Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Hoe begin je met beleggen? | Volledige gids 2024

Vandaag de dag is investeren binnen ieders bereik. Met de nieuwe technologieën kunnen we snel en eenvoudig handelen via onze apparaten (computer, tablet, mobiel). Bovendien zijn er tal van opleidingsaanbiedingen, zowel betaald in de vorm van cursussen, masters en postgraduates, als gratis via video’s, podcasts en artikelen.

Investing - Begin met beleggen

Daarom gaan we in deze gids hoe te beginnen met beleggen, een gedetailleerde stap voor stap maken over alles wat je in gedachten moet houden. Laten we beginnen:

Hoe te beginnen met beleggen? | Maak een investeringsplan

Voordat we zelfs maar weten waarin we willen investeren, moeten we onszelf kennen: Waarom investeren we?, Wat zijn onze doelen?. Alleen door te weten wat we willen, kunnen we financieel succes bereiken.

Hoe maak je een investeringsplan?

Dit zijn de 5 aspecten die je in gedachten moet houden.

 • Stel je financiële doelen vast
 • Definieer je risicoprofiel: Hoe ben ik als investeerder?
 • Met hoeveel geld ga je beginnen met beleggen?
 • Evalueer waarin je gaat beleggen
 • Ontwikkel een strategie: Hoe ga je beleggen?

1. Stel je financiële doelen vast

De financiële doelen zijn concrete doelen die we stellen en die helpen bij het creëren en organiseren van een actieplan. Ze zijn niet eeuwig, omdat ze in de loop van ons leven veranderen naargelang onze behoeften.

Afhankelijk van de tijdsfactor van hun behoefte, kunnen ze doelen op korte, middellange en lange termijn zijn. Maar, in het algemeen betekent hier hoe langer hoe beter.

Deze doelen kunnen betrekking hebben op zaken van verschillende aard:

 • Besparen
 • Beleggen
 • Schuld verminderen
 • Plan je pensioen
 • Koop een huis
 • De opleiding van de kinderen

De eerste regel die heel duidelijk moet zijn, is dat de financiële doelen die we stellen realistisch en heel duidelijk moeten zijn. Alleen op deze manier kunnen we ernaar streven ze te bereiken.

2. Bepaal je risicoprofiel: Hoe is mijn Investor Self?

Risicometer

We moeten heel duidelijk zijn over wat ons risicoprofiel is, omdat de financiële planning en investeringen daarop zullen variëren.

Twee elementen komen in deze vergelijking naar voren:

 • Mogelijke winst: dit verwijst naar wat we zouden kunnen verdienen met onze investering.
 • Aangenomen risico: verwijst naar het niveau van verlies dat we bereid zijn te dragen.

De regel is eenvoudig: hoe groter het risico dat we nemen, hoe groter de potentiële winst. En omgekeerd, hoe minder risico we nemen, hoe minder potentiële winst we kunnen verwachten. In dit opzicht is het beste advies, vooral als je gaat beginnen met beleggen.

Weest nooit hebzuchtig. Heb geduld en vertrouw op de lange termijn.

In elk geval is de risicoprofielclassificatie als volgt:

Conservatief risicoprofiel

Een zeer conservatieve belegger wil geen risico’s nemen, dus hij is bereid om beperkte winsten te behalen. Bijvoorbeeld zou hij beleggen in bankdeposito’s, in spaarrekeningen en in gegarandeerde fondsen.

Aan de andere kant zou een gewoon conservatieve belegger bereid zijn om een beetje meer risico te nemen, en aan de eerder beschreven investeringen zouden we de vaste inkomsten (obligaties en letters, vaste inkomstenfondsen) kunnen toevoegen.

Gematigd risicoprofiel

In deze categorie vallen die beleggers wiens risiconiveau hoger is, evenals hun potentiële winstdoelstellingen.

Hun investeringsportefeuille zou een deel van het kapitaal besteden aan alles wat hierboven is beschreven (vaste inkomsten, deposito’s, beloonde rekeningen, gegarandeerde fondsen) en het andere deel zou gaan naar variabele inkomsten (Beurs), voornamelijk beleggen in geïndexeerde producten (fondsen of ETF’s). Een andere optie zou ook stabiele blue-chip aandelen zijn; aandelen van grote bedrijven waarvan de volatiliteit niet hoog is en die dividend uitkeren. Dit kan ook worden gedaan door directe aankoop van aandelen of via beleggingsfondsen.

