Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Swing Trading

Wat is Swing Trading?

Swing Trading is een investeringsstrategie die steunt op het analyseren van grafieken waarop de diverse onderliggende financiële producten worden weergegeven, om zo trends te ontdekken (zowel opwaarts als neerwaarts) en deze te gebruiken om winst te maken, zowel bij een stijgende als bij een dalende markt.

De ontwikkeling van de swing trading strategie begint met twee basis principes:

  • Het is 100% zeker dat de prijs van een financieel product alleen kan stijgen of dalen.
  • Het is mogelijk om elk van deze bewegingen (bullish en bearish) te benutten om winst te maken.

Het beste financiële product om de swingtradingstrategie toe te passen is de CFD, omdat het ons zonder grote beperkingen en op uitstekende wijze in staat stelt om in longposities en shortposities te beleggen. We vinden ook CFD’s van een groot aantal onderliggende financiële producten waardoor we aan kunnen swingtraden met valuta’s, aandelen, indices of grondstoffen.

👉 Voor een breder perspectief, kunt u ons volgende artikel bezoeken: Traden | Wat het is en hoe te beginnen

Hoe werkt Swing Trading

Het eerste wat we doen om deze strategie te volgen is het selecteren van een onderliggende financieel product en zijn grafiek; bijvoorbeeld de AEX:

Swing Traden

Nu moeten we onderzoeken of ons onderliggend financieel product, de AEX, zich in een bullish (opwaarts) of bearish (neerwaarts) trend bevindt. Zodra de trend is gedetecteerd, gaan we long of short in de hoeveelheid die je zou willen investeren en meegaand met de trend. Ten slotte, en in overeenstemming met de strategie, berekenen we het zogenaamde swing punt.

Swingpunten

De swingpunten zijn echt de sleutel tot Swing trading omdat ze het exacte punt vertegenwoordigen waarop trends veranderen van bullish naar bearish of vice versa. We gebruiken deze punten om onze stops te plaatsen, zodat we onze investering snel genoeg veranderen om de marktbeweging, de nieuwe trend, met onze investering in de juiste positie te starten.

Op deze manier bereiken we wat wordt genoemd “Dans met de markt” (altijd geïnvesteerd zijn en constant in de juiste richting) en dus zowel winnen wanneer de markt stijgt als ook wanneer de markt daalt zonder de constante noodzaak om de beslissing te nemen om long of short te gaan, maar eerder door de markt ons daartoe te dwingen.

Aan de andere kant moeten we begrijpen dat de swingpunten niets meer zijn dan een manier om op basis van algoritmische criteria, de meest efficiënte dynamische stops te bepalen. Wanneer de trend in ons voordeel is en onze investering rendement oplevert, zullen we het swingpunt met de markt laten bewegen om potentiële winst te beschermen. Dit fungeert als stop om winst te nemen en markeert het het punt waarop, als het wordt geraakt, onze berekeningen een trendverandering signaleren.

De swingpunten, zijn het echte geheim van de swing trading, ze worden verkregen volgens een algoritmische berekening (wiskunde en statistiek toegepast op financiële analyse en volgorde van criteria) gebaseerd op de Drummond geometrie of op Ichimoku. Deze twee varianten van swing trading zijn ideaal om toe te passen op verschillende onderliggende financiële producten en met verschillende uitvoeringstermijnen.

Swing Trading Drummond

Swing Trading Drummond

De Drummond-geometrie werd ontwikkeld door de Canadese handelaar, Charles Drummond. Charles woont momenteel aan de oostkust van Canada en is ongeveer 80 jaar oud. Het grootste deel van zijn werk deed hij in Toronto, waar hij zelfs een effectenbedrijf leidde. Zijn begin was echter vergelijkbaar met dat van iedereen, hij verloor geld, kreeg slecht advies en vond elke nieuwe techniek die hij probeerde nutteloos en frustrerend. Na deze ervaringen nam Drummond een besluit: als hij geld moest verliezen, zou hij het op zijn manier doen, hij zou geen advies volgen. Hij begon daarom zijn eigen methodologie te ontwikkelen.

Dit besluit resulteerde in de creatie van een complete, coherente en unieke methode van technische analyse waarvoor hij vandaag de dag bekend staat, de Drummond-geometrie.

Drummond swing trading, is nuttig in zowel trend als in congestie momenten, en is perfect voor het handelen in indices en grondstoffen. Het is uiteraard bedoeld om te winst te behalen in alle trends, zowel stijgende als dalende en op middellange en lange termijn.

Swing Trading Ichimoku

Swing Trading Ichimoku

Het Ichimoku-systeem van grafische weergave is te danken aan het werk ontwikkeld door Goichi Hosoda, die het pseudoniem “Ichimoku Sanjin” gebruikte, wat iets vergelijkbaars betekent als “de man die op de berg kijkt“. Het systeem genaamd, Ichimoku Kinko Hyo zou worden vertaald als “een evenwichtige blik op de aandelenkaarten“.

Hosoda ontwikkelde zijn werk na de Tweede Wereldoorlog met behulp van tienduizenden uren van studenten om berekeningen en optimalisaties uit te voeren in het tijdperk voorafgaand aan de personal computers. In 1940 was hijal begonnen met het leggen van de basis voor zijn werk.

Wat hij met zijn werk zocht was om vooruit te gaan met de candlestick weergaven (Japanse kaars) naar een grafisch systeem met meer informatie. Hosoda gebruikt grafieken op de dagelijkse tijdsperiode, aangezien zijn grootste effectiviteit zich bevindt in een middellange termijn. Toch, net als bij de candlestick technieken, kunnen andere tijdsperioden worden gebruikt, zoals de week, de maand of intraday grafieken, maar met belangrijke verschillen in hun conclusies.

Om deze reden is de Ichimoku swing trading ideaal voor intraday handel in valuta of aandelen. Het is ontworpen om te winnen in alle trends, zowel bullish als bearish en om te functioneren als een wereldwijde strategie.

Ten slotte moeten we benadrukken dat swing trading in de VS wordt gebruikt door veel gekwalificeerde beleggers via robots voor High Frequency Trading. Tegenwoordig is het ook mogelijk om het op deze manier in Spanje te doen via de automatische handelssystemen.

Gerelateerde artikelen

Copy Trading: Een beginnersgids
In de afgelopen jaren heeft een van de snelst groeiende nieuwe handelsvormen sociale handel, ook bekend als copy trading, aan populariteit gewonnen. Maar wat houdt deze praktijk in? Is het betrouwbaar? En zo ja, hoe kan ik eraan beginnen? In di...