Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Nikkei 225

De Nikkei 225 is een Japanse beursindex – de belangrijkste beursindex van het land – die de prestaties weerspiegelt van de 225 meest liquide bedrijven die genoteerd staan op de Tokyo Stock Exchange. Deze index is een belangrijke indicator van de gezondheid en de richting van de Japanse aandelenmarkt. De volledige naam is “Nikkei Stock Average” en werd voor het eerst gelanceerd in 1950.

De Nikkei 225 is een beursindex die een essentieel onderdeel vormt van de economie van Japan, aangezien het de belangrijkste selectieve index van het land is, en een van de belangrijkste beursindices ter wereld. De volledige naam is “Nikkei Stock Average 225”, maar experts kennen het meestal gewoon als “Nikkei”, en vergelijken het vaak met de Dow Jones Industrial Average van de Verenigde Staten, gezien zijn rol in de Japanse economie en zijn methodologie bij het selecteren van de waarden. Deze index, gezien het feit dat het de belangrijkste index van Japan is, is een thermometer geworden van de economische en financiële gezondheid van het land zelf, en vanwege zijn gewicht heeft het ook een aanzienlijke invloed op de wereldwijde markten.

nikkei 225
Eerste nummer van de ‘Chugai Bukka Shimpo’, de voorloper van de Nikkei (Nihon Keizai Shimbun).

Deze index, die sinds 1950 wordt berekend, is vernoemd naar de krant Nihon Keizai Shimbun, algemeen bekend als Nikkei, een van de belangrijkste financiële media in Japan. De Nikkei 225 selecteert 225 bedrijven uit de meest prominente van de Tokyo Stock Exchange, vooral die met de grootste liquiditeit, en omvat een breed scala aan economische sectoren. Van technologiebedrijven tot autofabrikanten en bankinstellingen, vandaag de dag biedt de index een breed en gediversifieerd beeld van de Japanse industriële sector en in wezen van de Japanse economie.

Sinds 1971 worden de bedrijven die deel uitmaken van de Nikkei 225 gekozen door dezelfde krant die de index zijn naam geeft. Echter, elk jaar in oktober komen de selecteurs samen om veranderingen aan te brengen, ofwel om bedrijven te verwijderen en toe te voegen op basis van hun prestaties op de beurs en, zoals we al zeiden, hun liquiditeitsgraad.

Zoals gezegd, een onderscheidend kenmerk van de Nikkei 225 is de berekeningsmethode. In tegenstelling tot veel andere indices die de marktkapitalisatie gebruiken om hun componenten te wegen, gebruikt de Nikkei 225 een prijsgewogen gemiddelde methode. Dit betekent dat bedrijven met aandelen met hogere prijzen meer gewicht in de index hebben, ongeacht de totale omvang van het bedrijf. Deze methodologie kan ertoe leiden dat de index gevoeliger is voor prijsbewegingen van enkele grote bedrijven.

Geschiedenis Nikkei 225
Geschiedenis Nikkei 225

De Nikkei 225 is niet alleen een belangrijke indicator voor beleggers die de Japanse economie willen begrijpen, maar beïnvloedt ook de perceptie en de investeringsbeslissingen van beleggers over de hele wereld. Vanwege het eerder genoemde gewicht kunnen fluctuaties in deze index een indicator zijn van bredere economische trends in Azië en wereldwijd.

Bovendien is de Nikkei 225 een benchmark geworden voor afgeleide producten, inclusief futures en opties. Beleggers gebruiken het om te speculeren over de richting van de Japanse markten of om zich in te dekken tegen het risico van fluctuaties in hun Japan-gerelateerde investeringen.

Oorsprong en geschiedenis van de Nikkei 225

Hieronder vertel ik je de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van de toonaangevende index van Japan:

 1. 1950: Oprichting van de Nikkei 225 door de financiële krant Nihon Keizai Shimbun, met als doel de prestaties van de belangrijkste beursgenoteerde Japanse bedrijven op de Tokyo Stock Exchange te weerspiegelen.
 2. Jaren 1960 en 1970: Uitbreiding en aanpassing van de index om de diversiteit en dynamiek van de Japanse markt beter weer te geven, samenvallend met een snelle economische groei van Japan.
 3. 1985: Het aantal bedrijven in de Nikkei 225 wordt verhoogd tot 225, waardoor een meer volledige vertegenwoordiging van verschillende sectoren van de Japanse economie mogelijk is.
 4. Eind jaren 1980: De Nikkei 225 ervaart een van de meest opvallende periodes in zijn geschiedenis, en bereikt zijn historische hoogtepunt in 1989 met meer dan 38.000 punten tijdens de Japanse economische bubbel.
 5. Begin jaren 1990: Uitbarsting van de economische bubbel en het begin van het “verloren decennium”, met aanzienlijke dalingen en hoge volatiliteit in de Nikkei 225.
 6. Verloren decennium (1990s): Ondanks perioden van herstel, slaagt de index er niet in om de recordniveaus van de jaren 1980 opnieuw te bereiken.
 7. Heden: De Nikkei 225 blijft een belangrijke indicator van de Japanse economie en een referentie op wereldniveau, en weerspiegelt de economische uitdagingen en triomfen van Japan door de decennia heen.

