Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Copy Trading: Een beginnersgids

In de afgelopen jaren heeft een van de snelst groeiende nieuwe handelsvormen sociale handel, ook bekend als copy trading, aan populariteit gewonnen. Maar wat houdt deze praktijk in? Is het betrouwbaar? En zo ja, hoe kan ik eraan beginnen?

In dit artikel leggen we op een eenvoudige manier uit wat copy trading is en hoe het werkt, met behulp van voorbeelden.

Wat is copy trading?

Copy trading, ook bekend als social trading of sociale handel, is een geautomatiseerd systeem waarbij een belegger automatisch de transacties van een andere belegger kopieert.

Dit biedt beleggers het voordeel – en tegelijkertijd de eigenaardigheid – om te kunnen handelen op financiële markten, zelfs zonder de nodige kennis of ervaring.

Over het algemeen zijn copy traders beginners of hebben ze moeite om winst te maken op de markten. Ze maken gebruik van dit type investering om de transacties van meer ervaren beleggers te kopiëren die een winstgevende geschiedenis hebben. Het is echter belangrijk op te merken dat eerdere rendementen geen garantie bieden voor toekomstige resultaten.

Het hele proces is geautomatiseerd. Je verbindt eenvoudigweg jouw account met dat van de andere belegger, en elke transactie die de andere belegger opent of sluit, wordt direct en in real-time gerepliceerd op jouw account.

Natuurlijk behoud je altijd de optie om de kopie van het account te verbreken en zelfstandig verder te gaan met handelen.

👉 Wil je meer weten over handelen? In dat geval raad ik dit artikel aan: Trading | Wat het is Hoe te Beginnen

Wat moet je overwegen voordat je begint met copytrading?

Voordat ik je uitleg hoe je kunt beginnen met copytrading, is het belangrijk om enkele belangrijke overwegingen in gedachten te houden:

copy trading

Je gaat niet leren hoe je moet handelen

In werkelijkheid ga je niet leren hoe je moet handelen om de eenvoudige reden dat je alleen de transacties uitvoert die de andere belegger uitvoert, maar je weet niet waarom hij deze heeft gedaan, welke technische (AT) of fundamentele (AF) redenen hem ertoe hebben gebracht.

Dus in het beste geval kun je geld verdienen door te investeren met andermans strategieën, maar je zult hun handelssysteem of filosofie niet kennen, waardoor je altijd afhankelijk bent van een derde persoon.

Let op de commissies van de gekopieerde handelaar

We moeten voorzichtig zijn met het onderwerp commissies. Het is vanzelfsprekend dat de broker elke keer dat je account een positie opent of sluit, een commissie in rekening brengt, en dat is logisch.

Maar wat je moet overwegen, is dat de winst die de belegger die je kopieert behaalt, voornamelijk kan komen door commissies te laten kopiëren, eerder dan door de winsten van de handel zelf. Dit kan leiden tot de absurditeit dat hij posities begint te openen en te sluiten om een groot volume aan transacties (en commissies) te genereren, wat hem geld oplevert maar jou commissies kost.

Daarom is het, bij het zoeken naar een handelaar om te kopiëren, naast het hebben van een goede winstgeschiedenis, ook belangrijk dat hij geen ‘compulsieve‘ handelaar is.

Copytrading elimineert het risico op verlies niet

Dit aspect is cruciaal. Veel beleggers hebben ten onrechte de overtuiging dat het vinden van een handelaar met een indrukwekkende winstgeschiedenis of een succesvol portfolio in het verleden op de bijbehorende lijst de oplossing is.

Dit is echter niet altijd het geval, omdat voorgaande winsten absoluut geen garantie bieden voor toekomstig succes. Zoals Mark Twain ooit zei: “Geschiedenis rijmt vaak, maar herhaalt zich niet altijd”.

Het is dus belangrijk te realiseren dat copy trading weliswaar een fantastisch hulpmiddel kan zijn om te beginnen met beleggen, maar dat het niet zonder risico’s is en dat je geld kunt verliezen.

