Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Ethereum: wat is het, wat zijn de voordelen en hoe te investeren

In deze post gaan we dieper in op de op één na belangrijkste cryptocurrency: Ethereum (ETH). We zullen alles bekijken wat zijn ecosysteem omvat, wat het is, hoe het werkt en nog veel meer. Ga verder en leer meer over Ether.

ethereum investeren nederland

Wat is Ethereum?

Ethereum is het platform waarop de munteenheid (Ether) wordt beheerd, in tegenstelling tot Bitcoin, dat dezelfde naam gebruikt voor zowel het platform als de munteenheid. Ether is een cryptocurrency, wat betekent dat het een virtuele munteenheid is die op internet wordt beheerd en geen fysieke vorm heeft.

Hoe Ethereum is ontstaan?

Vitalik Buterin, een jonge man van Russische afkomst, heeft Ethereum opgericht, een project dat eind 2014 van start ging. Buterin was een uitstekende student op het gebied van informatica, waarbij hij zelfs in 2012 de bronzen medaille won op de Internationale Informatica Olympiade. Hoewel hij naar de universiteit ging, besloot hij zijn studie te verlaten in 2014 nadat hij een beurs ontving die hem in staat stelde om fulltime aan Bitcoin te werken. Deze toewijding leidde ertoe dat hij in datzelfde jaar zijn eigen cryptocurrency, Ether, creëerde.

Hoe de cryptocurrency Ether (ETH) werkt

Ether is een digitale munteenheid die op de Ethereum-blockchain werkt, die in feite een gedeeld elektronisch grootboek is waarin alle transacties worden vastgelegd. Het is volledig open en transparant, en uiterst moeilijk achteraf te manipuleren.

Een blockchain is een onveranderlijk digitaal grootboek dat wordt gecreëerd door middel van datamining, zoals de naam al suggereert.

Mijnwerkers zijn verantwoordelijk voor het valideren van groepen Ether-transacties om “blokken” te creëren en ingewikkelde puzzels op te lossen om ze te coderen. Deze algoritmen kunnen meer of minder complex zijn, met als doel een constante verwerkingstijd van de blokken te handhaven (ongeveer één elke 14 seconden).

Na de fork worden de nieuwe blokken aan de vorige blockchain gekoppeld en ontvangt de betreffende mijnwerker een beloning. Dit is doorgaans 5 eenheden ether, hoewel dit aantal kan afnemen naarmate de digitale munteenheid verder groeit.

Hoe werkt het Ethereum-netwerk?

De Ethereum-blockchain vertoont veel gelijkenissen met die van Bitcoin, maar biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om programma’s te bouwen die transacties beheren en resultaten automatiseren dankzij hun programmeertaal. Een slim contract is een type programma dat specifieke activiteiten automatiseert met behulp van software.

Een slim contract verifieert dat de voorwaarden van een overeenkomst worden nageleefd door ze in code te schrijven, in tegenstelling tot een normaal contract dat alleen de parameters van een verbinding beschrijft. Deze programma’s voeren de overeenkomst automatisch uit zodra de gespecificeerde criteria zijn voldaan, wat de tijd en kosten elimineert die nodig zijn om een overeenkomst handmatig op te zetten.

Het concept kan worden toegepast op complexere structuren, en het potentieel is bijna grenzeloos, met bedrijven die al aanzienlijke vooruitgang boeken op gebieden zoals verzekeringen, de vastgoedsector, financiële diensten, juridische diensten en microfinanciering.

Voordelen van slimme contracten
Verwijder de tussenpersoon, waardoor de klant volledige controle krijgt, terwijl tegelijkertijd transactiekosten worden verlaagd.
Ze worden geregistreerd, gecodeerd en gerepliceerd op de openbare blockchain, waar iedereen de marktactiviteit kan zien.
Verminder de tijd en moeite die nodig zijn voor handmatige processen.

Slimme contracten versus DApps

DApps zijn gedecentraliseerde applicaties die op Ethereum draaien en gelijkenissen vertonen met slimme contracten, maar er zijn aanzienlijke verschillen tussen hen.

Een DApp is een gedecentraliseerde netwerkinterface tussen peers die een gebruiker verbindt met de service van een provider. DApps hebben geen limiet op het aantal gebruikers dat ze kunnen verwerken, in tegenstelling tot slimme contracten, die een specifiek aantal deelnemers vereisen om te functioneren.

