Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

DAX 40: Wat het is, welke waarden het omvat en hoe te beleggen

De DAX 40 is de beursindex van de belangrijkste beurs van de Europese Unie en een van de meest significante ter wereld: Duitsland. Deze index dient als economische indicator en wordt door veel analisten gebruikt. Echter, het kan ook een optie zijn om in te investeren. In dit artikel bespreken we de ins en outs van deze index: Wat is de DAX 40? Wat zijn de kenmerken? En hoe kun je erin investeren?

Wat is de DAX 40?

De DAX 40 is een beursindex die specifiek de Frankfurt Stock Exchange, de belangrijkste beurs in Duitsland, vertegenwoordigt. Het wordt vaak eenvoudigweg de DAX of DAX Xetra genoemd, waarbij Xetra het elektronische handelsplatform van de Duitse beurs is.

Duitsland is de belangrijkste economie in de Europese Unie, waardoor deze index van groot belang is voor beleggers en managers van alle soorten. Het fungeert volledig als een economische indicator en staat op gelijke voet met beroemde Wall Street-indices zoals de S&P 500 of de Dow Jones 30.

Een index heeft als doel het gedrag van een hele markt als geheel te controleren, om te bepalen of een financiële markt in algemene termen gunstig is geëvolueerd of niet. In het geval van de DAX 40 vertegenwoordigt het de Duitse aandelenmarkt.

Om de DAX 40-index te construeren, worden eenvoudigweg de 40 bedrijven met de grootste marktkapitalisatie van de Duitse markt genomen als een steekproef van het geheel, vandaar het nummer in zijn naam. Deze bedrijven worden geselecteerd op basis van hun marktkapitalisatie en handelsvolume.

Een gewogen gemiddelde wordt gebruikt, wat betekent dat bedrijven met een grotere marktkapitalisatie meer gewicht hebben in de berekening van de index. Deze selectie en berekeningsmethode zijn ontworpen om het algemene marktsentiment nauwkeurig weer te geven.

Marktkapitalisatie, ook wel beurskapitalisatie genoemd, wordt bepaald door de prijs van de aandelen te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen.

Wat de DAX 40 uniek maakt, is dat het rekening houdt met de dividenden die door bedrijven worden uitgekeerd bij de berekening van de index. Meestal houden beursindices geen rekening met deze factor, behalve in versies zoals de “total return”, die de berekening inclusief de uitgekeerde dividenden omvat.

Geschiedenis van de DAX 40 en de relatie met de DAX 30

DAX staat voor Deutscher Aktienindex. Het werd gecreëerd in 1988, met een startwaarde van 1.000 punten, gelanceerd op 31 december 1987.

De DAX-index werd gezamenlijk gecreëerd door de Vereniging van Duitse Beurzen, de Frankfurt Stock Exchange en de belangrijkste Duitse financiële krant, Börsen-Zeitung.

Voorafgaand aan de DAX-index bestond er een andere index genaamd Börsen-Zeitung, die dateert uit 1959. De Duitse DAX 30 was zijn voorganger, hoewel deze oorspronkelijk alleen bedoeld was als aanvulling.

Gedurende zijn geschiedenis heeft deze index de typische ups en downs van zowel de wereld- als de Europese economie ervaren. Zoals de dotcom-bubbel en de daaropvolgende crisis (waarin het met 72% daalde); de financiële crisis van 2008; het grote daaropvolgende herstel en, recentelijk, de impact van de Covid-19 pandemie, te zien als een inkeping in zijn grafiek als gevolg van de verkooppaniek in februari 2020.

Historische koers van de DAX 30

Historische evolutie van de DAX 30 index

(Bron: Pro Real Time)

Het Wirecard-schandaal en de uitbreiding naar de DAX 40

In 2018 trad Wirecard toe tot de DAX 30, een technologiebedrijf dat diensten aanbiedt in de financiële sector. Echter, dit bedrijf, dat financiële transacties tegen zeer lage kosten verzekerde, was gebaseerd op schuld en stapelde steeds hogere schulden op.

Na de uitbraak van de pandemie en de algemene dalingen op de beurs werd hun fraude ontdekt. Dit leidde ertoe dat het bedrijf, dat eerst een van de grootste bedrijven was in termen van marktkapitalisatie in Duitsland, faillissement aanvroeg en uiteindelijk waardeloos bleek te zijn.

