Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Hoe aandelen kopen van een bedrijf op de beurs? | Gids voor beginners

Om aandelen op de beurs te kopen moeten we rekening houden met waar we een broker kunnen vinden of hoeveel geld we op de beurs moeten investeren om te beginnen. In het volgende artikel leggen we op een eenvoudige manier de te volgen stappen uit in het proces van het kopen van aandelen op de aandelenmarkten.

Blijf lezen!

aandelen beleggen

Overwegingen voorafgaand aan het kopen van aandelen

Voordat we kijken welke broker te kiezen en hoe een aankoop van aandelen te doen, is het noodzakelijk om eerst een aantal fundamentele kwesties in overweging te nemen als we succes willen hebben in ons werk:

Opleiding

Zoals bij elke activiteit in het leven, moet je eerst de nodige kennis opdoen voordat je gaat investeren.

Hoewel de meeste beleggers investeren als aanvullende activiteit op zoek naar economisch rendement, is het beleggen in aandelen een hele studie. Net als bij elke andere professionele activiteit, moet je eerst studeren door gespecialiseerde boeken te lezen, cursussen te volgen, veel webpagina’s en blogs te lezen.

Risicoprofiel en doelstellingen

Voordat we beginnen met investeren, moeten we heel duidelijk ons beleggersprofiel en risico hebben, omdat dit zal bepalen:

 • In welk type aandelen te investeren (grote bedrijven, middelgrote, kleine, penny stocks, etc),
 • In welke Beurs (Locatie en sectoren)
 • En in welk product (aandelen, ETF’s, futures, opties…).

Broker

En net zo belangrijk als goed opgeleid zijn, is het kiezen van een juiste broker die veilig, betrouwbaar, gemakkelijk te gebruiken is, met lage commissies, die goede realtime grafieken en alle nodige technische hulpmiddelen biedt bij het beleggen. Hiervoor is het noodzakelijk om goed onderzoek te doen en de meningen van de gebruikers van elke makelaar te lezen.

Investeren volgens strategieën

In de wereld van beleggen is het essentieel om te investeren volgens eenvoudige en begrijpelijke strategieën.

Je moet investeren volgens een plan of methodologie die eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen is, want zoals alles in het leven werkt het eenvoudige het beste. Op deze manier zullen we improvisatie vermijden.

Emoties en discipline

Het psychologische en mentale aspect is zelfs belangrijker dan het technische aspect bij het beleggen. We kunnen een goed systeem hebben, maar als we niet gedisciplineerd en koel zijn, zullen we geld verliezen. Het is noodzakelijk om emoties opzij te zetten en ons aan onze strategie te houden om deze constant, geduldig en gedisciplineerd te volgen.

Hoe aandelen kopen in Nederland?

Nu zullen we een eenvoudig en kort stappenplan presenteren over hoe je aandelen van een bedrijf op de beurs kunt kopen op een veilige, goedkope en gemakkelijke manier. Deze keer zal ik de makelaar DEGIRO gebruiken.

Om te beleggen in aandelen met de makelaar DEGIRO moet je een aantal zeer eenvoudige stappen volgen:

Stap 1: Maak een account aan op de startpagina van de broker.

Eerst moeten we een rekening bij de broker openen. Daarvoor ga je gewoon naar de hoofdpagina van de broker. Klik op de open een rekening (zwart vak), en volg de stappen op een natuurlijke manier. Het proces duurt meestal ongeveer 10 minuten en is 100% digitaal.

degiro makelaar aandelen

Stap 2: Maak een minimale storting op onze rekening.

Zodra de rekening is geopend, doen we onze eerste storting. Meestal vind je ergens op de pagina een duidelijk zichtbare knop voor ‘Invoeren’ of ‘Storten’. Klik erop en kies de stortingsmethode die het beste bij je past; Bankoverschrijving, iDeal, etc.

Geld storten of opnemen bij DEGIRO
Geld storten of opnemen

Stap 3: Selecteer het aandeel dat we willen kopen.

