Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Halvering van Bitcoin: Wat is het en wanneer?

Dit keer gaan we kijken naar het belang van de Bitcoin-halvering. Ik zal je op een zeer eenvoudige manier uitleggen wat het inhoudt, waarna we dieper zullen ingaan op de effecten van dit belangrijke evenement voor Bitcoin.

Bitcoin Nederland

Bitcoin Onder de Loep

Als je vastbesloten bent om te beginnen met investeren in Bitcoin, zal ik je een snelle samenvatting geven van de drie belangrijkste kenmerken van deze gewaardeerde cryptomunt:

1. Bitcoin is een protocol; er zitten geen mensen achter.
2. Het is schaars en beperkt tot 21 miljoen munten.
3. De halvering.

En achter deze 3 punten, de decentralisatie. Die ook essentieel en onmisbaar is.

De andere twee kenmerken worden begrepen zonder veel meer uitleg. Schaarste en geen mensen aan het roer, een wonder.

Voordat we definiëren wat de Bitcoin Halving is, is het belangrijk om te begrijpen wat Bitcoin mining inhoudt: Bitcoin mining is het proces waarbij nieuwe transacties worden gevalideerd en geregistreerd in de Bitcoin blockchain. De mensen die dit doen, worden “Bitcoin mijnwerkers” genoemd. Ze gebruiken krachtige computers om complexe wiskundige problemen op te lossen die transactieblokken verifiëren.

Als beloning voor dit werk ontvangen mijnwerkers nieuw gecreëerde bitcoins, naast de transactiekosten die verband houden met de blokken die ze valideren. Dit proces is cruciaal voor het behoud van de veiligheid en decentralisatie van het Bitcoin-netwerk.

Wat is de Halving van Bitcoin?

Eens we de context hebben, kunnen we nu uitleggen wat de Bitcoin Halving is: de halving van Bitcoin is een gepland evenement waarbij de beloning van Bitcoins per blok die de mijnwerkers ontvangen, wordt gehalveerd.

Een nieuwe Bitcoin Halving vindt plaats na elke 210.000 gemijnde blokken, wat ongeveer elke vier jaar gebeurt.

Dit mechanisme zorgt voor een gecontroleerde uitgifte van nieuwe bitcoins en is een cruciaal onderdeel van het monetaire beleid van Bitcoin. Het beperkt de voorraad en daarmee de inflatie (die op zijn beurt wordt beperkt door het maximale totale aantal Bitcoins dat kan bestaan, namelijk 21.000.000).

Wanneer is de volgende halving van Bitcoin?

De volgende Halving van Bitcoin zal plaatsvinden in blok nummer 840.000, gepland voor 19 april 2024.

Laten we ook de halving-kalender voor de komende jaren bekijken:

Toekomstige halvingsBTCs gecreëerd per blokBTCs gecreëerd per dag
Halving 20281,5625225
Halvering 20320,7812112,5
Halvering 20360,390656,25
Halvering 214000

De laatste Bitcoin halvering is gepland voor het jaar 2140; vanaf dan zal het niet meer mogelijk zijn om nieuwe Bitcoins te minen, omdat de 21.000.000 bestaande Bitcoins al in omloop zullen zijn, dat wil zeggen, het totaal.

Wat is er gebeurd met de laatste Bitcoin halveringen?

Tot nu toe hebben we bij elke Bitcoin Halving een indrukwekkende prijsstijging gezien enkele maanden later, wat zeer zeldzaam is buiten de cryptocurrency-markt. Daarom hebben Bitcoin en de halvering veel aandacht getrokken van beleggers met een grotere risico-eetlust in de afgelopen jaren.

Laten we eens kijken naar de cijfers van wat er is gebeurd in de Bitcoin halveringen die tot nu toe hebben plaatsgevonden:

Vorige halveringenBTCs gecreëerd per blokBTCs gecreëerd per dagRendement (1 jaar later)
Geboorte 2009507.200
Halvering 2012253.6008.000%
Halvering 201612,51.8003.400%
Halvering 20206,25900450%
Halvering 20243,125450

Maar het interessante is dat het proces altijd met zeer vergelijkbare timings heeft plaatsgevonden:

 • Er is een prijsgrens een jaar voor de halvering
 • De halvering vindt plaats, in een jaar met gematigde stijgingen
 • Er zijn exorbitante prijsstijgingen die nieuwe historische hoogtepunten bereiken, het jaar na de halvering
 • In het jaar na deze stijgingen zijn er grote dalingen, waardoor een groot deel van de winsten wordt teruggedraaid (maar niet alles), en een nog hogere bodem wordt bereikt dan de vorige.
 • Herhaling van de cyclus

Daarom beschouwen veel beleggers de halvering als de oorzaak van dergelijke bewegingen in de prijzen.

Kan bitcoin de 100.000 USD overtreffen na de vierde halvering?

Maar er is meer, want tijdens het eerste semester van 2024 hebben drie grote gebeurtenissen zich voorgedaan die fundamentele ondersteuning zouden kunnen bieden aan deze stelling.

