Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Kraken Review : Veiligheid en commissies van de cryptocurrency exchange

In dit artikel zullen we het hebben over de cryptocurrency exchange Kraken: we zullen zijn kenmerken, activa, producten en diensten bekijken, zijn voors en tegens als exchange bespreken, we zullen het ook hebben over zijn regulering, en over alles wat relevant is dat cryptocurrency-investeerders graag in overweging nemen voordat ze een platform gebruiken.

Kraken: Wat is het en hoe werkt het?

Kraken is een van de grootste en tegelijkertijd oudste cryptocurrency exchanges die er bestaan. Het bedrijf werd in 2011 in de Verenigde Staten opgericht en was in 2013 operationeel, door Jesse Powell.

Kraken logo

De reden voor het ontstaan van Kraken is enigszins bijzonder: Powell, na van binnenuit kennis te hebben gemaakt met een oude cryptocurrency exchange (die destijds de grootste cryptocurrency exchange ter wereld was) genaamd Mt. Gox, verklaarde publiekelijk dat hij had besloten te beginnen met werken aan Kraken, een nieuwe cryptocurrency exchange, voor het geval Mt. Gox uiteindelijk zou verdwijnen, wat slechts enkele jaren later gebeurde, toen Mt. Gox in 2014 failliet ging.

In ieder geval werkt Kraken zoals elke cryptocurrency exchange: ze zorgen ervoor dat de koop- en verkooporders van cryptocurrencies van hun gebruikers worden gematcht zodat deze kunnen worden uitgevoerd, en ook voor het uitwisselen van cryptocurrencies in ruil voor fiatvaluta zoals dollars of euro’s.

Tegenwoordig biedt Kraken je handel in meer dan 200 cryptocurrencies tegen fiatvaluta, en is het aanwezig in 190 landen, inclusief Latijns-Amerika (met uitzondering van Cuba).

Kraken in 1 minuut: Belangrijkste kenmerken

 • 🏆 Regulering: SEC, FCA
 • 🔒 Garantie fonds: Nee
 • 💼 Financiële activa: Cryptocurrencies
 • 💻 Soorten accounts: Klassiek account (individuen) & Zakelijk account (bedrijven)
 • 💲Commissies: Tussen 0,001% en 0,26%
 • 💰 Minimale storting: 1€/$
 • 📈 Diensten van het platform:
  • Kopen/Verkopen (Spot)
  • Staking
  • NFT’s
  • Futures
 • 📧 Contact:
  • Adres: verschillende adressen in de VS, Canada, VK, Italië, Australië en Britse Maagdeneilanden
  • E-mail: [email protected]
  • Telefoon: +353 1 230 8320
 • 🗣️ Ondersteuning in het Nederlands: Nee
 • 🌟Uitgelicht product: Futures

Is Kraken veilig? | Regulering

Kraken is gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FCA) van het VK, door de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van de VS, en door de Malta Financial Services Authority (MFSA).

Echter, hoewel Kraken niet gereguleerd is door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft de SEC eind 2023 een rechtszaak aangespannen (en dit was niet de eerste) tegen Kraken wegens vermeende schending van effectenwetten (de SEC beweerde dat Kraken opereerde als een niet-geregistreerde beurs, makelaar, agent en clearinghouse).

Hoewel het meest waarschijnlijke, gezien eerdere soortgelijke gevallen met andere beurzen zoals Coinbase, is dat de SEC “niet haar zin zal krijgen”, weten we nog niet hoe de zaak zal eindigen, maar wat we wel weten is dat Kraken al lange tijd onder nauwlettend toezicht en onderzoek van de SEC staat, en alles wijst erop dat dit in de toekomst zo zal blijven (wat de kans op negatieve eindconsequenties voor de beurs groter maakt dan positieve).

Kraken CNBC
*
Afbeelding van Gary Gensler, voorzitter van de SEC, die voor CNBC spreekt over zijn onderzoek naar Kraken

Is het betrouwbaar? | Is er een depositogarantiestelsel?

Kraken heeft tot op heden geen grote hacks of massale diefstallen van de fondsen van zijn klanten ondergaan, en heeft enkele strenge regelgevingen zoals die van de Engelse FCA, waardoor het als een veilige exchange wordt beschouwd. Desalniettemin moeten we opmerken dat Kraken geen garantiestelsel heeft voor de deposito’s van zijn klanten, in tegenstelling tot andere exchanges, zoals we later in het artikel zullen zien.

In ieder geval blijven we alert op nieuwe informatie van de SEC met betrekking tot de veiligheid van fondsen.

Hoeveel cryptocurrencies heeft Kraken?

Kraken heeft een groot aantal cryptocurrencies genoteerd en beschikbaar om te handelen, te storten of op te nemen; de lijst loopt op tot meer dan 200 cryptocurrencies op dit moment, en er blijven regelmatig nieuwe cryptocurrencies verschijnen.

