Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Hoe te investeren in grondstoffen? Aandelen, ETF’s en futures

Grondstoffen olie, mais, soja, goud

Bij het kiezen uit de beschikbare catalogus van beursactiva is investeren in grondstoffen een van de mogelijkheden die we tot onze beschikking hebben. In dit artikel willen we je vertellen hoe je veilig kunt investeren in grondstoffen, de redenen om dit te doen en de bijbehorende risico’s.

Waarom investeren in grondstoffen?

Een grondstof is een onbewerkt product dat bewerkt moet worden om op de markten te worden geïntroduceerd. Dit resulteert in een specifieke grondstof. Neem bijvoorbeeld het geval van staal, dat overal ter wereld tegen dezelfde prijs kan worden gekocht.

Investeren in grondstoffen betekent investeren in een zeer complexe markt, aangezien het geen zeker verzekerde investeringen zijn. Het typische geval van goud, beschouwd als een veilige grondstof, wordt altijd opnieuw gewaardeerd, maar mogelijk niet wanneer het ons uitkomt.

Daarom zijn grondstoffen niet een type investering bedoeld voor iedereen. Vooral voor degenen die bijna onmiddellijke resultaten willen. Profiteren van de cyclische momenten van lage prijzen om toekomstige winst te behalen moet zijn wat je motiveert om in grondstoffen te investeren.

En de belangrijkste reden waarom een belegger kan besluiten zijn portefeuille te diversifiëren door grondstoffen te introduceren is omdat hij voldoende redenen heeft om te denken dat het gaat stijgen, hetzij door de economische cyclus, fundamentele aspecten of geopolitieke conflicten, zoals het meest recent het geval was bij olie (de Russische inval in Oekraïne).

Risico’s van investeren in grondstoffen

Onbekendheid

Wij, als beleggers, zijn degenen die het risico bepalen dat we gaan nemen bij het investeren in grondstoffen. In dit geval is het belangrijkste risico dat wordt aangenomen gemeenschappelijk aan andere soorten waarden, de onbekendheid die men heeft over hen. Misschien hoef je geen expert te zijn om in grondstoffen te investeren, maar je moet wel weten wat je in handen hebt en wat de toekomstige ontwikkeling ervan kan zijn.

In feite wordt er vaak in grondstoffen geïnvesteerd via futures (die we later zullen zien), activa die complex zijn.

Volatiliteit

Echter, als we de onbekendheidsfactor wegnemen, is het hoofdrisico van beleggen in grondstoffen dat deze producten een hoge volatiliteit hebben.

Een geopolitieke verandering is voldoende, en de feiten tonen aan dat deze snel kunnen optreden, om een beweging te veroorzaken die een belegger verrast en niet op tijd op kan reageren.

Speculatieve activa

Aan de andere kant, zijn dit zeer speculatieve producten en die, voor kortetermijnbeleggers, een instrument zijn om veel winst te maken in korte tijd, dankzij de hefboomwerking.

Als gevolg hiervan, kan dit feit hoge risico’s met zich meebrengen voor de gemiddelde belegger die niet zoveel tijd en kennis heeft om zich in een complexe markt te begeven.

Welke grondstoffen kunnen op de beurs worden verhandeld?

De beurs biedt een goede variëteit aan grondstoffen om mee te handelen. Voordat je je verder verdiept in deze wereld, moet je weten welke de belangrijkste grondstoffen zijn waarin je kunt beleggen.

Edelmetalen

Over het algemeen hebben we het over goud, zilver, platina, palladium of diamanten. Hun waarde wordt bepaald door hun schaarste, en ze worden allemaal over het algemeen aangeduid als veilige havens. Misschien hebben ze geen hoge rendementen, maar er is geen twijfel dat ze gemakkelijk te verkopen zijn en onmiddellijke liquiditeit bieden. Wie een edelmetaal bewaart en het moet omzetten in geld weet dat hij het alleen maar hoeft te verkopen om het om te zetten, en dat hij dat onmiddellijk zal doen.

