Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Hoe te investeren in aandelenindices: Fondsen en ETF’s

Hoe kun je beleggen in aandelenindices, obligaties en grondstoffen? We horen vaak uitdrukkingen als: “de Dow Jones sloot vandaag 5% lager”, “de S&P 500 bereikte deze week een dieptepunt”, en nog veel meer. Deze uitspraken omschrijven resultaten van aandelenindices.

Waarom zijn er zoveel mensen die beleggen in aandelenindices? Hoeveel soorten indices zijn er? En hoe te beleggen in deze via indexfondsen en ETF’s? Deze vragen zullen we in dit artikel behandelen.

Om te beginnen, als je nog niet weet wat een aandelenindex is en wat de belangrijkste wereldwijde indices zijn, leggen we het hier uit.

Waarvoor dient een aandelenindex?

Een aandelenindex dient om de ontwikkeling van bedrijven in een land, een sector of een type financieel instrument te vertegenwoordigen. De aandelenindices die de belangrijkste bedrijven van een land bijeenbrengen, zijn een uitstekende indicator van de economie van dat land.

Ook worden aandelenindices gebruikt als benchmark om te beoordelen of een fondsbeheerder het beter of slechter heeft gedaan dan de index. Deze beleggingsstrategie staat ook bekend als actief beheer van je beleggingen.

Aan de andere kant, als je denkt dat fondsbeheerders het niet beter zullen doen dan de index, is het meest logische om direct in de index te beleggen, dit wordt beschouwd als een passieve beheerstrategie en is de essentie van geïndexeerde fondsen en ETF’s.

Soorten indices

Er zijn verschillende manieren om indices te classificeren: op geografie, sector, bedrijfsgrootte, etc. In dit artikel gaan we dieper in op de classificatie op basis van het type activa (vaste inkomsten, variabele inkomsten en grondstoffen).

Aandelenindices

Aandelenindices zijn de meest voorkomende en de favorieten van geïndexeerde beleggers. Deze indices zijn een verzameling van waarden van markten, industrieën, sectoren of bedrijven.

Belangrijkste aandelenindices

AandelenindexVertegenwoordigtMethodologie
Dow Jones Industrial Average30 grootste bedrijven in de VSPrijs-gewogen index
S&P 500500 belangrijkste bedrijven in de VSMarktkapitalisatie-gewogen index
Nasdaq CompositeAlle bedrijven opgenomen in de NASDAQ-indexMarktkapitalisatie-gewogen index

Hoe wordt een beursindex berekend?

Naast deze drie belangrijkste indices zijn er ongeveer 5.000 indices alleen al in de Verenigde Staten.

In het algemeen worden deze indices sterk beïnvloed door de marktkapitalisatie. De indices die we net hebben gezien zijn van grote kapitalisatie. Maar er zijn ook:

  • Middelgrote kapitalisatie aandelenindices: S&P Mid-Cap 400, Russell Midcap, Wilshire US Mid-Cap Index, en meer.
  • Kleine kapitalisatie aandelenindices: Russell 2000, S&P 600, Dow Jones Small- Caps, en meer.

Obligatie indices

Obligatie indices weerspiegelen de obligatiemarkt door de schommelingen in hun prijzen te meten. Wanneer we het hebben over vastrentende waarden, verwijzen we naar overheidsobligaties, gemeentelijke obligaties, bedrijfsobligaties, hoogrentende obligaties, converteerbare obligaties, etz.

Het is waard om te vermelden dat deze indices complexer zijn dan aandelenindices en duurder zijn om te maken vanwege de eigen kenmerken van deze activa (looptijd, kredietkwaliteit, etc.).

Voorbeelden van vaste inkomstenindices

Vaste inkomstenindexVertegenwoordigt
Barclays Global Aggregate BondWereldwijde obligaties
FTSE World High-Yield Bond IndexWereldwijde High Yield obligaties
S&P Global Emerging Sov Infl-Lnkd BondObligaties van opkomende markten gekoppeld aan inflatie

Grondstoffenindices

Grondstoffenindices weerspiegelen de ontwikkeling van termijncontracten van grondstoffen. Deze indices worden ook wel commodities indices genoemd.

Voorbeelden van grondstoffenindices

Grondstoffenindex
Bloomberg Commodity Index
Dow Jones Commodity Cocoa
Bloomberg WTI Crude Oil

Zoals je hebt gezien, heeft elke grondstoffenindex een andere samenstelling. Er zijn indices die verschillende soorten grondstoffen bevatten, zoals de Bloomberg Commodity Index, die 23 verschillende activa omvat, van de energiesector tot de veehouderijsector.

Samenstelling Bloomberg Commodity Index

Bron: Bloomberg

Hoe te investeren in aandelenindices

Via indexfondsen

De geïndexeerde fondsen repliceren verschillende marktindices. Over het algemeen repliceren ze wereldwijde indices en specifieke regio’s/markten.

De toonaangevende beheerders in het creëren van geïndexeerde fondsen zijn Vanguard, Amundi, iShares (BlackRock), Pictet en Fidelity.

Via ETF’s

We kunnen ETF’s vinden van veel sectorale en thematische indices, zelfs van de nieuwste zoals Cloud Computing, Lithium, Waterstof, etc.

De toonaangevende beheerders in de creatie van ETF’s zijn BlackRock, Vanguard, State Street en Invesco.

Via geautomatiseerde beheerders of roboadviseurs

Investeren in indices via geautomatiseerde beheerders of robo-adviseurs is een comfortabele en eenvoudige optie. Het gaat om gespecialiseerde entiteiten die proberen portefeuilles van geïndexeerde fondsen of ETF’s aan te bieden tegen lage kosten en met een grotere diversificatie.

Wat is de robo-adviseur voor jou?

Voorbeelden van robo-adviseurs in Nederland zijn:

  • Plus500: Beste voor internationale aandelenhandel
  • Skilling: Beste app voor mobiel handelen
  • Eightcap: Beste online broker qua trading platform
  • eToro: Beste voor beginners, copy-trading & demo-account

Gerelateerde artikelen