Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Wolfe-golven

De Wolfe-golf is een patroon (Wolfe-patroon) dat op grafieken verschijnt en directe trendveranderingen aangeeft door te opereren volgens het universele principe en de fysieke wet van “actie – reactie”. Op deze manier fungeert de Wolfe-golf zelf als een mechanisme om de markt te balanceren.

Wat wordt bedoeld met Wolfe-golven?

De Wolfe-golf is een technisch analysepatroon dat trendveranderingen signaleert:

 • M” in het geval van stijgende trends
 • W” in het geval van dalende trends.

Ze verschijnen in alle soorten activa en op alle tijdsframes, wat betekent dat we kunnen handelen, variërend van korte scalping- en intraday-transacties tot langere swingtrades. Wat ik het meest veelbelovend vind, is dat de doelen van dit patroon specifiek zijn en binnen korte tijd behaald kunnen worden. Bovendien maakt het gebruik van een zeer duidelijke Stop Loss het risicobeheer gemakkelijker.

De effectiviteit van dit figuur is ook erg belangrijk, aangezien het, zelfs als een contrarierend patroon, een effectiviteit van 75% bereikt.

Hieronder zie je twee voorbeelden van dalende Wolfe-golven

Neerwaartse Wolfe-golf op de Duitse Dax40-index
Grafiek 1: Neerwaartse Wolfe-golf op de Duitse Dax40-index, 15-minuten grafiek.
Neerwaartse Wolfe-golf in het valutapaar Britse pond versus Amerikaanse dolla
Grafiek 2: Neerwaartse Wolfe-golf in het valutapaar Britse pond versus Amerikaanse dollar, dagelijkse grafiek.

De Wolfe-golven zijn een andere theorie binnen de studie van prijsactie. Om meer te weten te komen over deze filosofie, en vele anderen, kun je ons volgende artikel bezoeken: Technische analyse – Principes, theorieën, figuren en indicatoren (artikel is in het Spaans).

Terugkomend op Wolfe, hoe kunnen we ze precies vinden? Dat gaan we eens bekijken!

Hoe werken Wolfe-golven precies?

Wanneer een Wolfe-golf verschijnt, betekent dit dat de trend die zich voordoet aan het veranderen is of bijna voorbij is.

De Wolfe-golven zijn een specifiek en onafhankelijk patroon dat wordt beheerst door een universeel principe en fysische wet die zowel in het leven, in de natuur als op de markten aanwezig is: de derde wet van Newton, het principe van actie en reactie. In dit artikel zal ik de originele vorm en de klassieke werking ervan definiëren, zoals vastgesteld door Bill Wolfe, de ontdekker ervan.

Na meer dan 10 jaar persoonlijke ervaring met het werken met Wolfe-golven, heb ik zowel het betreden als verlaten van posities, evenals het berekenen van doelstellingen, verfijnd en geperfectioneerd.

Zo bereken ik 2, 3 of 4 doelstellingen of Take-profits, afhankelijk van de vorm van de Wolfe-golf en de context. Bill Wolfe overweegt echter slechts één doel, gemarkeerd door de verbinding van punten 1-4, zoals ik het aangeef in de grafieken die in dit artikel worden gepubliceerd.

De vorm van Wolfe-golven wordt gedefinieerd door drie oplopende of dalende pieken op dezelfde trendlijn, met hun twee correcties ertussen (5 punten in totaal), wat resulteert in een W- of M-vorm. Dit ziet er als volgt uit:

 • Bearish golf: Wanneer de prijs na het hoogste punt begint te dalen, is dat het moment waarop een positie zou worden geopend (in dit geval, short) en een doel zou worden gesteld op de trendlijn die punten 1 tot 4 verbindt.
Bearish Wolfe Wave op de Duitse DAX40-index
Grafiek 3: Bearish Wolfe Wave op de Duitse DAX40-index, Dagelijkse Grafiek.
 • Bullish golf: Aan de andere kant, in het geval van een bullish Wolfe-golf zou het tegenovergestelde gelden. Wanneer de prijs na het laagste punt begint te stijgen, zouden de aankopen worden geopend, met hetzelfde doel op de trendlijn die punten 1 tot 4 verbindt.
Bullish Wolfe Wave op het valutapaar Euro versus Canadese Dollar
Grafiek 4: Bullish Wolfe Wave op het valutapaar Euro versus Canadese Dollar, Uurgegevens.

Dit zijn opnieuw patronen die tegen de trend ingaan: ze verschijnen na een impuls of correctie om te waarschuwen voor het einde ervan en het begin van een prijsreactie in tegengestelde richting (volgens het principe van actie en reactie).

