Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

XTB analyse Nederland: Kosten, gebruik en veiligheid

In deze analysef van XTB gaan we de meest relevante aspecten van de broker bekijken, zoals de regulering, commissies, producten, platforms en nog veel meer.

XTB is al vele jaren een van de toonaangevende online brokers wereldwijd vanwege de kenmerken die we hieronder zullen zien, maar zijn klantenbestand is sterk gegroeid sinds de lancering van het aanbod om te handelen in aandelen en ETF’s zonder commissies.

XTB

XTB: Wat is het en hoe werkt het?

XTB werd opgericht in 2002 in Warschau en vandaag de dag heeft het meer dan 840.000 klanten. Het wordt gecontroleerd door de FCA (GB) en is sinds 2016 beursgenoteerd als X Trade Brokers, dus zijn resultaten zijn openbaar en iedereen heeft er toegang toe.

Niet alleen in Polen, waar ze hun hoofdkantoor hebben, zijn ze marktleider, ze hebben ook kantoren in 13 landen inclusief Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en meer.

In 2018 lanceerde het zijn aanbod van aandelen en ETF’s en vanaf 5 oktober 2020 heeft dit aanbod van aandelen en ETF’s een commissie van 0% voor koop-verkoop, later in het commissiegedeelte zullen we dit zien.

Maar bovendien, democratiseerde het nog meer zijn investeringscatalogus, door toegang te geven tot wat bekend staat als investeren in gefractioneerde aandelen, vanaf een minimumbedrag van 10 euro.

Desondanks is het geen broker die 100% op beginners is gericht, hoewel veel mensen beginnen te investeren via hen en zeer tevreden zijn. Echter, de handelaren van gemiddeld en gevorderd niveau zijn zeer tevreden vanwege hun brede scala aan markten en activa waarin ze blootstelling kunnen krijgen.

Om te zien of het de juiste oplossing is voor het beheer van uw activa, laat me u onze XTB review aanbieden en u vertellen wanneer u het moet gebruiken.

Belangrijkste kenmerken van XTB

Voordat we een diepgaande analyse maken, laten we XTB bekijken in een paar sleutelideeën.

 • 🏆 Regulatie: FCA (VK), KNF(Polen), voldoet aan normen AFM
 • 🔒 Garantiefonds: Tot 100.000 euro
 • 💼 Financiële activa: Aandelen, ETFs (gefractioneerd of niet) en rentegevende saldorekening.
 • 🌐 Markten: Toegang tot 16 wereldbeurzen
 • 💻 Soorten rekeningen: 1; Standaard
 • 💲Commissies:
  • Aandelen en ETFs vanaf 0 euro.
  • Derivaten: Raadpleeg spreads
 • 💰 Minimale storting: 0 €
 • 📈 Platform: Eigen, xStation 5 en XTB App
 • 📧 Contact:
 • 🌟Uitgelicht product: Rentegevende saldorekening in dollars tegen 5%

Open een rekening bij XTB en geniet van een rendement van 5% gedurende 90 dagen

Is XTB veilig? | Regulatie en garanties

Ten eerste, is XTB is geautoriseerd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FCA), het toporgaan voor financiële regelgeving in het Verenigd Koninkrijk. Ook voldoet XTB aan de normen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de regelgevende instantie voor financiële markten in Nederland.

Aan de andere kant, de broker is ook gereguleerd door de Polish Financial Supervision Authority (KNF) van Polen voor verschillende van de Europese landen waarin het opereert, zoals te zien is in de volgende afbeelding.

XTB is gereguleerd door de KNF van Polen

Is XTB betrouwbaar? | Garantiefonds van XTB

XTB hecht veel belang aan de bescherming van de activa van de klanten die op de rekeningen van de broker zijn gestort. Zozeer zelfs, dat de fondsen van de klanten zijn gestort in een Duitse bank in verschillende gescheiden rekeningen, die uiteraard voldoen aan de regelgeving van het Duitse Depositogarantiefonds (“EdB”).

