twee candlesticks van belang, hoewel deze betrouwbaarheid iets lager is:

👉 Penetrerend patroon: patroon van twee candlesticks in handelsgrafieken dat het begin van een stijgende trend suggereert na een daling

👉 Donkere wolk: is ook een patroon van twee candlesticks dat een dalende omkering voorspelt na een periode van stijging.

Drievoudige Formatie

Drievoudige bullish formatie
Drievoudige bearish formatie

Drievoudige bullish formatie Drievoudige bearish formatie

De drievoudige bullish formatie bestaat uit twee grote bullish candlesticks, met drie kleinere bearish candlesticks ertussen. Het komt voor in bullish trends en de candlesticks in het midden zijn slechts stops voordat de bullish trend wordt voortgezet. Het is een vrij betrouwbaar patroon. De drievoudige bearish formatie is precies hetzelfde, alleen is de trend bearish.

In deze zin zijn andere drievoudige candlestickformaties, met hoge betrouwbaarheid, en zeer vergelijkbaar de volgende:

👉 Ochtendster: Na een bearish trend suggereert dit bullish patroon van drie candlesticks een heropleving in de prijzen.

👉 Avondster: Aan het einde van een bullish trend waarschuwen deze drie candlesticks voor een mogelijke daling.

👉 Drie zwarte kraaien: Dit bearish patroon, gevormd door drie opeenvolgende zwarte candlesticks, voorspelt een mogelijke daling na een bullish fase.

👉 Drie witte soldaten: Na een bearish periode kondigen deze drie opeenvolgende bullish candlesticks een mogelijke verandering naar een bullish trend aan.

Conclusies

Zoals we hebben gezien, zijn Japanse candlesticks zeer krachtige hulpmiddelen in technische analyse, aangezien er veel mogelijkheden zijn dat bepaalde patronen zoals we eerder hebben genoemd zich voordoen, bovendien zijn ze vrij gemakkelijk te begrijpen. Het moet echter worden opgemerkt dat het baseren van onze investeringsbeslissing op alleen de analyse van candlesticks zeer riskant is. Candlesticks zijn slechts enkele hulpmiddelen in technische analyse, daarom moeten bij het investeren meer factoren in overweging worden genomen, zoals macro-economische gebeurtenissen, fundamentele analyse, rendementsratio’s, en meer.

Gerelateerde artikelen

Day Trading
Day trading is een handelsstrategie. Bij day trading worden de bewegingen die de prijzen van de activa gedurende de dag ondergaan gebruikt om, in d...
Swing Trading
Wat is Swing Trading? Swing Trading is een investeringsstrategie die steunt op het analyseren van grafieken waarop de diverse onderliggende fina...