Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Futures | Basisgids om te leren handelen in futures

Beleggen in futures
Handelen in futures | Gids voor beginners (getty images)

In dit artikel proberen we uit te leggen wat de termijnmarkt is en hoe deze werkt, evenals de mogelijkheden die beleggers hebben om te handelen in termijncontracten (futures) en hoe ze de eerste stappen kunnen zetten in deze complexe financiële producten.

Historische oorsprong van de termijnmarkt

De oorsprong van futures gaat terug tot het oude Mesopotamië, rond 1750 voor Christus. In die tijd maakten handelaren afspraken voor de toekomstige levering van landbouwgoederen, waarbij ze vooraf prijzen vaststelden om de risico’s te beperken die verbonden zijn aan prijsschommelingen en onzekerheid in de gewassen.

Echter, de termijnmarkt zoals we die vandaag kennen ontwikkelde zich in de 19e eeuw. In Chicago ontstond de behoefte om gestandaardiseerde contracten op te stellen voor de toekomstige levering van landbouwproducten, zoals tarwe en maïs.

In 1848 werd de Chicago Board of Trade (CBOT) opgericht, een van de eerste futures beurzen ter wereld. De CBOT introduceerde het eerste gestandaardiseerde termijncontract, dat de contractgrootte, de productkwaliteit, de leveringsdatum en andere voorwaarden specificeerde. Deze standaardisatie maakte een efficiëntere en transparantere handel in termijncontracten mogelijk.

Handelen in futures CBOT
De eerste moderne termijncontracten werden op de CBOT verhandeld

De termijnmarkt van Chicago breidde zich snel uit en werd een belangrijk centrum voor de handel in landbouwproducten. In de loop van de tijd werden futures geïntroduceerd voor andere activa, zoals vee, katoen, koffie en metalen.

Met de vooruitgang van technologie en communicatie, globaliseerde de termijnmarkt en werden futures geïntroduceerd voor een breed scala aan activa, waaronder valuta’s, aandelenindices, energie, edelmetalen en nog veel meer. Tegenwoordig opereren de termijnmarkten over de hele wereld en spelen ze een belangrijke rol in risicobeheer en financiële speculatie.

Wat is de futures-handelsmarkt? | Betekenis

De futures trading markt is een financiële omgeving waar termijncontracten worden gekocht en verkocht. Deze contracten zijn wettelijke overeenkomsten die de betrokken partijen verplichten om een onderliggend actief te kopen of te verkopen op een specifieke toekomstige datum en tegen een vooraf overeengekomen prijs.

In deze markt kunnen deelnemers speculeren over de toekomst van de prijzen van onderliggende activa en proberen winst te maken uit prijsbewegingen. Het wordt ook gebruikt als een hedging tool om zich te beschermen tegen risico’s die verband houden met prijsvolatiliteit.

De futures contracten worden verhandeld op beurzen of gespecialiseerde markten en zijn meestal gestandaardiseerd in  contractgrootte, kwaliteit van het onderliggende actief, vervaldatum en andere sleuteltermen. Dit maakt het mogelijk om de contracten efficiënter en transparanter te verhandelen.

Bovendien omvat futures trading een breed scala aan onderliggende activa, waaronder grondstoffen zoals olie, goud, tarwe en koffie, aandelenindices, valuta’s, rentetarieven en meer. Elk van deze markten heeft zijn eigen kenmerken en factoren die de prijzen van futures contracten beïnvloeden.

Daartegen, op een meer speculatief niveau, biedt futures trading de deelnemers de mogelijkheid om gebruik te maken van de hefboomwerking, wat betekent dat ze een grotere hoeveelheid activa kunnen beheersen met een relatief kleine initiële investering.

Het is belangrijk om op te merken dat de futures trading markt onderworpen is aan regulering en toezicht om de integriteit en de goede werking van de markt te waarborgen. Traders die willen deelnemen aan deze markt moeten kennis en begrip hebben van futures contracten, evenals een adequaat risicobeheer.

