Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

CFD’s | De Basisgids

Nu trading populairder is dan ooit, heb je vast wel gehoord van CFD’s, de producten die worden gebruikt om te beleggen in financiële activa op een iets meer speculatieve manier. Het is soms lastig om het meteen te begrijpen, daarom gaan we in deze basisgids voor beginners kijken naar wat CFD’s in trading zijn en hoe je kunt beginnen met beleggen in hen, evenals de risico’s die ze kunnen inhouden.

CFD

Wat zijn CFD’s op de beurs? | Betekenis

De CFD’s, of Contracts for Difference, zijn financiële instrumenten die worden gebruikt in trading en beleggen. Ze werken als een contract tussen twee partijen om het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van het onderliggende actief uit te wisselen, zonder dat het nodig is om het te bezitten.

Dus, CFD’s stellen traders in staat om te speculeren over prijsbewegingen van een breed scala aan financiële activa, zoals aandelen, indices, valuta’s, grondstoffen of cryptocurrencies.

3 fundamentele kenmerken van trading met CFD’s

Nu we weten wat ze zijn, gaan we eens kijken naar welke kenmerken ze moeten hebben, om het als zodanig te beschouwen.

Ze repliceren een onderliggend actief

De CFD’s repliceren de prijsbeweging van een specifiek onderliggend actief. Hoewel je het werkelijke onderliggende actief niet bezit, speculeer je over de prijs ervan bij het handelen in CFD’s.

Wanneer je een positie opent in een CFD, ga je een contract aan met de CFD-provider om het prijsverschil van het onderliggende actief uit te wisselen tussen het moment dat je de positie opent en wanneer je deze gaat sluiten.

Bijvoorbeeld, als je handelt in CFD’s op aandelen van een bepaald bedrijf, zal de prijs van de CFD de prijsbeweging volgen van de onderliggende aandelen. Als de aandelen in waarde stijgen, zal de prijs van de CFD ook stijgen. Op dezelfde manier, als de aandelen in waarde dalen, zal de prijs van de CFD ook dalen.

Ze bieden hoge leverage

Een van de onderscheidende aspecten van CFD’s is dat ze het gebruik van financiële hefboomwerking mogelijk maken. Hefboomwerking is een instrument dat handelaren in staat stelt om met een grotere positie op de markt te opereren, terwijl slechts een fractie van het totale benodigde kapitaal wordt ingezet.

Hierdoor kunnen beleggers posities innemen die aanzienlijk groter zijn dan het bedrag dat ze op hun beleggingsrekening hebben gestort. Met andere woorden, hefboomwerking stelt beleggers in staat om hun blootstelling aan de markt te vergroten met minder kapitaal.

Het is belangrijk om te onthouden dat handelen met hefboomwerking een groter risico met zich meebrengt. Als het niet goed wordt beheerd, kunnen verliezen snel het geïnvesteerde kapitaal overschrijden. Daarom is het essentieel om te begrijpen hoe hefboomwerking werkt, het voorzichtig te gebruiken, risicolimieten in te stellen en passende risicobeheerstrategieën toe te passen.

Kan zowel long als short worden gebruikt

Een andere belangrijke eigenschap van CFD’s is dat je posities zowel long (koop) als short (verkoop) kunt openen afhankelijk van je verwachtingen over de prijsbeweging van het onderliggende actief.

 • Een long positie openen (kopen), betekent speculeren dat de prijs van het onderliggende actief in de toekomst zal stijgen.
 • Aan de andere kant, een short positie openen (verkopen), betekent verwachten dat de prijs van het onderliggende actief in de toekomst zal dalen.

In beide gevallen, als je voorspellingen correct zijn en de prijs stijgt of daalt, afhankelijk van of je long of short bent gegaan, kun je winst maken.

