Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Hoe werkt de aandelenmarkt? Begin met beleggen

Heb je ooit overwogen om te beleggen in aandelen? Veel mensen vinden dat beleggen in de aandelenmarkt een uitstekende optie is om hun geld te laten groeien, maar er zijn ook mensen die denken dat het te riskant en ingewikkeld is. In welke groep zit jij?

aandelenbeurs

In dit artikel gaan we je alles vertellen wat je moet weten om veilig en effectief te beleggen in aandelen. Van hoe te beginnen met beleggen, tot welke financiële producten er bestaan, soorten orders, en beleggingsstrategieën. Laten we beginnen!

Overwegingen voordat je begint met beleggen in aandelen

Voordat je je eerste investering doet, moet je rekening houden met de misschien wel de belangrijkste punten die je in overweging moet nemen voordat je begint met beleggen:

 • Beleg alleen met gespaard geld! Gebruik geen hefboomwerking!: Het is belangrijk dat je, voordat je begint met beleggen in aandelen, beschikt over een kapitaal dat je op korte termijn niet nodig hebt, dus geld dat je hebt gespaard en dat je kunt beleggen zonder je huidige financiële situatie in gevaar te brengen.
 • Gebruik geld dat je niet nodig hebt: Het geld dat je besluit te investeren, moet kapitaal zijn dat je niet nodig hebt. Op deze manier kun je leren en experimenteren zonder een significant deel van je spaargeld in gevaar te brengen.
 • Richt je op de lange termijn: Het is belangrijk om te onthouden dat de aandelenmarkt volatiel is, dus het is essentieel om op lange termijn te beleggen en geduld te hebben. Door middel van een lange termijn beleggingsstrategie kun je betere rendementen behalen en risico’s minimaliseren.
 • Zoek goed gereguleerde brokers: Het kiezen van een goed gereguleerde aandelenmakelaar is essentieel bij het beleggen in aandelen. Dit betekent dat de broker geregistreerd en gereguleerd moet zijn door een erkende financiële toezichthouder, zoals de AFM in Nederland, de SEC in de Verenigde Staten, de BaFiN in Duitslanden elk ander orgaan gevestigd in West-Europa.
 • Diversifieer je risico: Voordat je begint met beleggen moet je één woord in gedachten houden: Diversificatie. Per sector, land, valuta… hoe meer, hoe beter.

Hoe te beginnen met beleggen op de beurs?

Nu je kort hebt gelezen wat je in overweging moet nemen voordat je gaat beleggen, is de volgende vraag belangrijk: hoe kun je dit in de praktijk brengen? Hieronder geven we je de richtlijnen die je in gedachten moet houden over hoe te beleggen op de beurs

 1. Hoeveel geld ga je beleggen?: Je moet weten hoeveel je bereid bent te riskeren om een passende diversificatiestrategie te plannen.
 2. Kies de broker die het beste bij je beleggersprofiel past: Er zijn veel brokers, maar ze zijn allemaal zeer divers afhankelijk van het type belegger dat je bent, namelijk; beginner, gemiddeld, professioneel, actief/passief, en meer.
 3. Open een rekening bij je broker: Om te kunnen beginnen met beleggen op de beurs, is het essentieel dat je een rekening opent bij de broker die het beste aan je behoeften voldoet, wat een online broker of bank kan zijn.
 4. Stort geld op je brokerrekening: Om te kunnen beginnen met transacties.
 5. Voer je eerste koop-verkooporder uit: Over de financiële producten die je overweegt, die we hieronder zullen bekijken.

👉 Wil je alle informatie die we hier net hebben bekeken uitbreiden?, raadpleeg ons volgende artikel: Hoe te beleggen op de beurs als beginner?

Welke financiële producten zijn er op de beurs?

Als je eenmaal je rekening hebt, is de volgende stap om te beslissen welke financiële producten je wilt kopen. Op de beurs kun je verschillende soorten assets kopen, maar de meest voorkomende zijn aandelen, ETF’s en derivaten.

Aandelen

euronext aandelenmarkt

De aandelen zijn titels die een deel van het eigendom van een bedrijf vertegenwoordigen. Wanneer je een aandeel koopt, word je aandeelhouder en heb je recht op een deel van de winst van het bedrijf. Aandelen kunnen van nationale of internationale bedrijven zijn en worden verhandeld op beurzen zoals op de Euronext in Amsterdam of de New York Stock Exchange.

ETFs

De ETFs (Exchange Traded Funds) zijn beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld en repliceren het gedrag van een beursindex, zoals de AEX of de S&P 500. Door een ETF te kopen, investeer je in een mandje van aandelen die een specifieke index volgen, wat het risico van investeren in een enkel aandeel vermindert.