👉 Voor meer informatie kunt u onze complete trading gids raadplegen

Hoe werken futures? | 3 kenmerken

Hier zijn drie fundamentele kenmerken van futures trading:

Gestandaardiseerde contracten

Op de futuresmarkt zijn de contracten gestandaardiseerd in termen van grootte, kwaliteit van het onderliggende actief, vervaldatum en andere sleuteltermen. Dit betekent dat alle futurescontracten van eenzelfde actief op een bepaalde markt dezelfde specificaties hebben. Standaardisatie vergemakkelijkt de handel, transparantie en liquiditeit van de markt.

Georganiseerde markt

De futureshandel vindt plaats op georganiseerde markten, zoals beurzen of futuresmarkten. Deze markten hebben vastgestelde regels en voorschriften, en opereren onder toezicht van de financiële autoriteiten. Ze bieden een gecentraliseerd en transparant platform waar kopers en verkopers kunnen interageren en transacties kunnen uitvoeren. Het bestaan van een georganiseerde markt helpt om de efficiënte uitvoering van transacties en de bescherming van de deelnemers te waarborgen.

De grootste termijnmarkten ter wereld bevinden zich in de Verenigde Staten en Europa.

 • Verenigde Staten:
  • Chicago Mercantile Exchange (CME): Dit is de grootste futuresbeurs in de Verenigde Staten en een van de belangrijkste ter wereld. Het biedt een breed scala aan futurescontracten, waaronder futures op aandelenindices (zoals de S&P 500), rentetarieven, valuta’s, energie, landbouwproducten en meer.👉 Als je er meer over wilt weten, ga dan naar onze review over de CME Group
  • Chicago Board Options Exchange (CBOE): Hoewel de naam “opties” bevat, staat de CBOE ook bekend om zijn termijncontracten, met name de futures op de VIX-volatiliteitsindex.
  • New York Mercantile Exchange (NYMEX): Dit is een van de divisies van de CME Group en richt zich op energiefutures, waaronder ruwe olie, aardgas en energiederivaten.
 • Europa:
  • Eurex: Dit is de grootste derivatenbeurs van Europa, gevestigd in Duitsland. Het biedt een breed scala aan producten, waaronder futures en opties op Europese aandelenindices, rentetarieven, aandelen en meer.
  • Intercontinental Exchange (ICE): Hoewel het hoofdkantoor zich in de Verenigde Staten bevindt, heeft ICE ook een belangrijke aanwezigheid in Europa. Het biedt futures op energie, landbouwproducten en andere activa.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de grootste termijnbeurzen in de Verenigde Staten en Europa. Natuurlijk heeft elk van hen zijn specialiteit en biedt het een breed scala aan futurescontracten op verschillende activa.

Shortposities

Een onderscheidende optie  van futureshandel is dat deelnemers de mogelijkheid hebben om shortposities te openen. Dit betekent dat ze futurescontracten kunnen verkopen zonder ze te bezitten, in de verwachting dat de prijs van het onderliggende actief in de toekomst zal dalen. De mogelijkheid om shortposities te openen stelt handelaren in staat om kansen te benutten in zowel stijgende als dalende markten, waardoor de investeringsmogelijkheden en beschikbare strategieën worden uitgebreid.

Handelen met cryptocurrency-futures: Bitcoin en Ethereum.

Een speciale vermelding verdient de handel met futures met de twee belangrijkste onderliggende cryptocurrencies : Bitcoin en Ethereum (ook wel Ether genoemd). Let op hun kenmerken:

 • Ze worden altijd verhandeld op de CME-markt en worden in contanten afgewikkeld.
 • Het vooraf bepaalde contract is gebaseerd op 5 Bitcoin en 50 Ether respectievelijk.
 • Toen deze munten in de mode raakten, werden hun futures erg duur. Daarom werden microfutures bedacht met 0.1 Bitcoin en 0.1 Ether als onderliggende activa.
 • Het moet gezegd worden dat deze bases zeer volatiel zijn, de vereiste marge is veel hoger dan bij andere futures.

De 5 meest verhandelde futurescontracten

Onderstaand lees je de meest verhandelde termijncontracten, in termen van volume, binnen de futureshandel.

