Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Volgende vergadering van de FED: Kalender 2024

De FED is de centrale bank van de Verenigde Staten. Het is een van de meest invloedrijke instellingen ter wereld. Laten we eens kijken wat het is, wat het beslist, welke impact de FED-vergaderingen hebben op de markten, en de agenda van FED-vergaderingen voor 2024.

Fed-voorzitter Jerome Powell
Fed-voorzitter Jerome Powell. (Reuters/Elizabeth Frantz)

Laten we eens kijken wat we kunnen verwachten van de Federal Reserve, niet alleen op hun volgende vergadering, maar gedurende de rest van het jaar. Het is ongetwijfeld een van de onderwerpen die beleggers het meest in spanning houden, aangezien het niet alleen direct invloed heeft op de ontwikkeling van de markten (aandelen, valuta, indices), maar ook op de economie zelf.

De FED-vergaderingen: FOMC-vergaderingen

Wanneer we het hebben over de Federal Reserve (FED), om alles te begrijpen wat er gebeurt tijdens hun vergaderingen, moeten we vier concepten kennen:

 • FOMC: is het Federal Open Market Committee van de Federal Reserve. Het bestaat uit 12 leden. Het is verantwoordelijk voor de strategieën van monetair beleid om de doelstellingen te kunnen bereiken. Het komt 8 keer per jaar bijeen, ongeveer elke 6 weken, in Washington. Over het algemeen biedt het na de helft van de vergaderingen in een jaar een persconferentie aan.
 • Notulen van de FED: gedetailleerde samenvatting van alle onderwerpen die de FOMC heeft besproken tijdens haar vergaderingen. De notulen worden 3 weken na elke FOMC-vergadering gepubliceerd en tonen de meningen van alle leden die aan de vergaderingen hebben deelgenomen.
 • Beige Boek: een set gegevens die de FOMC gebruikt in haar vergaderingen om beslissingen te nemen. Het wordt ongeveer 2 weken voor de FOMC-vergaderingen gepubliceerd.
 • Dot plot: een grafiek waarin een reeks punten verschijnen. Deze grafiek wordt gratis gepubliceerd na elke vergadering van de Federal Reserve en weerspiegelt wat elk lid denkt over of de rentetarieven in de resterende maanden van het jaar en in de volgende jaren zullen stijgen of dalen, en in welke mate. Het ontstond eind 2011 met Ben Bernanke als president van de Bank.

De volgende vergadering van de FED

Wat te verwachten van de FED in maart? De volgende vergadering van de Federal Reserve zal in maart zijn, specifiek op de dagen 19 en 20. Het wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven zal handhaven in hun bereik van 5,25-5,5%.

Aan de andere kant, de toekomstige markten zijn al aan het aftellen dat de eerste mogelijke datum voor een renteverlaging volgende maand juni zou kunnen zijn, rond de 4,5%-4,75%

Verwachtingen voor FED-schattingen voor 2024
Verwachtingen voor renteverlagingen door de FED in 2024

Agenda van FED vergaderingen 2024

De Federale Reserve komt 8 keer per jaar bijeen met een tussenperiode van ongeveer 40 dagen tussen elke vergadering. Laten we nu eens kijken naar de vergaderkalender van de FED voor 2024.

 • 30-31 januari.
 • 19-20 maart.
 • 30 april-1 mei
 • 30-31 juli.
 • 17-18 september.
 • 6-7 november.
 • 17-18 december.

Heeft de Fed de rente verhoogd in januari 2024?

De Federale Reserve handhaafde de rentetarieven op haar vergadering van de afgelopen januari in het bereik van 5,25-5,5% (de hoogste in bijna 23 jaar). De entiteit heeft nog niet genoeg vertrouwen om te denken dat de strijd tegen inflatie is gewonnen. Daarom heeft ze besloten te wachten en de rente niet te verlagen totdat ze zien dat de inflatie onder controle is en duurzaam daalt naar het doel van 2%.

Hoeveel renteverhogingen waren er tijdens de FED-vergaderingen in 2023?

De laatste vergadering in januari bevestigde de nieuwe fase waarin de rentetarieven ongewijzigd blijven. Het was de derde opeenvolgende pauze na 11 opeenvolgende verhogingen van de tarieven die plaatsvonden vanaf maart 2022.

Dat wil zeggen, de Federale Reserve verhoogde de rentetarieven 11 keer op rij vanaf maart 2022 en stopte deze cyclus in juli 2023.

Zal de Federale Reserve de rentetarieven dit jaar verlagen?

De voorzitter van de Federale Reserve van Boston, Susan Collins, en John Williams, van New York, hebben gezegd dat de eerste renteverlaging waarschijnlijk dit jaar zal plaatsvinden, maar zeer waarschijnlijk niet voor juni, net als Raphael Bostic van Atlanta, heeft gezegd dat ze momenteel overwegen om ergens in deze zomer een verlaging door te voeren.

De officiële boodschap waar alle leden het over eens zijn, is dat geduld nodig is en dat ze geen maatregelen zullen nemen totdat ze ervan overtuigd zijn dat de inflatie op een duurzame manier zal dalen. En deze boodschap wordt nog belangrijker na te hebben gezien dat de inflatie in januari hoger was dan verwacht en gewenst.

