Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Waarin te Investeren in 2024?

Veel beleggers vragen zich af waar ze in moeten beleggen in 2024. Is het tijd voor AI? Is sociaal verantwoord beleggen nog steeds een stijgende trend?

Het is een feit dat het investeren van je geld een ingewikkelde taak is die een zorgvuldige benadering vereist. Er zijn echter enkele dingen die je moet weten voordat je in een specifieke sector investeert. Het is belangrijk om goed te weten welk type activa of product voor jou geschikt is.
Beleggen in 2024 kan een eenvoudige taak zijn als je een financieel adviseur hebt die je begeleidt.

Naast duidelijkheid over uw beleggersprofiel is de belangrijkste vraag die u moet beantwoorden voordat u spaargeld investeert: welk type activa is het meest geschikt voor mijn huidige situatie?

Hoe de markten van 2024 te benaderen

Laat ik vooropstellen dat noch ik, noch iemand anders een glazen bol heeft. 2024 was begonnen en bleek een oefening met meer onbekenden dan zekerheden. Vanuit macro-economisch oogpunt, worden grote economieën geraakt door een recessie, met de Verenigde Staten en Duitsland al in technische recessie. Echter, die grote recessie waar velen op hopen om de inflatie te beteugelen, komt maar niet.

De economische stilstand is duidelijk, zelfs in China, dat een kortstondige opleving kende, maar dat voor het eerst bepaalde demografische twijfels onder ogen ziet. Ondanks alles blijft de wereld beter dan verwacht volgens Allianz Gl. Zo zou het kunnen dat die diepere recessie pas in 2024 komt.

Ondertussen blijft de Oorlog in Oekraïne een constante bron van onzekerheid die de energie- en voedselprijzen hoog houdt. In feite zal inflatie nog een tijdje de hoofdrol spelen en, daarmee, de renteverhogingen.

Het lijkt erop dat hoge rentetarieven nog een tijdje zullen blijven, tenminste voorlopig. Wat nog niet duidelijk is, is hoe ver de centrale banken zullen gaan om de inflatie te beteugelen.

Op de markten heeft het vaste inkomen een groot deel van het verloren terrein in 2022 teruggewonnen. Het jaar is tot nu toe meer dan positief.

De dalingen van 2024 zorgden dat veel bedrijven opnieuw werden gewaardeerd en draaide de obligatiemarkt om. Na jaren van nauwelijks interesse, zien we weer uitgiften van obligaties tegen aantrekkelijke tarieven van 3% (in feite is het de radicale verandering dat de rentecurve is omgekeerd). Dat wil zeggen, dat vastrentende waarden zich voor het eerst in lange tijd een reëel beleggingsalternatief zijn.

Het beste voorbeeld is de nieuwe passieve oorlog in de bankwereld, met deposito’s tegen 3% en beloonde rekeningen die echt belonen.

In dit scenario lijkt het erop dat value-strategieën goede resultaten zullen blijven bieden ten opzichte van growth-strategieën. Er zijn veel bedrijven die hun prijzen hebben gecorrigeerd en aantrekkelijk kunnen beginnen te worden.

Tussen de grote trends zullen we blijven zien dat alles te maken heeft met duurzaamheid en dat milieu interesse wekt. Duurzaamheid is een zeer populair onderwerp geworden in de afgelopen twee jaar, samen met maatschappelijk verantwoord beleggen. Bedrijven zullen duurzaamheid blijven gebruiken als marketingtool, wat ook geldt voor beleggingsfondsen, aangezien er onlangs veel fondsen met een duurzaamheidsthema zijn ontstaan.

In het volgende decennium zullen we de huidige fossiele auto’s minder gaan zien en een groei in elektrische auto’s zien. Dit zal uiteraard het verbruik van het elektriciteitsnet verhogen en, gezien kernenergie vrij impopulair is, het interessant kan zijn om te analyseren in hoeverre hernieuwbare energiebronnen in staat zullen zijn om de toekomstige elektriciteitsvoorziening te ondersteunen.

Dit zal ook helpen bij de trend van Kunstmatige Intelligentie (AI), wat een van de de beste investeringen van het jaar is.