Agressief risicoprofiel

Een belegger met een agressief risicoprofiel heeft een gediversifieerde portefeuille. Aan de ene kant zou hij niet investeren in wat een conservatieve belegger doet (of in elk geval zou het een zeer klein deel van de portefeuille zijn).

Met andere woorden, agressief betekent niet zinloos investeren om te investeren, het betekent gewoon beleggen in activa en markten met een hoger risico maar tegelijkertijd is hun winstpotentieel ook hoger. We hebben het over beleggers met een diepgaande kennis van de financiële markten (ze kunnen er zelfs van leven). Als je net begint, blijf dan weg van dit profiel,

In elk geval kan hun portefeuille belegd zijn in alle soorten markten (grote aandelen en meer speculatieve aandelen, indices, valuta’s, grondstoffen, cryptocurrencies, beleggingsfondsen).

3. Met hoeveel geld beginnen met beleggen?

Aan het begin is het beste advies om te beginnen met weinig kapitaal. Naarmate je met de tijd meer kennis, ervaring en vaardigheid opdoet, kun je geleidelijk het bedrag dat je aan de beleggingsportefeuille besteedt, verhogen.

Tegenwoordig is het niet nodig om te beginnen met veel geld te beleggen.

Bijvoorbeeld:

 • Conservatief profiel: Als je niet geïnteresseerd bent in de wereld van de beurs, omdat je die stap nog niet hebt gezet, kun je je eigen geld inleggen op rente-gevende rekeningen.
 • Gematigd profiel: En als je liever de wereld van de beurs uitprobeert met heel weinig risico, beleggen in gefractioneerde aandelen vanaf 1 euro en zelfs vanaf een paar cent. In beleggingsfondsen of ETF’s zijn de minimale bedragen ook relatief laag.

4. Overweeg waarin je gaat beleggen

En we komen bij een van de vragen die elke beginnende belegger zich stelt. Waar investeer ik in?

Het is waar dat het aanbod vrij uitgebreid is, dus we gaan ons voornamelijk richten op zes markten met een lager tot hoger risico, elk met hun eigen kenmerken:

Rente-gevende rekeningen of saldorekeningen

Het eerste product is ideaal voor zeer conservatieve beleggers. Het zijn rente-gevende bankrekeningen die ons rente bieden voor het feit dat we ons geld erop hebben gestort.

KenmerkenDefinitie
📈 RendementZeer laag
📉 RisicoVrijwel niet bestaand.
🎖️ Rente
in Nederland
Rond de 3.6%
Grootste voordeelGeld vrijwel
verzekerd (tot 100.000€ bij banken)
Grootste nadeelRendement verslaat de inflatie meestal niet

Naast dat ze worden gebruikt als spaarproduct, hebben ze ook andere voordelen, zoals bijvoorbeeld

 • Volledige liquiditeit: we kunnen het geld op elk moment zonder problemen opnemen.
 • Geen boete: bij het opnemen van het geld worden er geen kosten in rekening gebracht voor een boete, dus er zijn geen liquiditeitsvensters, we beslissen wanneer we het willen opnemen en dat is het. Er zal alleen een boete zijn als het gaat om vergoede rekeningen met een hogere dan normale rente in ruil voor het behouden van het kapitaal op de rekening voor een specifieke periode.

Een andere veilige optie, zijn brokers met vergoede saldo rekeningen . Hoewel in deze gevallen, er meestal meer voorwaarden zijn, zoals het maximale kapitaal om te vergoeden, inactiviteitskosten, of het maximale gedekte kapitaal (vaak slechts 20.000€). Maar ook hun vergoedingen zijn meestal hoger, rond de 4%.

Bankdeposito’s

Een ideaal product voor beleggers met een conservatief profiel. Dus, de beste bankdeposito’s zijn spaarproducten waarbij we een som geld overhandigen voor een bepaalde tijd. Zodra die tijd is verstreken, geeft de entiteit het ons terug samen met de overeengekomen vergoeding.