Alles bij elkaar, het geld dat op de broker is gestort (maar niet geïnvesteerd), is verzekerd tot een maximum van 100.000 euro per rekening en klant.

In feite is elke XTB-rekening gekoppeld aan een bankrekening van JP Morgan SE, die onder de Duitse wetgeving opereert, geautoriseerd en gecontroleerd door de BaFin, de Centrale Bank van Duitsland en de ECB.

Belangrijkste financiële activa van XTB

XTB heeft zijn productaanbod uitgebreid tot het verschillende financiële instrumenten, aanbiedt, waaronder:

 • Aandelen en fractionele aandelen: +3.000 in 16 aandelenmarkten
 • ETF’s: +300, waarin je kunt investeren vanaf 1 euro.

Aandelen (ook gefractioneerd):

XTB biedt meer dan 3.000 aandelen die genoteerd staan op de 16 belangrijkste markten ter wereld, met name de belangrijkste markten in Europa en de VS.

Aan de andere kant, XTB biedt de mogelijkheid om meer dan 850 gefractioneerde aandelen te kopen vanaf een minimale investering van 10 euro. Dit is een interessante optie om te investeren in dure bedrijven, waarvan de waardering boven de 400 of 500 euro/ aandeel ligt.

XTB app

Bovendien, de mogelijkheid om te investeren in gefractioneerde aandelen stelt je ook in staat om dividenden te ontvangen proportioneel aan het aantal gekochte fracties.

En natuurlijk, zoals gebruikelijk bij XTB, zijn de commissies voor het kopen van gefractioneerde aandelen 0€.

ETF’s

Het heeft ook ongeveer 300 ETF’s en je kunt erin investeren vanuit één account.

En net als bij gefractioneerde aandelen, stelt XTB je ook in staat om te investeren in meer dan 125 gefractioneerde ETF’s.

XTB’s rente-inkomstenrekening

Sinds november 2023 voegt XTB zich bij het aanbod van brokers die hun beloningsprogramma voor niet-geïnvesteerd kapitaal lanceren, voor hun klanten.

XTB's rente-inkomstenrekening

In dit geval is hun beloningsplan voor alle klanten, zonder dat ze iets hoeven te doen (zelfs geen rapport invullen). Er is echter een belangrijk onderscheid tussen hun nieuwe en oude klanten. Laten we het bekijken:

 • Nieuwe klanten (Degenen die minder dan 90 dagen geleden een rekening hebben geopend)
  • Euro’s: 3,8% per jaar
  • Dollars: 5% per jaar
 • Oude klanten (Degenen die meer dan 90 dagen geleden een rekening hebben geopend)
  • Euro’s: 2% per jaar
  • Dollars: 2,5% per jaar

De rente wordt uitbetaald tijdens de eerste vijf werkdagen van elke maand. Maar als je halverwege de maand geld wilt opnemen, is er absoluut geen probleem, aangezien de berekening dagelijks wordt gemaakt.

Investeringsplannen

Aan de andere kant is een ander vrij innovatief product de spaartool waarmee je je eigen investeringsplan met XTB kunt maken, volgens jouw voorkeuren.

Op deze manier stelt elk investeringsplan je in staat om tot 9 ETF’s toe te voegen – je kiest als belegger de weging die je optimaal acht -, terwijl je per rekening tot 9 verschillende plannen kunt toevoegen.

xtb Investeringsplannen

En natuurlijk, met betrekking tot de commissies, blijft hetzelfde beleid van €0 per transactie van toepassing op de aandelen en ETF’s (zolang je de maandelijkse operationele limiet van €100.000 niet overschrijdt).

Alles bij elkaar, combineert het ETF’s van verschillende soorten activa om de volatiliteit van blootstelling aan elk van hen afzonderlijk te verminderen, en streeft het ernaar om een verstandig investeringsplan op te stellen voor elk type scenario, inclusief activa zoals obligaties, grondstoffen (goud), small caps of de belangrijkste indexen (SP500, Nasdaq, DAX…).

