Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Wat is en hoe werkt een ETF?

De Exchange Traded Funds (ETF) of beursgenoteerde fondsen zijn een van de belangrijkste en meest veelzijdige beleggingsproducten van de afgelopen decennia. Met bijna 30 jaar bestaan, bieden ETF’s veel voordelen, en indien correct gebruikt met de juiste strategie, kunnen ze een goed vehikel zijn om je beleggingsdoelen te bereiken.

ETF

Definitie en Oorsprong van ETF’s

Wat is een ETF?

De Exchange Traded Funds (ETF) zijn een hybride beleggingsvehikel tussen beleggingsfondsen en aandelen die proberen een referentie-index te repliceren, maar die kunnen worden gekocht en verkocht op de beurs als een normaal aandeel, iets dat niet gebeurt met beleggingsfondsen, aangezien deze worden ingeschreven en afgewikkeld tegen de netto-inventariswaarde na het sluiten van elke sessie. Net als aandelen hebben ETF’s ook een beursnotering (ticker).

Aan de andere kant, vergelijkbaar met beleggingsfondsen, investeren ze in een mandje van activa (aandelen, obligaties, valuta’s, enz.), wat de risicodiversificatie bevordert, maar wees voorzichtig want sommige ETF’s lijden aan het concentratierisico omdat ze alleen blootstelling hebben aan een industrie of niche, hoe divers ze ook zijn binnen die niche.

Oorsprong van de ETF’s

In 1992 ontving San John Bogle in zijn kantoor in Pennsylvania Philadelphia Nate Most die hem het idee voorstelde om een instrument te creëren dat goedkoper, efficiënter en gemakkelijker te kopen en verkopen zou zijn dan de Index Beleggingsfondsen: de ETF’s. Dat laatste, dat ze gemakkelijker te kopen en verkopen zouden zijn, beviel de oprichter van Vanguard niet, en daarom wees hij ze af.

Most ging naar State Street en creëerde de SPY van SPDRs, dat was de eerste in de VS verhandelde ETF in 1993.

Nate Most bracht het grootste deel van zijn carrière door bij de CFTC, waar hij nieuwe indices voor grondstoffen en futures creëerde om later toegepast te worden op Financiële Opties. En het was daar dat hij zich realiseerde dat er iets ontbrak aan de kant van de Vaste Inkomsten, iets beter en innovatiever dan de Beleggingsfondsen, vooral na de crash van 1987 waarbij ook de futures die werden gebruikt om de portefeuilles te verzekeren faalden door de daling van de SP500 te vergroten.

Aanvankelijk waren alle ETF’s passief beheerd; ze volgden een index. Onlangs is er een nieuwe generatie actief beheerde ETF’s gecreëerd die geen enkele index volgen, maar eerder discretionair worden beheerd door managers, maar ze hebben de voordelen van de structuur van een ETF die transparanter en efficiënter is in operationele en fiscale kosten.

In dit artikel zullen we ons concentreren op passief beheerde ETF’s.

Verschillen met geïndexeerde fondsen

De belangrijkste verschillen tussen ETF’s en geïndexeerde fondsen hebben te maken met het woord “Genoteerd“, dit betekent dat ze worden verhandeld als een aandeel en op elk moment kunnen worden gekocht en verkocht als de markt open is, iets dat niet kan worden gedaan in beleggingsfondsen.

Andere verschillen zijn:

 • We kennen hun netto-activawaarde op elk moment en het staat bekend als iNAV (Indicative Net Asset Value).
 • Ze hebben over het algemeen lagere kosten omdat hun interne werking efficiënter is.
 • Ze hebben een creatie- en terugbetalingsproces dat hen efficiënter en veelzijdiger maakt dan beleggingsfondsen, niet alleen fiscaal, maar ook omdat ze minder vatbaar zijn voor een massale uitstroom van deelnemers die het beheer en de rendementen beïnvloeden.
 • Ze hebben een veel groter scala aan verschillende blootstellingen en strategieën dan beleggingsfondsen.