Maandelijkse verandering in de Amerikaanse consumentenprijsindex CPI

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat in het verleden de FED snel de rente verlaagde om te reageren op een economische recessie. Maar vandaag de dag is de Amerikaanse economie sterk, de consumentenuitgaven blijven sterk en de werkloosheid is op een dieptepunt. Dus, vergelijkbare situaties als toen de Fed begon met het verhogen van de rentetarieven in maart 2022.

Wat is de impact van FED-vergaderingen op de markt?

De FED is dus een cruciale instelling voor de economische gezondheid van de Verenigde Staten en heeft een aanzienlijke impact op de wereldwijde financiële markten. De vergaderingen van de FED, waar het monetaire beleid wordt bepaald, vooral met betrekking tot de rentetarieven, kunnen een relevante impact hebben op de financiële markten.

Wat gebeurt er als de rente stijgt?

Wanneer de FED ervoor kiest om de rente te verhogen, of voor ander beleid gericht op het verminderen van de liquiditeit in het systeem, in de context van het beheersen van het prijsniveau, leidt dit tot een vertraging van de economie.

Langetermijncorrelatie tussen aandelen en rentetarieven
Relatie tussen rentetarieven en SP500

De stijging van de rentetarieven ontmoedigt in feite leningen, waardoor ze “duurder” worden. Dit heeft op zijn beurt een negatief effect op de totale vraag en het consumptieniveau.

De vermindering van de liquiditeit beïnvloedt ook de aandelenmarkt. Minder liquiditeit betekent minder middelen voor investeringen. Daarom wordt over het algemeen een stijging van de rentetarieven geassocieerd met een vermindering van de waarde van aandelen. Echter, in sommige gevallen kan de markt al “afgeschreven” zijn op het effect van de stijging, wat gebeurt wanneer, zoals vaak het geval is, de FED zijn monetaire beleidsintenties al heeft aangekondigd voor de officiële beslissing. In deze gevallen kan het effect op de markt gematigder zijn.

In tijden van onzekerheid, zoals die volgen op een stijging van de rentetarieven, kan het investeren in defensieve aandelen een uitstekende strategie zijn. Ook veilige activa, die een lage correlatie vertonen met de economische cyclus, zoals investeren in goud, kunnen een goede investeringsstrategie vormen.

Wat gebeurt er als de rente daalt?

Daarentegen, wanneer er een daling van de rentetarieven is door de Federal Reserve (FED) of een andere centrale bank, wordt over het algemeen het tegenovergestelde effect van een renteverhoging nagestreefd. De belangrijkste gevolgen van een daling van de rentetarieven zijn onder andere:

 • Stimulering van de Economie: Een verlaging van de rentetarieven maakt lenen goedkoper. Dit kan zowel bedrijven als consumenten aanmoedigen om meer leningen aan te gaan voor investeringen of consumptie, respectievelijk.
 • Toename van de Consumptie: Doordat het goedkoper is om schulden aan te gaan, kunnen consumenten zich meer geneigd voelen om grote aankopen te doen, zoals woningen of auto’s, wat op zijn beurt de totale vraag in de economie kan stimuleren.
 • Impact op de Aandelenmarkten: Een daling van de rente kan een positief effect hebben op de aandelenmarkten. Door de verlaging van de financieringskosten en de toename van de consumptie en investeringen, kunnen bedrijven hun winstverwachtingen zien verbeteren, wat meestal tot uiting komt in een stijging van de aandelenprijzen.
 • Devaluatie van de Munteenheid: In sommige gevallen kan een verlaging van de rentetarieven leiden tot een devaluatie van de nationale munteenheid ten opzichte van andere valuta’s, aangezien beleggers op zoek zullen gaan naar hogere rendementen op andere markten, waarbij ze de lokale munteenheid in het proces verkopen.
 • Inflatie risico: Hoewel de renteverlaging bedoeld is om de economie te stimuleren, kan een bijwerking de inflatie verhogen. Door de toename van consumptie en investeringen kunnen de prijzen beginnen te stijgen, vooral als het aanbod de toename in de vraag niet kan bijhouden.

Kortom, dit is de kalender van de komende FED-vergaderingen, zodat je er geen een mist, en zo kun je reageren op de markt, volgens de dictaten van de Federal Reserve, of ze nu expansief of contractief zijn.

FAQS over de FED

Wanneer zal de FED de rente verhogen?

Voor dit jaar worden er geen renteverhogingen verwacht, maar de FED heeft nog niet genoeg vertrouwen om te denken dat de strijd tegen inflatie gewonnen is. Daarom hebben ze besloten om te wachten en de rente nog niet te verlagen totdat ze zien dat de inflatie onder controle is en duurzaam daalt naar het doel van 2%.

Wanneer spreekt de FED zich uit over de rente?

De FED komt bijeen om het beleid over de rente 8 keer per jaar te bepalen, op vooraf bepaalde data.

Gerelateerde artikelen