Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Traden | Wat het is en hoe te beginnen

In dit artikel beantwoorden we de vraag “Wat is traden?” en helpen we je de basisconcepten van deze financiële praktijk te begrijpen. Van de verschillende soorten handel tot de risico’s en voordelen die het met zich meebrengt.

Traden en handelen

En natuurlijk zullen we je de stappen vertellen die je moet weten over hoe te beginnen met traden en het brede scala aan producten die je tot je beschikking hebt. Dus, als je klaar bent om de wereld van de handel te betreden, lees dan verder.

Wat is traden? | Definitie

De traden (handel) is het proces van het kopen en verkopen van financiële activa om winst te maken door middel van aandelen, obligaties, valuta’s, commodities en andere financiële producten.

Dus, het is een praktijk die risico’s met zich meebrengt en specifieke kennis en vaardigheden vereist om effectief te opereren op de markten. Door middel van handel kunnen hoge rendementen worden behaald, maar er kunnen ook aanzienlijke verliezen worden geleden als het risico niet goed wordt beheerd.

Wat handelaren nodig hebben om geld te verdienen is een bewezen winstgevende strategie, dit kan een meer conservatieve benadering zijn die blootstelling tot de markt beperkt, met een langetermijnperspectief. Een meer agressieve benadering kan ook, op zoek naar snelle winsten door te speculeren op de korte termijn prijsbewegingen.

Met dit alles, bekend met de betekenis van handelen, zullen we deze gids in de volgende secties verdelen, waar we proberen te gaan van minder tot meer moeilijkheidsgraad en professionalisering:

 • Hoe te beginnen met traden?
 • Soorten traden
 • Financiële producten voor traden
 • Traden voor professionals
 • Leven van de traden

Hoe te beginnen met traden in 6 stappen

Hieronder geef ik je de 6 stappen die je in gedachten moet houden voordat je begint met de wereld van de handel

#1. Studeer, lees en observeer de beste handelaren.

Voordat je begint met de wereld van de handel, is het essentieel dat je genoeg informatie verzamelt om de basisconcepten van de markt te begrijpen. Je moet er rekening mee houden dat handel geen eenvoudige activiteit is, maar een diepgaande kennis van de financiële markten en de producten die erin worden verhandeld vereist.

Daarom is het belangrijk dat je alles leest wat je kunt over:

 • Verschillende financiële producten,
 • Handelsstrategieën,
 • Technische en fundamentele analyse
 • Evenals economisch nieuws dat de markt kan beïnvloeden.

#2. Ken de belangrijkste financiële investeringsproducten

Voordat je begint met handelen, is het belangrijk dat je de verschillende financiële producten die op de markt bestaan kent, evenals bepaalde overwegingen daarover, zoals we in de volgende index aangeven:

Aandelen

 • Moeilijkheid om te handelen: Gemakkelijk
 • Gemiddelde kosten: Hoog
 • Minimale storting (ongeveer): 1.000 euro

ETFs

 • Moeilijkheid om te opereren: Gemakkelijk
 • Gemiddelde kosten: Laag
 • Minimale storting (ongeveer): 2.500 euro

Valuta / FX

 • Moeilijkheid om te opereren: Moeilijk
 • Gemiddelde kosten: Gemiddeld
 • Minimale storting (ongeveer): 500 euro

Futures

 • Moeilijkheid om te opereren: Moeilijk
 • Gemiddelde kosten: Hoog
 • Minimale storting (ongeveer): 1.000 euro

Opties

 • Moeilijkheid om te opereren: Zeer Moeilijk
 • Gemiddelde kosten: Hoog
 • Minimale storting (ongeveer): 1.000 euro

Cryptocurrencies

 • Moeilijkheid om te opereren: Gemiddeld
 • Gemiddelde kosten: Gemiddeld
 • Minimale storting (ongeveer): 500 euro

Staatsobligaties

 • Moeilijkheid om te opereren: Gemiddeld
 • Gemiddelde kosten: Laag
 • Minimale storting (ongeveer): 1.000 euro

Natuurlijk heeft elk product specifieke kenmerken en verschillende risiconiveaus, dus het is essentieel dat je ze begrijpt om degenen te kunnen selecteren die het beste passen bij jouw doelen en investeringsprofiel.