Dit zijn de trends die de economische situatie in 2024 hebben bepaald en waar we op moeten letten. Maar wat je hier zoekt is iets anders. Wat je wilt weten is waar je in 2024 zou moeten investeren.

Voordat we verder gaan, moeten we je één ding duidelijk maken. Noch wij noch iemand anders heeft een glazen bol om te weten wat de toekomst zal brengen. Als je op zoek bent naar een formule om zeker geld te verdienen en dat ook nog eens zonder risico, dan moet je iets anders zoeken. Dat is iets wat je hier noch ergens anders zult vinden, want dat bestaat niet. Echter, je kunt wel een goed rendement behalen door te proberen lage risico’s te nemen.

We zijn geen waarzeggers en we zullen je niet proberen te misleiden door valse zekerheden te geven, wat je wel zult vinden is onze visie op de situatie van de markt en de situatie van verschillende financiële producten.

Waar te investeren in 2024?

Laten we de belangrijkste activa of beleggingsinstrumenten die we tot onze beschikking hebben doornemen, hun risiconiveau bespreken en hoe ze naar verwachting zullen presteren in 2024.

We raden je aan dit gedeelte goed door te nemen om alle opties die je tot je beschikking hebt te leren kennen.

Investeren in deposito’s

Waar moet ik nu in beleggen – in deposito’s? Deposito’s brengen nog steeds minder op in vergelijking tot inflatie, maar met de stijging van de rentetarieven beginnen ze een aantrekkelijk JKP te bieden voor kortetermijngeld en voor meer conservatieve beleggers.

De beste deposito’s bieden rendementen boven de 3%, hoewel er weinig of geen te vinden zijn onder Nederlandse banken.

De stijgende rentetarieven kunnen ervoor zorgen dat deze rendementen toenemen.

Aandelen

De aandelenmarkt is geen spel. De belangrijkste criteria om te investeren zijn investeren in wat je goed kent en met geld dat je bereid bent te verliezen. Met andere woorden, houd altijd wat geld achter in geval van nood en investeer de rest.

2024 is een zeer volatiel jaar geweest en zal dat blijven. Dat betekent ook dat er kansen zullen zijn.

En het is zo dat je nooit uit het oog mag verliezen dat, zelfs als er een economische recessie is, een financieel gezond bedrijf de impact kan opvangen.

Wat zijn de sectoren die het het beste kunnen doen? Dit zijn enkele voorspellingen van analysebureaus en brokers

 • Energiebedrijven: zullen blijven profiteren van de energiecrisis, maar in mindere mate dan het voorgaande jaar.
 • Financiële sector: zolang je in staat bent het kaf van het koren te scheiden. De bankencrisis heeft de sector hard getroffen met belangrijke correcties en dat heeft bedrijven tegen aantrekkelijke prijzen achtergelaten. UBS ziet potentieel voor stijgingen binnen de banken.
 • Infrastructuur- en vastgoedsector.
 • Farmaceutische en medische sector: dit is een megatrend, ondersteund door de vergrijzing van de bevolking, onder andere
 • Impactinvesteringen: Zoals hernieuwbare energie, die een trend zal blijven die stijgt.
 • Aandelen met een moat, die over concurrentievoordelen beschikken.
 • Technologiesector en vooral bedrijven die verband houden met AI.

De aandelen die het meest leden in 2022 waren die van groei- en technologiebedrijven die tegen stratosferische waarderingen aanliepen. In 2024 wordt verwacht dat het nog steeds het moment is om te kiezen voor waarde boven groei als algemene strategie.

Als je ideeën nodig hebt voor specifieke aandelen, dit zijn degenen waar Admiral Markets en Bankinter op inzetten voor de tweede helft van 2024:

 • Admiral Markets
  • ASML Holdings (ASML)
  • LVMH (LVMH)
  • UnitedHealth Group (UNH)
  • Amazon (AMZN)
  • Endesa (ELE)
 • Bankinter
  • Technologie: Apple, Microsoft, Alphabet, Palo Alto, CrowdStrike, Fortinet en Adyen.
  • Semiconductors: ASML, Infineon, TSMC, Nvidia, AMD, On Semiconductors.
  • Energieovergang: Iberdrola, Enel, Acciona Energía, EDP Renovables, RWE en NextEra.
  • Consumptie / luxe: Inditex, L’Oreal, LVMH, Richemont, Estee Lauder, Nike, Ferrari, Mercedes en BMW.
  • Infrastructuur: Vinci, Ferrovial, ACS, Sacyr en Cellnex.
  • Gezondheidstechnologie: Eli Lilly, Novo Nordisk en Intuitive Surgical.
  • Defensie: Rheinmetall, Thales en Leonardo.