EigenschappenDefinitie
📈 RendementGemiddeld-laag
📉 RisicoVrijwel niet bestaand.
🎖️ Rente
in Nederland
Rond de 3.5% of 3,7%
Grootste voordeelGeld vrijwel
verzekerd (tot 100.000€)
Grootste nadeelZe verslaan meestal de inflatie niet

De rendement dat ze bieden is laag, maar in ruil daarvoor is er geen risico.

Hoewel het waar is dat een deposito een bepaalde duur heeft waarin ons geld bij de bank is gedeponeerd en we op voorhand een bekende rente ontvangen, betekent dit niet dat het een illiquide investering is. Dat wil zeggen, we kunnen het geld opnemen voordat de duur van de storting is afgelopen, maar met inachtneming van twee voorwaarden:

 • Liquiditeitsvensters: de bank stelt specifieke datums vast waarop we ons geld vroegtijdig kunnen opnemen.
 • Boete: het feit dat het geld wordt opgenomen voordat de storting is voltooid, houdt een economische boete in voor commissie.

Het beste van dit investeringsvoertuig is dat in de Europese Unie de deposito’s zijn gegarandeerd door de Depositogarantiefondsen (DGF) tot een maximumbedrag van 100.000 euro per houder, dus het is vrijwel onmogelijk om verliezen te lijden.

Maar het grootste probleem is dat deze investeringsvoertuigen zelden in staat zijn om de inflatie te verslaan, en op lange termijn zouden we ons vermogen zien afnemen.

Geïndexeerde beleggingsfondsen

Dit is een product niet geschikt voor conservatieve beleggers, maar wel voor diegenen met een gematigd en agressief profiel.

EigenschappenDefinitie
📈 RendementGemiddeld
📉 RisicoGemiddeld
🎖️ Gemiddelde rendementDe beste tarieven
rond de 5% – 7%.
Grootste voordeelVereist nauwelijks operaties
Alleen periodieke bijdragen
Grootste nadeelJe wordt blootgesteld aan
marktfluctuaties

Dit zijn fondsen die de index repliceren waaraan ze zijn geïndexeerd. Bijvoorbeeld, je kunt beleggen in een fonds dat is geïndexeerd aan de AEX, en als de index stijgt, stijgt het fonds en vice versa. Wanneer je investeert in een indexfonds, is het alsof je alle aandelen koopt die die index vormen.

Hier zijn een paar artikelen waar je de beste index investeringsvoertuigen kunt vinden, waarmee je dat doel van jaarlijkse rendement van 5% en 7%, kunt bereiken door indices zoals de Sp500 of de MSCI World te repliceren.

Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 • Lage commissies
 • Liquiditeit
 • Repliceert een index
 • Diversificatie

Beleggen in aandelen (aandelen en ETF’s)

Net als geïndexeerde fondsen, is beleggen in aandelen en ETF’s meestal niet ideaal voor een belegger met een conservatief profiel, maar perfect voor een gematigd en agressief profiel. Er zijn ook verschillende manieren om blootgesteld te zijn. Laten we ze bekijken:

EigenschappenDefinitie
📈 RendementGemiddeld-hoog
📉 RisicoGemiddeld-hoog
Grootste voordeelMaakt het mogelijk om
interessante rendementen te behalen
Grootste nadeelVereist financiële opleiding
Reële mogelijkheid om verliezen te lijden.

Beleggen in aandelen is de traditionele levenslange investering, het bestaat eenvoudigweg uit het kopen van aandelen van een bedrijf en ze vervolgens te verkopen of ze onbepaald te houden, terwijl je het periodieke dividend dat ze betalen incasseert.

Vanaf hier zijn de opties eindeloos,  we kunnen beleggen in grote aandelen, middelgrote en kleine, met meer of minder volatiliteit, aandelen voor een brede tijdshorizon of speculatieve aandelen op zoek naar een rendement op kortere termijn. Hetzelfde geldt voor ETF’s.

