Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Technische Analyse: Basis, Theorieën, Figuren en Indicatoren

Om te beginnen met handelen op financiële markten is het noodzakelijk om ze te bestuderen, en hiervoor zijn er twee soorten basisanalyses: de technische analyse en de fundamentele analyse. In dit artikel zullen we ons richten op de technische analyse. Wat is het, wat zijn de basisprincipes en wat zijn enkele van de meest gebruikte technische indicatoren.

Wat is Technische Analyse?

De technische analyse is een soort beursstudie die gebaseerd is op het lezen en begrijpen van grafieken, met behulp van indicatoren en oscillatoren die het mogelijk maken om de marktbewegingen te analyseren en de mogelijke richting die een prijs zal nemen te bepalen, om een positie in te nemen die winst kan genereren.

Technische analyse is gebaseerd op historische gegevens, prijspatronen weerspiegeld in de grafiek en de trends die deze tekenen. Het richt zich niet op de studie van de oorzaken die een prijs genereren, maar op de gevolgen ervan wanneer deze in de grafiek wordt waargenomen, wat deze analyse het meest geschikt maakt voor handelen op korte termijn. In feite is het het beursstudie model dat handelaren meestal eerst leren.

Aannames om te Beginnen met Technische Analyse

Technische analyse is gebaseerd op drie principes, die de basis zijn om te beginnen met het begrijpen hoe dit soort beursanalyse wordt gebruikt om te handelen op de financiële markten. Laten we eens kijken wat ze zijn:

De Prijs Houdt Rekening met Alles

Een andere manier om dit principe van technische analyse te formuleren is: “alles wat de prijs van een waarde kan beïnvloeden, is al inbegrepen”. Wat betekent dit? In tegenstelling tot fundamentele analyse, waarbij het idee wordt geopperd dat de prijs van een activum niet noodzakelijkerwijs de werkelijke waarde weerspiegelt, is technische analyse hierin een stuk directer.

Als een activum een bepaalde prijs heeft, dan is dat de waarde; niet meer en niet minder. Alle factoren die deze waarde kunnen beïnvloeden (economisch, politiek, sociaal, etc.) zijn al in de prijs inbegrepen, dus het valt dan niet meer te bepalen of dit onder- of overgewaardeerd is.

De Geschiedenis Herhaalt Zich

“De markt heeft een geheugen” is een andere manier om dit tweede principe van technische analyse te verwoorden. Dit basisprincipe stelt dat de markt op een vergelijkbare manier reageert op eenzelfde stimulus of situatie, zodat technische analyse gebruikt kan worden met de studie van eerdere bewegingen om te proberen nieuwe te voorspellen.

In feite hebben veel handelaren grote sommen geld verdiend met één enkele beweging alleen omdat ze dezelfde omstandigheden op een ander moment in de geschiedenis wisten te identificeren en overeenkomstig handelden, met de gedachte dat de geschiedenis zich herhaalt. Als gevolg hiervan bewoog de markt inderdaad op dezelfde manier. Dit punt is sterk verbonden met de menselijke natuur en het feit dat we op vergelijkbare manieren handelen in vergelijkbare omstandigheden.

De Prijs Beweegt in Trends

In technische analyse is een van de belangrijkste manieren om een grafiek te analyseren de trend die het toont in een bepaalde tijdsperiode. Dit is zo’n belangrijk aspect dat er een hele sectie van indicatoren is gewijd aan het weergeven van trends of hun verandering. Het identificeren van trends is cruciaal voor de handelaar die technische analyse gebruikt, omdat het bepalend is voor het moment van in- en uitstappen.

Afhankelijk van het type handelaar dat je bent en de tijdsperiode waarin je handelt, kan de trend vanuit drie hoeken worden bekeken (eigenlijk van groot naar klein):

 • De getijden, of primaire trend, is degene die de marktbewegingen in een jaar laat zien. Het wordt gebruikt door langetermijnhandelaren en vereist ervaring om het te beheersen.
 • De golven, of secundaire trend, is degene waarin we maandelijkse of wekelijkse grafieken bekijken. Ze geven een breder beeld om te kunnen handelen in kleinere tijdsperioden.
 • De rimpelingen, of tertiaire trend, zijn degene die binnen dezelfde dag worden waargenomen, en worden geanalyseerd om intraday posities te openen en te sluiten.

Belangrijkste Theorieën van Technische Analyse

De theorieën van technische analyse zijn een set van tools en technieken die financiële analisten gebruiken om de prijzen van assets te bestuderen en hun toekomstige gedrag te voorspellen. Deze theorieën zijn gebaseerd op het idee dat de prijs van een asset alle beschikbare informatie over dat actief weerspiegelt en dat daarom patronen en trends in de prijs kunnen worden gebruikt om de toekomst te voorspellen.

Dow Theorie

De Dow Theorie is een van de belangrijkste theorieën van technische analyse. Het werd ontwikkeld door Charles Dow, oprichter van de Wall Street Journal en een van de vaders van de moderne beurs (Dow Jones).