In ieder geval, ongeacht wat deze brokers zeggen, is het essentieel dat je het aan je eigen analyse onderwerpt. Hier staan ook een paar artikelen die interessant kunnen zijn om te beginnen met beleggen in aandelen:

👉 Investeren in aandelen | Gids voor beginners

Valuta of Forex

In de valutamarkt was 2022 het jaar van het herstel van de dollar ten opzichte van de euro, die het uiteindelijk zelfs beter heeft gedaan. In 2024 is de trend omgekeerd en blijft dicht bij de waarde van de euro.

We zien nu zien een de-dollarisatie van de economie die de prijs van de groene biljetten kan beïnvloeden.

CFDs

Een CFD of Contract for Difference is een contract waarbij twee partijen overeenkomen om het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs van het onderliggende actief waarop de CFD is vastgesteld, uit te wisselen.

Dit type handel is enorm populair geworden, omdat het mogelijk maakt om te profiteren van prijsschommelingen van een breed scala aan activa die met CFD’s worden verhandeld (aandelen, indices, grondstoffen, cryptocurrencies, etc.) zonder ze te hoeven kopen.

Futures en opties

Futures en opties zijn financiële instrumenten die zich kenmerken door een hoge hefboomwerking. Het is noodzakelijk om ze grondig te kennen om te kunnen bepalen of ze de juiste keuze zijn voor een beleggingsportefeuille.

Een future is een koop- of verkoopcontract voor een financieel product op een specifieke datum in de toekomst tegen een bepaalde prijs.

👉 Als je wilt weten hoe je kunt beginnen met beleggen in futures, laat ik je de volgende link: Futures | Basisgids om te leren handelen in futures

Een optie kenmerkt zich door het recht, maar niet de verplichting om te kopen of te verkopen een financieel product op een specifieke datum in de toekomst tegen een vastgestelde prijs. De prijs en de datum worden overeengekomen bij het aangaan van het contract en er wordt een premie betaald voor dit recht.

👉 En op dezelfde manier, laat ik je het volgende artikel over opties: Handelen Met Opties 2024 | Beginnershandleiding

Dus, dit zijn enkele van de belangrijkste verschillen tussen futures en opties

FuturesOpties
Je bent verplicht om in de toekomst te kopenKopen is niet verplicht, het is een optie.
 Je moet een premie betalen, of je nu koopt of niet.
Dagelijkse afrekeningAfhandeling op contractdatum
De verliezen kunnen onbeperkt zijnVerliezen beperkt tot de premie
Meest toegankelijke en eenvoudige afgeleide 

Crypto-activa

Cryptocurrencies hebben een echte achtbaanrit meegemaakt in 2021 en 2022. Van hemel naar hel, zo zou je dit verhaal kunnen noemen, wat velen nu al een cryptowinter noemen.

Dit activum is de afgelopen jaren behoorlijk in populariteit gestegen, echter, het brengt veel risico met zich mee, aangezien de meeste beleggers de Blockchain-technologie negeren of niet kennen, dus we moeten voorzichtig zijn met de trends.

Van het fiasco rondom Terra Luna tot de faillissementen van BlockFi, Celsuis, FTX en Genesis, de sector is behoorlijk aan het wankelen gebracht. Ze zijn allemaal gerelateerd aan de daling van de waarde van crypto-activa.

Wat kun je verwachten van cryptocurrencies in 2024? Het laatste nieuws is meer positief dan negatief nadat Ripple de SEC-rechtszaak won om te zien of cryptocurrencies al dan niet een security zijn. Een officieel oordeel volgt pas na het hoger beroep van de Fed, maar de sector is positief.

