Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Geïndexeerde fondsen vs ETF’s

Geïndexeerde fondsen vs ETF’s? Dit is een vraag die elke passieve belegger vroeg of laat zal stellen.

Passief beheer heeft terrein gewonnen ten opzichte van klassiek actief beleggen, dankzij de eenvoud en het groeiende aanbod bij neobanken en traditionele banken. Geïndexeerde fondsen en ETF’s zijn beide instrumenten om op een geïndexeerde of passieve manier te beleggen buiten de roboadviseurs.

Geïndexeerde fondsen vs ETF's

De filosofie en essentie van een indexfonds en een ETF zijn vergelijkbaar: beide repliceren indices (of sectoren). Vanaf daar zijn er verschillen in hun werking en belasting die ervoor zullen zorgen dat de balans in het voordeel van de een of de ander doorslaat, afhankelijk van je operaties en wat je zoekt voor je portfolio.

Geïndexeerde fondsen: wat zijn ze en hoe werken ze

Geïndexeerde fondsen hebben als uiteindelijk doel het gedrag van een bepaalde index zo nauwkeurig mogelijk te repliceren, zowel de stijgende als de dalende bewegingen. Hier ligt het belangrijkste verschil tussen actief beheerde fondsen en geïndexeerde fondsen of indexfondsen.

Terwijl actief beheerde fondsen streven naar rendementen die hoger zijn dan die van de markt, proberen geïndexeerde fondsen hetzelfde rendement te behalen als hun referentie-index. Het is een eenvoudigere en ook goedkopere filosofie in termen van commissies en kosten.

Geïndexeerde fondsen hebben geen beheerteam nodig en hebben daarom veel lagere beheerskosten, naast het feit dat ze over het algemeen een lager minimum investeringskapitaal vereisen dan actief beheerde fondsen.

Wat betreft de belasting, genieten ze dezelfde privileges als actief beheerde fondsen. Dat wil zeggen, je kunt transfers maken van het ene fonds naar het andere en je betaalt alleen belasting over de winsten na de verkoop van de aandelen. Dit is een van hun voordelen ten opzichte van ETF’s, zoals we later zullen zien.

Hier zijn enkele voorbeelden van geïndexeerde fondsen:

Geïndexeerde fondsenTER
Amundi Index MSCI World – IE (C)0,20%
Vanguard ESG Developed World All Cap Equity0,20%
Myinvestor Nasdaq 100 FI0,59%
Pictet-USA Index-P EUR0,44%
Pictet-Europe Index-P EUR0,47%
iShares Emerging Markets Index Fund D Acc0,20%

ETFs: wat zijn het en hoe werken ze

Exchange Traded Funds, afgekort als ETF’s, zijn een ander soort fondsen, bekend als beursgenoteerde fondsen. Ook zij hebben als doel om een bepaalde index te repliceren. Echter, ze verschillen van indexfondsen doordat ETF’s verhandeld worden op de aandelenmarkt, waardoor ze in praktische zin functioneren als aandelen.

Met andere woorden, ETF’s worden verhandeld op de beurs, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gekocht en verkocht gedurende de uren dat de markt open is, in tegenstelling tot indexfondsen, die alleen aan het einde van de handelsdag verhandeld worden.

De replicatie uitgevoerd door ETF’s kan op twee manieren plaatsvinden:

  1. Fysieke replicatie: Hierbij probeert de ETF een beursindex identiek te repliceren. Bijvoorbeeld, als een ETF de IBEX 35 fysiek repliceert, moet deze bestaan uit aandelen van bedrijven die de index vormen, in dezelfde verhouding. Met andere woorden, de weging van de aandelen in de portefeuille van de ETF komt overeen met die van de IBEX 35.
  2. Synthetische replicatie: In dit geval wordt de portefeuille van de ETF niet gevormd door de aankoop van aandelen die de index vormen, maar door middel van derivaten (swaps) en overeenkomsten met andere partijen. Dit type replicatie is gebruikelijk in illiquide markten waar het moeilijk is om aandelen gemakkelijk te kopen of verkopen, zoals in opkomende markten.

ETF’s, net als indexfondsen, hebben geen managementteam en profiteren van lage kosten en commissies. Hierdoor kunnen hun kosten lager zijn dan die van een indexfonds, vaak minder dan 0,5% in veel gevallen.