Bovendien zijn DApps niet beperkt tot financiële toepassingen zoals slimme contracten. Een DApp kan voor elk denkbaar doel worden gebruikt, waaronder nieuwe vormen van geld en digitale activa, niet-censureerbare websites en gedecentraliseerde organisaties.

Voordelen van Ethereum

In essentie zijn de voordelen van Ether, in vergelijking met traditionele valuta, zeer vergelijkbaar met die van andere cryptocurrency, zoals Bitcoin. Deze voordelen kunnen als volgt worden samengevat:

 • Ze worden niet gecontroleerd door een centrale overheid, waardoor hun waarde niet kan worden beïnvloed.
 • Ze zijn moeilijker te vervalsen dan traditionele valuta zoals de Euro of de Dollar.
 • Er zijn geen tussenpersonen nodig bij transacties of betalingen, waardoor ze goedkoper zijn.
 • Het is een open-source systeem zoals Bitcoin, waardoor verbeteringen kunnen worden aangebracht.
 • Het Ethereum-netwerk maakt het mogelijk om gedecentraliseerde applicaties (dapps) te ontwikkelen.
 • Hun ERC-20-tokenstandaard wordt het meest gebruikt door de meeste cryptocurrency-projecten.
 • Het netwerk maakt gebruik van slimme contracten voor geautomatiseerde en vertrouwde uitvoering van transacties en overeenkomsten.

De verschillen tussen Bitcoin en Ethereum

Aan de andere kant zijn er ook aanzienlijke verschillen tussen Bitcoin en Ether, waarvan we het volgende kunnen benadrukken:

 • Er is geen limiet aan het aantal Ethers, in tegenstelling tot Bitcoin, dat een maximum van 21 miljoen eenheden zal bereiken.
 • Er is een vaste beloning van 5 Ethers voor mijnbouw, terwijl bij Bitcoin deze beloning halveert na elke 210.000 gemijnde blokken.
 • De transactietijd van Ethers is veel sneller dan die van Bitcoins, met de mogelijkheid om transacties uit te voeren in enkele seconden in plaats van minuten.
 • Het Ethereum-platform integreert slimme contracten zonder de noodzaak van externe software.

Hoe te investeren in Ethereum (ETH)

Om te leren investeren in Ethereum hebben we een specifieke post gemaakt. Laten we echter in grote lijnen bekijken op welke platforms je kunt investeren in deze cryptocurrency:

Investeren via Exchanges

Beste exchanges om te investeren in ethereum
FINST
BITVAVO
BLOX
COINBASE
*Beleggen in cryptocurrencies brengt risico’s van verliezen met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Investeren via brokers via CFD’s

Beste brokers om te investeren in ETH
Etoro
IG
XTB

Veelgestelde vragen over de tweede grote cryptocurrency

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende vragen over Ethereum die we dagelijks tegenkomen

Zal Ethereum Bitcoin inhalen in termen van marktkapitalisatie?

Ether is de enige cryptocurrency die wordt beschouwd als in staat om de plaats van Bitcoin aan de top van de piramide in te nemen, ondanks dat Bitcoin een veel grotere marktkapitalisatie heeft.

Sommige critici geloven dat het enige doel van Bitcoin is om geld te zijn, terwijl het belangrijkste doel van Ether is om slimme contracten en DApps mogelijk te maken. Als gevolg hiervan kan het moeilijk zijn voor zijn reputatie als alternatieve munteenheid om te materialiseren en dus marktkapitalisatie te verliezen.

Is er een limiet aan het aantal ethers dat kan worden vrijgegeven?

Er is geen beperking op het aantal eenheden van ether dat op de markt kan komen, maar er is een jaarlijks maximum van 18 miljoen. Dit houdt het aanbod van ether constant op de markt.

Is Ethereum (ETH) een cryptocurrency?

Het woord ethereum verwijst naar het onderliggende platform en niet naar een cryptocurrency. Met andere woorden, ethers zijn de “cryptogasoline” (of cryptocurrency) van het ethereum-netwerk.

De offertes die je zult zien bij het handelen zijn die van ether. Echter, je zult merken dat de cryptocurrency vaak ethereum wordt genoemd.

Gerelateerde artikelen