Het is gebaseerd op het idee dat de prijzen van assets bewegen in trends en dat deze trends op drie verschillende manieren kunnen worden gecategoriseerd:

 • Volgens de tijdspanne: Primair, secundair en tertiair.
 • Volgens de richting: Oplopend, aflopend of zijwaarts.
 • Volgens de fase van de trend: Accumulatie, publieke participatie en distributie (ook wel paniek genoemd).

Echter, de trend zal ook worden bepaald door het volume ervan en eventuele correlatie van indices. Dit heeft eigenlijk allemaal met de algehele marktwerking te maken.

Fibonacci

De Fibonacci-theorie is een ander belangrijk hulpmiddel van technische analyse. Het werd ontwikkeld door Leonardo Fibonacci, een Italiaanse wiskundige uit de dertiende eeuw. Zijn theorie is gebaseerd op een numerieke reeks, waarbij elk nummer de som is van de twee voorgaande nummers: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, enz.

Deze reeks is te vinden in veel natuurlijke patronen en wordt gebruikt in de technische analyse om steun- en weerstandsniveaus te identificeren.

In de technische analyse, wordt het veel gebruikt vanwege het belang van de volgende indicatoren:

 • Gouden Fibonacci-nummer
 • Tijdsmaatregelen
 • Fibonacci-fan
 • Fibonacci-retracement
 • Fibonacci-extensie
Fibonacci sequence Technische Analyse
Fibonacci sequence

Elliott

De Theorie van Elliott Waves werd ontwikkeld door Ralph Nelson Elliott in de jaren ’30. Deze theorie is gebaseerd op het idee dat de prijzen van assets zich bewegen in herhalende patronen, die kunnen worden verdeeld in impulsieve golven en correctieve golven:

 • Impulsieve golven bewegen in de richting van de hoofdtrend.
 • Daarentegen bewegen correctieve golven tegen de trend in.
 • Er is fractaliteit (zelfgelijkendheid) binnen de golven

Een volledige Elliott-wave sequentie, zal de bewegingen 1,2,3,4,5 – a,b,c omvatten.

Totale Elliot Wave Technische Analyse
Totale Elliot Wave

Volume

De filosofie van handelen met volume is gebaseerd op de aanname dat het volume van een asset een betekenisvolle indicator is van zijn prijsbeweging. In essentie stelt deze theorie dat het transactievolume een directe weerspiegeling is van de sterkte of zwakte van een bepaalde prijsbeweging.

 • Bijvoorbeeld, een stijging in prijs vergezeld door een hoog volume suggereert een sterke interesse en overtuiging in de prijsstijging, wat aangeeft dat de opwaartse trend robuust is en waarschijnlijk zal doorzetten.
 • Aan de andere kant, als de prijzen stijgen maar het volume laag is, kan dit wijzen op een gebrek aan overtuiging onder beleggers, wat suggereert dat de prijsstijging mogelijk niet blijvend is.

Maar het meest interessante is dat het volume kan worden gebruikt om mogelijke omkeerpunten of bevestiging van trends in de markt te identificeren.

 • Bijvoorbeeld, een volume piek na een lange periode van opwaartse trend kan wijzen op een massale verkoop of winstneming, wat een mogelijke trendomkering aangeeft.
volume analysis Technische Analyse
Analyse op basis van volume
 • In een dalende trend kan een aanzienlijke toename van het volume de accumulatie vertegenwoordigen door beleggers die instappen, wat een trendverandering zou kunnen voorafgaan.

Wyckoff

De Wyckoff-methode is een technische analysestrategie ontwikkeld aan het begin van de 20e eeuw door Richard D. Wyckoff, een pionier in de studie van financiële markten. Deze benadering richt zich op het begrijpen van de dynamiek van vraag en aanbod door middel van prijs- en volumeanalyse, met als doel toekomstige markttrends te voorspellen. In tegenstelling tot andere technische analysemethoden die gebaseerd zijn op indicatoren en complexe grafische patronen, benadrukt de Wyckoff-methode het belang van de relatie tussen prijs en volume om de fasen van accumulatie en distributie van de handelingen van institutionele beleggers te identificeren.

Het is gebaseerd op de bestaan van drie wetten:

 • Wet van Vraag en Aanbod
 • Wet van Oorzaak en Gevolg
 • Wet van Inspanning vs Resultaat

In combinatie met deze wetten gaat de markt, of het nu in een fase van accumulatie of distributie is, altijd door dezelfde vijf fasen. Het is waar dat als ze bullish of bearish zijn, hun naam kan variëren.

Wyckoff-marktcyclus

Zoals te zien is in de grafiek:

 • Tijdens de accumulatiefase, kopen institutionele beleggers aandelen zonder de prijs significant te verhogen.
 • In de distributiefase, verkopen ze hun aandelen zonder een significante daling in de prijzen te veroorzaken.