Echter, bij het beleggen in aandelen of ETF’s, moet je rekening houden met de factoren die hun prijs beïnvloeden:

 • Aanbod en vraag
 • Het nieuws
 • Geruchten en lekken.
 • De publicatie van de resultaten.
 • Adviezen en waarderingen van effectenbureaus.
 • Opname in een index.
 • Splitsingen.
 • Negatieve gebeurtenissen.
 • Centrale banken.
 • Macro economie.

Vastgoed | Onroerend goed

De investering in onroerend goed is niet het meest aan te raden als je begint met beleggen, maar het kan voor sommigen een goede optie zijn. Er zijn verschillende manieren om vastgoedbeleggingen te benaderen:

Kopen om later te verkopen:

Het bestaat uit het verwerven van een onroerend goed om het later tegen een hogere prijs te verkopen en een economisch voordeel te behalen.

Het model is eenvoudig en lucratief, je hoeft alleen maar te kijken hoe de prijs per vierkante meter in de loop der jaren is gestegen.

En goed, de curve is veel stijler, als we ons richten op de grote steden van het land, waar er eigenlijk echte vraag is.

Kopen om later te verhuren

In tegenstelling tot het vorige geval, eenmaal een onroerend goed verworven in voorverkoop of al gebouwd, is het doel in dit geval om het te verhuren.

En ook de huurprijzen blijven stijgen. En meer van hetzelfde, als we ons richten op de grote steden.

Pros

 • Mogelijkheid tot verkoop: We kunnen het verkopen wanneer het huurcontract afloopt of zelfs met het contract nog van kracht.
 • Rendabele investering: Zolang de huurder zijn periodieke huur betaalt, is het een vruchtbare investering.
 • Passief inkomen: we krijgen elke maand een vast bedrag zonder praktisch iets te doen, terwijl we het eigendom blijven behouden.

Nadelen

 • Rechtszekerheid: Als we het ongeluk hebben een huurder te hebben die zijn maandelijkse huur niet betaalt, zal de investering niet alleen geen vruchten afwerpen, maar zal het ook verliezen veroorzaken, aangezien we naast het niet ontvangen van de huur ook een reeks kosten hebben.
Beleggen in vastgoed via REIT’s (Real Estate Investment Trust)

De twee hierboven beschreven opties zijn moeilijk toegankelijk, vooral als je net begint met het overwegen van het idee van investeren. Echter, als je geïnteresseerd bent in onroerend goed, is een tussenoplossing investeren in Real Estate Investment Funds.

Dit zijn naamloze vennootschappen genoteerd op de beurs – net als elk ander type beursgenoteerd bedrijf – met als doel kapitaal te beleggen in de vastgoedverhuurmarkt.

Ze worden gekenmerkt door het volgende:

 • Ze belonen hun aandeelhouders elk jaar en verdelen 80% van de behaalde winsten uit huurinkomsten en 50% van de winsten uit de verkoop van activa.
 • De inkomsten moeten ten minste 80% van de huuractiviteit zijn.
 • De minimale verblijfsduur van de gehuurde eigendommen is 3 jaar voor aangekochte eigendommen en 7 jaar voor de eigendommen die door de maatschappij zijn gepromoot.
Beleggen via beleggingsfondsen

Hier laat ik je achter met een laatste optie over onroerend goed beleggingsfondsen. Hier kunnen we kiezen tussen:

 • Fondsen die investeren in onroerend goed die gericht zijn op verhuur.
 • Fondsen die investeren in onroerend goed door aandelen te kopen van bedrijven in de sector.

Het grote voordeel van beleggen in onroerend goed beleggingsfondsen is hun diversificatie, aangezien ze inzetten op veel bedrijven binnen die sector.

Ten slotte ga ik je andere soorten investeringsactiva noemen. Echter, en dat moet gezegd worden, misschien is dit niet de beste manier om te beginnen, omdat ze niet zo gemakkelijk toegankelijk zijn of ze hebben veel risico. We hebben het bijvoorbeeld over:

 • Beleggen in goud
 • Beleggen in Bitcoin

5. Ontwikkel een strategie: Hoe te beleggen?

Er moeten twee sleutel elementen perfect begrepen worden in elk serieus investeringsplan dat we willen ontwikkelen.