De verdeling van de punten om een perfecte Wolfe stijgende golf te vormen zijn:

 • Punt 2 is een hoogtepunt, een maximum (het hoogste van allemaal), en een afnemend maximum binnen het dalende kanaal/impuls.
 • Punt 1 is het minimum voorafgaand aan punt 2, en punt 3 is het minimum na punt 2.
 • Punt 4 is het volgende maximum na punt 3, bij voorkeur een beetje hoger dan punt 1 en lager dan punt 2.
 • Punt 5 is het laatste minimum, en het laagste van allemaal, het moet onder punt 3 zijn.
 • Als we deze 5 punten verbinden, krijgen we een soort “M”. Met de eerste lijn (lijn 1-2) trekken we een kanaal en de lijn 3-4 moet bij voorkeur binnen dat kanaal liggen.
Bullish Wolfe Wave op het valutapaar Euro versus Dollar,
Grafiek 5: Bullish Wolfe Wave op het valutapaar Euro versus Dollar, Uurgegevens.

De bovenstaande grafiek voldoet perfect aan de parameters (punten 3 en 4 binnen het kanaal gemarkeerd door de breedte van lijn 1 en 2, punt 5 minimum van allemaal, doel de verbinding van de punten 1 – 4.

Vorming van de dalende golf

De verdeling van de punten om een perfecte Wolfe dalende golf te vormen zijn:

 • Punt 2 is een lage piek, een minimum (het laagste van allemaal)
 • Punt 1 is het maximum voorafgaand aan punt 2 en punt 3 is het volgende maximum na punt 2
 • Punt 4 is het volgende minimum na punt 3, bij voorkeur een beetje lager dan punt 1 en hoger dan punt 2
 • Punt 5 is het laatste maximum, en het hoogste van allemaal, het moet boven punt 3 zijn
 • Als we deze 5 punten verbinden, krijgen we een soort “W”. Met de eerste lijn (lijn 1-2) trekken we een kanaal en de lijn 3-4 moet bij voorkeur binnen dat kanaal liggen.
Bearish Wolfe Wave op de FTSE100-index,
Grafiek 6: Bearish Wolfe Wave op de FTSE100-index, Grafiek van 4 uur.

De grafiek 6 voldoet perfect aan de parameters (punten 3 en 4 binnen het kanaal gemarkeerd door de breedte van lijn 1 en 2, punt 5 hoogste van allemaal, doel de unie van de punten 1 – 4

Handelsstrategie met Wolfe-golven

Afhankelijk of de golf die verschijnt bullish of bearish is, zouden we als volgt te werk gaan:

 1. We openen een koop- of verkooppositie op de markt.
 2. Om een Stop Loss in te stellen, zou deze boven of onder Punt 5 worden geplaatst (met een kleine marge van scheiding, niet vastgelijmd, omdat het ons het gebied aangeeft waar de prijs niet mag worden overschreden door de lichamen, maar we kunnen een test van het gebied niet voorkomen).
 3. We volgen het oorspronkelijke doel van Bill Wolfe, namelijk de verbinding van de punten 1-4.

De opening van de positie volgens de oorspronkelijke theorie zou plaatsvinden wanneer de prijs de verbinding van punten 1-3 doorbreekt. Ik moet echter toegeven dat ik hier niet op wacht, maar direct begin zodra ik de Wolfe-golf detecteer. Vaak valt deze lijn 1-3 buiten het patroon, of is het te laat… Voor dit artikel presenteer ik echter de aanpak zoals de oorspronkelijke theorie aangeeft. Dit gaat als volgt:

 1. We detecteren Wolfe-golf volgens de eerder vastgestelde parameters.
 2. We komen binnen wanneer de prijs de lijn snijdt die punten 1-3 verbindt.
 3. We plaatsen Stop Loss op punt 5 (met een beetje marge).
 4. We stellen de Take profit in op de prijssnede naar de lijn die punten 1-4 verbindt.

Graag laat ik twee afbeeldingen zien, van hoe dit zou zijn volgens de oorspronkelijke theorie:

Bearish Wolfe Wave met instap en take profit.
Grafiek 7: Bearish Wolfe Wave met instap en take profit.
Bearish Wolfe Wave met instap en take-profit
Grafiek 8: Bearish Wolfe Wave met instap en take-profit.

Beide zijn voorbeelden van het openen van een shortpositie door de Bearish Wolfe Wave in het valutapaar Australische dollar versus Amerikaanse dollar, volgens de originele theorie van Bill Wolfe, en de daaropvolgende prijsstijging tot aan het doel.