Hoe doe je copytrading met eToro stap voor stap?

Laten we eens kijken hoe je kunt beginnen met copy trading met eToro op een gemakkelijke manier in slechts 5 eenvoudige stappen. Volg mij.

Stap 1: Open een account bij eToro

Om toegang te krijgen tot de copy trading-functie van de broker eToro, dien je eerst een account bij hen te openen. Het proces verloopt als volgt:

 1. Ga naar de website van eToro en klik op de knop “Join now” of “Invest now”.
 2. Op de volgende pagina verschijnt een formulier waar je alle persoonlijke gegevens kunt invullen die nodig zijn om een nieuw account te openen, zoals weergegeven in de onderstaande screenshot.
 3. Vul alle vereiste informatie in het formulier in.
 4. Vink het juiste vakje aan om akkoord te gaan met de voorwaarden.
 5. eToro zal ook om bevestiging van je woonplaats vragen, zoals een factuur van een openbaar nutsbedrijf van de afgelopen 3 maanden, evenals een identiteitsbewijs, zoals een geldig paspoort of een niet-verlopen ID-kaart.
 6. Klik ten slotte op de knop “Registreren” om de informatie te verzenden.
copytrading
Screenshot 1

Stap 2: Doe een minimale storting

Afhankelijk van de regelgeving in elke regio en land, varieert het minimumbedrag van een eerste storting tussen 50 en 10.000 euro.

Een storting doen is een snel en eenvoudig proces. U kunt verschillende betaalmethoden gebruiken. Kies gewoon de methode die u verkiest en volg de stappen:

 • Log in op uw account
 • Klik op de blauwe knop “Stortingsfondsen” die u kunt zien op de screenshot 2 hieronder.
 • Voer het bedrag in en selecteer de valuta
 • Selecteer de gewenste betaalmethode.
copy trading
Screenshot 2

Stap 3: Zoek het CopyTrader-gedeelte

CopyTrader is zeer intuïtief. Zoek gewoon de belegger die u wilt kopiëren via de optie “Ontdekken” in het vervolgkeuzemenu.

Eenmaal op de “Ontdekken”-pagina, scroll je een beetje naar beneden tot je bij een deel komt, zoals screenshot 3 die je hieronder kunt zien, die “Copytrader” aangeeft, en klik je op “Verkennen”.

copy trading
Screenshot 3

Stap 4: Analyseer de verschillende handelaren om copy trading uit te voeren

Zodra je op de CopyTrader-pagina bent, is het tijd om de belegger te vinden die het beste past bij wat je zoekt, om mee te beginnen met kopiëren.

Bij het selecteren van een handelaar om te kopiëren, is het belangrijk om goed na te denken over welk type handelsstrategie of beleggingsfilosofie het beste bij jou past.

Hier zijn de verschillende soorten handelaren die je op eToro kunt vinden om te kopiëren:

 • Trendbeleggers
 • De meest gekopieerde van het jaar
 • De meest ongecorreleerde met de markt
 • Diegenen die de markt het meest hebben overtroffen
 • Beleggers gericht op ETF’s
 • Beleggers gericht op grondstoffen
 • Beleggers gericht op aandelen, etc.

Zodra je weet welk type handel je wilt imiteren, is het tijd om de verschillende handelaren die je zou kunnen kopiëren te beoordelen.

Dus je hoeft alleen maar op de knop “alles bekijken” te drukken. Vanaf daar kun je alle beschikbare handelaren voor dat type investering bekijken en hun profielen bekijken. Zie hieronder de bijgevoegde screenshot.

copy trading
Screenshot 4

In mijn geval zal ik het profiel van Simon Pedersen bezoeken, die binnen de categorie trendinvesteerders valt. Zoals ik laat zien in screenshot 5, in de sectie statistieken, kan ik het volgende zien:

 • Zijn historische rendementen
 • In welke activa hij heeft geïnvesteerd
 • Hoe vaak hij investeert
 • Hoeveel kopieerders hij heeft

Bovendien biedt het platform ook een chatfunctie waarmee je kunt communiceren met de handelaren die je bijzonder interessant vindt.

copy trading
Screenshot 5

Stap 5: Kopieer de professionele handelaar

Ten slotte, nadat je verschillende handelaren hebt geanalyseerd en degene hebt gevonden die jou het meest overtuigt door hun investeringsfilosofie, geschiedenis en waarden waarin ze investeren, hoef je alleen nog maar hun strategieën te kopiëren.