Rendementsamenstelling

De rentesamenstelling, is de ophoping van rendement op het kapitaal, zodat het kapitaal groter wordt en op zijn beurt meer rendement genereert. Als we de operatie keer op keer herhalen, gaan we de rente kapitaliseren en na verloop van tijd groeit het kapitaal exponentieel.

Dus, rendement die wordt verdiend wordt toegevoegd aan het kapitaal waarmee we begonnen en op zijn beurt genereert het nieuw rendement, zodat het een vermenigvuldigingseffect heeft omdat het nieuw rendement genereert en zo verder.

Voorbeeld: stel dat je 10.000 euro hebt geïnvesteerd en je hebt 500 euro verdiend. Die 500 euro herinvesteer je, zodat je nu niet meer 10.000 investeert, maar 10.500 euro. Als je nu 10% verdient, verdien je logischerwijs meer geld, want 10% van 10.000 is niet hetzelfde als 10% van 10.500 euro.

Dollar Cost Average (DCA)

De Gemiddelde Dollarkosten of constant investeringsplan, is een investeringsstrategie. Het is gebaseerd op het idee dat het kapitaal niet in één keer wordt geïnvesteerd, maar dat dit geleidelijk gebeurt.

Het bestaat uit het constant kopen over tijd, ongeacht de marktprijs op dat moment.

Dus, als we kapitaal hebben om te beleggen in aandelen, maken we niet één enkele aankoop van aandelen, maar maken we meerdere gedeeltelijke aankopen over tijd.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je 100.000 euro hebt om te beleggen in aandelen van een bedrijf waarvan de aandelen 10 euro waard zijn. Je kunt kiezen tussen een van deze twee opties:

 1. Een eenmalige aankoop doen: Je investeert in één keer de 100.000 euro en koopt 10.000 aandelen voor 10 euro per stuk.
 2. Geleidelijk aankopen doen: Bijvoorbeeld, elke maand besteed je 10.000 euro aan het kopen van aandelen van een bedrijf (elke maand zal de prijs van de aandelen anders zijn, er zullen maanden zijn dat het goedkoper zal zijn dan 10 euro en andere maanden duurder).

Voordelen

 • Minder risico: We vermijden alles in één keer te kopen en dat er iets gebeurt en de aandelen instorten. In dat geval kunnen de volgende geleidelijke aankopen tegen een veel lagere prijs worden gedaan.
 • Hogere rendement: Als de markt daalt, met elke nieuwe aankoop, door het tegen een lagere prijs te doen, zorgen we ervoor dat zodra die markt zich herstelt, de mogelijkheid om een hogere rendement te behalen, toeneemt.
 • Eenvoudig: Het is een zeer eenvoudige strategie en om het te implementeren is er geen ervaring of kennis nodig. Het samengestelde rendement werkt altijd in ons voordeel.
 • Geautomatiseerde mechanica: het gebeurt zonder na te denken, dus psychologie en emoties komen niet in het spel.

Nadelen

Geduld: Je grootste vijand zal je eigen verveling zijn. En dat is in financiën zeer gevaarlijk.

En trouwens, ik laat je achter met een sectie van ideale brokers om DCA op de beurs uit te oefene, vanwege hun lage commissies, gebruiksvriendelijkheid van hun platform, en veiligheid.

Waarom beginnen met beleggen?

Het maakt niet uit wat de redenen of motieven zijn waarom we willen beleggen . Het belangrijkste is om te beginnen en hoe eerder hoe beter om op deze manier een kapitaal te genereren voor de doeleinden die we bepalen.

Desalniettemin zijn er meer redenen om te beginnen met beleggen :

Inflatie

De inflatie is een plaag voor de economie van een land en voor het geld van de burgers, aangezien het voornaamste gevolg het verlies van koopkracht is.

Vandaag de dag is het inflatieplafond van de ECB 4.5% – het is al jaren niet gehaald -, maar in ieder geval, en als het gebeurt, het jaarlijkse en cumulatieve verlies van 2% van ons vermogen, in termen van koopkracht.

Maar in werkelijkheid is de cumulatieve inflatie van de afgelopen 4 jaar 7.7% of 9% geweest

Dus, elke keer dat we inkomsten genereren, kunnen we hiervan minder uitgeven.