Derivaten

Ten slotte zijn de derivaten financiële instrumenten waarvan de waarde is afgeleid van de waarde van een ander onderliggend actief, zoals een aandeel of een index. Deze financiële producten hebben een hoog niveau van complexiteit en risico, dus het wordt aanbevolen dat alleen mensen met ervaring in de markten investeren.

Er bestaat een breed scala aan financiële derivaten, zoals:

 • Futures
 • Forward contracten
 • Opties
 • Warrants

Soorten orders om te beleggen in aandelen

In dit artikel hebben we gezien dat de laatste stap bij het beleggen in aandelen is om onze eerste kooporder te plaatsen. Maar, er bestaat echter een hele reeks orders, elk complexer dan de vorige.

Hieronder laat ik je de belangrijkste zien:

 • Spot of markt koop-verkoop order
 • Limit order
 • Stop order
 • En meer: Pre Market Limit, Iceberg, reload, VWAP

Beleggen in aandelen via bedrijfstransacties

Dus naarmate de tijd verstrijkt en we meer ervaring opdoen in de wereld van investeren, kunnen we de volgende situaties tegenkomen:

Split

Een split is niets meer dan een herverdeling van de waarde van de aandelen van een bedrijf. Op deze manier wordt de prijs waartegen hun aandelen worden verhandeld lager, omdat dezelfde totale waarde wordt verdeeld over meer aandelen.

Een voorbeeld:

Laten we de aandelen van een bedrijf nemen die een waarde hebben van 200 €. Wanneer er een split op hen wordt uitgevoerd, uitgedrukt in een verhouding van 4:1, betekent dit dat de waarde van een aandeel wordt gedeeld door 4. Daarom kost elk aandeel nu 50 € in plaats van 200 € en zijn er nu vier keer zoveel aandelen in omloop.

Contrasplit

En net zoals er een split is, is er ook een contrasplit, die precies het tegenovergestelde is van de split. Dus ook een contrasplit is een herverdeling van de totale waarde t.o.v. de aandelen van een bedrijf. Oftewel, de prijs waartegen een aandeel verhandeld wordt stijgt, terwijl de hoeveelheid aandelen afnemen.

In plaats van een deling vindt er een vermenigvuldiging van de waarde plaats van dat aandeel door het aantal dat zich verenigt. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een bedrijf een contrasplit van 6:1 uitvoert en waarbij de aandelen van dat bedrijf 5 euro kostten, bij het uitvoeren van deze contrasplit operatie, worden 6 aandelen gegroepeerd in 1, en elk van hen zal vanaf nu 30 € kosten.

Openbaar overnamebod (tender offer)

Een openbaar overnamebod (tender offer) is een operatie waarbij één of meerdere natuurlijke personen of bedrijven alle aandeelhouders (of een groot deel daarvan) van een beursgenoteerd bedrijf aanbieden om hun aandelen te kopen in ruil voor een bepaalde prijs.

IPO

IPO is een Engelse afkorting die staat voor “Initial Public Offering”. Dit is het moment waarop een bedrijf de verkoop van aandelen aan de open aandelenmarkt opent, waardoor iedereen aandelen van het bedrijf kan kopen.

Met andere woorden, het moment waarop een bedrijf besluit om naar de beurs te gaan.

Delisting

Het verwijst naar de handeling van het verwijderen van de aandelen van een bedrijf van openbare beurzen, waardoor de mogelijkheid om te investeren voor particulieren wordt geëlimineerd. Dit wordt meestal uitgevoerd door de toezichthouders op de effectenmarkt. Het kan het voortkomen uit een sanctie, maar ook op verzoek van de uitgesloten entiteit zelf of als resultaat van tender offers.

Een voorbeeld hiervan is dat toen Elon Musk Twitter kocht, hij een delisting uitvoerde van Twitter. Particuliere beleggers kunnen er nu niet meer in investeren.

Kapitaalverhoging

Een kapitaalverhoging is een financiële operatie gericht op het verhogen van de eigen middelen van een bedrijf om nieuwe activiteiten te kunnen financieren.

Terugkoop van aandelen

De terugkoop van aandelen is een operatie waarbij een bedrijf zijn eigen aandelen koopt die op de markt in omloop zijn. Dit wordt gedaan met het doel om het aantal beschikbare aandelen op de markt te verminderen, de waarde van de resterende aandelen te verhogen en de winstgevendheid per aandeel te verbeteren.

Over het algemeen is het een teken dat het bedrijf het goed doet.

5 Beleggingsstrategieën op de beurs

Nu komen we bij een van de meest interessante punten; je gaat beginnen met beleggen. Welke methodes en strategiën kan ik gebruiken?

Hieronder vind je, in het kort, vijf van de meest beroemde beleggingsstrategieën uitgevoerd door grote investeerders.