Bovendien, omdat ETF’s op de beurs worden verhandeld, hebben ze geen inschrijvingscommissie, in tegenstelling tot indexfondsen. Echter, omdat ze op de markt worden verhandeld, kunnen hun kostenstructuren de typische kosten van aandelen bevatten en is een broker nodig om ETF’s te kopen en verkopen.

Hieronder tonen we enkele voorbeelden van ETF’s:

ETFTickerTERWaar ze te contracteren?
iShares Physical Gold ETCPPFB0,15%DEGIRO
Vanguard S&P 500UCITS ETFVUSA0,07%Trading 212
Global X Cloud Computing UCITS ETFCLO0,55%eToro
SPDR® S&P 500 UCITS ETFSPY50,09%XTB
Amundi Index MSCI World UCITSXPAN0,18%Interactive Brokers

Verschillen tussen geïndexeerde fondsen en ETF’s

Nu we een basisbegrip hebben van wat een geïndexeerd fonds en een ETF zijn, en dat beide beursindices repliceren, is het tijd om hun verschillen te verkennen. Met andere woorden, welke kenmerken van elk kunnen ervoor zorgen dat de balans in hun voordeel doorslaat bij het samenstellen van je geïndexeerde portfolio.

Operatie en flexibiliteit

Een beleggingsfonds werkt als een fonds en een ETF als een optie. Dit verschil beïnvloedt hun liquiditeit en flexibiliteit, waardoor een lichte voorsprong wordt gegeven aan het genoteerde fonds. Beide zijn zeer liquide investeringen, maar de ETF is iets meer.

Met een geïndexeerd fonds kunt u op elk moment een koop- of verkooporder plaatsen en deze wordt uitgevoerd aan het einde van de markt. Met andere woorden, je zult de aankoop- of verkoopprijs pas aan het einde van de dag precies weten omdat dan de waarde van de fondseenheden wordt berekend de waarde van de fondseenheden.

Met een ETF weet je alles meteen. Bovendien wordt de verkoop van uw investering onmiddellijk uitgevoerd. Dit is een punt van snelheid dat cruciaal kan zijn, afhankelijk van uw beleggingsstrategie of in tijden van grote dalingen, bijvoorbeeld.

Aantal geïndexeerde fondsen vs ETF’s

Zoekt je variëteit? Het aantal ETF’s is veel groter dan het aantal geïndexeerde fondsen. Bovendien zijn ze ook veel gevarieerder.

De meeste geïndexeerde fondsen repliceren beursindices zoals de Ibex 35 of enkele wereldwijde indices zoals MSCI World. Met hen kan je een zeer goed gediversifieerde geïndexeerde portfolio creëren zonder problemen.

Echter, als je blootstelling wilt hebben aan meer specifieke gebieden, specifieke sectoren, grondstoffen of beheerstijlen, moet je terugvallen op ETF’s. ETF’s zijn veel veelzijdiger en met hen kunt u wel investeren in specifieke sectoren, landen die niet worden gerepliceerd door geïndexeerde fondsen en een veel grotere verscheidenheid aan activa.

Kortom, met ETF’s kun je bereiken waar een geïndexeerd fonds je niet naartoe zal brengen.

Vergoedingen en kosten

Eén ding moet je duidelijk hebben: zowel ETF’s als geïndexeerde fondsen zijn twee zeer economische beleggingstools met lage kosten. Maar is een indexfonds of een ETF goedkoper?

Een van de verschillen tussen ETF’s en indexfondsen zijn de kosten van elk. Een fonds heeft de kosten van een beleggingsfonds en een genoteerd fonds de kosten van een aandeel.

Om het beter te begrijpen, met een geïndexeerde fonds betaal je een beheersvergoeding (meestal erg laag) plus een inschrijvings- en terugbetalingsvergoeding, evenals een bewaarloon.

Aan de andere kant brengt beleggen met ETF’s ook een beheersvergoeding met zich mee, waaraan je de aankoop- en verkoopkosten die de broker oplegt moet toevoegen.

Als we alleen naar de beheersvergoeding kijken, zijn die van de ETF’s goedkoper dan die van de geïndexeerde fondsen. Concreet kan de kosten van de ETF oplopen tot 0,3%, hoewel het normaal is dat het lager is, zelfs minder dan 0,1 procentpunten. Met een geïndexeerde fonds is het zeer zeldzaam dat je minder dan 0,15% betaalt en er zijn er die tot meer dan 1% in rekening brengen.