Het geld “onder de matras” laten liggen, doet alleen maar afbreuk aan zijn koopkracht, dus het is een vreselijk idee. We beleggen om ten minste een rendement te behalen dat hoger is dan de inflatie en op deze manier de koopkracht te behouden.

Opbouwen van vermogen op lange termijn

Maar naast inflatie, is beleggen essentieel voor het opbouwen van vermogen op lange termijn om twee redenen:

 • Eerst laat de investering je geld groeien door samengesteld rendement, wat betekent dat je niet alleen rendement krijgt op het oorspronkelijk geïnvesteerde kapitaal, maar ook op de opgebouwd rendement. Dit kan resulteren in een exponentiële groei van je investering over de tijd.
 • Het is ook belangrijk om te benadrukken dat vroeg beginnen met beleggen het mogelijk maakt om de factor tijd te benutten, waardoor het groeipotentieel van je vermogen wordt gemaximaliseerd. Jong beginnen geeft je investeringen meer tijd om te groeien, wat essentieel is om een aanzienlijke hoeveelheid financiële middelen op te bouwen voor je lange termijn doelen, zoals pensioen.

Toekomstig pensioen

En juist vanwege de bovenstaande reden, gaan we naar de volgende. Het is een realiteit dat met pensioenen het in de toekomst moeilijker zal zijn om de eindjes aan elkaar te knopen en een waardig leven te leiden. Tenzij je gedurende je leven veel hebt bijgedragen, zal het bedrag dat we krijgen klein zijn, en zelfs dan is er in landen als Nederland geen garantie dat ze evenredig zullen zijn aan het bijgedragen geld (het lijkt eerder het tegenovergestelde).

Sterker nog, de investeringsvoorspellingen van de bevolkingspiramide in Nederland voor 2050, geven geen goede vooruitzichten op een fatsoenlijk toekomstig pensioen

Daarom is het een goed idee om te beleggen om spaarzaam te zijn en te beleggen voor de toekomst. Op deze manier zullen we bij pensionering extra geld hebben dat ons openbaar pensioen kan aanvullen.

Financiële doelen stellen

Beleggen kan een krachtig hulpmiddel zijn om specifieke financiële doelen te bereiken, zoals het kopen van een huis, het betalen van de opleiding van je kinderen, of het zorgen voor een comfortabel pensioen. Door je financiële doelen te definiëren, kun je een gepersonaliseerd investeringsplan creëren dat aansluit bij je tijd- en risicodoelstellingen.

Bijvoorbeeld, als je doel is om over 10 jaar een huis te kopen, kun je investeringen kiezen die een evenwicht bieden tussen groei en veiligheid, zoals gemengde beleggingsfondsen of hoogwaardige obligaties. Aan de andere kant, als je spaart voor je pensioen en je hebt nog enkele decennia te gaan, kun je je veroorloven om meer risico’s te nemen door te beleggen in aandelen, die historisch gezien hogere rendementen op lange termijn hebben geboden.

Hoe begin je met beleggen als je jong bent?

Gouden regel van beleggen als je jong bent

Beginnen met beleggen als je jong bent is gebaseerd op het concept van tijd en zijn vermenigvuldigend effect op investeringen dankzij samengesteld rendement. Hoe jonger je begint met beleggen, hoe meer tijd je geld heeft om te groeien en te herstellen van marktschommelingen, door het maken van verstandige en weinig risicovolle investeringen.

Dit komt omdat, gezien de opwaartse trend van de markten, je na een paar decennia een aanzienlijk vermogen zult hebben opgebouwd

Maar bovendien, je zult ook tijd hebben om kleine experimenten te doen, zoals af en toe beleggen in risicovolle activa “om te zien wat er gebeurt”. Nou, als je dat doet, in het geval dat je verliezen lijdt, zul je genoeg tijd hebben om ze te herstellen, nadat je een waardevolle les hebt geleerd.

Dus, als je jong bent, zou je investeringsportefeuille kunnen zijn:

 • 80% (of meer): van compound capitalization gericht op de lange termijn en zonder al te veel risico’s te nemen, bijvoorbeeld via indexfondsen, of aandelen of ETF’s met stabiele prijzen.
 • 20% (of minder): Van activa met een hoger risico, zodat je niet nieuwsgierig blijft, noch de wens om de markt in de eerste persoon te ervaren. Uiteindelijk is het ook aan te raden om te leren door praktijkervaring.