De mogelijkheid om zowel long als short te handelen met CFD’s biedt een grotere flexibiliteit en winstmogelijkheden. Bovendien stelt dit je in staat om te profiteren van marktbewegingen in elke richting, zelfs in bearish markten, waar de prijzen van de onderliggende activa dalen.

Het is belangrijk om te onthouden dat wanneer je short gaat, je een actief verkoopt dat je niet fysiek bezit. Om een short transactie uit te voeren, leent de CFD-provider het onderliggende actief en stelt je in staat om het op de markt te verkopen. Wanneer je de positie sluit, koop je het actief op de markt om het terug te geven aan de geldschieter. Winsten of verliezen worden berekend op basis van het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs.

Om het allemaal samen te vatten:

 • Als je long gaat, zijn de potentiële winsten onbeperkt
 • Als je short gaat (en met hefboom), kunnen de verliezen onbeperkt zijn.

Op welke activa kan ik CFD-handel uitvoeren in CFD’S?

In werkelijkheid kan dit op alles zijn, grondstoffen of ETF’s, tot cryptocurrencies of obligaties… en nog veel meer.

 1. CFD’s OP AANDELEN: stelt u in staat om zowel op stijgingen als dalingen in aandelen te investeren. Dit betekent niet dat je eigenaar bent van de aandelen van dat bedrijf, je handelt alleen met de prijsschommelingen.
 2. CFD’s OP VALUTA: De meeste makelaars bieden handel in alle belangrijke valutaparen, inclusief kruisingen en opkomende valuta’s. De winst of het verlies van je kapitaal wordt bepaald door de prijsbewegingen van de valuta’s.
 3. CFD’s OP CRYPTOCURRENCIES : Veel makelaars staan handel in cryptocurrencies toe waarbij een belegger winst of verlies kan maken afhankelijk van of de onderliggende cryptocurrency in waarde stijgt of daalt ten opzichte van de andere cryptocurrency in het paar.
 4. CFD’s OP GRONDSTOFFEN : CFD’s op grondstoffen stellen je in staat om te handelen met activa zoals olie, goud, zilver, tarwe, enz. Het is een complexe markt waar prijswijzigingen afhankelijk zijn van een breed scala aan factoren.
 5. CFD’s OP INDEXEN: Ze stellen je in staat om te handelen op de volatiliteit van de marktindexen veroorzaakt door de prijzen van de activa die ze vormen. Het stelt je in staat om te investeren in de markt die je wilt zonder individueel te hoeven handelen met de aandelen die erin deelnemen.

Het voordeel van het hebben van dit soort derivaten (zonder vervaldatum), is dat je toegang hebt tot bijna alle markten op één platform.

Hoe werkt handelen met CFD’s? | Punten om rekening mee te houden

Prijs (Bid en Ask)

In de CFD-handel, verwijzen de termen “bid” (aanbod) en “ask” (vraag) naar de twee sleutelprijzen die worden gebruikt om transacties uit te voeren. Deze prijzen vertegenwoordigen de prijs waartegen een koper bereid is een actief te kopen (bid) en de prijs waartegen een verkoper bereid is het te verkopen (ask).

Bid en Ask

De “bid” is de prijs waartegen je een CFD kunt verkopen aan de broker of CFD-provider. Als je een lange positie (koop) in een CFD wilt sluiten, zou je dat doen tegen de biedprijs (bid). Het is altijd lager dan de huidige koopprijs van het onderliggende actief.

Aan de andere kant, de “ask” is de prijs waartegen je een CFD kunt kopen van de broker of CFD-provider. Als je een korte positie (verkoop) in een CFD wilt sluiten, zou je dat doen tegen de vraagprijs (ask). Het is altijd hoger dan de huidige verkoopprijs van het onderliggende actief.

Het verschil tussen de biedprijs (bid) en de vraagprijs (ask) wordt “spread” genoemd. De spread vertegenwoordigt de kosten van de transactie en is de winst voor de broker of CFD-provider. Daarom, zul je wanneer je een positie opent in een CFD, onmiddellijk in een licht verliezende positie zijn vanwege de spread.