Argumenten voor

 • De halvering van Bitcoin: Zoals eerder vermeld, zijn halveringsevenementen historisch gezien katalysatoren geweest voor prijsstijgingen van Bitcoin, omdat ze de beloningen voor blokken voor Bitcoin-mijnwerkers halveren.
 • Bitcoin spot ETF’s goedgekeurd door de SEC: De goedkeuring van een Bitcoin spot ETF in de VS zou traditionelere beleggers directe blootstelling aan Bitcoin mogelijk maken zonder dat ze de cryptocurrency fysiek hoeven te kopen en op te slaan. Dit evenement zou de vraag naar Bitcoin kunnen blijven verhogen, waardoor de liquiditeit van het systeem effectief wordt afgetapt om deze ETF’s te onderpanden.
 • Mogelijke renteverlagingen: Renteverlagingen maken over het algemeen risicovollere activa, zoals cryptocurrencies, aantrekkelijker, omdat beleggers op zoek zijn naar hogere rendementen in een omgeving van lagere rendementen in andere gebieden.

Desalniettemin moeten we op dit punt alert zijn op de komende vergaderingen van de Fed, aangezien de verwachtingen van renteverlagingen kunnen veranderen in reactie op de meest recente inflatiegegevens, die de inflatie hebben verhoogd tot 3,5%, ver boven het vastgestelde plafond van 2%. Dit zou een van de potentieel bullish factoren voor Bitcoin kunnen matigen.

Zoals we zien, komt deze vierde halvering op een moment van maximale verwachtingen over Bitcoin, aangezien het niet alleen gaat om een enkel evenement, maar om drie in zeer korte tijd.

Argumenten tegen

Desondanks hebben beleggers ook geldige redenen om te denken dat de halving eigenlijk geen effect heeft op de prijs, en dat de ontwikkeling ervan puur toevallig is:

 • De steekproef (3 halvings) is niet representatief genoeg om dit te bevestigen.
 •  Prijsbewegingen naar boven en naar beneden hebben tegelijkertijd plaatsgevonden als in andere markten en indices, als gevolg van veranderingen in het macro-economisch beleid door centrale banken, zowel in tijden van expansie als van monetaire beperking. Er is een grote correlatie geweest tussen Bitcoin en de Nasdaq, vooral, evenals met de S&P 500.
 • Elke grote Bitcoin-investeerder is op de hoogte van de Halving, dus het effect kan al in de prijs zijn verwerkt en in de toekomst geen effect meer hebben. Dit is iets dat in alle markten gebeurt: beleggers anticiperen op gebeurtenissen die ze weten -of voorspellen- dat zullen gebeuren.

In de grafiek zien we dat, hoewel de intensiteit van de bewegingen varieert, de prijsrichting meestal overeenkomt met zowel stijgingen als dalingen tussen de cryptomarkt en de aandelenmarkt, waarschijnlijk als gevolg van de invloed en effecten van het Amerikaanse en wereldwijde macro-economische beleid.

Met dit alles in gedachten, kan de mogelijkheid dat Bitcoin de 100.000 USD bereikt niet worden uitgesloten, vooral als de drie bovengenoemde factoren gunstig uitlijnen. We moeten echter alert zijn op een mogelijke hawkish draai in het monetaire beleid van de VS. Daarom is het moeilijk te weten of de halving echt invloed heeft op de prijs van Bitcoin zoals velen beweren; alleen de tijd zal ons de realiteit tonen.

Waar Bitcoins kopen?

Om Bitcoin op een veilige en efficiënte manier te kopen, is Finst waarschijnlijk de uitstekende optie op de markt, tenminste in Nederland en Nederlandstalig gebied, om de volgende redenen:

 • Veiligheid: Finst heeft in zijn geschiedenis geen enkele kwetsbaarheid of hack ondergaan. Bovendien past het de zogenaamde “Proof of Reserves” toe, waarbij het transparant aantoont over voldoende reserves te beschikken om aan de verplichtingen tegenover zijn klanten te voldoen.
 • Aanbod van cryptocurrencies: Naast Bitcoin kunnen klanten bij Finst meer dan 110 verschillende cryptocurrencies kopen.
 • Commissies: Finst biedt zeer concurrerende tarieven en enkele van de beste voorwaarden op de markt met een vast tarief van 0,15%.
 • Klantenservice: Finst biedt een ongeëvenaarde klantenservice voor de Nederlandstalige gemeenschap, met ruime openingstijden in het Nederlands via e-mail (en acht andere talen), chat en zelfs telefoon (van maandag tot vrijdag, van 9.00 tot 22.00 uur Nederlandse tijd).

Finst

8.5/ 10

Gereguleerd door de Nederlandse DNB

Goed en gemakkelijk te gebruiken platform

Maximale veiligheid met Proof of Reserves

Meer dan 110+ grote cryptocurrencies 24/7

Minimale storting:

€1.00

Waarom werkt Bitcoin met halvings?

De uitgifte van Bitcoin is gecontroleerd; alles is vastgelegd in het programma sinds 2009 en er is sindsdien niets aan veranderd. Het is een vastgesteld monetair beleid dat we allemaal kennen, en hoewel het misschien meer of minder populair is, bedriegt het niemand.