Belastingen

In Nederland zijn geïndexeerde fondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s) beide populaire keuzes voor passieve beleggers. Maar wat veel mensen niet realiseren, is dat deze twee opties verschillen in hoe ze belast worden, wat een belangrijke rol kan spelen in je uiteindelijke rendement.

Een geïndexeerd fonds wordt belast als een fonds, terwijl een ETF wordt belast als een aandeel. Dit heeft belangrijke implicaties voor de belasting die je betaalt bij het wijzigen van je beleggingen.

Met een geïndexeerd fonds kun je geld overdragen naar een ander fonds zonder belasting te betalen, ongeacht of dit ook een geïndexeerd fonds is. Dit maakt het herbalanceren van je portefeuille eenvoudiger en kostenefficiënter.

Aan de andere kant vereist het gebruik van ETF’s meer aandacht voor belastingverplichtingen. Elke verkoop van een ETF wordt belast, zelfs als het doel is om te herinvesteren in een andere ETF. Dit betekent dat je belasting moet betalen over de opgebouwde winst bij elke wijziging in je portefeuille.

In financiële termen kan dit verschil aanzienlijk zijn. Het kan betekenen dat je tussen 19% en 26% van je winst moet afstaan bij elke verandering of herbalancering van je portfolio. Dit kan een kleine impact hebben, maar het kan ook een grote invloed hebben op je uiteindelijke rendement, vooral op de lange termijn.

Het begrijpen van deze belastingimplicaties is daarom essentieel voor Nederlandse beleggers bij het maken van weloverwogen keuzes voor hun beleggingsportefeuille.

Conclusies: Is een indexfonds of een ETF beter?

De competitie tussen geïndexeerde fondsen en ETF’s om de dominante speler te worden in passief beheer is een feit. Recentelijk hebben ETF’s terrein gewonnen ten opzichte van geïndexeerde fondsen, voornamelijk vanwege het uitgebreide scala aan beschikbare ETF’s op de markt.

Met ETF’s is het mogelijk om te beleggen in zeer specifieke sectoren, zoals marihuana of kunstmatige intelligentie, iets wat geïndexeerde fondsen niet bieden. Bovendien kunnen intraday-transacties worden uitgevoerd, terwijl de aankoop- en verkoop van deelnemingen in het fonds plaatsvindt tegen de afsluitende netto-inventariswaarde van de dag.

Hoewel indexfondsen eenvoudiger zijn qua operaties, hebben ze meestal iets hogere kosten dan ETF’s. Toch moet rekening worden gehouden met transactiekosten die de broker in rekening brengt bij het kopen en verkopen van ETF’s.

Als we de filosofie van passief beheer volgen, namelijk kopen en vasthouden, zullen de brokerkosten in absolute termen waarschijnlijk lager zijn dan de beheerskosten van indexfondsen.

Bovendien kunnen ETF’s over het algemeen nauwkeurigere replica’s van bepaalde aandelenindices bereiken, wat gunstig is voor passief beheer.

Echter, ETF’s hebben ook nadelen ten opzichte van indexfondsen, met name op fiscaal gebied. ETF’s worden belast als aandelen, wat betekent dat belasting verschuldigd is bij elke verkoop, zonder de mogelijkheid om winsten uit te stellen via overdrachten, zoals bij indexfondsen.

Dit fiscale nadeel van ETF’s compenseert echter de totale kostenbalans in het voordeel van indexfondsen, afhankelijk van het type operaties dat wordt uitgevoerd.

In conclusie, als je van plan bent te investeren in specifieke sectoren, zijn ETF’s geschikter vanwege de ruimere keuze. Echter, als je belegging gericht is op het repliceren van brede aandelenindices, compenseert het fiscale voordeel van indexfondsen de iets hogere commissiekosten.

Het is echter niet noodzakelijk om te kiezen tussen de twee. ETF’s en indexfondsen zijn compatibel. Je kunt bijvoorbeeld indexfondsen gebruiken voor het grootste deel van je portefeuille en ETF’s voor specifieke sectoren. Ook kun je beide via een robo-adviseur benaderen.

Gerelateerde artikelen

De beste iShares ETFs van Blackrock
ETF's zijn een van de pijlers van passief beleggen en Blackrock is een van de belangrijkste beheerders op dit gebied en in het algemeen op het gebied van beleggingsfondsen. In dit artikel zullen we ons concentreren op hun aanbod van passief bel...