#3. Kies een goede broker volgens jouw profiel

De broker is een sleutelstuk in de handel, omdat het de tussenpersoon zal zijn tussen jou en de markt. Daarom is het belangrijk dat je een geschikte broker kiest voor jouw behoeften en investeringsprofiel. Je moet rekening houden met de volgende aspecten:

 • Regulering
 • Commissies
 • Handelsplatform
 • Verscheidenheid aan producten

#4. 2% regel: Houd je risico onder controle

Risico is een fundamenteel onderdeel van handelen, en het is belangrijk dat je leert hoe je het op de juiste manier kunt beheren om grote verliezen te voorkomen.

Bijvoorbeeld, een algemeen geaccepteerde regel is de 2% regel, wat betekent dat je niet meer dan 2% van je kapitaal mag riskeren in een enkele transactie. Dat wil zeggen, als je 10.000 euro op je handelsaccount hebt, mag je niet meer dan 200 euro riskeren in een transactie.

#5. Begin met traden op de echte markt

Zodra je voldoende geïnformeerd bent en je broker hebt gekozen, is het tijd om te beginnen met handelen op de echte markt.

Het idee van handelen met een demo-account kan aantrekkelijk zijn, maar het zou niet meer moeten zijn dan om de dynamiek van het brokerplatform te leren, of hoe een bepaald actief werkt. Zodra je vertrouwd bent geraakt met het platform en de mechanica van het handelen, blijf er dan niet te lang op.

Uiteindelijk zal handelen op de echte markt je ervaring geven. Handelen is geen spel.

#6. Documenteer je transacties

Een goede praktijk om je handelsactiviteiten te verbeteren is het documenteren van al je transacties. Dit stelt je in staat om je successen en fouten te analyseren, ervan te leren en je handelsstrategie te verbeteren. Je kunt een spreadsheet of een handelsdagboek gebruiken om je transacties, de positiegrootte, het risiconiveau, het resultaat, en andere relevante aspecten te registreren.

Soorten traden

Hieronder vind je een selectie van de vier meest voorkomende soorten handel:

Lange termijn handel of position trading:

Lange termijn handel of position trading is een handelsstrategie die gebaseerd is op het uitvoeren van lange termijn transacties. Het kan handelaren helpen om een beter begrip te krijgen van de marktbewegingen, evenals een grotere kans om winst te maken. Het belangrijkste voordeel van deze strategie is dat het handelaren in staat stelt om te profiteren van de lange termijn marktbewegingen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de korte termijn bewegingen.

Swing trading

De swing trading is een vorm van kortetermijnhandel die zich richt op het benutten van kortetermijn prijsbewegingen op de financiële markten. Het belangrijkste doel van deze techniek is om winst te maken in termijnen die kunnen variëren van een paar dagen tot enkele weken.

Swing trading is een techniek die gebaseerd is op technische analyse en het gebruik van kracht- en momentumindicatoren zoals de MACD, de RSI en voortschrijdende gemiddelden, om in- en uitstappunten in de markt te identificeren. Het is belangrijk om te onthouden dat swing trading dagelijkse aandacht voor de markt vereist, maar het kan ook een goede strategie zijn voor degenen die op zoek zijn naar een manier om op korte termijn te handelen zonder de hele dag voor het scherm te hoeven zitten

Intraday trading of daytraden

De day trading of intraday trading, is een handelstechniek waarbij financiële activa op dezelfde dag worden gekocht en verkocht, met als doel snel winst te maken op korte termijn, meestal dankzij hefboomwerking. Deze techniek vereist een hoge mate van kennis, ervaring en emotionele controle, omdat het snelle en nauwkeurige beslissingen vereist op basis van een strategie gebaseerd op technische analyses.

Scalping

De Scalping is een handelstechniek die bestaat uit het uitvoeren van meerdere transacties in een zeer korte tijdsperiode, op zoek naar winst in kleine prijsvariaties. Het doel is om snel winst te maken en verliezen tot een minimum te beperken. Scalpers opereren meestal op zeer korte tijdschalen, zoals 1 of 5 minuten, en proberen te profiteren van snelle marktbewegingen.