Hierbij komt de intentie van enkele van de grootste beheerders zoals BlackRock om een ETF te creëren op Bitcoin op de spotmarkt.

Ondertussen volgen de memecoinprojecten elkaar op, die vruchtbare grond zijn voor pure en harde speculatie.

Investeren in andere derivaten

Om een algemeen overzicht te geven van de bestaande derivaten, staat hier onder een overzicht van de meest bekende:

 1. Futures:
  • Eigenschappen: Futures zijn gestandaardiseerde contracten waarin partijen verplicht zijn een bepaalde activa te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs en op een specifieke datum in de toekomst.
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot gevorderd, vanwege de complexiteit van termijncontracten en de vereiste kennis van marktbewegingen.
  • Handelswijze: Verhandeld op futuresbeurzen, waarbij beleggers posities kunnen innemen om te speculeren op prijsbewegingen of zich in te dekken tegen risico’s.
  • Onderscheidend: Futures verplichten beide partijen om het contract op de vervaldatum af te handelen, in tegenstelling tot opties waarbij de koper de keuze heeft om het contract al dan niet uit te oefenen.
 2. Opties:
  • Eigenschappen: Opties geven de koper het recht (maar niet de verplichting) om een onderliggende activa te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs (uitoefenprijs) vóór of op een specifieke datum (vervaldatum).
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot gevorderd, omdat opties een diepgaand begrip van de markt en risicomanagement vereisen.
  • Handelswijze: Verhandeld op optiebeurzen, waarbij investeerders kunnen speculeren op prijsbewegingen, hedgen tegen risico’s of complexe strategieën kunnen gebruiken voor winst of bescherming.
  • Onderscheidend: Opties bieden flexibiliteit aan de koper, die het recht heeft om het contract uit te oefenen maar niet verplicht is, in tegenstelling tot futures.
 3. Swaps:
  • Eigenschappen: Swaps zijn overeenkomsten tussen twee partijen om cashflows of rendementen uit te wisselen op basis van een vooraf bepaalde notionele waarde. De meest voorkomende swaps zijn rente- en valutaswaps.
  • Moeilijkheidsgraad: Gevorderd, vanwege de complexiteit van het begrijpen van de variabele cashflows en rentestanden.
  • Handelswijze: Verhandeld over-the-counter (OTC), wat betekent dat ze direct tussen partijen worden afgesloten zonder tussenkomst van een beurs.
  • Onderscheidend: Swaps worden vaak gebruikt voor risicobeheer, rentehedging en het aanpassen van blootstelling aan valutakoersen.
 4. CFD’s (Contracts for Difference):
  • Eigenschappen: CFD’s zijn contracten tussen een koper en een verkoper, waarbij het verschil in prijs van een onderliggend actief wordt afgerekend. Beleggers kunnen speculeren op prijsbewegingen zonder het onderliggende actief te bezitten.
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld, hoewel ze minder complex zijn dan opties en futures, vereisen CFD’s nog steeds begrip van marktbewegingen en risicobeheer.
  • Handelswijze: Verhandeld via online platformen die CFD-handel aanbieden, met mogelijkheden om te handelen in aandelen, indices, valuta’s, grondstoffen en meer.
  • Onderscheidend: CFD’s bieden de mogelijkheid om zowel van stijgende als dalende markten te profiteren, en ze kunnen worden gebruikt met hefboomwerking, waardoor beleggers met minder kapitaal grote posities kunnen innemen.

Waar te investeren in beleggingsfondsen

Het kopen van aandelen en direct investeren in de markt is niet de enige optie om te investeren in 2024. Op de vraag waarin te investeren, zal het antwoord “een beleggingsfonds” nog steeds zeer goed zijn dit jaar.

Het voordeel van fondsen is dat er een team van professionals is die de strategieën uitvoeren. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kiezen van een beleggingsfonds, aangezien niet alle fondsen passen bij ons risicoprofiel en voorkeuren.

Fondsen per activaklasse

Er zijn vaste inkomstenfondsen, variabele inkomstenfondsen en gemengde inkomstenfondsen die historisch gezien het beter doen dan andere fondsen en rendementen bieden waar elke belegger tevreden mee zou zijn, afhankelijk van hun risicotolerantie.