Hoe begin je met beleggen met weinig geld?

Een veelvoorkomend excuus om niet te beginnen met beleggen is “Ja, als ik zou willen, maar ik heb geen geld om te beginnen”

Op dit punt heb je verschillende opties:

 • Gefractioneerde aandelen: als je heel weinig geld hebt, kun je altijd fracties van aandelen kopen, zodat je niet 100% van de kosten van 1 aandeel van een bedrijf hoeft te betalen, het is voldoende om minimaal 1 euro te beleggen, er zijn zelfs brokers die centen toestaan. Concentreer je op het elke maand besteden van een klein bedrag om aandelen van bedrijven te kopen, wat je kunt
 • ETF’s of beleggingsfondsen: In veel gevallen kun je beginnen met periodieke bijdragen vanaf 10 euro/maand. Je zult niet veel bereiken, maar in die eerste jaren is het een goede oefening, die je in de toekomst kunt versterken.

Hier is een selectie van de beste brokers met aandelen of mogelijkheden voor gefractioneerde investeringen

Maak je geen zorgen, als je elke maand een laag bedrag investeert. Het zal je helpen met twee zeer belangrijke dingen:

 • Om te leren hoe brokers en markten werken. Kortom, om wat ervaring op te doen voor als je meer mogelijkheden hebt.
 • En zoals ik zeg, met de tijd en samengesteld rendement zul je een spaarpot opbouwen. Later, wanneer je meer kapitaal kunt opbouwen, ben je beter voorbereid op grotere uitdagingen.

Hoe NIET te beginnen met beleggen? | 3 veelvoorkomende fouten

Bij het beginnen is de lijst van veelvoorkomende fouten van beleggers vrij lang, zoals het niet goed kiezen van de broker, beleggen in markten die niet geschikt zijn voor beginners, haast hebben en weinig geduld, gebrek aan discipline en een handelsplan, geen stop loss plaatsen of ze niet respecteren, kopen wat je hoort of leest, willekeurig kopen, overhandelen, en veel meer.

Maar als ik 3 veelvoorkomende fouten moet kiezen, zal ik de volgende bespreken:

1e veelvoorkomende fout bij beleggen

Kiezen van de verkeerde markt:

 • Bij het beginnen met beleggen zijn er een aantal markten die je beter niet kunt aanraken (de indices, valuta’s, grondstoffen, cryptocurrencies) en een aantal producten die je achter je moet laten (futures, cfds, opties, warrants).
 • Je moet je concentreren op bekende en intuïtieve activa: spaarrekeningen of vastrentende waarden zoals schatkistpapier. Later kunnen we proberen te beleggen in aandelen van solide bedrijven. Hier zouden we ook ETF’s bij inbegrepen.

2e veelgemaakte fout bij beleggen

Hefboomwerking:

 • Hefboomwerking stelt een grotere blootstelling mogelijk door een percentage van de totale investering te betalen, genaamd garantie. Met andere woorden, handelen met hefboom betekent handelen met meer geld dan je eigenlijk hebt. Dit is heel mooi als je veel ervaring en kennis hebt, want als je het goed doet zijn de winsten hoog, maar als je het verkeerd doet kunnen de verliezen ons in zeer korte tijd al ons geld kosten.
 • Vermijd dit soort lokroepen wanneer we beginnen is essentieel, om een langetermijn en gezonde beleggingsfilosofie te ontwikkelen.

3e veelgemaakte fout bij beleggen

Psychologie – Snel winsten nemen en verliezen laten lopen:
Dit is een klassieker, een psychologisch probleem dat ook ervaren beleggers treft:

 • Het komt erop neer dat wanneer we geld verdienen met een transactie, we de neiging hebben om deze snel te sluiten om die winst veilig te stellen. Aan de andere kant, wanneer we geld verliezen, sluiten we het niet snel, maar houden we vol en hopen we dat de markt in ons voordeel zal draaien en de transactie uiteindelijk winstgevend zal zijn.
 • Om deze fout te voorkomen, is het van vitaal belang om een strategie te hebben en je daaraan te houden, zonder twijfel. Zolang deze strategie over de tijd bewezen heeft winstgevend te zijn.