Op welke markt kun je handelen met XTB?

Wat betreft de aandelenmarkten – zoals we al hebben besproken – zijn er 16 van de belangrijkste markten ter wereld beschikbaar, namelijk Duitsland, België, Tsjechië, Denemarken, Spanje, Verenigde Staten, Finland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Nederland, Polen, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Hun onderscheidende kenmerk ten opzichte van andere brokers is de toegang tot de Noorse en Poolse markt.

En ze gebruiken de belangrijkste financiële instellingen ter wereld als uitvoeringsplaats voor hun orders.

Soorten XTB Accounts: Standaard.

Ze bieden één soort account aan: Standaard.

Dit type account is bedoeld voor kleinhandelsbeleggers evenals voor onervaren mensen die niet over aanzienlijk kapitaal beschikken. Desalniettemin is het van toepassing op elke belegger, zelfs als je zou investeren met grote vermogens. In de volgende punten zijn de belangrijkste kenmerken:

 • Type uitvoering: Onmiddellijk/Markt.
 • Real-time koersen: Gratis toegang
 • Instrumenten: +3.000 aandelen en 300 ETF’s
 • Minimale spread (bijv. EUR/USD): 0,00008
 • Bescherming tegen negatief saldo: Ja
 • Minimale order: 0,01 lot*
 • Accountonderhoud: Gratis (1 minimale operatie/jaar, anders 10€/maand commissie)
 • Geldopnames: Gratis (ongeacht het bedrag)
 • Commissies voor contante aandelen: 0% voor maandelijkse volumes tot 100.000€
 • Minimale storting: 0€

XTB Pro Account

In het verleden bood XTB een tweede account aan voor meer ervaren beleggers met een groter kapitaal. In feite was er een minimum van 300.000 euro nodig om toegang te krijgen, echter, deze optie is niet langer beschikbaar.

XTB DEMO Account

Op dezelfde manier bood XTB een demo-account aan, bruikbaar en gratis voor 30 dagen vanaf het moment dat je je registreert.

Echter, ze bieden deze service niet langer aan in hun catalogus.

Hoe open je een XTB-account in Nederland in 5 stappen?

Het proces van het openen van een account bij XTB is volledig digitaal en gemakkelijk. Het duurt niet langer dan 10 minuten.

De stappen om een XTB-account te openen:

 1. Ga naar de website van XTB of download de mobiele applicatie xStation.
 2. Voer je e-mailadres en land van verblijf in.
 3. Voeg je persoonlijke gegevens toe, vooral degenen die je vraagt.
 4. Selecteer het handelsplatform. In eerste instantie kun je de Demo Account kiezen, maar het zal altijd nodig zijn om je toekomstige keuze te selecteren, zodat je er na 30 dagen mee verder kunt gaan.
 5. Activeer je account door je identiteit en adres te verifiëren.

Tarieven en commissies van XTB

De belangrijkste aantrekkingskracht van de commissies van XTB was dat de bewaar-, onderhouds- en dividendkosten zijn vrijgesteld, dus voor degenen die op zoek zijn naar een portefeuille op zoek naar inkomsten is het een van de ideale tussenpersonen daarvoor.

Precies daarom zou XTB kunnen worden beschouwd als onderdeel van de groep van nieuwe brokers zonder commissies.

Dit maakt het een van de meest concurrerende brokers wereldwijd op het gebied van tarieven en commissies.

Laten we het nader bekijken

Commissies op aandelen en ETF’s ter plaatse

Wat betreft hun commissies voor de aankoop-verkoop van aandelen en ETF’s ter plaatse, deze zijn 0% voor een operatie met volumes niet hoger dan 100.000€, en dit alles met behoud van de bewaar-, onderhouds- en dividendkosten vrijgesteld. Als de volumes de 100.000€ overschrijden, wordt een commissie van 0,2% in rekening gebracht met een minimumtarief van 10€.