Het is belangrijk om te onthouden dat de bied- (bid) en vraagprijzen (ask) in realtime kunnen fluctueren vanwege marktvolatiliteit en liquiditeit. Daarom, wanneer je handelt in CFD’s, moet je aandacht besteden aan deze prijzen en hun impact op je handelsbeslissingen en de winstgevendheid van je transacties overwegen.

Handelstijden met CFD’s

De handelstijden met CFD’s kunnen variëren afhankelijk van het onderliggende actief waarin je geïnteresseerd bent. CFD’s stellen je in staat om te handelen in een breed scala aan markten, zoals aandelen, indices, valuta’s, grondstoffen en cryptocurrencies, en elk heeft zijn eigen specifieke handelstijden.

Hieronder tonen we enkele van de gebruikelijke handelstijden voor enkele van de meest populaire onderliggende activa:

 • Acties: De handel in CFD’s op aandelen volgt meestal de beursuren waarop het onderliggende aandeel wordt verhandeld. Daarom is de handelstijd meestal beperkt tot de reguliere handelsuren van die beurs. Bijvoorbeeld, als je handelt in aandelen op de New York Stock Exchange (NYSE), zou de handelstijd ongeveer van 9:30 uur tot 16:00 uur Eastern Time (ET) zijn.
 • Indices: CFD’s op indices, zoals de S&P 500, de FTSE 100 of de DAX 40, hebben meestal een ruimere handelstijd, omdat ze de uren van de beurzen in verschillende landen volgen. Dit betekent dat je kunt handelen in index-CFD’s tijdens de handelsuren van de respectievelijke onderliggende beurzen.
 • Valuta’s: De valutamarkt (Forex) is een wereldwijde markt die 24 uur per dag, vijf dagen per week geopend is. Dit betekent dat je bijna altijd kunt handelen in valuta-CFD’s, behalve in het weekend, wanneer de markt gesloten is.
 • Grondstoffen: CFD’s op grondstoffen, zoals olie, goud, aardgas, enz., hebben specifieke handelstijden die de markten weerspiegelen waarop deze grondstoffen worden verhandeld. Bijvoorbeeld, de oliemarkt heeft een handelstijd die de uren van de New York Mercantile Exchange (NYMEX) volgt.
 • Cryptocurrencies: De cryptocurrency markt is gedecentraliseerd en is beschikbaar om te handelen 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je kunt op elk moment handelen in cryptocurrency-CFD’s, aangezien er geen specifieke handelstijd voor hen is.

Het is belangrijk op te merken dat de handelstijden kunnen worden beïnvloed door feestdagen, belangrijke economische gebeurtenissen of andere factoren, wat kan leiden tot veranderingen in de handelsuren. Het is daarom altijd aan te raden om de specifieke tijden te controleren met je broker of CFD-provider om ervoor te zorgen dat je de meest actuele en nauwkeurige informatie hebt over de handelstijden van de activa waarin je geïnteresseerd bent.

Hefboom en marge

We hebben het eerder kort gehad over de hefboom, maar we willen erop wijzen dat de hefboom en de marge belangrijke concepten zijn die verband houden met CFD-handel die je heel duidelijk moet hebben bij het handelen. Hier leg ik kort elk van hen uit:

 • Hefboom: De hefboom is een tool die je in staat stelt om met een grotere blootstelling aan de markt te handelen met slechts een fractie van het totale vereiste kapitaal. Met andere woorden, het stelt je in staat om de omvang van je positie te vermenigvuldigen in vergelijking met het kapitaal dat je bijdraagt.
  • Hoe wordt het uitgedrukt?: De hefboom wordt uitgedrukt door middel van een ratio, bijvoorbeeld 1:10, 1:50 of 1:100. Dit betekent dat voor elke eenheid kapitaal die je bijdraagt, je kunt handelen met 10, 50 of 100 eenheden van het onderliggende actief, respectievelijk. Hoe groter de hefboom, hoe kleiner de vereiste marge om een positie te openen.
  • Wat betekent het?: De hefboom versterkt zowel potentiële winsten als verliezen. Als de prijs in jouw voordeel beweegt, kun je grotere winsten behalen in vergelijking met het oorspronkelijk geïnvesteerde kapitaal. Echter, als de prijs tegen je in beweegt, worden de verliezen ook versterkt.
  • Wat is het risico?: Het is belangrijk om te onthouden dat de hefboom het risico verhoogt en dat het noodzakelijk is om het met voorzichtigheid te gebruiken. Het is essentieel om te begrijpen hoe de hefboom werkt en om een adequaat risicobeheer te gebruiken bij het handelen met CFD’s.
 • Marge: De marge is het kapitaal dat nodig is om een positie te openen en te behouden in CFD’s. Het wordt uitgedrukt als een percentage van de totale waarde van de positie. Bijvoorbeeld, als de vereiste marge 5% is, betekent dit dat je 5% van de totale waarde van de positie moet storten om de transactie te openen.
  • Waarvoor dient het?: De marge wordt gebruikt als garantie om eventuele potentiële verliezen op de open positie te dekken. De CFD-broker of -provider blokkeert de benodigde marge op je account zolang je een open positie aanhoudt.
  • Hoeveel marge?: De vereiste marge varieert afhankelijk van het onderliggende actief en de CFD-aanbieder. Over het algemeen hebben CFD’s op aandelen een grotere marge in vergelijking met indices of grondstoffen. Het is belangrijk om te onthouden dat de vereiste marge kan veranderen afhankelijk van de marktomstandigheden en de volatiliteit.Het is essentieel om de marge goed te beheren en voldoende fondsen op je rekening te hebben om de vereiste marges te dekken. Als je verliezen de beschikbare fondsen op je rekening overschrijden, kun je een “margeoproep” of Margin Call ontvangen, in welk geval je broker je posities zou sluiten om de verliezen te beperken.

Onthoud dat zowel hefboomwerking als marge essentiële elementen zijn in CFD-handel, en het is belangrijk om te begrijpen hoe ze worden toegepast en ze verantwoord te gebruiken om het risico in je transacties goed te beheren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat sinds de implementatie van de MiFID II-richtlijn (Markets in Financial Instruments Directive II) in januari 2018, er significante veranderingen zijn geïntroduceerd met betrekking tot hefboomwerking en marge in CFD-handel. Deze veranderingen zijn bedoeld om de bescherming van particuliere beleggers te vergroten en meer transparantie in de industrie te waarborgen.

De MiFID II-regelgeving stelt limieten aan de hefboomwerking die brokers kunnen bieden aan particuliere klanten in CFD’s op forex, indices, aandelen, grondstoffen en cryptocurrencies. De vastgestelde hefboomlimieten zijn als volgt:

 • Tot 30:1 voor belangrijke valutaparen.
 • Tot 20:1 voor niet-belangrijke valutaparen, belangrijke aandelenindices en goud.
 • Tot 10:1 voor niet-belangrijke aandelenindices en andere edelmetalen.
 • Tot 5:1 voor individuele aandelen en andere referentiewaarden.
 • Tot 2:1 voor cryptocurrencies.

Deze hefboomlimieten zijn van toepassing op particuliere beleggers. Echter, professionele beleggers, die aan bepaalde criteria voldoen en verzoeken om als zodanig te worden behandeld, kunnen toegang krijgen tot hogere niveaus van hefboomwerking.

Wat betreft de marge, hebben de MiFID II regelgevingen ook strengere eisen gesteld aan de levering van CFD-diensten. Brokers moeten ervoor zorgen dat particuliere klanten voldoende fondsen beschikbaar hebben op hun rekening om de vereiste marges te dekken, evenals maatregelen implementeren om het genereren van negatieve saldi op de rekeningen van klanten te voorkomen.