En nu is het tijd om te kopen. In de zoekmachine van de broker – meestal ergens bovenaan het scherm – geef je de naam van het aandeel dat je wilt kopen en klik je er op.

Stap 4: Vul de kooporder in.

Hier kun je de gegevens van je kooporder invullen. Dus, tegen welke prijs je ze zou willen kopen (Limit order of market order), maximale verliesprijs (stop loss order) of maximale winstprijs (stoplimit order).

Order overzicht DEGIRO
Order overzicht

Stap 5: koop het aandeel

En ten slotte, controleer of alle informatie en gegevens die je hebt verstrekt correct zijn. Zo ja, klik dan gewoon op een zichtbare knop “Plaats order”.

👉 Zoals je kunt zien, heb ik niet veel tijd besteed aan deze aankoop. Mocht je meer willen weten over handelen op DEGIRO, lees dan deze DEGIRO review

Welke aandelen kopen?

Er kunnen veel soorten aandelen worden geclassificeerd, maar we zullen ons beperken tot de drie belangrijkste typen:

 • Groei aandelen: Dit zijn aandelen die in een grote groeimarge hebben in relatief korte tijd. Ze zijn daardoor in trek bij een bepaald type belegger die op zoek is naar winst in niet al te lange tijd. Over het algemeen zijn het bedrijven die verbonden zijn met de wereld van startups en technologie. Dit zijn bedrijven die recentelijk zijn opgericht, snel groeien en geen dividenden uitkeren of aandelen terugkopen omdat ze alle winsten herinvesteren in hun bedrijf om te blijven groeien. Als je net begint met beleggen, zou het in eerste instantie verstandig kunnen zijn om ze te vermijden, hoe verleidelijk ze ook kunnen zijn.
 • Cyclische aandelen: dit zijn aandelen die floreren wanneer de economie in groeifasen is, en lijden tijdens perioden van krimp. Het zijn aandelen die behoren tot bedrijven wiens sector waarin het opereert direct gerelateerd is aan de evolutie van de economische cyclus. Voorbeelden van cyclische waarden zijn autofabrikanten of sectoren gerelateerd aan toerisme, zoals hotels.
 • Waarde aandelen: Dit zijn aandelen die betaalbaar en ondergewaardeerd zijn op basis van hun fundamentale analyse. Eenmaal gevonden worden ze gekocht en wacht men geduldig tot de markt zelf na verloop van tijd hun prijs geleidelijk aan op de juiste waarde waardeert, op middellange en lange termijn. Het potentieel voor herwaardering van waardeaandelen wordt de veiligheidsmarge genoemd en verwijst naar het verschil tussen de intrinsieke waarde en de beurskoers van aankoop. Een kleine veiligheidsmarge is niet genoeg; het verschil tussen marktwaarde en intrinsieke waarde moet significant zijn, minimaal 20%. Als je net begint is dit het soort aandelen dat het meest geschikt is om in te beleggen, omdat je je kan distantiëren van de dagelijkse chaos die de markten, de beurs en groeiaandelen met zich meebrengen. Dit zijn dan ook meestal aandelen van stabiele factoren: voedsel, farmacie, etc.

Hoeveel aandelen moet ik kopen?

Er is geen regel over hoeveel aandelen je moet kopen en in je portfolio moet hebben. Maar om rekening te houden met diversificatie, is het niet raadzaam om aandelen van één of twee bedrijven te hebben.

Probeer een evenwichtige portfolio te hebben, dus aandelen uit verschillende sectoren en uit verschillende landen.

Tegenwoordig heb je dankzij gefractioneerde aandelen niet veel geld nodig om een gediversifieerde portfolio te hebben met aandelen van verschillende bedrijven. Op deze manier kunnen we kiezen hoeveel geld we willen investeren, bij de meeste brokers is dit al vanaf 10 euro of dollar. Dankzij gefractioneerde aandelen kunnen we investeren in een bedrijf, zelfs als de prijs van zijn aandelen erg hoog is.