Dogs of dow

De strategie Dogs of the Dow werd gecreëerd door Michael O’Higgins en hij beschrijft het heel goed in zijn boek “Beating the Dow”.

Deze strategie werd in eerste instantie bedacht om toe te passen op de bedrijven die genoteerd staan op de Dow Jones (dat zijn er 30), maar het is eigenlijk perfect mogelijk om deze strategie te implementeren in andere beursindices, niet alleen Amerikaanse maar ook Europese.

Kortom, de methodologie is als volgt:

 • Neem de 10 bedrijven die genoteerd staan op de beursindex en die aan het einde van de laatste sessie van het jaar het hoogste dividendrendement (dividend yield) per aandeel hebben.
 • Koop aandelen van die 10 bedrijven.
 • Het aantal aandelen dat van elk van de 10 bedrijven moet worden gekocht, moet hetzelfde zijn.
 • We houden deze aandelen het hele jaar door zonder te verkopen.

Volgens een andere analyses zouden deze aandelen als ‘honden’ (dogs) of onwenselijk kunnen worden beschouwd, omdat bedrijven vaak hun dividend verhogen als reactie op slecht nieuws of een daling van de aandelenkoers. Maar de Dogs of the Dow-strategie gaat ervan uit dat dezelfde aandelen het potentieel hebben voor aanzienlijke koersstijgingen plus relatief hoge dividenduitkeringen.

CAN SLIM

De CAN SLIM-methode voor het selecteren van winnende aandelen. In het kort, het is een selectiestrategie ontworpen en gepopulariseerd door William J. O’Neil, oprichter van de publicatie Investor’s Business Daily en auteur van het boek “How to Make Money in Stocks: A Winning System in Good Times or Bad”.

Dit is een van de meest populaire strategieën om aandelen te selecteren met explosief potentieel voor herwaardering en heeft een aantrekkelijke track-record van lange termijn prestaties.

Dollar Cost Averaging

Dollar cost averaging (DCA) is een populaire investeringsstrategie die bestaat uit het verdelen van het totale bedrag dat geïnvesteerd gaat worden in exact gelijke delen en vervolgens deze bedragen periodiek te investeren, ongeacht de prijs van de investering.

De term werd voor het eerst genoemd door Benjamin Graham in zijn boek The Intelligent Investor.

Deze strategie is ontworpen om de impact van marktvolatiliteit op je portfolio te verminderen en je rendement op lange termijn te maximaliseren met een lagere gemiddelde kostprijs voor je aandelen. Het idee erachter is om het risico te verminderen van kopen op een moment dat de prijs van het actief bijzonder hoog is. Deze strategie wordt ook wel gezien als het diversiveren op basis van prijs.

Investeren in dividend

Investeren in dividend is een eenvoudige strategie, geschikt voor alle beleggers en winstgevend op lange termijn.

De basis van de strategie is het selecteren van bedrijven die veel dividend uitkeren. Dividenden zijn niets meer dan het deel van de winst dat het bedrijf besluit uit te keren aan zijn aandeelhouders.

Permanente portefeuille

Het concept van de permanente portefeuille kwam van financieel adviseur Harry Browne in de jaren 70, die, na het analyseren van het gedrag van verschillende financiële assets, opmerkte dat ze niet hetzelfde bewogen in elke marktcyclus. Zo kunnen we, als we adequaat diversifiëren naar type activa, een gebalanceerde portefeuille bereiken die ons helpt ons te beschermen tegen marktschommelingen, aangezien de stijging van sommige activa de daling van andere kan compenseren.

Browne deelde de conclusies van enkele van zijn observaties, die in het kort zouden zijn:

 • In tijden van economische voorspoed presteert aandelen meestal goed.
 • Als de inflatie stijgt, kan goud een goede schuilplaats zijn.
 • In een deflatiesituatie kunnen we obligaties in onze portefeuille opnemen.
 • In tijden van recessie kan contant geld waardevol zijn.

Andere overwegingen over hoe te beleggen in aandelen

Tot nu toe hebben we de meest relevante gezien over hoe te beleggen in aandelen. Er zijn echter een hele reeks extra punten die het overwegen waard zijn:

 • Gefractioneerde investering of beleggen in aandelen met weinig geld
 • Aandelen simulatoren
 • Cursussen in aandelen beleggen
 • Beleggen in aandelen vanuit huis
 • Beleg 10 euro in aandelen

Concluderend, in dit artikel hebben we alles gezien wat je moet leren om te weten hoe je in aandelen moet beleggen. Dit is slechts het tipje van de sluier en echt de basis. Wil je echt gaan beleggen dan is het belangrijk om dieper te duiken in de concepten genoemd in dit artikel.

Gerelateerde artikelen