Om een eenvoudige vergelijking te maken met fiat-valuta’s: we hebben geen idee hoeveel dollars of euro’s er elke dag worden uitgegeven, noch hoeveel er op de markt circuleren. Het dichtstbijzijnde dat we kunnen benaderen, is dat elke dag ongeveer 5 biljoen euro aan dollars wordt verhandeld op de forexmarkt. Hier zien we dat Bitcoin werkt op basis van wiskunde, terwijl fiatgeld afhankelijk is van menselijke beslissingen.

Maar waarom is deze uitgifte zo geleidelijk en gepland in de tijd? De reden waarom Bitcoin halveringen gebruikt, is omdat het de markt moest voorzien van deze cryptomunteenheid, maar dit op een geleidelijke manier moest doen, met als doel om iedereen te bereiken. En ja, met “iedereen” bedoel ik letterlijk iedereen, ongeveer 8 miljard mensen.

Op deze manier wordt voldoende tijd gegund voor de rijping en assimilatie van dit nieuwe geldconcept, zodat nieuwe generaties het natuurlijk kunnen leren en bestaande generaties het kunnen bestuderen.

Waarom is de halving in Bitcoin belangrijk?

De Halving is een zeer belangrijke gebeurtenis in de Bitcoin-wereld, omdat de uitgifte van Bitcoins met 50% wordt verminderd, letterlijk van de ene op de andere dag.

Dit resulteert in een halvering van de inflatie van Bitcoin, elke 4 jaar (na de volgende halving zal de inflatie van Bitcoin 0,9% per jaar bedragen), en dit op een manier die voor iedereen bekend is. Hierdoor wordt Bitcoin een zeer interessant instrument om de inflatie van fiatgeld te bestrijden (naast de rest van zijn kenmerken die fiatgeld niet heeft, zoals cryptografische beveiliging en de mogelijkheid van snelle en goedkope overdrachten 24/7/365).

Natuurlijk is het logisch dat wanneer de uitgifte van een activum met 50% wordt verminderd en de marktkapitalisatie ervan behouden blijft, de aankoopprijs ervan de neiging heeft om te stijgen (omdat dezelfde waarde wordt verdeeld over minder delen, of munten).

Echter, alles heeft zijn nadelen, en bijvoorbeeld, degenen die het meest lijden onder de halvering zijn de mijnwerkers. Mijnwerkers zijn de “werknemers” die belast zijn met het beveiligen van het netwerk met hun computers en een zeer hoog energieverbruik. In ruil daarvoor worden ze beloond met de BTC die elke 10 minuten worden uitgegeven.

Wanneer de halvering plaatsvindt, stijgen deze kosten enorm. Als er eerder 6,25 BTC elke 10 minuten werden verkregen en plotseling worden er 3,125 BTC verkregen (dat wil zeggen, de helft), dan verdubbelen de kosten voor het verkrijgen van deze 3,125 BTC letterlijk. Dit omvat elektriciteitskosten, onderhoud en vernieuwing van hardware, en mogelijk zelfs huur- of aankoopprijzen van faciliteiten, en misschien zelfs het salaris van werknemers in het geval van een bedrijf.

Dit betekent dat sommige mijnwerkers die niet voorbereid zijn hun apparatuur moeten uitschakelen, omdat ze veel geld verliezen. Echter, de meest voorzichtige en/of slimme zorgen ervoor dat ze voldoende fondsen in reserve hebben om een paar dagen of maanden met verlies te mijnen, in de hoop dat de prijs van BTC stijgt (met het risico dat dit niet gebeurt of lang op zich laat wachten).

Bitfarms mining Nederland

​​

Uiteindelijk is de halvering van Bitcoin een gebeurtenis waarbij het nieuwe “vers gedrukte” aanbod dat op de markt zal komen, opnieuw wordt gehalveerd, met 50%. Daarom is het een van de meest verwachte gebeurtenissen door de cryptogemeenschap, omdat in een markt met steeds meer vraag (of op zijn minst stabiliteit) en steeds minder liquiditeit, de prijzen zouden moeten stijgen.

FAQ’s over de halvering van Bitcoin

Hoeveel Bitcoin Halvings zijn er nog over?

Inclusief die van 2024, zijn er in totaal nog 30 halvings; de laatste is gepland voor het jaar 2140.

Wat gebeurt er als Bitcoin de 21 miljoen bereikt?

Op dat moment zal het niet meer mogelijk zijn om Bitcoins te blijven minen; alle bestaande Bitcoins zullen dan in omloop zijn.

Wat gebeurt er in 2024 met Bitcoin?

In 2024 vindt de vierde Bitcoin halving plaats; vanaf dat moment zal de beloning voor het minen van een Bitcoin-blok dalen van de huidige 6.25 BTC naar 3.125 BTC.

Gerelateerde artikelen

Day Trading
Day trading is een handelsstrategie. Bij day trading worden de bewegingen die de prijzen van de activa gedurende de dag ondergaan gebruikt om, in d...
Swing Trading
Wat is Swing Trading? Swing Trading is een investeringsstrategie die steunt op het analyseren van grafieken waarop de diverse onderliggende fina...