Hoe geld verdienen door aandelen te kopen?

Door te investeren in aandelen kunnen we in principe op twee manieren financiële voordelen behalen:

1. Verhoging van de aandelenprijs:

Dit is vrij logisch; de opwaardering van de prijs ten opzichte van het moment dat we kopen.

Als we aandelen van een bedrijf kopen dat op dat moment 10 euro kost en we verkopen ze later wanneer het 12 euro kost, hebben we 20% gewonnen.

2. Uitkering van dividenden:

De dividend is een percentage van de winst die een bedrijf in het volledige boekjaar heeft behaald en die het verdeelt onder de aandeelhouders van dat bedrijf. Dit betekent dat als je eigenaar bent van een deel van dat bedrijf, je recht hebt op het percentage van de winst die het bedrijf uitkeert.

Het is belangrijk om te zeggen dat beide manieren om winst te maken niet exclusief zijn. Een juiste aanpak zou zijn om bedrijven te kiezen die je ondergewaardeerd vindt en die ook jaarlijks dividenden uitkeren.

Waar aandelen kopen?

Het is tijd; je bent vastbesloten om te beginnen met investeren, dus hoe en waar doe je dat? Het vinden van een broker is niet moeilijk. Je kunt zoeken op het internet; er zijn veel forums die goede brokers aanbevelen en je kunt ook advies vragen of meningen van mensen bekijken. Via het internet kan je dus een weloverwogen keuze maken. In principe heb je twee opties.

Online broker

De eerste, en meest voorkomende, is het kiezen van een online broker. Zoals we al hebben gezegd, probeer voordat je je beslissing neemt, een broker te kiezen die een concurrerend kostenplaatje biedt en voldoet aan alle regelgeving om op de beurs te kunnen handelen.

Houd ook rekening met iets technischere aspecten die je op de lange termijn zullen helpen, zoals de mogelijkheid om toegang te hebben tot veel markten, het plaatsen van orders, grafische tools, alerts, en andere toevoegingen.

Bank

Dit zijn de traditionele banken. Je hoeft alleen maar een effectenrekening bij een bank te hebben en wanneer je wilt kopen, heb je de optie om persoonlijk naar de bank te gaan en te zeggen hoeveel aandelen je wilt kopen, van welk bedrijf en tegen welke prijs, of je kunt dit doen door de bank te bellen. Dit zijn in Nederland bijvoorbeeld de drie grootbanken: ING, Rabobank en ABN AMRO.

Beleggen via de banken is meestal een stuk makkelijker, maar ook aanzienlijk duurder.

Veel hebben de voorkeur om online te handelen in aandelen. We raden je aan om recente informatie over bedrijven te zoeken en real-time informatie te bekijken over de exacte waarde van je aandelen. Daarnaast stelt online beleggen je in staat om vrijwel de hele dag te handelen terwijl de markt open is. Als je een aankoop of verkoop van aandelen buiten de uren doet, worden deze koop- of verkooporders opgeslagen om uitgevoerd te worden zodra de markt weer opent.

Hoe verkoop je aandelen op de beurs?

De procedure voor het verkopen van aandelen is hetzelfde als voor het kopen ervan. Als we bijvoorbeeld aandelen hebben gekocht voor 8 euro en we willen ze verkopen als ze stijgen naar 9 euro, hebben we twee opties:

Automatisch: Bij het kopen van de aandelen plaatsen we een stop – profit verkooporder op 9 euro, zodat wanneer het deze prijs bereikt, de broker automatisch de aandelen tegen die prijs verkoopt. Bekijk het op de screenshot die ik hieronder achterlaat.

Verkoop order
Verkoop invoeren bij DEGIRO

Handmatig: We wachten geduldig tot het de prijs bereikt en wanneer dat gebeurt, verkopen we zelf.

Zonder twijfel is de eerste optie de ideale en meest effectieve.

Hoeveel geld te investeren in aandelen om te beginnen?