Dit kun je doen door de volgende drie eenvoudige stappen te volgen:

 1. Ga naar het profiel van de gekozen handelaar en klik linksboven op de groene knop met de tekst “Kopiëren”.
 2. Bepaal het bedrag dat je wilt investeren, bijvoorbeeld $5.110 in mijn geval.
 3. Klik op de knop “Investeren”, zoals te zien is in screenshot 6.

En klaar, direct daarna zal het platform ons een melding sturen, zoals hieronder weergegeven, om aan te geven dat we al bezig zijn met copy trading van de geselecteerde handelaar.

eToro

7.5/ 10

Beurs

Europa, Asia

Website in meerdere talen.

Geavanceerde mobiele versie en copytrading

Mogelijkheid om fractionele aandelen te verhandelen

* Uw kapitaal loopt gevaar. Er zijn andere kosten van toepassing. Ga voor meer informatie naar

Minimale storting:

€50.00

👉 Voor meer informatie over deze broker, met betrekking tot de commissies, enz., laat ik u achter met onze beoordeling: eToro Review Nederland [2024]: Commissies, Platform, Veiligheid en Meningen

Waar kan je copy trading doen? Alternatieven voor brokers

Bij het kiezen van een broker, zowel voor traditionele trading als copy trading, moet je altijd rekening houden met de volgende vereisten:

 1. Veiligheid: De broker moet goed gereguleerd zijn door de bevoegde autoriteit van het betreffende land, zoals de CNMV in Spanje, de SEC in de Verenigde Staten, enzovoort. In het geval van eToro, de broker die we als voorbeeld hebben gebruikt, wordt het gereguleerd door CySEC voor EU-landen.
 2. Gebruiksvriendelijkheid: Het platform moet uitgebreid zijn, maar tegelijkertijd eenvoudig en intuïtief te gebruiken.
 3. Kosten: Het is essentieel dat de broker kostenefficiënt is, met zo laag mogelijke commissies voor elke transactie. Op de lange termijn kunnen hoge commissies aanzienlijke verliezen veroorzaken, zoals eerder uitgelegd.
 4. Ruime keuze: Er moet een ruim aanbod zijn van traders om te kopiëren.

Andere overwegingen

Houd ook rekening met de volgende punten:

 • Vermijd brokers met technische storingen die het inloggen en toegang tot het platform bemoeilijken.
 • Zorg voor real-time toegang tot prijzen en koersen van wereldwijde markten.
 • Kies een broker die short selling mogelijk maakt, waarmee je kunt handelen in een dalende markt voor hedging en winst bij dalende trends.
 • Zoek naar brokers die verschillende betalingsmethoden accepteren, zoals bankoverschrijvingen, creditcards, PayPal en andere.
 • Transparantie in informatie is cruciaal.

Welke brokers voldoen aan deze criteria voor copy trading? In ons geval hebben we eToro als het beste alternatief voor copy trading achtergelaten.

Alternatief om te beleggen met eToro

Desalniettemin, naast de krachtige Copy Trader-functie van eToro, die zorgt voor een zorgeloos beheer van je beleggingsportefeuille, biedt eToro ook de mogelijkheid om zelf de teugels van je portefeuille in handen te nemen.

Met eToro kun je aandelen kopen en verkopen, evenals andere soorten financiële activa, op een traditionele manier. Volg simpelweg deze stappen:

 1. Open een account bij eToro.
 2. Stort een minimumkapitaal van $50.
 3. Zoek het gewenste aandeel.
 4. Stel de kooporder in (of verkooporder als je short gaat).
 5. Voer de transactie uit om het aandeel te kopen.

