Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Wat zijn Groeiaandelen? – Gids

Een groeiaandeel, grof vertaalt een “growth”(Groei) aandeel, is de naam die wordt gegeven aan de aandelen van bedrijven die zich in een expansiefase bevinden en om diezelfde reden van wordt verwacht dat hun prijs in de loop van de tijd zal blijven stijgen.

Officieel, in de wereld van beleggen, is een groeiaandeel, of een growth aandeel, geen specifiek type aandeel. Echter, kunnen we zeggen dat het dat wel is voor beleggers in de praktijk; omdat ze op deze manier worden gecategoriseerd om ze te onderscheiden van andere bedrijven en aandelen, die zeer verschillend gedrag vertonen op de markten.

Groeiaandelen

Wanneer beleggers spreken over dit type aandelen, dat wil zeggen, over groeiaandelen of “growth stocks”, hebben ze het over aandelen van bedrijven die zich in een expansiefase bevinden, dat wil zeggen, in een groeifase. Het feit dat de term “groei” of “growth” wordt gebruikt is omdat, rekening houdend met de projecties van dit soort bedrijven, ze verwachten nog meer te groeien naarmate de tijd vordert.

Gewoonlijk zijn groeiaandelen of growth aandelen sterk verbonden met de wereld van ondernemerschap en, in dit geval, met de wereld van startups. Aangezien het bedrijven zijn die net zijn opgericht en voldoende potentieel hebben om naar de beurs te gaan, is hun groeitempo en, bijgevolg, de rendement dat ze aan beleggers bieden, meestal hoger dan het potentieel en het rendement dat de markt biedt, en vooral, andere specifieke soorten aandelen.

In feite zijn hun projecties meestal vrij optimistisch en opvallend als we ze analyseren.

Het moet echter worden opgemerkt dat, om de eerder genoemde redenen, dit soort aandelen meer risico voor de belegger met zich meebrengen. Met andere woorden, growth aandelen zijn meestal gekoppeld aan meer volatiele bedrijven en, bijgevolg, meer gevoelige; want het moet ook worden opgemerkt dat we het hebben over bedrijven die meestal nieuw zijn en zeer innovatieve producten hebben.

Groeiaandeel of “growth stocks” en waardeaandeel of “value stocks”

Wanneer we praten over de aandelenmarkt en over beleggen in aandelen, horen we vaak termen als groeiaandeel of growth-aandeel, net zoals we waardeaandeel of value-aandeel horen.

Groeiaandelen of growth-aandelen zijn aandelen van bedrijven die zich in een expansiefase bevinden. Dat wil zeggen, in een groeifase. Deze zijn over het algemeen gekoppeld aan startups en bedrijven die net zijn opgericht. Het overschot wordt meestal opnieuw geïnvesteerd en, rekening houdend met de markt, bieden ze meer succeskansen, evenals mislukkingskansen, dan andere aandelen, zoals de value-aandelen.

Value-aandelen, in tegenstelling tot groeiaandelen, zijn aandelen van bedrijven die een lagere waarde op de markt hebben dan de waarde die ze, rekening houdend met andere variabelen, zouden moeten tonen. Degenen die value investing, of waardebeleggen, beoefenen, wie dit type analyse gebruiken, geloven dat deze aandelen in de loop van de tijd in waarde kunnen stijgen, en daarom, omdat ze het als een waarde beschouwen, beleggen ze op lange termijn. Dit type aandelen hebben een beperkter potentieel (tot de als optimaal beschouwde waarde) en zijn veel stabieler.

Zoals we zien, hebben we het over twee heel verschillende dingen. Groeiaandelen bieden de mogelijkheid om een groter potentieel te behalen, met een hoger risico. Op een bepaalde manier vertegenwoordigt het wat beleggers “klapper” noemen, omdat ze verwachten dat het bedrijf op de markt zal schieten en dat het aandeel dat met haar op de beurs zal doen.

Aan de andere kant heeft het waardeaandeel of value-aandeel een ander gedrag. Door balansen, winst- en verliesrekeningen, en andere elementen die ons informatie kunnen geven over de werkelijke situatie van het bedrijf te analyseren, zou het kunnen dat de marktprijs, of de koers, onder de “werkelijke waarde” ligt die de belegger in overweging neemt. In dit scenario investeren value-beleggers op lange termijn, met het doel dat het aandeel in waarde stijgt naarmate het nodig is volgens deze aanvullende analyses.

👉 Voor meer soorten aandelenclassificaties, laat ik je achter met het volgende artikel: Fundamentele analyse op de beurs – Ratio’s, methoden en soorten bedrijven.

Voorbeeld van groeiaandelen of growth-aandelen

Je vraagt je waarschijnlijk af: hoe kun je weten welke actie een groeiactie is?

Het antwoord zal je niet bevallen, want het hangt sterk af van de analyse van het bedrijf.

Om een idee te krijgen van wat ik bedoel, zei ik eerder dat een groeiactie of groeibedrijf die startup is die, meestal verbonden met de technologische sector, zich in een expansiefase bevindt, terwijl er nog veel te gaan is.

Maar als ik je vertel dat Amazon, volgens veel analisten, een groeibedrijf is, heb je waarschijnlijk veel vragen.

In dit opzicht hebben analisten ervoor gekozen om het bedrijf, zijn intenties, zijn strategie te analyseren en, in wezen, elk geval afzonderlijk te analyseren. Dit is de enige manier om te weten of de actie een groeiactie is of niet.

Zoals ik al zei, Amazon is een groot bedrijf, het is geen startup. Echter, Amazon is een bedrijf dat geen dividenden uitkeert en alles herinvesteert. Bovendien, ondanks dat het de markt leidt, is het een bedrijf dat blijft groeien en verwacht in de komende jaren te blijven groeien. En dat is waarom veel analisten het als een groeibedrijf beschouwen.

Op dezelfde manier kunnen we gebruik maken van de indices die de entiteiten samenstellen. BME Growth, MSCI Growth, onder andere bedrijven, hebben indices samengesteld die groeibedrijven met groot potentieel bevatten. Bovendien stelt dit ons in staat om er meerdere te selecteren, of te investeren in de index zelf om het risico in een portfolio te diversifiëren dat, op zichzelf, riskant is; laten we niet vergeten wat we hebben gezegd over het risico van dit soort acties.

Als een andere optie, zijn er talrijke investeringsfondsen die zeggen te investeren in groeiacties. Door te investeren in deze, investeren we in acties die, in theorie, groeiacties zijn, en als de theorie klopt, zou het rendement van het fonds vrij goed kunnen zijn.

In essentie, of een bedrijf groei is of niet, en of het een groeiactie is of niet, hangt op elk moment af van het bedrijf. Afhankelijk van verschillende variabelen zoals de genoemde (projecties, strategie, evolutie…), zullen we zeggen of het bedrijf die kwalificatie kan krijgen, of dat we het een andere moeten toekennen.

Aanbevolen artikelen

Gerelateerde artikelen

Wat is een Balance Sheet (Balans)?
De balance sheet is een van de belangrijkste financiële overzichten van een bedrijf, waarin de economische situatie op een bepaald moment wordt weergegeven. Met andere woorden, de balance sheet geeft weer wat de vermogenssituatie van een bedrij...