Wirecard faillissement

Dit was een zware klap voor de Duitse financiële en aandelenmarkt, de motor van Europa en een concurrent van indices zoals de SP500 of de Nikkei 225, want van de ene op de andere dag was een van hun grootste bedrijven niets meer waard.

Als gevolg hiervan was de Duitse regulator gedwongen om het aantal deelnemers te verhogen (omdat anders de daling van de DAX episch zou zijn geweest) van dertig naar veertig, om hun koers op hetzelfde punt te houden. Echter, vanaf dit punt zou het veel strenger zijn met de nieuwe leden van deze “nieuwe DAX 40”, hen vragend om:

 • Een positief bruto bedrijfsresultaat te hebben geregistreerd in de laatste twee boekjaren.
 • Kwartaalrekeningen.
 • De oprichting van een auditcomité.
 • Een jaarlijkse audit van de bedrijfsrekeningen.

En over het algemeen is dit hoe de overgang van de DAX 30 eind 2020 naar de DAX 40 ging.

Welke waarden vormen de DAX 40?

Momenteel zijn dit de 40 waarden met de hoogste beurskapitalisatie en het grootste handelsvolume op de Duitse beurs; en die samen de DAX 40 vormen:

AdidasHellofresh SE (HFG)
AirbusHenkel VZO (HEN3)
AllianzInfineon (IFX)
BASF (BAS)Linde PLC (LIN)
Bayer (BAY.DE)Mercedes-Benz Group (MBG)
Beiersdorf AGMerck (KRM)
BMW ST (BMW)MTU Aero (MTX)
Brenntag (BNR)Muench Rueckvers (MUV2)
Continental AG (CON)Porsche Automotion (PAH3)
CovestroPuma SE (PUM)
Daimler (DAI)Qiagen NV (QIA)
Delivery Hero (DHER)RWE AG ST (RWE)
Deutsche Bank AG (DBK)SAP (SAP)
Deutsche Boerse (DB1)Sartorius AG (SRT3)
Deutsche Post (DPW)Siemens AG (SIE)
Deutsche Telekom AG (DTE)Siemens Health (SHL)
E.ON SESymrise AG (SY1)
Fresenius SE (FRE)Volkswagen VZO (VOW3)
Fresenius Medical Care (FME)Vonovia SE (VNA)
Hannover Rueck (HNR1)Zalando SE (ZAL)
Heidelbergcement (HEI) 

Zoals u kunt zien, zijn er eersteklas bedrijven genoteerd in deze index binnen hun respectievelijke sectoren. Een kenmerk van de DAX is dat zijn bedrijven multinationals zijn met een aanzienlijk exportvolume.

Wat betreft de sectorale samenstelling, Duitsland heeft altijd uitgeblonken in het hebben van een sterke chemische en automobielindustrie. Echter, het is niet zoals in andere landen waar de economie sterk afhankelijk is van één sector.

We kunnen controleren, via de ETF iShares Core DAX, hoe de sectorstructuur van de index is gebalanceerd:

 • Industriële sector: 18,70%.
 • Basismaterialensector: 16,4%.
 • Cyclische consumptiesector (waaronder de automobielsector): 16,00%.
 • Technologiesector: 15,90%.
 • Financiële dienstensector: 14,50%.
 • Gezondheidssector: 11,60%

Als we het bijvoorbeeld vergelijken met de IBEX 35, de index van de Spaanse beurs (Continu Spaanse Markt), zien we het verschil in het gewicht van bepaalde sectoren. We nemen als referentie voor de sectorale samenstelling van de IBEX 35 de ETF Acción IBEX 35:

 • Financiële dienstensector: 25,14%.
 • Openbare dienstensector: 23,83%.
 • Communicatiedienstensector: 12,18%.
 • Industriële sector: 12,11%.
 • Cyclische consumptiesector: 9,52%.
 • Energiedienstensector: 4,69%.

Openbare diensten en financiële diensten (je hoeft alleen maar naar de samenstelling van de IBEX 35 te kijken en te zien hoeveel van de belangrijkste banken van het land er deel van uitmaken) vertegenwoordigen bijna de helft van de index (46,26%). In de Franse markt gebeurt iets soortgelijks, dit kan worden gecontroleerd in CAC 40.