In 2024 is het vaste inkomen gestegen en deze zal blijven stijgen zolang de tarieven stijgen. Ondertussen hebben thematische aandelenfondsen of fondsen die zich richten op bepaalde sectoren zoals energie, technologie en megatrends enkele van de meest potentieel.

Thematische fondsen

Beleggers die een bepaalde sympathie of interesse hebben voor bepaalde geografische gebieden, sectoren of bedrijven die specifieke ethische praktijken in hun bedrijfscode opnemen, hebben toegang tot thematische fondsen die zich aanpassen aan hun smaak en die ook goede rendementen bieden.

Bijvoorbeeld, als we willen investeren in Azië, large caps, en in de biotechnologiesector, is er een breed scala aan opties om uit te kiezen.

Als we ons ook zorgen maken over duurzaamheid, wat een vaak terugkerend thema is geworden op de markt, kun je een breed scala aan gerelateerde fondsen vinden. In feite is sociaal beleggen een trend voor 2024 en de daar op volgende jaren die steeds meer duurzame fondsen verkennen.

Verschillende marketeers stellen klanten in staat om toegang te krijgen tot deze grote verscheidenheid aan fondsen. Afhankelijk van de belegger zijn/haar interesses, is het raadzaam om de opties te vergelijken die hen in staat stellen om een beleggingsfonds te contracteren dat past bij hun smaak.

Onthoud dat een fonds niets meer is dan een entiteit die belegt in een mandje van activa en aandelen, dus alles wat je tot nu toe hebt gezien over de verschillende soorten activa zal ook van toepassing zijn op de fondsenmarkt.

Waar te beleggen in indexfondsen

Het debat over passief en actief beheer zal niet eindigen in 2024 of in de komende jaren. Echter, de dalingen van 2022 hebben de risico’s van indexering in perspectief geplaatst die veel passieve beleggers niet kenden of niet hadden ervaren: je kunt ook geld verliezen.

Dit jaar heeft de volatiliteit een grote impact gehad en kan dit blijven hebben op een groot deel van de geïndexeerde portefeuilles, hoewel nu in opwaartse richting.

In ieder geval betekenen deze tegenslagen niet dat passief beheer moet worden opgegeven, aangezien deze strategie op lange termijn zijn vruchten afwerpt. Voor een passieve belegger zijn dalingen een moment om goedkoop te kopen. Dus we moeten alert zijn op correcties na de rally aan het begin van het jaar.

De geïndexeerde fondsen zijn een oplossing voor iedereen, zelfs voor de voorstanders van actief beheer. Het kan dus nuttig zijn om een deel van de portefeuille te indexeren om een rendement te behalen dat overeenkomt met de markt en dat proberen te overtreffen met behulp van actief beheer.

Als je op zoek bent naar eenvoud, kan je ook op een geïndexeerde manier beleggen via een geautomatiseerde manager die de strategie uitvoert. Met andere woorden, met een robo-adviseur.

Waar te investeren voor je pensioen

Deze manier van sparen is in populariteit afgenomen naarmate de aftrekposten die toegang geven tot particuliere pensioenplannen zijn verminderd ten opzichte van bedrijfspensioenplannen. Al is dit bijvoorbeeld bij BrandNewDay wel nog mogelijk.

In 2024 zal de bijdragegrens voor individuele pensioenbeleggingen 1.500 euro zijn en in totaal 10.000 euro als het werkplan wordt opgeteld. Maar ook de bijdragen van de werknemer zullen aftrekbaar zijn, altijd met toepassing van een coëfficiënt ten opzichte van het geld dat het bedrijf investeert.

De grootste verandering zal zijn voor zelfstandigen, die in 2024 wel kunnen investeren in vereenvoudigde bedrijfspensioenplannen. Ze kunnen specifiek 4.250 euro meer toevoegen aan dit soort plannen.

Bovendien is een groeiende trend tegenwoordig het bestaan van geïndexeerde pensioenplannen, deze plannen worden toegewezen aan beleggers na het uitvoeren van een geschiktheidstest.