In feite is de hefboom-margeverhouding voor brokers die handelen met particuliere beleggers uit de EU:

HefboomMarge
1:250%
1:520%
1:1010%
1:205%
1:303,33%

Het is belangrijk om te onthouden dat regelgeving kan variëren afhankelijk van het land en de betreffende regelgevende autoriteit. Het is raadzaam om de specifieke regelgeving van uw jurisdictie te bekijken en te overleggen met uw broker of financieel adviseur om te begrijpen hoe de hefboomlimieten en marge-eisen op uw specifieke geval van toepassing zijn.

Onthoud dat de MiFID II-regelgevingen bedoeld zijn om de belegger te beschermen, maar ze kunnen ook een impact hebben op de handelsactiviteiten en de voorwaarden die door CFD-brokers worden aangeboden.

Kenmerken van handelen met CFD’s

Gemakkelijke toegang tot elk product

CFD’s bieden toegang tot een breed scala aan markten en onderliggende activa, zoals aandelen, indices, valuta’s, grondstoffen en cryptocurrencies. Dit biedt een grotere diversiteit en investeringsmogelijkheden in vergelijking met andere financiële instrumenten.

Met dit soort contract kunt u speculeren over een zeer breed scala aan activa op meerdere financiële markten.

Zo kan een belegger via CFD’s blootstelling krijgen aan deze markten zonder de onderliggende activa direct te hoeven kopen of verkopen.

Hefboomwerking

We hebben het al genoemd, in ieder geval, de hefboomwerking in CFD’s stelt je in staat om te handelen met een grotere blootstelling aan de markt met slechts een fractie van het totale benodigde kapitaal. Dit kan je potentiële winsten vergroten, maar het verhoogt ook het risico op verliezen. Het is belangrijk om de hefboomwerking goed te begrijpen en te beheren.

Volatiliteit

Financiële markten kunnen volatiliteit ervaren, wat betekent dat er significante prijsbewegingen kunnen plaatsvinden in een korte periode. Volatiliteit kan handelsmogelijkheden bieden voor degenen die willen profiteren van prijswijzigingen in de onderliggende activa.

In feite, en zoals we in onze sector vaak zeggen:

De volatiliteit is de wind die de zeilen van de handelaar aandrijft.

Liquiditeit

CFD’s hebben meestal een goede liquiditeit, wat betekent dat er voldoende kopers en verkopers op de markt zijn die bereid zijn om transacties uit te voeren. Dit maakt snelle en efficiënte transacties mogelijk, wat kan resulteren in een kleinere kans op significante slippage.

Geen beperkte handelstijden

In tegenstelling tot sommige traditionele financiële markten, kunnen CFD’s 24 uur per dag, 7 dagen per week worden verhandeld, op bepaalde activa zoals cryptocurrencies. Dit biedt flexibiliteit om te handelen op geschikte tijden afhankelijk van je locatie en beschikbaarheid.

Hedging

CFD’s worden ook vaak gebruikt om hedging uit te voeren. Je kunt posities openen in tegenovergestelde richtingen op hetzelfde onderliggende actief of op gecorreleerde activa om je te beschermen tegen ongunstige marktbewegingen. Dit stelt je in staat om risico’s te beheren en je investeringsportefeuille te beschermen.

Risico’s van CFD-handel

Het is belangrijk om te onthouden dat handelen met CFD’s ook aanzienlijke risico’s met zich meebrengt. Hefboomwerking kan je verliezen vergroten, prijzen kunnen volatiel zijn en je moet voorbereid zijn op de mogelijkheid van financiële verliezen. Het is essentieel om de nodige kennis te verwerven, een solide strategie te hebben en het risico op een passende manier te beheren voordat je begint met het handelen in CFD’s.