Deze strategie vereist een grote discipline en emotionele controle, aangezien de transacties zeer snel zijn en elke fout kostbaar kan zijn. Bovendien is een handelsplatform met uitstekende orderuitvoering, lage spreads en hoge hefboomwerking nodig om scalping effectief te maken

Er zijn echter ook andere, complexere en geavanceerdere handelstypen zoals Order flow, paper trading of Trading OTC.

Traden met AI

Ontdek hoe Kunstmatige Intelligentie, specifiek Chat GPT, de wereld van trading transformeert.

Chatgpt trading

Hoewel Chat GPT geen autonome handelstransacties uitvoert, is het een waardevol hulpmiddel voor backtesting en analyse. Het is echter essentieel om te onthouden dat de uiteindelijke beslissingen door de handelaar moeten worden genomen, totdat er een strategie beschikbaar is die voldoende geconsolideerd is in verschillende scenario’s.

Social Trading

Het copy trading, ook bekend als “social trading”, is een investeringsmethode die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. Deze praktijk stelt beleggers in staat om automatisch de transacties van een andere belegger te repliceren, wat het voordeel biedt om op de financiële markten te handelen zonder voorafgaande kennis of ervaring.

Het is vooral nuttig voor beginnende beleggers of degenen die geen succes hebben gehad op de markten, omdat ze de transacties van een meer ervaren belegger kunnen kopiëren. Het is echter essentieel om te onthouden dat copy trading geen toekomstige rendementen garandeert en het risico op verlies niet wegneemt. En hoewel het leren van meer ervaren handelaren mogelijk maakt, biedt het geen diepgaand inzicht in handelsstrategieën of de redenen achter elke transactie. Het is daarom minder leerzaam.

Financiële producten om te traden op de beurs

En net zoals er niet één type handel is, is er ook niet één product om te handelen. Dus, dit zijn de belangrijkste financiële activa om mee te handelen.

Aandelen traden

Wanneer je aandelen koopt, koop je een deel van een bedrijf. Als de aandelenprijs stijgt, zal je investering ook stijgen. Als de aandelenprijs daalt, zal je investering afnemen.

Futures traden

Een andere optie bij het handelen is via financiële futures. Inderdaad, veel handelaren en beleggers kunnen ze gebruiken om bepaalde risico’s van verlies van fysieke goederen of beleggingsportefeuilles te dekken. De meeste handelaren gebruiken ze echter tegenwoordig om te speculeren over prijsbewegingen.

In ieder geval moet je weten dat handelen met futures een van de veiligste is die er bestaat, omdat het plaatsvindt op gereguleerde markten.

Forex traden

Een forex broker biedt een online handelsplatform zodat je kunt handelen. De broker zal je ook de nodige gegevens en informatie verstrekken zodat je geïnformeerde beslissingen kunt nemen.

Zodra je een account hebt geopend, is het tijd om een strategie te ontwerpen. Deze strategie moet verschillende factoren bevatten, zoals de positiegrootte, de duur van de handel en de doelprijsniveaus. Het is ook belangrijk om een hoeveelheid kapitaal vast te stellen om in elke handel te investeren.

Warrants traden

De warrants zijn een vorm van lange termijn investering gebaseerd op de speculatie van de prijs van een onderliggende activa. Warrantkopers hebben het recht, maar niet de verplichting, om het onderliggende actief te kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs gedurende een specifieke periode. Dit geeft beleggers de kans om winst te maken als de prijs van het onderliggende actief stijgt of daalt gedurende de vastgestelde periode.

Grondstoffen traden

Handelen in grondstoffen verwijst naar het kopen en verkopen van basisproducten, zoals goud, zilver, soja, olie en tarwe, onder andere. Op deze manier proberen ze te profiteren van de dagelijkse prijsschommelingen, afhankelijk van de macro-economische situatie.

Andere beleggers gebruiken daarentegen handel in grondstoffen als een manier om zich in te dekken tegen inflatie, aangezien de prijzen van deze producten kunnen stijgen in tijden van hoge inflatie.