Traditionele investering

De openbare vaste rente belooft een van de stijgers van 2024 te worden. De renteverhoging door de centrale banken heeft de beloning op obligaties verhoogd. In feite heeft het de rentecurve omgekeerd en biedt een kortlopende obligatie tegenwoordig een hogere beloning dan een langlopende obligatie.

In Nederland begint men obligaties met bijvoorbeeld 3% rente te zien, wat de honger van kleine beleggers voor dit type belegging heeft vergroot. Die zal in 2024 blijven groeien. In theorie zullen de komende renteverhogingen de rendementen van toekomstige plaatsingen blijven verhogen.

Waar kan je investeren in obligaties met vaste rente? Analisten schatten dat de treasury bonds (staatsobligaties) van de Verenigde Staten de meest aantrekkelijke activa zal zijn.

Grondstoffen of commodities

Investeren in grondstoffen of de handel in commodities bestaat uit de uitwisseling van natuurlijke materialen of bronnen die worden gebruikt in verschillende economische activiteiten, bijvoorbeeld olie, goud, tarwe, maïs of koffie.

Het belangrijkste verschil van grondstoffen ten opzichte van andere goederen is het feit dat commodities gestandaardiseerd zijn. Dit betekent dat het niet uitmaakt wie of waar de grondstof wordt geproduceerd: de eenheden van het product zullen, min of meer, dezelfde kwaliteit en prijs hebben. Daarom zou 500 gram suiker dezelfde waarde hebben als het in India, Brazilië of Thailand wordt geproduceerd.

Welke soorten grondstoffen worden gebruikt op de markt? Over het algemeen zijn de grondstoffen die worden gewonnen, geteeld of geproduceerd. Dit vertaalt zich in edelmetalen zoals goud of zilver, die nooit uit de mode raken, net als olie, palladium of nu lithium.

👉 Zou je willen weten wat de meest verhandelde grondstoffen zijn? In dit geval verwijs ik je naar het volgende artikel: Hoe te investeren in grondstoffen? Aandelen, ETF’s en futures

Investeren in woningen

Woningen zijn een van de activa die de meeste interesse wekken en zullen dat in 2024 blijven doen. De rentetarieven zullen in grote mate het pad van de sector bepalen wat betreft toegang tot financiering. Er wordt verwacht dat de kosten van hypotheken zullen blijven stijgen en een toename van gemengde rente leningen.

Wat betreft de prijs van woningen, experts voorspellen een afkoeling van de markt door een daling van de vraag. Toch zal deze daling sterk variëren afhankelijk van de stad en zelfs de wijk waarnaar je verwijst.

Hoe dan ook, investeren in woningen blijft een goede manier om inkomsten te genereren en jezelf te beschermen tegen inflatie, aangezien de prijs van woningen de prijsstijgingen (niet op dit niveau) en de huur die je ontvangt ook zal doen (niet in 2024).

Onthoud dat je naast directe investeringen in woningen, je kunt investeren in de vastgoedsector of real estate via vastgoed crowdfunding.

Investeren volgens geografisch gebied

Nederland

Tegenwoordig kunnen investeerders in Nederland deelnemen aan diverse markten, allemaal vanuit het comfort van hun computer of mobiele apparaat. Echter, veel beleggers geven nog steeds de voorkeur aan de nationale markt vanwege het vermeende begrip van lokale bedrijven en het resulterende vertrouwen dat dit met zich meebrengt.

Bedrijven zoals ING, Shell, Unilever en ASML zijn goed bekend bij Nederlandse beleggers en worden historisch gezien dan ook het meest verhandeld.

Hoewel er niets inherent beter of slechter is aan het beleggen op de Nederlandse markt ten opzichte van andere markten, kan een exclusieve focus op de nationale markt wel andere waardevolle investeringsmogelijkheden elders doen missen.

Bovendien kan het ontbreken van geografische diversificatie in de portefeuille een valkuil zijn. Slecht nieuws in eigen land kan immers een aanzienlijke invloed hebben op al onze activa.

Beleggen in het buitenland

Zoals we eerder aangaven, kunnen we tegenwoordig beleggen in elke waarde van elke markt, zowel in ontwikkelde markten als in opkomende markten. Sommige markten zullen een andere valuta hebben dan de onze en dit moeten men in gedachten houden.