Soorten Replicaties van ETF’s

Fysieke replicatie ETF

Een fysieke ETF doet dat door de betreffende financiële instrumenten te kopen. Dit heet fysieke replicatie.

Een voorbeeld hiervan is een fysieke ETF die de AEX-index nabootst. Deze ETF bevat de aandelen van alle vijfentwintig bedrijven die de index vormen. Bovendien komt de verdeling van het geïnvesteerde vermogen overeen met de verdeling binnen de index zelf. De totale waarde van de aandelen in het fonds stijgt of daalt in lijn met de AEX-index.

Binnen de fysieke replicatie zijn er verschillende methoden:

 • Volledige replicatie: ze kopen alle onderliggende waarden van de index.
 • Geoptimaliseerde replicatie of sampling: ze kopen alleen een selectie die representatief is voor de totale portefeuille van de index. Dit wordt meestal gedaan om operationele kosten te besparen wanneer de index te breed is en/of veel van zijn onderliggende waarden weinig liquiditeit hebben.

Synthetische replicatie ETF

Een synthetische ETF verwerft niet rechtstreeks de financiële instrumenten. In plaats daarvan gaan ETF’s swapovereenkomsten aan met een tegenpartij, zoals een bank. Bij een swapovereenkomst komen twee partijen overeen om kasstromen te ruilen. Vaak fungeert de bank tevens als uitgever van de ETF.

Veel beleggers geven de voorkeur aan fysieke replicatie, omdat ze daadwerkelijk eigenaar zijn van de onderliggende waarde, terwijl dit bij synthetische replicatie niet het geval is. Bovendien voegen synthetische of swap-replicaties het tegenpartijrisico toe.

Voordelen en nadelen van ETF’s

Voordelen

ETF’s kunnen zeer nuttig zijn voor beleggers, omdat ze de sterke punten van fondsen en aandelen combineren, en dat alles tegen lage kosten. Bovendien hebben we een bredere verscheidenheid aan blootstellingen dan met beleggingsfondsen.

Diversificatie

Bij het beleggen in aandelenmandjes, meestal van beursindices, zijn ETF’s gediversifieerd en dragen ze minder risico dan individuele aandelen. Met een ETF van een markt hebben we veel verschillende aandelen in portefeuille door slechts één product te kopen.

Maar hier is het belangrijk om te verduidelijken dat hoewel een ETF een gediversifieerde portefeuille van verschillende aandelen heeft, het ook kan vallen in het risico van concentratie als het aantal aandelen laag is en/of als ze geconcentreerd zijn binnen één sector, industrie of niche.

Daarom is het belangrijk om de index die ze volgen en de volatiliteit ervan te kennen.

Transparantie, flexibiliteit en eenvoud in de handel

Als een hybride profiteert het van de flexibiliteit en het gemak van het handelen in aandelen, waardoor real-time koop- en verkooptransacties kunnen worden uitgevoerd. Dit is een voordeel ten opzichte van geïndexeerde fondsen, waar de operaties trager zijn. Daarom kunnen we de waarde van onze investering op elk moment kennen omdat de netto-activawaarde en de prijs constant worden bijgewerkt, iets dat niet gebeurt met beleggingsfondsen, waar we moeten wachten tot de markten sluiten om de waarde van onze posities te kennen.

Kostenefficiëntie

ETF’s worden gekenmerkt door lagere commissies in vergelijking met beleggingsfondsen, omdat hun beheer veel gemakkelijker is, met lagere operationele kosten en ze hebben geen team van analisten nodig voor het nemen van beslissingen, omdat ze een index volgen. Daarom is hun uiteindelijke rendement zeer vergelijkbaar met de indices of sectoren die ze repliceren.