Energie grondstoffen

Het gaat voornamelijk om aardgas, kolen, benzine, olie en hun derivaten. Ook de sector van de hernieuwbare energie is in de vergelijking geïntroduceerd, waarin kan worden belegd via de bedrijven die deze exploiteren.

De nieuwe groene revolutie kan een interessante stimulans zijn om te beleggen in grondstoffen.

Industriële metalen

Hier moeten we praten over metalen zoals lithium, ijzer, zink, koper of staal, die essentieel zijn voor de werking van de industrie. Ze zijn zeer belangrijke grondstoffen voor de ontwikkeling van de mens en de industrie.

Voor meer informatie, kunt u ons artikel over hoe te investeren in metalen raadplegen.

Landbouw

Wanneer we praten over investeren in landbouw, zijn er veel velden die we kunnen vinden, waaronder tarwe, soja, koffie, katoen of kavels met vee, en nog veel meer.

Bovendien, in deze soort markten zijn er verschillende manieren om te investeren, van aandelen in bedrijven, tot ETF’s of de eigen derivaten, met speciale aandacht voor de futures, die oorspronkelijk werden gecreëerd om de volatiliteit in de prijs van de oogsten te verminderen.

Hernieuwbare energie

Een ander segment dat de laatste jaren erg in de mode is geraakt, vooral na de schaarste aan grondstoffen na het begin van het conflict in Oekraïne, is de duurzame investering in hernieuwbare energie.

Op deze manier kunnen we binnen de bedrijven met ESG-criteria investeren in hernieuwbare energie zoals:

  • Groene waterstof
  • Water
  • Zonne-energie
  • Windenergie
GroepGrondstof
EdelmetalenGoud, zilver, platina en palladium
Industriële metalenStaal, koper, ijzer…
Agrarische grondstoffenSuiker, granen, katoen…
EnergieOlie, aardgas…
Bedervelijke productenSoja, tarwe, maïs…

Wat zijn de 7 meest verhandelde grondstoffen op de beurs?

Echter, niet alle grondstoffen hebben hetzelfde soort interesse. Dit zijn de 7 die het best worden verhandeld en daarom die waarin de investering als interessanter kan worden beschouwd door sommigen.

Brent Olie

Afkomstig uit de Noordzee, het wordt gekenmerkt door een licht product en het is ook de referentieolie in Europa. Gezien zijn omstandigheden, is het het ideale product om benzine te maken. Het is een soort ruwe olie die uit de oceaan wordt gewonnen, met behulp van een techniek genaamd fracking.

Het staal

Het is de smelting van ijzer en koolstof. Alomtegenwoordig in de industriële wereld, is staal een van de meest interessante grondstoffen om in te investeren.

Het heeft de eigenschap dat het continu kan worden gebruikt zonder eigenschappen te verliezen, en wordt gebruikt in vrijwel alle soorten industriële installaties. China leidt de wereldwijde staalproductie, negen keer meer dan de hele Europese Unie.

WTI Crude Olie

Dit is de olie waarvan de initialen verwijzen naar West Texas Intermediate, geproduceerd in Noord-Amerika.

Deze olie, evenals Brent, bepaalt de prijs van de rest van de brandstoffen wereldwijd. De productie van dit type ruwe olie bleef decennia lang zeer stabiel tot begin 2020.

Sojabonen

Door velen het graan van de toekomst genoemd. De wereldwijde vraag is zeer hoog, wat leidt tot grote delen van het Amerikaanse grondgebied die deze grondstof produceren. Brazilië, de Verenigde Staten en Argentinië zijn de grootste sojaproducenten ter wereld. Als negatieve tegenprestatie worden grote delen van het Amazonegebied en bosrijke gebieden in Argentinië verwoest om soja te verbouwen.