Men kan niet weten welke markten het binnenkort beter zullen doen. Maar, wat wel duidelijk is, is dat de Amerikaanse markt momenteel al vele jaren de sterkste is en een gewicht heeft van bijna 70% in de wereldwijde aandelenindex (MSCI World). Voor meer informatie verwijs ik je naar de volgende artikelen:

👉 Hoe te investeren in S&P500?

👉 Hoe te investeren in de Nasdaq?

👉 MSCI-indices: Geschiedenis, werking en hoe te investeren in de indices

Andere soorten investeringen

De alternatieve investering is een optie voor die beleggers die hun portefeuilles willen diversifiëren met activa die verschillen van de meest populaire financiële activa, zoals aandelen en obligaties.

Alternatieve investeringen is een brede categorie die een verscheidenheid aan strategieën en iets exotischere markten omvat, of op zijn minst, niet zo in overweging genomen. In feite hebben deze alternatieve investeringsopties vaak een lagere correlatie met de markt in vergelijking met traditionele investeringen.

Tussen de belangrijkste soorten alternatieve investeringen bevinden zich:

 • Voetbalteams in verschillende divisies
 • Postzegels en filatelie
 • Liquor zoals wijn of whisky
 • Verzamelobjecten (horloges, strips…)

Samenvatting waar te investeren in 2024

Het is belangrijk om te vermelden dat je nooit de markt uit het oog mag verliezen, omdat deze dynamisch is en onderhevig aan constante veranderingen. Wat vandaag de dag populair is, kan in de toekomst onvoorspelbaar veranderen. Het plannen van een investeringsstrategie is essentieel, omdat het onze houvast kan zijn in een vijandige omgeving. Als we moeite hebben met het definiëren van een strategie, kan het raadplegen van een financieel adviseur of een robo-adviseur een van de opties zijn.

Voor degenen die tot hier zijn gekomen, moedig ik jullie aan om jullie ervaringen te delen met het selecteren van investeringskanalen en hoe jullie fondsen zich hebben gedragen tijdens deze tijden. Zijn ze veel, een beetje of juist helemaal niet gedaald?

We raden je aan om een document te volgen dat is opgesteld door de analyseafdeling van JP Morgan, dat we als referentie hebben gebruikt voor het opstellen van dit artikel: Guide to the Market 2024.

eToro is een multi-asset platform dat zowel beleggen in aandelen en cryptoactiva aanbiedt, als ook de handel in CFD’s.

Houd er rekening mee dat CFD’s complexe instrumenten zijn en een hoog risico met zich meebrengen om snel geld te verliezen vanwege de hefboomwerking. 81% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het hoge risico kunt nemen om uw geld te verliezen.

Eerdere prestaties zijn geen indicatie van toekomstige resultaten. De getoonde handelsgeschiedenis is minder dan 5 volledige jaren en is mogelijk niet voldoende als basis voor een beleggingsbeslissing.

Copy trading is een portefeuillebeheerdienst aangeboden door eToro (Europe) Ltd., die is geautoriseerd en gereguleerd door de Cyprus Securities and Exchange Commission.

Investeringen in cryptoactiva zijn niet gereguleerd. Ze zijn mogelijk niet geschikt voor particuliere beleggers en het volledige geïnvesteerde bedrag kan verloren gaan. Het is belangrijk om de risico’s van deze investering te lezen en te begrijpen, die in detail worden uitgelegd in deze link

eToro USA LLC biedt geen CFD’s aan en doet geen uitspraken en neemt geen verantwoordelijkheid voor de nauwkeurigheid of volledigheid van de inhoud van deze publicatie, die is voorbereid door onze partner met behulp van niet-specifieke openbare informatie over eToro.

Gerelateerde artikelen

Wat zijn Waarde Aandelen?
Een waarde-aandeel, bekend in de investeringswereld als "value stock", is de naam die wordt gegeven aan de aandelen van bedrijven die, volgens value investing, een marktprijs hebben die lager is dan hun intrinsieke waarde. Officieel is een waar...