 • Aandelen (en fractionele aandelen):
  • Operatie minder dan 100.000 euro: 0 euro
  • Operatie meer dan 100.000 euro: 0,2% (minimaal 10 euro)
 • ETF’s (en fractionele ETF’s):
  • Operatie minder dan 100.000 euro: 0 euro
  • Operatie meer dan 100.000 euro: 0,2% (minimaal 10 euro)

Desalniettemin moeten deze comfortabele tarieven worden toegepast op de belastingen op beursinvesteringen, die uiteraard aan de klanten worden doorberekend. Bijvoorbeeld:

 • Acties van Frankrijk – 0,3% van de operatie
 • Acties van de VS – 0,0022% van de operatie

Minimale storting en inkomende en uitgaande commissies van XTB

Ten slotte gaan we een reeks niet-commerciële commissies verzamelen die ook van groot belang zijn.

CommissiesStandaard account
Account opening0€
Minimale storting0€
Kapitaal inbrengGeen limiet
InactiviteitGratis of tot 10€*
Bewaring0€
Valuta omrekening0,5%
Commissie voor opname
(ongeacht het bedrag)
0€

Met betrekking tot de inactiviteitscommissie, is deze gratis als regel, maar er wordt een commissie van 10€ in rekening gebracht als beide voorwaarden tegelijkertijd worden vervuld:

 • Er is geen enkele operatie in de laatste 365 dagen
 • Er is geen geldinbreng in de laatste 90 dagen

En wat betreft de bewaarcommissie is niet-bestaand voor kapitalen kleiner dan 250.000€, boven dit bedrag wordt een jaarlijkse vergoeding van 0,2% betaald

In ieder geval, als je op zoek bent naar meer informatie over hun tarieven, hier is een document waarin xtb al hun commissies verzamelt.

XTB Platforms: xStation 5 en xStation Mobile

XTB biedt twee eigen platforms: xStation 5 en XTB App Deze platforms zijn zeer gebruiksvriendelijk, intuïtief en met een hoge uitvoeringssnelheid.

xStation 5

Dit platform biedt een grotere snelheid bij het uitvoeren van orders, iets dat zeer gewaardeerd wordt door korte termijn handelaren (scalpers, day traders).

xStation 5

Het kan zowel met Windows als met iOS worden gebruikt, via de webversie of met de mobiele telefoon apps.

Het is gratis en bevat nieuws, analyses en training.

Misschien is het enige nadeel dat het niet de eenvoudigste is om te gebruiken, en het vereist enige tijd om er aan te wennen

XTB App

Met de XTB App, kunnen handelaren toegang krijgen tot hun account en transacties uitvoeren vanaf elke locatie en op elk moment via hun mobiele apparaten.

XTB app

Het platform biedt een breed scala aan functies, zoals geavanceerde grafieken, een ruime keuze aan instrumenten, realtime nieuws en prijsmeldingen.

De XTB App is gratis te downloaden in de Apple App Store en op Google Play voor Android-apparaten.

Klantenservice bij XTB

De klantenservice is een van de meest gewaardeerde, met 24 uur per dag ondersteuning in het Engels van maandag tot vrijdag en kan op de volgende manieren worden bereikt:

XTB Trainingen

Een van de aspecten waar XTB het meest in uitblinkt, is hun voortdurende aanbod van klantentraining. Ze hebben een academie met vier niveaus voor de verschillende profielen van hun klanten, basis, intermediair, expert en premium.

Daarnaast bieden ze live seminars, marktnieuws en hebben ze een grote groep analisten om alle voorgaande trainingen aan te vullen.

Ze bieden 18 uur online training en 30 analyses per week, evenals meer dan 100 lessen van verschillende niveaus op de website.