Samenstelling van de Nikkei 225

De Nikkei 225 is een Japanse aandelenindex die meestal bestaat uit 225 bedrijven; uiteraard, 225 leidende bedrijven in de Japanse economie. Het doel van de analisten die ze selecteren is om alle sectoren van de Japanse economie te vertegenwoordigen, en daarvoor selecteren ze bedrijven die toonaangevend zijn in hun respectievelijke industrieën.

Het is belangrijk om op te merken dat de samenstelling van de Nikkei 225 periodiek wordt herzien, meestal in oktober. Tijdens deze herziening, en met het doel om veranderingen in de markt en de economie te weerspiegelen, voeren analisten aanpassingen en updates uit op de index. Met andere woorden, bedrijven die een aanzienlijke groei hebben doorgemaakt of stabiliteit en leiderschap in hun sectoren hebben getoond, kunnen worden overwogen voor opname in de index, net zoals de uitsluiting van bedrijven die geen positieve ontwikkeling hebben doorgemaakt, wordt overwogen.

Hoe worden de waarden van de Nikkei 225 gekozen?

De Nikkei 225, zoals de naam al aangeeft, bestaat uit 225 bedrijven. Maar hoe worden deze bedrijven gekozen? Laten we het bekijken.

De Nikkei 225 is een index van de Tokyo Stock Exchange die 225 bedrijven omvat. De selectie wordt gemaakt door een groep experts van de krant Nihon Keizai Shimbun, de belangrijkste op economisch gebied in Japan. Deze experts herzien de lijst eenmaal per jaar om te beslissen welke bedrijven binnenkomen en welke er vertrekken.

Om de bedrijven te kiezen, kijken ze naar hun belang in de Japanse markt. En daarvoor letten ze op:

 • Grootte: De grootste
 • Handel: degenen die het meest bewegen op de beurs, dat wil zeggen, degenen wiens aandelen vaak worden gekocht en verkocht.
 • Marktbreedte: dat wil zeggen, ze zoeken diversiteit in sectoren: technologie, financiën, industrie, gezondheid, onder andere, zodat de index de Japanse economie nauwkeuriger weerspiegelt.

De herziening vindt elk jaar in oktober plaats, waar ze veranderingen kunnen aanbrengen als ze zien dat een bedrijf aan relevantie heeft verloren of als er nieuwe zijn die opvallen. De waarde van de Nikkei 225 wordt berekend met een wiskundige methode die rekening houdt met de prijs van de aandelen van deze bedrijven, aangepast aan de grootte van elk bedrijf.

Zo fungeert de Nikkei 225 als een thermometer van de Japanse economie via deze 225 bedrijven. Als de index stijgt, is dit meestal een positief signaal voor Japanse bedrijven en hun economie. Als het daalt, kan dit problemen aangeven.

Vereisten om deel uit te maken van de Nikkei 225

Gezegd hebbende, laten we wat dieper ingaan op de selectie van bedrijven, kijkend naar de vereisten die een bedrijf moet voldoen om opgenomen te worden in de Nikkei 225.

Om te beginnen, moet elk bedrijf dat deel wil uitmaken van de Nikkei genoteerd zijn op de Tokyo Stock Exchange. Dit betekent dat hun aandelen vrij kunnen worden gekocht en verkocht op deze beurs.

Vervolgens moet het een relevant bedrijf zijn. Dit betekent niet alleen groot zijn in omvang, maar ook actief zijn op de beurs. Dat wil zeggen, dat hun aandelen veel bewegen, of anders gezegd, dat mensen ze vaak kopen en verkopen. Dit toont in wezen aan dat het bedrijf interesse wekt bij investeerders, en dit motiveert de opname in de index.

Ten slotte is het belangrijk dat het bedrijf de Japanse economie goed vertegenwoordigt, als een referentie of een leider in zijn sector. Bovendien wordt gezocht naar bedrijven uit verschillende sectoren, zoals technologie, auto-industrie, banken, enz. Op deze manier zorgen ze ervoor dat de Nikkei 225 niet alleen wordt gedomineerd door één type bedrijf en dat het echt weerspiegelt hoe de Japanse economie in het algemeen gaat.

Hoe wordt de Nikkei 225 berekend?

De Nikkei 225 wordt berekend met behulp van een methode die het “gewogen gemiddelde van prijzen” wordt genoemd. Dit betekent dat ze kijken naar de aandelenprijs van elk van de 225 bedrijven in de index. Maar niet alle bedrijven wegen even zwaar in de berekening; sommige hebben meer invloed dan andere.

Het gewicht dat aan elk bedrijf wordt gegeven, hangt af van de prijs van zijn aandelen. Als een bedrijf een zeer hoge aandelenprijs heeft, dan heeft het meer gewicht in de index. Dit betekent dat als de aandelenprijs van dat bedrijf stijgt of daalt, het meer invloed zal hebben op de Nikkei 225 dan de prijs van een bedrijf met goedkopere aandelen.