Er worden veel bijproducten uit geëxtraheerd, waaronder meel, melk of olie. Het is ook een component van dierenvoer.

Ijzer

Het belang van dit metaal is zo groot dat het een periode in de prehistorie zijn naam draagt. Ijzer is een van de belangrijkste grondstoffen, een fundamenteel element van staal en de basis voor het vervaardigen van een enorme verscheidenheid aan producten. De grootste ijzerproducent ter wereld is Australië, met 900 miljoen metrische ton per jaar.

Maïs

Het is de meest geteelde graansoort ter wereld. Van maïs kunnen veel producten worden vervaardigd, net als bij soja. Er kunnen ook plantaardige brandstoffen uit worden geëxtraheerd, bedoeld om een nieuwe revolutie te leiden tegen olie. De Verenigde Staten, gevolgd door Brazilië en China, vormen het podium van maïsproducerende landen.

Goud

Misschien wel het sterproduct van de grondstoffen.

Het is een edelmetaal dat wordt gekenmerkt door zijn schaarste en dat digitaal kan worden gekocht om ermee te handelen.

Hoe te investeren in grondstoffen?

Investeren in grondstoffen kan op verschillende manieren worden gedaan. Dit zijn de belangrijkste investeringsmethoden voor de meest voorkomende grondstoffen.

Investeren in grondstoffen door fysieke blootstelling.

Dit was de traditionele manier van investeren tot de opkomst van de aandelenmarkten, en vooral, van futures contracten. Het bestaat uit het kopen van een grondstof en het opslaan ervan. Dit is een gebruikelijke actie voor bepaalde soorten producten, diegenen waarbij het verstrijken van de tijd geen verslechtering betekent, bijvoorbeeld edelmetalen.

Er is echter een probleem verbonden aan investeren door fysieke blootstelling.

Goud thuis hebben is niet echt aan te raden, tenzij we het in een kluis bewaren.

In het geval dat we het in de kluis van een bank bewaren, moeten we nog een reeks kosten betalen. Investeren in grondstoffen door fysieke blootstelling kan misschien worden gedaan met dit soort metalen, maar niet met bederfelijke producten zoals maïs, suiker of vee, die ook een logistiek en opslagprobleem met zich meebrengen, naast de economische kosten.

Investeren in grondstoffen met aandelen

Dit is een van de eenvoudigste manieren om te investeren, aangezien we dit doen door deel te nemen aan bedrijven die verband houden met grondstoffen.

We kunnen het geval van een suikerbedrijf of een bedrijf dat zich bezighoudt met de transformatie van ruwe olie belichten. Als de prijs van de grondstof stijgt, zal uiteraard ook de prijs van de aandelen van het bedrijf waarin we deelnemen stijgen.

Het is een zeer gebruikelijke manier om te investeren in grondstoffen, vanwege het gemak en omdat we de prijzen onder controle kunnen houden.

Bovendien, hebben we toegang tot vrijwel elke markt die handelt in grondstoffen, waardoor we kunnen kiezen wat ons interesseert.

Het is een aanzienlijke vooruitgang ten opzichte van de investering in grondstoffen door beschikbaarheid, die tegenwoordig vrijwel beperkt is tot edelmetalen.

Investeren in grondstoffen door middel van futures contracten

We sluiten af met een andere manier om in grondstoffen te investeren.

Een futures contract is er een waarbij beleggers een overeenkomst zullen sluiten om een transactie uit te voeren met een bepaalde hoeveelheid van een grondstof tegen een specifieke prijs op een toekomstige datum.

De prijs van dit soort contracten is over het algemeen gebaseerd op de spotprijs van de onderliggende activa. Maar er zijn verschillende factoren die de uiteindelijke prijs zullen bepalen.

We hebben het over de tijd die verstrijkt tot de levering, de interesse in de eigen opslagkosten. Hier zal de winst afhangen van of de prijs stijgt of daalt, of het nu voor de koper of de verkoper is.