Financiële opties traden

De handel in opties is een vorm van beleggen waarbij optiecontracten worden gekocht en verkocht op onderliggende activa, zoals aandelen, indices of grondstoffen. Een optie is een contract dat de koper het recht geeft, maar niet de verplichting, om het onderliggende actief te kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs op of voor een bepaalde datum. De handel in opties kan een winstgevende manier zijn om te speculeren op de prijsbewegingen van de onderliggende activa, maar het brengt ook een groter risico met zich mee en vereist een gedetailleerde kennis en analyse van de financiële markten.

Bij het beleggen in opties is het belangrijk om de verschillende beschikbare optietypes te begrijpen, zoals call- en putopties, en hoe ze werken. Het is ook nodig om rekening te houden met factoren die de prijs van opties kunnen beïnvloeden, zoals marktvolatiliteit, veranderingen in rentetarieven en wereldwijde economische gebeurtenissen.

Handelen in crypto

De handel in cryptocurrencies is de afgelopen jaren een zeer populaire activiteit geworden. Het gaat in principe om het kopen en verkopen van digitale valuta, zoals Bitcoin of Ethereum, met het doel om op korte of lange termijn winst te maken. Dit soort handel vindt plaats op gespecialiseerde handelsplatforms, waar diverse opties te vinden zijn om te beleggen en te profiteren van de volatiliteit van de cryptomarkt.

Een andere optie om te handelen met crypto-activa is via brokers, waar we normaal gesproken meer handelen met CFD’s van cryptocurrencies dan met het actief zelf.

Professioneel traden

En als je al een stap verder wilt gaan, ben je misschien geïnteresseerd in de verschillende manieren om de investeringsactiviteit te professionaliseren:

 • Kwantitatieve handel
 • Handelssystemen
 • Automatische handel
 • HFT

Onderstaand gaan we hier dieper op in

Kwantitatief of algoritmisch traden

De kwantitatieve handel is een investeringsstrategie die wiskundige modellen en algoritmen gebruikt om handelsmogelijkheden op de financiële markten te identificeren. In tegenstelling tot traditionele handel, die kan worden gebaseerd op intuïtie of fundamentele analyse van een handelaar, richt kwantitatieve handel zich op data-analyse en numerieke patronen. Kwantitatieve handelaren, ook bekend als “quants”, gebruiken verschillende wiskundige en statistische tools om prijsbewegingen te voorspellen en investeringsbeslissingen te nemen. Dit omvat de analyse van historische gegevens, de toepassing van financiële theorieën en het gebruik van complexe risicomodellen.

Een onderscheidend kenmerk van kwantitatieve handel is de afhankelijkheid van technologie en computerprogrammering. Quants ontwikkelen vaak geautomatiseerde handelsalgoritmen die transacties kunnen uitvoeren met snelheden en frequenties die onmogelijk zouden zijn voor een menselijke handelaar. Deze algoritmen kunnen grote datasets van marktgegevens analyseren en orders uitvoeren op basis van vooraf ingestelde criteria.

Automatisch traden

De automatische handel, ook bekend als geautomatiseerde handel, verwijst naar het gebruik van programma’s en algoritmen om transacties uit te voeren op de financiële markten met weinig of geen menselijke tussenkomst. Deze programma’s zijn ontworpen om handelsbeslissingen te nemen op basis van een set vooraf gedefinieerde regels of criteria, zoals technische indicatoren, prijspatronen of marktsignalen.

Traders en beleggers gebruiken automatische handel om handelsstrategieën op een efficiëntere en objectievere manier te implementeren, de impact van menselijke emoties en menselijke fouten op investeringsbeslissingen te minimaliseren.

Het is eigenlijk een stap verder binnen de quant, aangezien de kwantitatieve je de in- en uitgangssignalen geeft binnen de vastgestelde parameters, maar alleen wanneer je dit proces automatiseert, zal je investeringsactiviteit 100% onafhankelijk zijn van elke menselijke tussenkomst en emotie.

Systemen traden

In het kort, een handelssysteem is een set regels en strategieën die worden gebruikt om koop- en verkoopbeslissingen te nemen op de financiële markten. Deze regels kunnen gebaseerd zijn op technische indicatoren, fundamentele analyse of een combinatie van beide. Het doel van een handelssysteem is om de winsten te maximaliseren en de verliezen te minimaliseren. Met systeem bedoelen we dat de uiteindelijke manier van handelen is gestandaardiseerd.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle handelssystemen gelijk zijn en wat werkt voor de ene handelaar, werkt mogelijk niet voor de andere. Bovendien is het essentieel om een goed begrip te hebben van de financiële markten en risicobeheer voordat u enig handelssysteem gebruikt.