Op deze manier kun je je eigen portefeuille creëren bij eToro.

eToro

7.5/ 10

Beurs

Europa, Asia

Website in meerdere talen.

Geavanceerde mobiele versie en copytrading

Mogelijkheid om fractionele aandelen te verhandelen

* Uw kapitaal loopt gevaar. Er zijn andere kosten van toepassing. Ga voor meer informatie naar

Minimale storting:

€50.00

Hoe kies je welke trader te kopiëren?

Goed, je weet nu wat copy trading is en hoe je ermee kunt beginnen, maar hoe kies je de juiste trader?

Laten we vervolgens alle gegevens en statistieken bekijken die het platform ons biedt om een gedetailleerde analyse van elke trader mogelijk te maken, en met alle informatie de best mogelijke beslissing te nemen.

Op de overzichtspagina kunnen we als eerste het volgende zien:

 • Prestaties, inclusief gegevens zoals het jaarlijkse rendement, wat het gemiddelde rendement van de trader is sinds hij begon met handelen.
 • Terugkeer, in dit geval voor de laatste twee jaar.
 • Een risicoclassificatie, die in dit voorbeeld laag is. eToro wijst groene, gele en rode kleuren toe aan deze classificatie, waarbij groen minder risico betekent en rood meer risico, met geel als tussenliggende waarde.
 • Het percentage weken dat de handelaar winstgevend is. Hoewel deze gegevens ons kunnen misleiden, omdat het mogelijk is om een handelaar te vinden die minder dan de helft van de weken winstgevend is, maar wanneer hij winstgevend is, veel meer wint dan hij verliest wanneer hij dat niet is, en zo een positief saldo behoudt in het algemeen.
copytrading
Serie van tijdsafhankelijke rendementen van de handelaar

Is de handelaar beter dan de markt?

Als we verder naar beneden scrollen, vinden we de portefeuilleprestaties, oftewel de prestaties van de portefeuille (of de activa die de handelaar bezit tijdens zijn transacties, zowel bij aankoop als bij verkoop). Dit stelt ons in staat om de jaarlijkse prestaties te vergelijken met die van de S&P 500 en de Nasdaq, twee van de meest gebruikte indices als referentie voor de markt.

Een handelaar die betere rendementen behaalt dan deze indices heeft zonder twijfel veel kans om een goede handelaar te zijn, aangezien slechts een zeer klein percentage handelaren de markt verslaat (een handelaar die erin slaagt een hoger rendement te behalen dan de S&P 500 in een bepaalde periode wordt gezegd “de markt te verslaan”). Aan de linkerkant zien we de prestaties van de portefeuille van de handelaar, in het midden de S&P 500, en aan de rechterkant de Nasdaq, weergegeven in balken en percentages van waardetoename of -afname.

De handelaar en zijn gemeenschap

En onderaan de pagina “Samenvatting“, kunnen we de berichten zien die de handelaar plaatst om te communiceren met zijn gemeenschap; de copy traders hebben de mogelijkheid om te interageren met de handelaar, door middel van likes en reacties. Hieronder zien we een voorbeeld:

Track Record van de gekopieerde handelaar

Als we naar het tweede tabblad, “Statistieken”, gaan, is het eerste wat we vinden de historische prestaties van de handelaar, gemeten op maand- en jaarbasis:

Voortgaand binnen het tabblad “Statistieken”, vinden we vervolgens risicobeheermaatregelen zoals het maximale dagelijkse, wekelijkse en jaarlijkse verlies, het aantal kopiëerders van de handelaar, en andere statistieken over zijn transacties, zoals we zien in de volgende twee afbeeldingen:

In het derde tabblad, “Portfolio”, vinden we de activa die de handelaar momenteel in portefeuille heeft:

En in het laatste tabblad, getiteld “Grafiek”, kunnen we de prestaties van de handelaar in de gewenste tijdsperiode vinden:

Binnen de grafiek zijn er veel nuttige tools; hieronder zien we het voorbeeld van de tool “Meten”:

Dit stelt ons in staat om bijvoorbeeld de maximale rendementsdalingen te meten die de handelaar heeft meegemaakt, inclusief het percentage en de duur ervan. Vervolgens kunnen we een meting uitvoeren waarbij we beide metrieken vinden (deze verschijnt nadat we met de tool de gewenste tijdsperiode hebben geselecteerd, in het kleine vakje linksonder).