Het herkennen van deze fasen stelt handelaren en beleggers in staat hun transacties af te stemmen op de acties van de grootste en meest succesvolle beleggers, waardoor hun kans op succes op de markt toeneemt.

VSA

Volume and Spread Analysis (VSA) richt zich op volume en prijsbewegingen om de gezondheid van een financiële markt te beoordelen. Deze theorie is gebaseerd op het idee dat het handelsvolume en de relatie tussen de slotkoers en het dagbereik belangrijke aanwijzingen kunnen geven over de toekomstige prijsrichting.

Beleggers gebruiken VSA om de accumulatie en distributie van assets te identificeren en om op mogelijke trendveranderingen te anticiperen.

volume en prijsbewegingen

In de grafiek is te zien hoe elke prijsschok die een keerpunt markeerde, werd voorafgegaan door opvallende volumestijgingen.

Wolfe

De Wolfe Wave is een technisch analysepatroon dat wordt gebruikt om onmiddellijke veranderingen in de markttrend te identificeren. Deze golven worden weergegeven in de vorm van een “M” voor opwaartse trends en een “W” voor neerwaartse trends, en kunnen worden gevonden in verschillende assets en tijdframes. Het onderscheidende kenmerk van dit patroon is zijn objectiviteit en de nauwkeurigheid in het plaatsen van de stop loss en take profit niveaus.

Wolfe-waves werken op basis van het fysieke principe van Newton’s “actie-reactie”. Daarom, wanneer een Wolfe Wave wordt gedetecteerd, geeft dit aan dat de huidige trend op het punt staat te veranderen.

wolfe wave

Traders kunnen koop- of verkoopposities innemen, afhankelijk van of de golf bullish of bearish is, door de stop loss dicht bij punt 5 te plaatsen en de take profit op de kruising van punten 1-4. Deze golven zijn onafhankelijk van Elliott-golven en bieden handelsmogelijkheden op verschillende activa en tijdframes, waardoor ze veelzijdig zijn voor verschillende handelsstrategieën.

Soorten Grafieken

Een ander belangrijk punt binnen de technische analyse zijn de vele grafieken. Over het algemeen vertegenwoordigen grafieken de marktbeweging over een bepaalde periode. Het is een lijn die wordt getekend van de ene sluiting naar de andere.

Op deze manier kunnen we ze verdelen in twee soorten, echte en trendgrafieken.

 • Werkelijke grafieken
  • Staafdiagrammen
  • Lijndiagrammen
  • Japanse candlesticks (de meest gebruikte)
 • Trendgrafieken
  • Punt- en figuurdiagrammen
  • Renko-charts.

Grafiekanalyse

Dit is een deel van technische analyse die gebaseerd is op de studie van prijsgrafieken van financiële assets met als doel patronen en trends te identificeren die toekomstige marktbewegingen kunnen aangeven.

Dus, de grafiekanalyse is gebaseerd op het idee van prijsactie (price action), en dat het marktgedrag ten opzichte van de prijs herhaalt in patronen die kunnen worden geïdentificeerd en geanalyseerd. Enkele van de belangrijkste zijn:

 • Patronen van trendverandering: Schouder-hoofd-schouder, Dubbele top, dubbele bodem…
 • Patronen van trendvoortzetting: Vlag, symmetrische driehoek of wig.

Technische Indicatoren

Om de financiële markten te bestuderen met de technische analyse worden technische indicatoren gebruikt. Dit zijn visuele hulpmiddelen die aan de grafiek worden toegevoegd en die informatie geven over een bepaalde variabele, wat de handelaar helpt om de richtingen te voorspellen die de prijs van een actief kan nemen.

Technische indicatoren zijn onderverdeeld in 4 categorieën:

 • Trendindicatoren
 • Volatiliteitsindicatoren
 • Oscillatoren
 • Momentum indicatoren

Binnen deze categorieën vinden we de beroemde RSI, MACD, ADX… en vele anderen.

En Wat is de Andere Grote Analyse in Aandelen?

Technische analyse biedt ons hulp bij het detecteren van historische cycli, trends en markt in- en uitgangen. Maar hoe leer je over de financiële gezondheid van een bedrijf?

Precies daarvoor bestaat de fundamentele analyse, die uitgaat van de de waardefilosofie, meer gericht op gegevens van bedrijven afkomstig uit hun eigen financiële overzichten. Wil je meer weten? Ik leg het uit in het artikel dat je net hieronder hebt.

👉 Meer informatie: Fundamentele analyse in aandelen – Ratio’s, methoden en soorten bedrijven.

Gerelateerde artikelen

Copy Trading: Een beginnersgids
In de afgelopen jaren heeft een van de snelst groeiende nieuwe handelsvormen sociale handel, ook bekend als copy trading, aan populariteit gewonnen. Maar wat houdt deze praktijk in? Is het betrouwbaar? En zo ja, hoe kan ik eraan beginnen? In di...