 1. E-Mini S&P 500 Future: Dit is een futures-contract gebaseerd op de S&P 500-index, die de 500 grootste bedrijven genoteerd in de Verenigde Staten vertegenwoordigt. De E-Mini S&P 500 is een van de meest populaire en liquide futures-contracten op de markt en wordt gebruikt als referentie voor de algemene richting van de aandelenmarkt.
 2. Brent Crude: Het Brent Crude futures-contract is gebaseerd op de prijs van Brent-olie, gebruikt als internationale referentie voor olieprijzen. Omdat olie een vitaal en veel gebruikt hulpmiddel is, heeft het Brent Crude futures-contract een hoog handelsvolume.
 3. E-Mini Nasdaq 100: Dit futures-contract is gebaseerd op de Nasdaq 100-index, die de 100 grootste niet-financiële bedrijven genoteerd op de Nasdaq-markt omvat. De E-Mini Nasdaq 100 is populair bij handelaren die geïnteresseerd zijn in technologie-aandelen en bedrijven met hoge groei.
 4. Eurodollar: Het Eurodollar futures-contract is gebaseerd op de korte termijn rentetarieven op deposito’s in Amerikaanse dollars buiten de Verenigde Staten. De Eurodollar wordt veel gebruikt om te speculeren over toekomstige rentebewegingen en als een hedging tool om te beschermen tegen veranderingen in rentetarieven.
 5. Goud: Het goud futures-contract is populair vanwege de aantrekkingskracht van goud als een veilige activa en als een hedge tegen inflatie en marktvolatiliteit. Beleggers gebruiken vaak het goud futures-contract om te speculeren over prijsbewegingen van goud of als bescherming in tijden van economische onzekerheid.

Naast deze zijn er nog vele andere termijncontracten.

Met welke brokers kun je futures handelen?

Hier zijn twee brokers waarmee je kunt handelen in futures.

DEGIRO

 • 🏆 Regulatie: AFM en BaFiN
 • 🌐 Markten: 11, tussen de VS en Europa (EUREX, Euronext, CME Group…)
 • 💲 Commissies: 0,75 USD / EUR per contract
 • 📈 Platform: Eigen
 • 🖥️ Handelaarsprofiel: Intuïtief platform. Zeer aan te bevelen voor mensen die willen beginnen met futures trading.

👉 Read more about this broker at DEGIRO broker review.

Interactive Brokers

 • 🏆 Regulatie: ICB (Ierland) (voor Europa)
 • 🌐 Markten: +30, tussen de VS, Europa en Azië-Pacific.
 • 💲 Commissies:
  • AEX: Vanaf 2,80€/contract
  • EUREX: Vanaf 0,80€/contract (Micro)
  • CME Group: Vanaf 0,25$/contract. (Micro E-mini)
 • 📈 Platform: Trader Workstation
 • 🖥️ Handelaarsprofiel: Technisch ingericht. Voor de meer ervaren investeerders.

Waarom handelen in futures?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om in futures te handelen, maar de belangrijkste zijn:

Dekking

Futures bieden bedrijven de mogelijkheid om zich te beschermen tegen risico’s die verband houden met prijsvolatiliteit. Bijvoorbeeld, grondstofproducenten kunnen futurescontracten gebruiken om de prijs vast te stellen waartegen ze hun producten in de toekomst zullen verkopen, waardoor ze zichzelf beschermen tegen mogelijke prijsdalingen als gevolg van slechte oogsten, ongunstige geopolitieke omstandigheden.

Op dezelfde manier kunnen beleggers futures gebruiken als een vorm van bescherming tegen ongunstige bewegingen in hun aandelen- of valutaportefeuille.

Speculatie

Veel handelaren raken betrokken bij het handelen in futures met het doel winst te maken door te speculeren op prijsbewegingen. Ze kunnen koop- of verkooptransacties uitvoeren in de verwachting dat de prijs van het onderliggende actief in de verwachte richting zal bewegen, waardoor ze winst maken. De gehefboomde aard van futures stelt handelaren in staat om hun potentiële winsten te vergroten, hoewel het ook het risico op verliezen verhoogt.