Maar hier zijn twee belangrijke nuances:

 • Soms wordt gedacht dat geïndexeerde ETF’s automatisch worden beheerd en dat er geen mens aan het roer staat. Ze zijn gedeeltelijk automatisch, maar sommige operationele beslissingen worden genomen door een manager of managementteam en handelaren die de herwegingen, leningen van waarden en synchronisatie met de geautoriseerde deelnemers plannen en uitvoeren, zodat de hele ETF-operatie zo min mogelijk wrijving heeft en daarmee de kosten verlaagt.
 • De recente generatie actief beheerde ETF’s gebruikt wel analisten en een manager bij het nemen van discretionaire beslissingen, maar ze maken gebruik van de ETF-structuur om de operationele kosten te verlagen en daarmee lagere commissies te bieden dan beleggingsfondsen. Dit komt voornamelijk door het proces van het creëren en terugbetalen van eenheden dat fiscaal en operationeel veel efficiënter is dan de verkoop en aankoop van fondsaandelen.

Een ander voordeel is dat de minimumvereisten om toegang te krijgen tot dit soort producten zeer laag zijn, wat het een zeer toegankelijk product maakt voor beleggers met minder vermogen.

Rendement zeer vergelijkbaar met indices op lange termijn

Door een index te repliceren, streven ze naar een zeer vergelijkbaar rendement, precies lager dan de in rekening gebrachte commissies. Daarom, bij het kopen van een ETF, is er een hoge kans dat ons rendement op lange termijn zeer vergelijkbaar zal zijn met dat van de markt of met een kleinere trackingfout dan bij veel beleggingsfondsen.

We moeten echter altijd de trackingfout en de spread controleren om geen verrassingen te krijgen.

Mogelijkheid tot hefboomwerking of korte investeringen

ETF’s geven de belegger de mogelijkheid om te hefbomen ten opzichte van de index en zelfs om short te gaan op de index, wat moeilijk te doen is in beleggingsfondsen. Daarom biedt het nieuwe speculatiemogelijkheden, meer gerelateerd aan het beleggen in aandelen dan in beleggingsfondsen.

Nadelen

Transactiekosten

Hier moet ook rekening worden gehouden met de kosten die brokerplatforms in rekening brengen voor het uitvoeren van koop- en verkooptransacties, alsmede voor bewaring.

Complexer product

Vanwege de grote verscheidenheid die er bestaat, kunnen sommige ETF’s complexer zijn en niet geschikt voor het algemene publiek, en daarom is het nodig dat de belegger zich goed informeert over hun werking voordat hij begint te beleggen in hen. Bijvoorbeeld, het is belangrijk om te weten dat ETF’s niet de volgende dag worden afgewikkeld zoals fondsen dat kunnen zijn, maar dat dit ongeveer twee dagen duurt. Dit betekent dat als je een ETF liquideert om de volgende dag in een ETF of aandeel te beleggen, je dit niet zou kunnen doen, tenzij je een marge-account hebt.

Aan de andere kant hebben ETF’s een biedprijs (bid) en een vraagprijs (ask). Als de spread groot is, kan worden gezegd dat de ETF of de markt waarop deze wordt verhandeld weinig liquide is of dat de onderliggende waarden dat zijn, waardoor het voor de belegger moeilijker wordt om tegen een doelprijs te verkopen. Daarom is het belangrijk om goed opgeleid te zijn voordat je gaat beleggen.

Soorten ETF’s

Hieronder hebben we een lijst met de belangrijkste soorten ETF’s die je op de markt zult vinden, afhankelijk van de activa die ze repliceren:

 • RV ETF’s per regio: iShares Core MSCI World UCITS ETF (SWDA), Xtrackers MSCI Emerging Markets ESG Screened UCITS ETF, iShares NASDAQ 100 UCITS ETF (CSNDX).
 • Vaste inkomsten ETF’s: Xtrackers Eurozone Government Bond Yield Plus 1-3 UCITS ETF, Emerging Markets Bond ETF (EMBD)…
 • Sectorale ETF’s: Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF, Artificial Intelligence & Technology ETF (AIQ), SPDR MSCI World Health Care UCITS ETF (WHEA LN)…
 • Grondstoffen ETF’s: Global X Uranium UCITS ETF, Xtrackers IE Physical Silver EUR Hedged ETC.
 • Valuta ETF’s: Invesco DB US Dollar Index Bullish Fund (UUP), Invesco CurrencyShares® Euro Currency Trust (FXE), Invesco CurrencyShares Japanese Yen Trust (FXY)…
 • Inverse ETF’s:ProShares UltraPro Short QQQ (SQQQ), ProShares Short S&P 500 (SH)…
 • Gehefboomde ETF’s: Direxion Daily Semiconductor Bull 3x Shares (SOXL), Direxion Daily Financial Bull 3X Shares (FAS).
 • Land-specifieke ETF’s: Xtrackers MSCI Pakistan Swap UCITS ETF, Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF.
 • Strategie ETF’s: Global X XYLD S&P 500 Covered Call ETF, Global X QYLG Nasdaq 100 Covered Call & Growth ETF, VanEck MOAT Morningstar Wide Moat ETF
 • Thematische ETF’s: Global X RNRG Renewable Energy Producers ETF, Global X AIQ Artificial Intelligence & Technology ETF