Cryptocurrencies op kraken
Lijst met alle cryptocurrencies

In feite, en zoals je hieronder kunt zien, omvat het enkele van de grootste crypto’s in termen van marktkapitalisatie, namelijk Bitcoin, Ethereum, Cardano…

Desalniettemin, zoals aangetoond in de rode rechthoek hierboven, stelt de intuïtieve interface je in staat om ze te classificeren op volglijsten (je favorieten), de meest of minstwinstgevende (je definieert de tijdsperiode), stablecoins en de nieuw toegevoegde crypto’s. Neem zeker een kijkje.

👉 Voor meer informatie: Veilig Investeren in Bitcoin : Een Stapsgewijze Handleiding

Kraken Commissies

We gaan de verschillende commissiesystemen van Kraken onderscheiden, afhankelijk van het type activa waarin we gaan investeren:

Handelscommissies

De commissies zijn zeer gedetailleerd op de website van Kraken; in de volgende afbeeldingen kunnen we alle benodigde informatie over de commissies van Kraken zien:

Cryptocurrency aankoopkosten (Spot):

Merk op dat we meestal een commissie van 0,26% van de transactie zullen betalen, hoewel we deze kunnen verlagen als we ons geïnvesteerde bedrag in crypto’s via Kraken gedurende een maand verhogen.

Kosten Kraken spotcrypto

Commissiekosten voor stablecoins / fiat valuta:

In dit geval zijn de commissies iets lager, omdat stablecoins een van de meest verhandelde activa zijn in de wereld van cryptocurrencies, omdat ze de waarde van ons vermogen kunnen behouden zonder het cryptosysteem te verlaten.

kosten kraken stablecoins en fiat

Marginale handelskosten

De openings- en sluitingscommissies van Kraken werken op een zeer eenvoudige manier. Deze tarieven worden in rekening gebracht wanneer een nieuwe transactie met een cryptocurrency wordt geopend en variëren van 0,01% tot 0,02% voor transacties van 4 uur die open blijven.

Margekosten kraken

Voorbeeld; Als een transactie met Bitcoin wordt geopend voor een periode van 8 uur, wordt een commissie van 0,02% in rekening gebracht.

Cryptocurrency Futures Tarieven

Kraken kosten futures

Minimale storting

De minimale storting van fiatgeld op Kraken is slechts 1 euro of 1 dollar.

Soorten producten op Kraken

Echter, wanneer we de verschillende exchanges bestuderen, zijn we ook geïnteresseerd in het weten welke andere nuttige diensten ze voor de gebruiker hebben. Laten we dus het geval van Kraken bekijken

Staking

Kraken biedt stakingdiensten aan voor 20 cryptocurrencies, en ook voor Euro’s en Dollars; laten we niet vergeten dat staking op gecentraliseerde exchanges in feite “Lending” is, dat wil zeggen, het uitlenen van liquiditeit -in fiatgeld of cryptocurrency- in ruil voor het verkrijgen van een rentepercentage.

crypto staking bij kraken

Zoals we kunnen zien, bieden de meeste van hun cryptocurrencies een reeks beloningen die variëren van 1% tot 10%, waarbij sommige meer dan 15% bedragen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat de belangrijke cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum op Kraken zeer lage beloningen bieden, soms niet eens 1%. En het zijn alleen de meer alternatieve altcoins die hogere rendementen bieden, maar die tegelijkertijd te maken hebben met grotere volatiliteit.

👉 En voor meer informatie: Staking met cryptocurrencies – Beste platforms en hoe het te doen

Margin trading

Kraken biedt de mogelijkheid om te handelen in de Margin-modus, waarbij traders geleend kapitaal van Kraken kunnen gebruiken om de omvang van hun posities te vergroten (zowel koop- als verkoopposities). De marge is het bedrag dat de trader als onderpand moet storten om zijn positie te kunnen openen.

margin trading bij Kraken
Margin trading bij Kraken

Op deze manier is de maximale hefboomwerking toegestaan voor handelen met marge 5x, in meer dan 100 markten. En bovendien, met een commissie van tussen de 0,01 en 0,02%, dat wel, maar met Roll over tarieven die elke 4 uur worden toegepast.

Futures

Kraken biedt ook de mogelijkheid van futures trading. In tegenstelling tot Margin Trading, verbinden traders zich hierbij niet aan een tijdelijke schuld met de exchange, maar verbinden ze zich ertoe het contract dat ze openen voor handelen te sluiten vóór een bepaalde datum (meestal 365 dagen na het openen van de transactie); echter, traders kunnen ook kiezen voor hefboomwerking in deze modus.

NFTs

Kraken heeft recentelijk ook zijn deel van de marktplaats voor de aan- en verkoop van NFTs geïntroduceerd, vanwege de opkomst hiervan en de grote vraag van de markt in het algemeen; echter, dit is zeker niet het populairste deel van de exchange, aangezien deze vooral populair is vanwege de goede handelsvoorwaarden voor de aan- en verkoop van cryptocurrencies.

NFT marketplace
NFT marketplace

Klantenservice van Kraken

En tot slot, laten we een ander echt belangrijk punt bekijken, hoewel het helaas vaak over het hoofd wordt gezien, totdat we voor een echt probleem staan: De klantenservice

 • Contacttelefoon: Ja, maar alleen Europees nummer – +353 1 230 8320
 • Email: [email protected]
 • Ondersteuning in het Nederlands: Nee
 • Chatbot: Ja
 • Kantoor in Nederland: Nee

Zeker, Kraken heeft een goede klantenservice, hoewel niet de best mogelijke.

