Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Scalping | Wat is het?

Scalping is een handelsstrategie waarbij financiële instrumenten snel worden gekocht en verkocht om op korte termijn winst te maken. Traders die deze strategie gebruiken, streven naar kleine winsten bij elke transactie, in plaats van te wachten op aanzienlijke prijsbewegingen in hun voordeel. Het is daarom een zeer agressieve, risicovolle korte termijn investering.

Om te scalpen, gebruiken handelaren real-time prijsgrafieken en technische analyse tools om korte termijn koop- en verkoopkansen te identificeren. Zodra ze een kans hebben gevonden, openen en sluiten ze posities binnen enkele minuten of zelfs seconden, afhankelijk van de marktbewegingen. Dit vereist discipline en constante aandacht voor de markt.

Scalping wordt meestal toegepast in zeer liquide en volatiele markten, zoals de valuta- en aandelenmarkt (Forex). Het succes ervan hangt af van scherpe besluitvorming en het vermogen om snel te reageren op veranderende marktomstandigheden.

Punten om Rekening mee te Houden

 • Liquiditeit is van cruciaal belang bij scalping. Handelen op markten met een hoog volume aan dagelijkse transacties resulteert in zeer lage spreads, wat gunstig is voor scalpers.
 • Het tijdstip van handelen is essentieel. Het is het beste om te handelen wanneer de markt het meest actief is, wat zorgt voor een grotere liquiditeit en betere uitvoering van transacties.
 • De spread speelt een belangrijke rol bij scalping, omdat je vaak in en uit de markt gaat. Het is daarom belangrijk om te streven naar markten met strakke spreads.
 • Bij het selecteren van valutaparen of financiële instrumenten is het verstandig om te kiezen voor die met lage commissies. Dit minimaliseert de kosten van elke transactie, wat voordelig is voor scalpers.
 • Vermijd handelen tijdens momenten van grote volatiliteit, zoals bij nieuwspublicaties die een aanzienlijke impact kunnen hebben op de markt. Dit kan de risico’s van scalping verminderen.

Voordelen en Nadelen van Scalping als Handelsstrategie

Sommige van de voordelen van scalping als handelsstrategie zijn:

 1. Hoge succespercentages: Vanwege de snelle aard van het kopen en verkopen van financiële instrumenten, vertonen scalping-transacties doorgaans een hoog succespercentage in vergelijking met langetermijnhandelsstrategieën.
 2. Potentieel voor kortetermijnwinsten: Scalping biedt de mogelijkheid om snel winst te maken op de markt, wat aantrekkelijk kan zijn voor bepaalde handelaren die op zoek zijn naar snelle rendementen.
 3. Benutting van marktkansen: Scalping stelt handelaren in staat om te profiteren van korte-termijn prijsschommelingen van financiële instrumenten en hierdoor winst te behalen.

Er zijn echter ook enkele nadelen van scalping:

 1. Hoog stressniveau: Scalping vereist voortdurende aandacht voor de markt en snelle besluitvorming, wat voor sommige handelaren erg stressvol kan zijn.
 2. Behoefte aan grote discipline: Scalping vereist aanzienlijke discipline en emotionele controle om overhaaste beslissingen gebaseerd op angst of hebzucht te vermijden.
 3. Commissies en spreads: Vanwege het grote aantal transacties bij scalping kunnen commissies en spreads een aanzienlijk deel van de winst opeten.
 4. Moeilijkheid om te leren: Scalping vereist aanzienlijke vaardigheid en marktkennis, waardoor het moeilijk kan zijn voor beginnende handelaren.

👉 Meer informatie: Trading | Wat het is Hoe te Beginnen

In- en Uitstaptechnieken en Tips voor Scalping

Enkele gebruikelijke in- en uitstaptechnieken voor scalping zijn:

 1. Trend tracking: De scalper kan korte termijn grafieken gebruiken om trends te identificeren en vervolgens dienovereenkomstig posities in te nemen en te verlaten.
 2. Stop orders gebruiken: De scalper kan stop orders plaatsen om een positie te sluiten als de prijs in een onverwachte richting beweegt.
 3. Limietorders gebruiken: De scalper kan limietorders gebruiken om een positie in of uit te gaan tegen een specifieke prijs.
 4. Technische indicatoren gebruiken: De scalper kan technische indicatoren zoals het voortschrijdend gemiddelde of de relatieve sterkte index (RSI) gebruiken om in- en uitstappunten te identificeren.

En enkele tips voor scalping zijn:

 1. Risicolimieten instellen: Het is essentieel om zowel per transactie als per dag een verlieslimiet in te stellen, om ervoor te zorgen dat u niet meer riskeert dan het beschikbare kapitaal.
 2. Goed geldbeheer toepassen: Geldbeheer houdt in dat het beschikbare kapitaal op een gepaste manier wordt verdeeld over elke transactie, om het risico te minimaliseren en de potentiële winsten te maximaliseren.
 3. Het juiste tijdsbestek bepalen: Het is cruciaal om een geschikt tijdsbestek voor scalping te kiezen, dat mogelijk zelfs korter is dan het tijdsbestek dat wordt gebruikt in uw algemene handelsstrategie.

Traders die deze strategie toepassen, dienen een grondig begrip van de markt te hebben en bereid te zijn om een hoog niveau van volatiliteit te accepteren. Bovendien is een solide discipline essentieel om ervoor te zorgen dat ze zich niet laten meeslepen door emoties tijdens het handelen.

Gerelateerde artikelen

Copy Trading: Een beginnersgids
In de afgelopen jaren heeft een van de snelst groeiende nieuwe handelsvormen sociale handel, ook bekend als copy trading, aan populariteit gewonnen. Maar wat houdt deze praktijk in? Is het betrouwbaar? En zo ja, hoe kan ik eraan beginnen? In di...