Risicobeheer of slecht beheer van emoties

Het gebrek aan een adequaat risicobeheer is een van de grootste gevaren bij het handelen in CFD’s. Het is essentieel om verlieslimieten vast te stellen, stop loss en take profit orders te gebruiken, en de portefeuille adequaat te diversifiëren om de impact van potentiële verliezen te minimaliseren.

Risk management

Met andere woorden, het is essentieel om te beginnen in de wereld van CFD-handel met een strategie die alle bekeken punten omvat. Zo niet, persoonlijke voorgevoelens, emoties in een extreem volatiele markt en geld, zijn geen goede combinatie.

Nu begrijp je waarom we bij de meeste brokers de klassieke waarschuwing zien: 79% van onze klanten verliest geld met dit soort producten.

Let op de nachtelijke commissies

Bij het handelen in CFD’s, moet je mogelijk nachtelijke commissies betalen als je een positie open houdt gedurende de nacht, dit staat bekend als financieringskosten of swap. Deze commissies kunnen je winsten verminderen en moeten worden overwogen bij het plannen van je transacties.

Dit zal voornamelijk gebeuren wanneer je gebruik maakt van leverage. Dus wees heel voorzichtig met kopen en vasthouden. De handel in CFD’s is een ongelooflijk levendige discipline, die je zal dwingen om je posities elke paar dagen te herberekenen.

En als je het niet merkt, dag na dag, na dag, met de nachtelijke commissies (op de lange termijn), zul je veel geld verliezen.

Niet vasthouden aan een strategie (en proberen verliezen te herstellen)

Een van de meest voorkomende fouten is het verlaten van een vastgestelde strategie en impulsief handelen om verliezen te proberen te herstellen. Dit kan het risico verhogen en leiden tot grotere verliezen. Het is belangrijk om discipline te behouden en vast te houden aan een consistente handelsstrategie.

Of anders gezegd, in de handel (of het nu met CFD’s is of met welk ander type financieel instrument dan ook), moeten we als robots handelen. Als we vertrouwen hebben in onze strategie, omdat deze backtested is en de wiskundige verwachting positief is, dan is er niets mis met het ervaren van verliezen. Als onze strategie aangeeft dat we moeten sluiten – bijvoorbeeld omdat het stop loss-niveau is bereikt – dan sluiten we de transactie en gaan we door naar de volgende.

Vooringenomenheid bij het gebruik van technische analyse

Hoewel technische analyse een nuttig hulpmiddel kan zijn voor het nemen van handelsbeslissingen, is het belangrijk om cognitieve vooringenomenheid te vermijden. Vooringenomenheden, zoals bevestigingsvooroordeel of ankerbias, kunnen je beslissingen beïnvloeden en leiden tot negatieve resultaten.

Zoals we al hebben opgemerkt, is het absoluut noodzakelijk om een objectieve benadering te behouden en solide bewijs te zoeken voordat je beslissingen neemt op basis van technische analyse.

Over-leverage

Leverage in CFD-handel kan een voordeel zijn, maar het kan ook een aanzienlijk risico vormen. Overmatig gebruik van leverage kan je potentiële verliezen vergroten, omdat het zowel winsten als verliezen versterkt. Het is essentieel om voorzichtig om te gaan met leverage en de implicaties ervan voor je financiële risico te begrijpen.

CFD-handelsmeningen: Beste advies om te beginnen met handelen?

Als je net begint of wilt beginnen met het handelen in CFD’s, zijn hier enkele belangrijke tips om in gedachten te houden:

 1. Probeer een demo-account: Voordat je met echt geld gaat handelen, is het raadzaam om een demo-account te gebruiken dat door brokers wordt aangeboden. Een demo-account stelt je in staat om je handelsstrategieën te oefenen en vertrouwd te raken met het platform zonder je kapitaal te riskeren. Het is een uitstekende manier om ervaring en vertrouwen op te doen voordat je de overstap maakt naar handelen met echt geld.
 2. Kwaliteitstraining: Het is belangrijk om tijd en moeite te investeren in het leren over handel en financiële markten. Zoek naar kwalitatieve educatieve bronnen, zoals boeken, online cursussen, webinars en tutorials. Leer over de basisprincipes van technische en fundamentele analyse, risicobeheer, handelspsychologie en andere relevante onderwerpen. De juiste opleiding kan je helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en je handelsvaardigheden te verbeteren.
 3. Ken de kenmerken van de activa goed: Voordat je met CFD’s gaat handelen, is het essentieel om de kenmerken van de onderliggende activa waarin je van plan bent te investeren te begrijpen. Onderzoek en begrijp de marktdynamiek, de factoren die de prijzen beïnvloeden en het nieuws en de relevante gebeurtenissen die een impact kunnen hebben op die activa. Hoe meer kennis je hebt over de activa, hoe beter je de kansen kunt beoordelen en de risico’s kunt beheren.
 4. Ken de kenmerken en voorwaarden van de verschillende brokers goed: Voordat je een broker kiest om te handelen met CFD’s, onderzoek en vergelijk de kenmerken en voorwaarden die door verschillende aanbieders worden aangeboden. Controleer aspecten zoals de regulering, het handelsplatform, de spreads en commissies, de margevereisten, de beschikbare hefboomwerking en de kwaliteit van de klantenservice. Het kiezen van een betrouwbare broker die aan jouw behoeften voldoet, is essentieel voor een succesvolle handelservaring.

Onthoud dat handelen met CFD’s risico’s met zich meebrengt en geen winst garandeert. Het is belangrijk om verantwoord te handelen, realistische verwachtingen te hebben en het risico goed te beheren. Naarmate je meer ervaring opdoet, overweeg dan ook om advies in te winnen bij financiële adviseurs of professionals in de industrie voor extra begeleiding.

Voor- en nadelen van CFD Trading

Onder de voordelen :
✅ Je kunt zowel long als short handelen.
Veel onderliggende waarden die een breed scala aan mogelijkheden bieden.
✅ Ze hebben hefboomwerking.
✅ Ze bewegen alleen op basis van een onderliggende waarde.
✅ Mogelijkheid om voorwaardelijke orders in te voeren zoals OCO (One Cancel the Other) of If Done, evenals allerlei gerelateerde orders (stop, limiet, etc.)

Onder de nadelen :
Sommige aandelen met een laag volume zijn niet short en/of staan geen hefboomwerking toe.
De hefboomwerking wordt een nadeel als we geen beschermingsstops gebruiken en ons geldbeheer en risicobeheer respecteren.
De CFD bootst de beweging van de onderliggende waarde niet perfect na, dus op dagelijkse grafieken of lager (kortere tijdsframes), moeten we direct handelen met de grafieken van de broker.
Ze zijn niet bijzonder goedkoop. De algemene tarieven, in de vorm van commissies of spreads, zijn meestal relatief hoog.
Nu je weet wat CFD’s zijn en wat ze inhouden, zal ik je in detail de waarheden en leugens over hen vertellen.

Meer gidsen over trading

Dus naast CFD trading, zijn er veel andere financiële activa waarmee je kunt speculeren. Voor meer informatie, raadpleeg een van onze gidsen:

👉 Forex trading

👉 Handelen met grondstoffen

👉 Handelen met opties

Uiteindelijk moet het handelen in CFD’s worden gezien als een activiteit die een zekere mate van opleiding vereist, om te begrijpen wat we riskeren en niet onvoorbereid te zijn wanneer de markten veranderen.

Gerelateerde artikelen

Copy Trading: Een beginnersgids
In de afgelopen jaren heeft een van de snelst groeiende nieuwe handelsvormen sociale handel, ook bekend als copy trading, aan populariteit gewonnen. Maar wat houdt deze praktijk in? Is het betrouwbaar? En zo ja, hoe kan ik eraan beginnen? In di...