Het wordt aanbevolen om te beginnen met het handelen in aandelen door kleine bedragen te investeren en meer te investeren naarmate je zekerder bent van het handelen in aandelen. Experts raden meestal aan om een portefeuille van ongeveer 10.000 euro te hebben om voldoende te kunnen diversifiëren, maar ons advies is om je geïnvesteerde kapitaal geleidelijk te verhogen, terwijl je jezelf opleidt en de wereld van de aandelen en de meest voorkomende fouten en problemen beter leert kennen.

En hoewel je merkt dat de aandelen in waarde stijgen, is het misschien niet rendabel voor jou om ze meteen te verkopen, omdat na het aftrekken van de commissies je misschien nog geen winst hebt gemaakt.

Klassieke beginnersfouten bij het kopen van aandelen

De lijst met klassieke fouten van beginnende beleggers bij het investeren in aandelen is zeer uitgebreid, maar we zullen ons concentreren op enkele basispunten:

 • Impulsiviteit en emoties: Zoals we al waarschuwden aan het begin zullen ongeduld, angst, stress, angst, hebzucht, en meer van deze emoties ervoor zorgen dat we geld verliezen. Houd je aan je beleggingsstrategie, wees gedisciplineerd en consistent.
 • Snel rijk worden: Het slaan van een klapper (meestal door geluk) en in korte tijd grote winsten behalen is iets wat erg moeilijk en praktisch onmogelijk is voor een beginner. Dat is niet het doel; het is belangrijk om geduld te hebben.
 • Gebrek aan onderzoek: De drang om snel te willen beginnen met beleggen zorgt ervoor dat we niet genoeg tijd besteden aan opleiding of het vinden van een geschikte broker. Neem alle tijd die nodig is voor deze zaken, anders ben je gedoemd te mislukken.
 • Niet beleggen volgens een strategie: Improviseer nooit en handel niet zonder te weten wat je doet en waarom. Je moet een strategie opstellen (opleiding zal je hierbij helpen) en het volgen, strikt, zonder ooit af te wijken.
 • Verliezen niet snel beperken (met stop loss): een Stop loss is een verzekering. Niemand vindt het leuk om een autoverzekering te betalen, maar wat een opluchting geeft het als we een ongeluk hebben en weten dat onze verzekering alles zal regelen. Hetzelfde geldt hier bij een stop loss; het zorgt ervoor dat als de koers daalt, we de verliezen beheersen, omdat we kiezen hoeveel we bereid zijn te riskeren en te verliezen bij elk aandeel.

Kortom, om te weten hoe aandelen te kopen moet je een breder perspectief hebben dan alleen de aankoop; Weten in welke broker te investeren, op basis van welke strategie en in welk type waarden.

FAQS over het kopen van aandelen

Wat heb je nodig om aandelen te kopen?

Opleiding en kennis (via boeken, cursussen, websites en blogs).
– Ervaring (eerst oefenen met de demo-account van de broker met nepgeld en dan echt handelen met weinig geld).
– Kies een serieuze broker; betrouwbaar, compleet en met lage commissies.
– Wees duidelijk over je beleggersprofiel en risico.
– Volg een beleggingsstrategie of methodologie.
– Wees gedisciplineerd, constant, geduldig en laat emoties achterwege.

Waar kan ik mijn geld investeren zonder risico?

Als je investeert in assets (aandelen, indices, valuta’s, grondstoffen, cryptocurrencies, etc.) ben je niet vrijgesteld van risico, in meer of mindere mate moet je het accepteren en aannemen.
Als je je geld met minimum risico wilt investeren, heb je alleen de volgende opties:
Spaarrekeningen
Verzekerde bankdeposito’s

Gerelateerde artikelen

Day Trading
Day trading is een handelsstrategie. Bij day trading worden de bewegingen die de prijzen van de activa gedurende de dag ondergaan gebruikt om, in d...
Swing Trading
Wat is Swing Trading? Swing Trading is een investeringsstrategie die steunt op het analyseren van grafieken waarop de diverse onderliggende fina...