Met welke soort activa kun je beginnen met copy trading?

In werkelijkheid, is er geen limiet aan producten als het gaat om het uitoefenen van de copy trading functie.

Met andere woorden, je kunt zowel copy trading uitoefenen als investeren in producten die de broker aanbiedt in zijn investeringscatalogus, zoals de trader die je kopieert, besluit te investeren op basis van zijn investeringsstijl.

Je zou geen enkel probleem moeten hebben om welk type financieel actief dan ook te kopiëren, zoals bijvoorbeeld:

 • Aandelen
 • Cryptocurrencies
 • Forex
 • Grondstoffen
 • ETF’s

Copy trading meningen: Is het het beste handelssysteem dat er bestaat?

Ten eerste, copy trading is niet de definitieve handelsmethode, noch volledig betrouwbaar. Het is niet gebaseerd op een back-tested handelsstrategie die rekening houdt met de marktomstandigheden. Bovendien ben je altijd afhankelijk van een derde partij en heb je zelfs geen controle over je eigen investeringen.

Echter, hierbij moet worden opgemerkt dat het geen slecht systeem is om te beginnen in de wereld van investeren en handelen. Het stelt je in staat om te leren van meer ervaren traders en zo ervaring op te doen in de markt.

Met andere woorden, copy trading moet worden gezien als een aanvullend hulpmiddel dat elke geïnteresseerde belegger tot zijn beschikking heeft. Het is echter niet perfect of onfeilbaar, en het risico om geld te verliezen blijft altijd aanwezig.

Bovendien betekent copy trading niet het einde van de weg; het moet eerder worden beschouwd als een comfortabelere fase, maar nog steeds een fase, in ons leerproces van de markt.

Voordelen van copytrading

 • Aantrekkelijke en eenvoudige inkomstenbron
 • Maakt de analyse van veel informatie van de te kopiëren handelaren mogelijk.
 • Mogelijkheid om de gekopieerde handelaar te leren kennen.
 • Extra beloningen in geval van gekopieerde handelaar.
 • Je kunt je eigen stoploss-strategie integreren.

Risico’s om rekening mee te houden bij copytrading

 • Copytrading, kan leiden tot verliezen als we een verkeerde selecteren.
 • ❌ De populaire beleggers hebben geen educatieve achtergrond.
 • ❌ Een deel van onze winsten gaat naar de gekopieerde handelaar.
 • ❌ Ondanks alles, is het noodzakelijk om te weten over handelen

Andere handelsgidsen

👉 Handelen met opties: Financiële opties zijn als geheime deuren naar de wereld van investeringen. Wil je ontdekken wat erachter zit? Mis dan deze gedetailleerde gids niet om te beginnen met handelen als een professional

👉 Beleggen met cryptocurrencies: De opkomst van cryptocurrencies heeft het financiële landschap getransformeerd. Als je wilt duiken in deze wereld en het succesvol wilt doen, is onze gids je beste bondgenoot.

Al met al kan copy trading een tweesnijdend zwaard zijn. Hoewel het ons (tot op zekere hoogte) in staat stelt om onze financiën te delegeren, is het ook geen magische formule voor succes. Niettemin, indien goed beheerd, maakt het het mogelijk om gematigde rendementen te behalen in ruil voor zeer weinig tijd.

Gerelateerde artikelen

Wat is enn Flag Pattern?
Laten we kijken wat een flag is in trading en hoe je deze kunt identificeren en gebruiken; het ingangssignaal, de stop loss en de sluiting, en dat ...