Wat zijn de belangrijkste bedrijven betreft beurskapitalisatie in de DAX 40 index?

Nadat we hebben gezien hoe de sectorale samenstelling van de DAX 40 in evenwicht is, is het de vraag welke bedrijven het meeste gewicht hebben in de berekening van deze index.

Halverwege 2022 waren de Duitse bedrijven met de grootste marktkapitalisatie de volgende:

BedrijfMarktkapitalisatie
SAP98.920,89m€
DEUTSCHE TELECOM94.500,07m€
Volkswagen86.320,05m€
SIEMENS83.720,00m€
MERK KGaA75450,00m€
ALLIANZ70.000,94m€
Mercedes-Benz61.530,07m€
Siemens Health55.470,95m€
BAYER50.220,43m€
BMW49.170,25m€

Hoe werkt de DAX 40?

Geen enkel bedrijf kan sinds 2006 meer dan 10% van de index wegen. De gegevens worden elke minuut bijgewerkt, met de nieuwe prijzen van het Xetra-systeem. De handelssessies vinden plaats van maandag tot vrijdag vanaf 09:00 uur tot de Xetra-sluitingsprijsveiling, die begint om 17:30 uur.

De dagen dat de Frankfurt Stock Exchange gesloten is zijn als volgt:

 • 1 januari: Nieuwjaar.
 • 10 april: Goede Vrijdag.
 • 13 april: Paasmaandag.
 • 1 mei: Dag van de Arbeid.
 • 1 juni: Pinksteren.
 • 24 december: Kerstavond.
 • 25 december: Kerstmis.
 • 31 december: Oudejaarsavond.

De DAX 40 wordt jaarlijks in september herzien, om de wegingen te wijzigen en te beslissen of een waarde wordt toegevoegd of verwijderd uit de index. Het doel is om een getrouwe weergave van de Frankfurt Stock Exchange te hebben (de 30 bedrijven die deel uitmaken van de DAX vertegenwoordigen 75% van de markt).

Hoe te beleggen in dit begrip?

Nadat alle aspecten voor een beter begrip van wat de DAX is zijn behandeld, gaan we naar het tweede deel van dit artikel: Hoe kan ik beleggen in de DAX 40?

Er zijn verschillende opties, afhankelijk van het kapitaalniveau, het risico dat men wil nemen, de tijdshorizon van de investering en, in wezen, de doelstellingen die men wil bereiken door te beleggen in de DAX 40.

Bovendien is alles wat nu wordt uitgelegd niet alleen geldig voor beleggen in de DAX 40, maar geldt ook voor beleggen in elke beursindex.

Factoren die de prijs beïnvloeden

 • Nationale en Europese situatie: De situatie in Duitsland is ongetwijfeld belangrijk om te bepalen hoe de aandelenmarkt zich gedraagt, maar daarbuiten is Duitsland een van de belangrijkste partners van de Europese Unie. Daarom beïnvloeden macro-economische indicatoren van andere lidstaten, evenals het politieke klimaat, de evolutie ervan.
 • Wereldsituatie: De meeste bedrijven in de DAX 40 zijn ook genoteerd in de Verenigde Staten, dus het is een index die de Duitse grenzen overschrijdt en wordt beïnvloed door de politieke en economische situatie in de VS. Bovendien bestaat de index uit multinationals met een hoog exportvolume, waardoor de wereldwijde economische situatie, conflicten en handelsrelaties van invloed zijn op de bedrijven die de index vormen.
 • Wisselkoersen: Aangezien deze bedrijven grotendeels afhankelijk zijn van export, heeft de wisselkoers van de euro ten opzichte van andere valuta’s een grote impact. Een zwakke euro bevordert de export, maar is nadelig voor de import.
 • Beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB): De ECB is de instantie die zorgt voor prijsstabiliteit. Bij een inflatoire stijging zal de ECB hoogstwaarschijnlijk reageren door de rentetarieven te verhogen, waardoor de toegang tot krediet wordt bemoeilijkt. Dit kan leiden tot het afremmen van bedrijfsexpansieplannen. Bovendien is de auto-industrie sterk afhankelijk van de schuldcapaciteit van particulieren.