Is XTB voor beginners of voor experts

Het antwoord is voor beide, laten we zien waarom ik dit zeg

Ideale broker voor beginners

XTB is een relatief eenvoudig te gebruiken online broker, zelfs een beginnende handelaar zou er snel mee vertrouwd raken. Maar dat betekent niet dat het de meest intuïtieve op de markt is.

Toch is handelen met het XTB xStation-platform echt gemakkelijk: je hoeft alleen maar een waarde in de zoekmachine te zoeken, deze te kiezen en de positie te openen.

Een ander voordeel dat ons bijzonder aantrekkelijk leek, zijn de opleidingstools, die bijna ongeëvenaard zijn. XTB biedt een academie voor alle markten die het aanbiedt, inclusief technische en fundamentele analyse, risicobeheer, en een les over hoe je het meeste uit xStation kunt halen… die zich aanpast aan het vaardigheidsniveau van de belegger, waardoor je kunt kiezen tussen basis, gemiddeld, expert en premium.

Hun Marktanalyse service is ook fascinerend, omdat het de meest recente marktnieuws en de economische kalender toont waarin de belangrijkste economische en financiële gebeurtenissen worden benadrukt. Dit is iets belangrijks om in gedachten te houden, aangezien deze gebeurtenissen de markten kunnen bewegen en prijsschommelingen kunnen veroorzaken, maar het hebben van een tool die dit toont maakt het veel gemakkelijker.

Ideale broker voor experts

XTB is een goede broker voor ervaren handelaren. De lage commissies onderscheiden XTB van de concurrentie en maken het ideaal voor mensen die veel transacties doen.

XTB biedt xStation 5 en zijn App (XTB App) als handelsplatformen xStation 5 als handelsplatformen.

Ze zijn eenvoudig te gebruiken en kunnen zowel door beginners als door experts worden gebruikt. Deze laatsten zullen er meer uit halen omdat ze beter gebruik zullen maken van de technische analyse tools die ze bieden.

Bovendien kunnen ze worden aangepast om onze favoriete activa en indicatoren te tonen.

Net als beginners, zullen ervaren handelaren de opleiding van XTB waarderen. Dit curriculum dekt een breed scala aan onderwerpen en kan worden aangepast aan de eisen van alle gebruikers, dus je kunt altijd iets nieuws leren!

Gebruikersmeningen over XTB

De meningen over XTB zijn de afgelopen jaren sterk veranderd. De inzet voor opleiding en een groep gerenommeerde analisten; evenals het aanbod van aandelen en ETF’s zonder commissies hebben hen tot een van de favoriete brokers van beleggers in Europa gemaakt, en het bevindt zich onder de 5 grootste Europese brokers op de markt qua aantal actieve klanten.

Een van de populairste sites waar mensen recensies schrijven en verschillende diensten beoordelen is Trustpilot.com. Op deze website kunnen we verschillende meningen over XTB vinden. Over het algemeen zien we dat de mening over deze broker goed is.

We benadrukken dat XTB een zeer hoog aantal recensies heeft, meer dan 1000, waarvan 60% het als uitstekend beschouwt, met een gemiddelde score van 4 sterren (uit 5), die het afgelopen jaar is blijven stijgen, als gevolg van hun inzet voor benaderbaarheid en educatieve acties voor hun publiek.

Gebruikersmeningen over XTB

Aan de andere kant, als we kijken naar de algemene mening van XTB gebruikers in de app-versie van Google Play, zien we overeenkomsten met wat er op Trustpillot wordt getoond. Opnieuw zien we een gemiddelde score van 4,1 sterren (uit 5), maar in dit geval, voor een totaal van meer dan 50.000 meningen.

Gebruikersmeningen over XTB

Onze mening over XTB: Review 2024

XTB wordt gereguleerd door verschillende financiële autoriteiten over de hele wereld.