Strategieën voor het handelen in futures

Om met elk instrument te handelen, moet je weten of je dagelijks (intraday) of gedurende meerdere dagen (multiday) wilt handelen. Op basis van deze keuze wordt de grafiektijd gedefinieerd:

 • Intraday (van enkele minuten tot 1 uur).
 • Meerdere dagen (tijdens de week).

Vervolgens moeten we definiëren welke technische analyse-instrumenten te gebruiken . Een goede strategie is bijvoorbeeld het gebruik van 2 exponentiële voortschrijdende gemiddelden, waarvan een korte en een lange.

Exponentiële voortschrijdende gemiddelden met futures

Laten we de futures van de DJ Eurostoxx 50-index nemen, waarbij we een grafiek overwegen met een periode van 15 minuten en passen we 2 exponentiële voortschrijdende gemiddelden toe in 5 perioden (mm5) en 10 perioden (mm10). Laten we naar de grafiek kijken.

future beleggen strateggie graph

Zoals we kunnen zien, zouden we kunnen invoeren wanneer mm5 (rode lijn) mm10 (groene lijn) snijdt, dat is waar de pijl omhoog is geplaatst. We zouden dan binnenkomen op het sluitingsniveau van 15 minuten, dat wil zeggen, tegen een prijs van 4140 punten. Aangezien 1 punt 10 euro waard is, is het contract 41400 euro waard. Laten we aannemen dat ze me een marge van 4.000 euro vragen, ongeveer 10%. Bovendien betaal ik een commissie, waarvan we aannemen dat deze 5 euro is.

De uitgangssignaal voor deze handel zou zijn wanneer er een tegenovergestelde kruising is , dat wil zeggen, wanneer mm5 mm10 kruist, wat gebeurt wanneer de pijl naar beneden wordt geplaatst 5 uur na binnenkomst. Ik zou uitgaan bij de sluiting (op 4153 punten en met een commissie van 5 euro) dat de marge op dat punt wordt teruggezet naar nul. De totale winst zou 13 punten zijn, of 130 euro, waarvan ik 10 euro aan totale commissies moet aftrekken. In totaal zou ik een winst van 120 euro behalen, wat tegenover de 4000 euro marge een winst van 3% oplevert voor een operatie die ongeveer 5 uur duurde.

Laten we nu eens kijken naar een bearish operatie:

bearish operatie graph

In dit geval, zou ik naar beneden gaan wanneer de mm5 (rode lijn) de mm10 (groene lijn) kruist, waar de pijl naar beneden is. Ik zou binnenkomen op het sluitingsniveau van 15 minuten tegen een prijs van 4051 punten. Zoals gebruikelijk is, wordt er een commissie betaald van 5 euro, en wordt er een marge van 4.000 euro vereist. Het uitgangssignaal voor deze handel zou zijn wanneer er een tegenovergestelde kruising is, dat wil zeggen, wanneer mm5 mm10 naar boven kruist, wat gebeurt waar de pijl naar boven is geplaatst. Ik zou uitstappen op 4041 punten, met de commissie van 5 euro. De marge op dat punt wordt dan teruggezet naar nul. De totale winst zou 10 punten zijn, of 100 euro waarvan 10 euro aan commissies moet worden afgetrokken; een winst van 2,25% voor een operatie van 4 uur.

Meningen over handelen in futures: tips om te beginnen met handelen

Hier zijn enkele belangrijke tips om te beginnen met handelen in futures:

Voordat je begint met handelen, zorg ervoor dat je een solide begrip hebt van de basisconcepten van futures trading, inclusief hoe de markten werken, de verschillende soorten futures contracten, de factoren die de prijzen beïnvloeden en de handelsstrategieën. Het is belangrijk dat je tijd besteedt aan leren en jezelf opleiden via boeken, online cursussen, tutorials en andere betrouwbare bronnen.

Als we het over handel hebben is dit erg belangrijk. Dit is niet het kopen van bijvoorbeeld een Amazon-aandeel, dat in het ergste geval 30 – 40 dollar kan verliezen. Hier hebben we het over speculeren met activa die hun eigen regels hebben; je moet ze begrijpen voordat je iets doet.