Investeren door aandelen te kopen

Het kopen van fysieke aandelen is een van de meest klassieke manieren om te investeren en wordt vaak aanbevolen voor langetermijnbeleggingen. Dit kan eenvoudig worden gedaan via een broker die toegang biedt tot de markt, wat tegenwoordig niet moeilijk is.

Het samenstellen van een mandje met de 30 bedrijven die de DAX vormen (of het grootste deel ervan) kan echter kostbaar zijn vanwege commissies. Het creëren van een gediversifieerde portefeuille door direct in aandelen te investeren vereist een aanzienlijk kapitaalvolume. Meestal worden deze operaties geleidelijk uitgevoerd, met periodieke aankopen van aandelen en het aanpassen van de portefeuilleweging.

Aan de andere kant, houdt de belegger effecten die hem periodiek dividenden kunnen opleveren. Bij een daling van de aandelenkoers kan hij zelfs meer en tegen een betere prijs kopen (deze strategie is toegestaan voor investeringen zonder financiële hefboomwerking, zoals in dit geval).

Dus, als je al duidelijk hebt in welke Duitse aandelen je gaat investeren, raden we je aan het volgende artikel te lezen waarin we de beste brokers bespreken om te investeren in internationale aandelen, waaronder aandelen van de DAX 40.

Investeren in de DAX 40 via futures en financiële opties

We betreden nu het gebied van afgeleide instrumenten, die worden gecreëerd op basis van een specifiek actief, het zogenaamde “onderliggendeactief. In dit geval is het onderliggende actief de DAX 40-index.

Financiële futures zijn contracten waarbij de afwikkeling in de toekomst plaatsvindt, maar de prijs wordt bepaald op de dag van de contractering. Wat betreft opties, bij het kopen ervan verwerft de belegger het recht, maar niet de verplichting, om de uitwisseling te doen.

Het belangrijkste kenmerk van deze producten is hun hefboomwerking. Dit betekent dat de belegger niet het volledige bedrag van de transactie hoeft te storten, maar slechts een percentage als garantie marge. Hoewel de hefboomwerking het kapitaal kan vermenigvuldigen, brengt het ook risico’s met zich mee.

Daarnaast bieden financiële derivaten de mogelijkheid om short te gaan. Met andere woorden, het actief verkopen met de intentie om het later terug te kopen tegen een lagere prijs en winst te maken bij mogelijke dalingen van de DAX 40.

Financieel instrument 
Futures DAXIndex*25€
Mini-DAX FuturesIndex*5€
Micro-DAX FutureIndex*1€
DAX OptiesIndex*5€

Het is ook mogelijk om te investeren in de DAX 40 via fondsen en ETFs.

Andere Europese indices om in te investeren

👉 FTSE 100 – Wat is het en hoe erin te investeren?: Bekend als de toonaangevende Britse index, neemt je mee naar het financiële hart van het Verenigd Koninkrijk. Ontdek hoe deze belangrijke indicator de economische toestand van de natie weerspiegelt en zijn invloed op wereldniveau.

👉 De IBEX 35 – Wat is het en hoe investeer je erin?: De sterindex van Spanje nodigt je uit om de prestaties van de 35 belangrijkste bedrijven op de beurs van Madrid te verkennen. Ontdek hoe deze indicator de Spaanse economie en internationale investeringen beïnvloedt.

👉 De CAC 40 – Wat is het en hoe investeer je erin?: De leidende index van de Parijse beurs brengt je naar het economische hart van Frankrijk. Verken zijn geschiedenis, de samenstelling van zijn bedrijven en zijn belang in de Europese en wereldwijde context.

Tot zover alle relevante informatie zodat je kunt weten wat de DAX 40 is, en waarom je erin zou moeten investeren, uiteindelijk bestaan er niet alleen Amerikaanse aandelen. Bovendien is het belangrijk dat een goede portefeuille aandelen van de beste indices ter wereld bevat, waaronder de DAX 40.

Gerelateerde artikelen

Wat zijn Waarde Aandelen?
Een waarde-aandeel, bekend in de investeringswereld als "value stock", is de naam die wordt gegeven aan de aandelen van bedrijven die, volgens value investing, een marktprijs hebben die lager is dan hun intrinsieke waarde. Officieel is een waar...