De meningen over XTB zijn sterk veranderd en ten goede in de afgelopen jaren, en dit is voornamelijk te danken aan hun evolutie van een CFDs broker gericht op puur handelen, naar een broker voor beleggers met breedband, waar value, traders, dividenden of growth passen…

Aan de andere kant, niet minder opmerkelijk is de toewijding van XTB aan financiële educatie, waar een groep gerenommeerde analisten voortdurend allerlei acties aanbieden, van webinars via hun YouTube-kanaal – je kunt je ook inschrijven voor deze op Rankia-, tot investeringsgidsen, zoals degenen die we in dit artikel bespreken.

Naar onze mening is XTB een geweldige broker die een breed scala aan financiële instrumenten biedt, waarbij vooral hun catalogus van meer dan 3.000 echte aandelen en meer dan 300 ETF’s opvalt, met de optie van fractionele investering vanaf 10 euro (1 euro in het geval van ETF’s). De Poolse broker kan zich aanpassen aan verschillende beleggingsprofielen.

Bovendien is deze catalogus van aandelen en ETF’s commissievrij, wat het een van de favoriete brokers van Europa voor de beleggingsgemeenschap heeft gemaakt, en het is nu een van de 5 beste Europese brokers in termen van aantal actieve klanten.

Desalniettemin is hun platform gemakkelijk te gebruiken, maar als je een beginner bent, is het misschien niet het gemakkelijkste op de markt.

Ten slotte zijn een van de nadelen van XTB de wisselkoerskosten die hoog kunnen zijn in vergelijking met andere brokers, aangezien ze 0,5% bedragen over het geïnvesteerde bedrag.

Voor- en nadelen van XTB

Samenvattend kunnen we deze review afsluiten door de voor- en nadelen van het gebruik van deze broker te bepalen, die hieronder worden beschreven:

VoordelenNadelen
Lokale toezicht door regelgevende instanties in alle landen waar het aanwezig is.Niet toestaat integratie met professionele handelsplatformen zoals Tradingview of ProRealTime
Rente-inkomstenrekening vanaf 2% (in euro’s), tot 5% (in dollars)❌ Zijn commissie voor valutawissel is 0,5%, relatief hoog.
0% commissie op aandelen en ETF’s
Beleggen zeer toegankelijk vanaf 10 euro, dankzij hun nieuwe product, de fractionele aandelen.
✅ Bekroond bij de Rankia Awards met de Beste Klantenservice in 2023
Opleiding van hoge waarde en team van gespecialiseerde analisten
Makelaar gericht op alle soorten beleggersprofielen; van de puurste handelaar tot waarde.

Uiteindelijk, kende je deze nieuwe facet waar de Poolse makelaar al jaren naar toe werkt?, Wat vind je ervan?, Je kunt ons je meningen over XTB achterlaten in de reacties. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om het mij te vragen.

XTB FAQS

Wie reguleert XTB?

Het heeft verschillende regelgevers, waaronder de FCA (Financial Conduct Authority) van Londen, en de KNF van Polen. Ook voldoet XTB aan de normen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de regelgevende instantie voor financiële markten in Nederland.

Hoeveel gebruikers heeft XTB?

In 2024 heeft XTB meer dan 840.000 actieve accounts.

Hoe goed is XTB?

XTB is een 100% veilige makelaar, en we kunnen verzekeren dat het geen oplichterij is om drie redenen:
– Het wordt gereguleerd door de financiële toezichthouders van verschillende landen FCA (Verenigd Koninkrijk), KNF (Polen).
– Het heeft een garantiefonds tot 100.000€ voor Europese beleggers, in geval van faillissement.
– Het is beursgenoteerd, wat een extra veiligheid biedt.

Gerelateerde artikelen

Beste Forex Brokers voor Nederland
De forexmarkt is de meest liquide markt ter wereld, aangezien er gemiddeld zo'n 6,6 biljoen dollar per dag wordt verhandeld. Het is waar dat deze markt gedomineerd wordt door institutionele beleggers, maar toch zijn er veel traders die deze markt ...