De volgende stap is het definiëren van je financiële doelen, op basis van realistische verwachtingen. Denk niet dat je in 4 maanden rijk zult worden, hoeveel advertenties je ook ziet die anders zeggen.

Vanaf daar is het tijd om te beginnen met handelen in futures, oefen met een demo-account, test strategieën, en maak jezelf vertrouwd met veel van de markten en concepten die worden gehanteerd in deze markten; tick, marge, onderliggende prijs, etc.

Op deze manier, naarmate je vordert, zul je ontdekken dat er geen definitieve en winnende strategie bestaat, anders zouden we die allemaal toepassen. Het verschil tussen een succesvolle handelaar en een minder succesvolle handelaar zal altijd de psychologie zijn bij het beheren van risico’s, wanneer de handelaar wint, maar vooral wanneer tijdens verlies.

Het is belangrijk om emotionele discipline te behouden: Handelen kan emotioneel uitdagend zijn, maar het is belangrijk om emotionele discipline te behouden. Beheers je emoties en vermijd impulsieve beslissingen gebaseerd op angst of hebzucht.

Onthoud dat futures trading risico’s met zich meebrengt, en er geen garantie op winst is. Investeer nooit meer geld dan je kunt veroorloven te verliezen en zoek altijd financieel advies indien nodig. Begin met kleine bedragen en verhoog geleidelijk je inzet naarmate je ervaring en vertrouwen in je handelsvaardigheden opbouwt.

Voordelen en risico’s van handelen met futures

De handel in futures brengt een aantal potentiële voordelen met zich mee, maar ook risico’s die je moet kennen en beheren:

Voordelen van handelen met futures:

✅ Mogelijkheid om portefeuilledekkingen uit te voeren.
✅ Profiteren van speculatie
✅ Een verstandig gebruik van hefboomwerking kan onze winsten aanzienlijk verhogen.
✅ Je handelt in volledig veilige georganiseerde markten.
✅ De contractvoorwaarden worden vooraf overeengekomen.

Mogelijke risico’s:

❌ Risico’s van verlies❌ Wees voorzichtig met hefboomwerking, het is een tweerichtingsstraat.
❌ Volatiliteit kan je uit de markt halen
❌ Slecht emotioneel management
❌ Niet voldoende opleiding hebben

Kortom, handelen met futures moet worden begrepen als een activiteit die een zekere mate van opleiding vereist, om te begrijpen wat we riskeren en niet slecht voorbereid te zijn bij de eerste verandering. Bovendien is het kiezen van een goede broker met strakke spreads essentieel.

Veelgestelde vragen

Wat is de vervaldatum van futures?

De vervaldatum van futures is de termijn die beide partijen hebben afgesproken voor de levering van het product en de daaropvolgende uitvoering van het contract.

Wat zijn de kenmerken van futures handel?

– Speculanten kunnen leverage gebruiken om te wedden op de prijs van verschillende onderliggende waarden (aandelenindices, grondstoffen en wisselkoersen).
– Futuresmarkten maken de aankoop en verkoop van bepaalde onderliggende activa mogelijk voor toekomstige levering.
– Futures kunnen worden gebruikt om verliezen in een bestaande portefeuille te dekken of om te beschermen tegen ongunstige prijswijzigingen voor producenten van bepaalde basisproducten.
– Bovendien is het belangrijk om de kenmerken van het futurescontract te overwegen:
– Het is een vrije overeenkomst: geen van de partijen is verplicht om eraan deel te nemen als ze dat niet willen.
– Het contract creëert een recht voor de koper en een verplichting voor de verkoper. Beide partijen verbinden zich ertoe deze te respecteren.
– Aan het einde van het contract moeten beide partijen hun posities afwikkelen, waarmee hun contractuele relatie eindigt.

Gerelateerde artikelen

Day Trading
Day trading is een handelsstrategie. Bij day trading worden de bewegingen die de prijzen van de activa gedurende de dag ondergaan gebruikt om, in d...
Swing Trading
Wat is Swing Trading? Swing Trading is een investeringsstrategie die steunt op het analyseren van grafieken waarop de diverse onderliggende fina...