In hun voordeel is het vermeldenswaard dat de mogelijkheid bestaat om met hen te praten via telefoon of live chat , 24/7. Echter, in hun nadeel, en zoals ik hierboven heb aangegeven, gaat het om een buitenlands nummer, wat de kosten van het gesprek zou verhogen als dit lang duurt.

Desalniettemin, ondanks alles is het een goede service, voor wat de cryptosector is.

Kraken crypto meningen

Kraken is een van de grootste, oudste en meest gerespecteerde exchanges in de cryptocurrency-industrie; het richt zich op het bieden van goede handelsvoorwaarden aan investeerders en handelaren en slaagt daarin, en daarom geniet het de steun van een groot deel van het publiek dat geïnteresseerd is in cryptocurrency-handel.

Daarom kunnen we duidelijk de positieve kant van Kraken benadrukken, namelijk die lage commissies en goede handelsvoorwaarden in een grote verscheidenheid aan cryptocurrencies; echter, aan de negatieve kant moeten we opmerken dat Kraken, door zijn gebrek aan diensten, een exchange kan zijn die “tekortschiet” voor sommige cryptocurrency-investeerders die hun cryptocurrency-vermogen op meer diverse en originele manieren willen optimaliseren.

Bovendien zijn er alle problemen waarin het vaak verzeild raakt met de SEC.

En juist daarom zien we dat op Trustpilot er behoorlijk wat negatieve meningen zijn, zozeer zelfs dat voor meer dan 2.000 beoordelingen, het nauwelijks 2 sterren (van de vijf) weet te behalen.

Kraken trustpilot

Paradoxaal genoeg is het geval van dezelfde beoordelingen in de Google Play Store en Apple Store, waar ze veel positiever zijn dan op Trustpilot, aangezien we zien dat het veel hogere scores behaalt. Bijvoorbeeld, in de Apple Store en voor een totaal aantal beoordelingen van meer dan 4.700, behaalt het bijna de maximale score met 4,7 sterren (van de vijf).

Kraken google play

Onze mening over Kraken | Review 2024

We kunnen Kraken beschouwen als een acceptabele exchange tot nu toe, vooral met goede operationele voorwaarden. Het is echter een exchange die op zichzelf niet alles biedt wat cryptobeleggers zoeken, dus het meest optimale is dat Kraken slechts een van de gebruikte exchanges is, maar dat het uiteindelijk wordt gecombineerd met het gebruik van andere exchanges die meer producten, investeringsopties en winst- of beloningsmogelijkheden bieden.

Bovendien mogen we niet vergeten dat Kraken bijna permanent onder toezicht en onderzoek staat van regelgevers zoals de SEC, en dat ze momenteel verwikkeld zijn in juridische geschillen, wat doet denken aan wat er is gebeurd met andere exchanges die betrouwbaar leken, zoals FTX of de eerder genoemde Mt. Gox, en hun grote debacles die hen failliet lieten gaan (zelfs met enkele van hun bestuurders die in de gevangenis belandden, zoals het geval van Sam Bankman-Fried van FTX).

Als gevolg daarvan kunnen we niet te veel vertrouwen op het gebruik van slechts één exchange, hoe veilig het ook lijkt, en moeten we wantrouwig zijn bij elk teken van gevaar dat zich voordoet. En meer nog omdat er andere opties zijn om cryptocurrencies te kopen en verkopen, veel veiliger, met 100% gegarandeerde fondsen.

Laten we de belangrijkste voor- en nadelen bekijken die we tegenkomen bij het gebruik van Kraken:

VoordelenNadelen
✅Ervaren en gerenommeerde exchangeWeinig producten/diensten; exchange zeer gericht op de koop/verkoop van cryptocurrencies en weinig meer.
✅ Goede variëteit aan beschikbare activaNauwlettend in de gaten gehouden door de SEC, waardoor er op elk moment problemen kunnen optreden.
✅ Goede handelsvoorwaarden, lage commissiesHet is niet de meest intuïtieve exchange of met de meest aangename gebruikerservaring, wat een nadeel is ten opzichte van veel andere betere platforms op deze gebieden

Kortom, onze bedoeling is niet om Kraken te bepalen als beste exchange, maar om een recensie te bieden die essentiële kenmerken op het gebied van veiligheid of aantal activa en diensten voor de crypto-investeerder benadrukt, in vergelijking met andere veel redelijkere alternatieven, met het doel je te helpen je conclusies te trekken en degene te kiezen die het beste voor je werkt.

Gerelateerde artikelen

Beste Forex Brokers voor Nederland
De forexmarkt is de meest liquide markt ter wereld, aangezien er gemiddeld zo'n 6,6 biljoen dollar per dag wordt verhandeld. Het is waar dat deze markt gedomineerd wordt door institutionele beleggers, maar toch zijn er veel traders die deze markt ...