Naarmate ETF’s populairder zijn geworden, zijn er verschillende ETF’s ontstaan die allerlei strategieën gebruiken om meer beleggers aan te trekken. Twee van de meest interessante zijn de inverse ETF’s, die profiteren wanneer een bepaalde index slecht presteert, en de gehefboomde ETF’s, die de rendementen van een bepaalde index kunnen verdubbelen of verdrievoudigen door het gebruik van hefboomwerking, zoals de naam al aangeeft. Echter, deze twee producten zijn niet aan te raden voor een lange termijn belegger of voor iemand die net begint.

Hier kunt u de beste ETF’s vinden om dit jaar in te investeren.

Hoe te beleggen in ETF’s?

Zodra we duidelijk hebben wat ETF’s zijn en waar ze kunnen worden gekocht, is het ook belangrijk dat we ons bewust zijn van het soort ETF-portfolio dat we willen creëren. Dit zal afhangen van ons beleggersprofiel en onze behoeften.

Tips:

 • Onderscheid welke ETF’s het beste zijn voor Lange Termijn Strategieën en welke voor Korte Termijn.
 • Begrijp de spreiding van historische rendementen van de verschillende soorten ETF’s. Hoe breder de ETF-portefeuille, hoe groter de kans dat toekomstige rendementen lijken op de verdeling van de historische rendementen. En vice versa.
 • Val niet voor tijdelijke trends.
 • Begrijp dat een idee dat ons leven zal verbeteren en de wereld zal revolutioneren, niet altijd een goede investering is.

Beste brokers om te beleggen in ETF’s Nederland

ETF’s worden voornamelijk verhandeld via broker platforms en bankinstellingen. Hier is het bijzonder belangrijk om te zoeken naar een tussenpersoon met lage commissies, aangezien we eerder hebben gezien dat een van de nadelen is dat de aankoop- en verkoopcommissies soms hoog kunnen zijn, daarom is het belangrijk om te analyseren welke broker het goedkoopst is om ETF’s te kopen. Hier bieden we een lijst van enkele die ETF’s verhandelen:

ETF’s zijn zeer veelzijdig, dus ze kunnen een goed alternatief zijn voor:

 • Beleggers die niet geloven dat het mogelijk is om de markt te verslaan, is de beste alternatief om te indexeren. Op lange termijn verzekeren we ons van een rendement vergelijkbaar met de indices, maar altijd lager dan deze.
 • Voor handelaren met intraday of swing strategieën.
 • Voor degenen die rotatiestrategieën hebben.
 • Voor degenen die op zoek zijn naar dekking
 • Voor degenen die willen hefboomeffect zonder de risico’s en kosten van afgeleide instrumenten,
 • Voor top-down of macro-investeerders die op zoek zijn naar blootstelling aan bepaalde thema’s, sectoren of landen.

Conclusie:

ETF’s hebben een plaats in veel portefeuilles omdat we in de meeste gevallen geen geïndexeerde fondsen vinden die blootstelling hebben aan het actief dat we nodig hebben of aan de strategie die we willen. Er zullen enkele actieve fondsen zijn die dat wel hebben, maar met een slechte prestatie onder hun indices en met zeer hoge commissies. ETF’s zijn hiervoor de perfecte oplossing.

Gerelateerde artikelen