Hebben de Wolfe-golven en ”Elliott Waves” iets met elkaar te maken?

De Wolfe-golven hebben niets te maken met de Elliott Waves of met de eenvoudige “ZigZag”, dit is een zeer algemeen misverstand. De Wolfe-golven reageren op het universele principe van “actie – reactie”.

Voor elke actie is er een reactie. Wanneer een object kracht uitoefent op een tweede object, oefent dat tweede object een kracht uit van gelijke grootte en richting, maar in tegenovergestelde richting op het eerste object.

Handelspatronen Wolfe golven
Handelspatronen Wolfe golven

👉 Voor meer informatie over de Theorie van Elliott, raad ik je aan om het volgende artikel te lezen: Elliott Waves – Wat is het?

Meer belangrijke technische theorieën

En natuurlijk zijn er binnen de technische analyse andere veel gedeelde theorieën die ik je ook aanraadt om te lezen:

 • 👉 Fibonacci in Technische Analyse: De Fibonacci-reeks is een essentieel hulpmiddel in technische analyse dat is afgeleid van natuurlijke wiskundige patronen. Fibonacci-niveaus worden gebruikt om mogelijke ondersteunings- en weerstandsniveaus te identificeren in de prijzen van financiële activa. Op deze manier zijn twee zeer gebruikelijke hulpmiddelen volgens deze theorie namelijk: terugvallen en uitbreidingen.
 • 👉 Dow Theorie: De Dow Theorie, ontwikkeld door Charles Dow in de 19e eeuw, is een fundamentele benadering in technische analyse die is gebaseerd op de principes van Dow. Deze theorie stelt dat de financiële markten trends volgen, en deze trends zijn verdeeld in drie fasen: de accumulatiefase, de fase van publieke deelname en de distributiefase.

Wolfe-golven | De mening van Alba Puerro

Een handelaar moet vaststellen welke operatie het beste bij hem past, en niet andersom. De Wolfe-golven zijn aanpasbaar, gaan tegen de trend in, zoeken naar terugkeer naar het gemiddelde en breken hetzelfde om swings te vinden. In mijn geval vind ik het ideaal omdat ik liever op deze manier instap dan op een trendmatige manier.

Zonder twijfel is het beste aan dit patroon de objectiviteit ervan en de zeer specifieke manier waarop het ons vertelt waar we de Stop Loss en de Take Profit moeten instellen. Persoonlijk geloof ik dat hoe objectiever een systeem is, hoe emotioneel duurzamer het op lange termijn is, en hoe gemakkelijker het is om ermee te werken. Zoals jullie hebben kunnen zien gedurende het hele artikel, verschijnen de Wolfe Waves in alle activa (indices, aandelen, forex, metalen…) en in alle tijdframes, van 1 minuut tot maandelijks, wat handelsmogelijkheden biedt van het meest agressieve scalpen tot swing trading. Als zodanig is het patroon zeer de moeite waard om te kennen en te bestuderen, omdat het combineerbaar is met elke andere strategie (optelt, niet aftrekt).

Om deze reden, en omdat ik in het begin van mijn handelservaring niet veel tijd kon besteden aan actief monitoren, werden ze een van mijn belangrijkste strategieën. Ik hoefde alleen maar de Wolfe-golf te detecteren, een positie te openen en de Stop Loss en Take Profit in te stellen. Ik hoefde niet constant naar de prijs te staren, me af te vragen wat het op dat moment deed of of ik “nu” moest sluiten of de positie moest laten lopen… Ik kon gewoonweg onderweg beheren wanneer dat nodig was, terwijl de prijs zich ontwikkelde. Dat maakte het verschil voor mij omdat ik geduld leerde en leerde om met een plan in de markt te zijn, zonder angst.

Het personaliseren van de handelsstrategie, waarbij verschillende vormen van Wolfe-golven worden onderzocht naast het berekenen van specifieke doelen met verschillende stopniveaus, heeft mij geholpen om te bepalen welke patronen betrouwbaarder zijn en welke minder, waardoor het risicobeheer en het beheren van posities gemakkelijker wordt.

Ter afsluiting heeft het leren kennen van Wolfe-golven een significante impact gehad op mijn handelspraktijk. Ik hoop dat mijn ervaring anderen heeft geïnspireerd en heeft bijgedragen aan de bredere Rankia-gemeenschap door hen te introduceren tot deze technische analysefiguur.

Dit artikel is geschreven door Lune Solis

Gerelateerde artikelen