Financiële cultuur: Blijf altijd leren

Zoals alles in het leven, je stopt nooit met leren en verbeteren. In de financiële wereld in het algemeen en in investeringen in het bijzonder nog meer.

Hoe lang je ook hebt geïnvesteerd in de markten, hoeveel ervaring je ook hebt opgedaan, hoeveel kennis je ook hebt verworven, zelfs als je een goede belegger bent en over het algemeen goede resultaten behaalt, stop nooit met leren.

Vandaag de dag heb je veel middelen tot je beschikking om dit te doen:

 • Boeken: De beste boeken om te leren beleggen in aandelen
 • Podcast: De beste financiële en economische podcasts
 • Newsletters: De beste financiële en aandelen nieuwsbrieven
 • Youtube kanalen: De beste Youtube kanalen over financiën en aandelen

Kortom, het is niet gemakkelijk om te weten hoe te beginnen met beleggen vanaf nul, vooral als je hebt besloten om de stap te zetten. Het meest verstandige is echter altijd om te beginnen met wat het meest bekend is, en gemakkelijk te begrijpen om vertrouwen te krijgen – en zo de genoemde fouten te vermijden. En na verloop van tijd, en naarmate je ook opleiding en ervaring opdoet, zul je de tijd hebben om riskantere en potentieel lucratieve activa en posities te zoeken.

FAQ’s over hoe te beginnen met beleggen

Hoe begin je met beleggen voor de eerste keer?

De stappen zouden de volgende zijn:

 • 1º Opleiding: lees boeken, websites, luister naar podcasts…
 • 2º Oefen: gebruik de demo-accounts van brokers om te investeren met nepgeld.
 • 3º Doe ervaring op: begin met investeren met heel weinig geld en verhoog geleidelijk het bedrag.

Maar bovenal, heb geduld, discipline, doorzettingsvermogen.

Waar investeer je 30.000 euro “zonder risico”?

De zin “zonder risico” sluit variabele inkomsten uit (Beurs). Je zou in principe de volgende alternatieven hebben:

 • A) Bankdeposito: Ik heb dit eerder uitgelegd. Je stort je geld op de gegarandeerde deposito die je bank aanbiedt, je laat het daar tot het einde (dat kan enkele maanden of heel weinig jaren zijn) en aan het einde ontvang je je geld plus de rente die je vanaf het begin kende.
 • B) Spaarrekening: Ik heb dit ook eerder uitgelegd. Je stort je geld op de rekening, die is als een lopende rekening maar met een hogere rente.
 • C) Gegarandeerde fondsen: deze fondsen garanderen dat op een bepaalde toekomstige datum het geïnvesteerde kapitaal behouden blijft. Bovendien wordt in sommige gevallen ook een bepaald rendement gegarandeerd. Er zijn twee soorten:
  • Gegarandeerd met vaste opbrengst
  • Gegarandeerd met variabele opbrengst

Waar investeer je 2000€?

2000 euro beleggen met acceptatie van het risico? Er zijn tegenwoordig verschillende opties:

 • Goud: het is altijd interessant dat een deel van onze beleggingsportefeuille in goud is belegd. Het is een activum dat altijd vraag heeft en bovendien fungeert als veilige haven wanneer er problemen zijn.
 • Bitcoin: ondanks de sterke dalingen die soms optreden, blijft het potentieel zeer hoog.
 • ETF van een beursindex: het is zeer interessant om te profiteren van de stijging van de beurs, met name van een index, bijvoorbeeld de S&P 500.
 • De Magnificent 7: vanwege hun sterke weging en gewicht in de S&P 500, waren zij verantwoordelijk voor de bull rally van de index vorig jaar en tot nu toe dit jaar.

Gerelateerde artikelen

Day Trading
Day trading is een handelsstrategie. Bij day trading worden de bewegingen die de prijzen van de activa gedurende de dag ondergaan gebruikt om, in d...
Swing Trading
Wat is Swing Trading? Swing Trading is een investeringsstrategie die steunt op het analyseren van grafieken waarop de diverse onderliggende fina...