In het geval van de verkoper, zal hij een winst maken als de prijs van de onderliggende activa is gedaald op de vervaldatum.

Daarentegen zal de koper een rendement behalen als die waarde is gestegen op de afgesproken datum.

Investeren in grondstoffen via ETF’s

Beursgenoteerde fondsen of ETF’s zijn een zeer interessante investeringsmethode geworden. Deze stellen de aankoop van activa mogelijk die een index repliceren die ons interesseert, en in feite zijn er een groot aantal ETF’s die verband houden met grondstoffen.

Hier wordt niet gehandeld in aandelen, maar in futures en andere derivaten, naast specifieke contracten, die worden ondersteund door die fysieke grondstoffen. Het doel is om een specifieke grondstof te repliceren of een specifieke index.

Het is belangrijk om het verschil te maken of het een specifieke grondstof zoals goud repliceert, of een groep grondstoffen. De replica’s kunnen zowel fysiek als synthetisch zijn.

De Beste ETF’s om in Grondstoffen te beleggen 2024

ETF’sTickerISIN
iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETFIS0D IE00B6R51Z18
Invesco Bloomberg Commodity UCITS ETF USDCMODIE00BD6FTQ80
iShares Diversified Commodity Swap
UCITS ETF
SXRSIE00BDFL4P12
Invesco Bloomberg Commodity
ex-Agriculture UCITS ETF Acc
XAAGIE00BYXYX521
Invesco Commodity Composite
UCITS ETF Acc
LGCFIE00B4TXPP71
iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc)IS0E IE00B6R52036
Deze lijst is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s van verlies met zich mee.

Beleggen in grondstoffen via ETCs (Exchange Traded Commodity)

De Exchange Traded Commodity of ETCs zijn beursgenoteerde beleggingsvehikels die worden verhandeld als aandelen en die de belegger in staat stellen om blootstelling te krijgen aan grondstoffen op individueel, sectoraal of wereldwijd niveau.

Deze op de beurs verhandelde grondstoffen stellen u in staat om te profiteren van alle kwaliteiten die ik eerder heb uiteengezet, rekening houdend met bepaalde risico’s die vergelijkbaar zijn met futurescontracten, aangezien deze ETC’s indices repliceren waarvan de componenten futures zijn van de betreffende grondstoffen.

Hieronder presenteren we enkele tabellen met de cumulatieve rendementen voor verschillende tijdsperioden, de correlaties met de belangrijkste benchmarkindices voor aandelen, volatiliteiten en de Sharpe-ratio voor elk van de grondstoffen, met gebruik van de ETC’s van ETF Securities als referentie.

Edelmetalen

ETCS Edelmetalen

Industriële metalen

ETCs Industriële metalen

Landbouw

ETCS Landbouw

Energie

ETCs Energie

In dit artikel hebben we je begeleid op het avontuur van investeren in grondstoffen, hetzij via aandelen, futures of ETF’s. Echter, zowel voor grondstoffen als voor elk type investeringsproduct, moet voorzichtigheid altijd onze belangrijkste eigenschap zijn.

Als we de werking van de aandelenmarkten niet kennen, is een platform met een demo-account het perfecte hulpmiddel. Het stelt ons in staat om te investeren met echte gegevens, maar met fictief geld. Daarom is er geen enkel risico voor ons, en het is een geweldige school die we tot onze beschikking hebben.

En jij, investeer je al in grondstoffen? Wat heeft je ertoe aangezet om te beginnen met investeren in grondstoffen en welk investeringsvoertuig gebruik je?

Gerelateerde artikelen

Day Trading
Day trading is een handelsstrategie. Bij day trading worden de bewegingen die de prijzen van de activa gedurende de dag ondergaan gebruikt om, in d...
Swing Trading
Wat is Swing Trading? Swing Trading is een investeringsstrategie die steunt op het analyseren van grafieken waarop de diverse onderliggende fina...