Er is een belangrijk detail: wanneer bedrijven bepaalde dingen doen, zoals hun aandelen splitsen zodat er meer op de markt zijn maar elk minder waard is, wordt de formule aangepast zodat de Nikkei 225 niet wordt beïnvloed door deze veranderingen. Op deze manier weerspiegelt de index echt hoe de bedrijven presteren, en wordt hij niet beïnvloed door technische kwesties over hoe de aandelen worden beheerd.

Sectorale samenstelling begin 2024

Op deze manier was de sectorale samenstelling van de index begin 2024 als volgt:

 • Communicatie: 9.45%
 • Discretionaire consumptie: 20.97%
 • Basale consumptiegoederen: 5.42%
 • Energie: 0.28%
 • Financiën: 2.66%
 • Gezondheid: 10.27%
 • Industrieel: 18.39%
 • Informatietechnologie: 24.23%
 • Materialen: 6.59%
 • Openbare diensten: 0.17%
 • Vastgoed: 1.57%

*Bron: Nikkei Indexes

Belangrijkste bedrijven van de Nikkei 225 in 2024

Desalniettemin zijn de belangrijkste bedrijven van de Nikkei 225 op basis van marktkapitalisatie of omvang als volgt:

Toyota, Nissan, Sony, Yamaha, Toshiba, Suzuki, Sony, Pioneer, Bridgestone, Canon, Casio, Citizen, Fujitsu, Honda, Kawasaki, Mazda, Mitsubishi, NGK, Nikon, NTT Data Corp, Konami, Panasonic, Rakuten, Olympus, Ricoh, Seiko, Subaru, Yokohama… Zoals je kunt zien in de lijst, hebben we het over nationale en in veel gevallen wereldwijde marktleiders die een weerspiegeling zijn van de activiteit van de sectoren die de Japanse economie vormen.

Hoe te investeren in de Nikkei 225? | Aandelen en ETF’s

Hieronder vind je de twee meest comfortabele alternatieven om te investeren in de Nikkei 225

Aandelen

Desalniettemin zijn de belangrijkste bedrijven van de Nikkei 225 op basis van marktkapitalisatie of omvang als volgt:

 • Bedrijven: Toyota Motors
  • Ticker: 7203.T
  • ISIN: JP3633400001
Toyota is één van de reuzen in de auto-industrie die opgenomen zijn in de Nikkei
 • Bedrijf: Nissan Motor Co., Ltd.
  • Ticker: 7201.T
  • ISIN: JP3672400003
 • Bedrijf: SONY
  • Ticker: 6758.T
  • ISIN: JP3435000009
 • Bedrijf: Yamaha Motors
  • Ticker: 7272.T
  • ISIN: JP3942600002
 • Bedrijf: Toshiba
  • Ticker: 6502.T
  • ISIN: JP3592200004

ETFs

Aan de andere kant wil je misschien blootgesteld worden aan alle bedrijven tegelijk, zonder de risico’s van de dagelijkse schommelingen van elk van hen. Hiervoor zou de beste manier misschien zijn om je bloot te stellen aan geïndexeerde fondsen of ETF’s om te investeren in de Nikkei 225. Hier zijn er een paar:

 • ETF: iShares Nikkei 225 UCITS ETF
  • Ticker: SXRZ
  • ISIN: IE00B52MJD48
 • ETF: Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF 1D
  • Ticker: XDJP
  • ISIN: LU0839027447
 • ETF: Lyxor Nikkei 225 UCITS ETF
  • Ticker: CO20
  • ISIN: LU0378453376

Andere interessante Japanse indices

Desalniettemin is het duidelijk dat de Nikkei 225 niet de enige index van het land is, hieronder laat ik je andere zien die ook even belangrijk zijn binnen de Japanse economie.

 • TOPIX (Tokyo Stock Price Index): Bevat alle nationale bedrijven van de eerste sectie van de Tokyo Stock Exchange, waardoor een breder beeld van de Japanse markt wordt gegeven.
 • Nikkei 300: Bestaat uit 300 bedrijven geselecteerd op basis van hun liquiditeit en marktrepresentatie, weerspiegelt verschillende industrieën in Japan.
 • Nikkei 500: Omvat een breder spectrum van 500 bedrijven, biedt een dieper inzicht in de prestaties en trends van de markt.
 • JPX-Nikkei 400: Richt zich op bedrijven met een hoge rendement op kapitaal en sterke bedrijfsbeleid, bevordert het efficiënte gebruik van kapitaal op de Japanse markt.

Uiteindelijk is de Nikkei 225 dé toonaangevende index van Japan. Als zodanig omvat het de 225 belangrijkste bedrijven van het land, gemeten naar grootte, handelsvolume en belangrijkheid.

Gerelateerde artikelen

Wat zijn Waarde Aandelen?
Een waarde-aandeel, bekend in de investeringswereld als "value stock", is de naam die wordt gegeven aan de aandelen van bedrijven die, volgens value investing, een marktprijs hebben die lager is dan hun intrinsieke waarde. Officieel is een waar...