High-Frequency Trading (HFT)

De High-Frequency Trading (HFT), of high-frequency trading, is een vorm van automatische handel die geavanceerde algoritmen gebruikt om een groot aantal orders uit te voeren met extreem hoge snelheden.

HFT-handelaren gebruiken krachtige computers en snelle verbindingen om marktgegevens te analyseren en orders uit te voeren in fracties van een seconde. De strategie is gebaseerd op het uitvoeren van transacties met hoge snelheid om te profiteren van kleine prijsvariaties in een korte periode, wat vaak resulteert in zeer kleine winstmarges per transactie, maar die aanzienlijk kunnen oplopen over vele transacties.

Het zou de meest geprofessionaliseerde stap zijn binnen de automatische handel. Omdat het zou betekenen het uitvoeren van automatische operaties, zeer snel, op basis van kwantitatieve regels. Dit type handel wordt meestal gebruikt voor arbitrage, en is verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de financiële transacties die dagelijks plaatsvinden.

Waarvoor dient technische analyse in de handel?

De technische analyse is een techniek die wordt gebruikt in de handel om de prijsbewegingen op de markt te analyseren en hun mogelijke toekomstige evolutie te voorspellen. Het is gebaseerd op de studie van grafieken en historische prijsgegevens, met als doel patronen en trends te identificeren die kunnen worden gebruikt om investeringsbeslissingen te nemen.

Met andere woorden, het is een zeer nuttig hulpmiddel voor handelaren, omdat het hen in staat stelt om informatie objectief te analyseren en beslissingen te nemen op basis van historische gegevens. Door het bestuderen van patronen en trends, is het mogelijk om investeringsmogelijkheden te identificeren en de risico’s die verbonden zijn aan de handel te minimaliseren, waaronder:

 • De relatieve sterkte-index (RSI) om de relatieve sterkte van een activum te meten
 • De voortschrijdend gemiddelde (MA) om de trend te observeren
 • De volatiliteitsindex (VIX): om de volatiliteit van een activum te identificeren.

Kun je leren traden om ervan te leven?

Het eerste is het begrijpen van de basisconcepten van traden. Dit omvat het begrijpen van de verschillende financiële markten en de basisprincipes van risicobeheer. Deze concepten zijn fundamenteel.

De volgende stap is het vinden van een strategie die past bij uw handelsstijl en uw beleggingsdoelstellingen. Dit betekent ook dat u moet studeren en oefenen voordat u begint met het handelen met echt geld.

Naast dit, is het ook belangrijk om een goed risicobeheer te hebben. Dit betekent dat u het maximale verliesbedrag moet vaststellen dat u bereid bent te accepteren voordat u een transactie sluit.

Traden kan een uitstekende manier zijn om geld te verdienen, maar vereist tijd, inspanning en sterke discipline. Als je echt geïnteresseerd bent in handelen als een manier van leven, moet je tijd besteden aan het leren van de basisprincipes van handelen en oefenen met je strategie voordat je begint met het handelen met echt geld.

Top 7 beste handelaars

 • Mark Minervini
 • Richard Dennis
 • William O´Neil
 • Jim Simons
 • Weili Zhou
 • Michael Marcus
 • Ed Seykota

Samengevat, traden is een financiële activiteit die bestaat uit het kopen en verkopen van activa met het doel economische winst te behalen. Om een succesvolle handelaar te zijn, is het belangrijk om geïnformeerd te zijn, de belangrijkste financiële producten te kennen, een goede broker te kiezen, het risico onder controle te houden en de transacties te documenteren.

Gerelateerde artikelen

Day Trading
Day trading is een handelsstrategie. Bij day trading worden de bewegingen die de prijzen van de activa gedurende de dag ondergaan gebruikt om, in d...
Swing Trading
Wat is Swing Trading? Swing Trading is een investeringsstrategie die steunt op het analyseren van grafieken waarop de diverse onderliggende fina...