Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Hoe te investeren in de Nasdaq?

Nasdaq closing bell veterans day 2019

Het is mogelijk om op een eenvoudige manier te investeren in Nasdaq, zowel in de algemene markt (via een index) als in individuele aandelen. Je hoeft alleen maar een keuze te maken die het beste bij je behoeften past en een account bij een broker te openen.

Nasdaq is de naam van een financiële markt en het wordt meestal geassocieerd met technologie. Waarom technologie? Wat zijn de voordelen hiervan? En hoe is het mogelijk om in deze markt te investeren? Deze vragen gaan we hieronder beantwoorden.

Wat is de Nasdaq?

De Nasdaq is een effectenbeurs die in 1971 werd opgericht als een alternatief voor de New York Stock Exchange (NYSE). In eerste instantie werd het opgericht om aandelen van snelgroeiende technologiebedrijven te verhandelen.

Op de Nasdaq worden aandelen elektronisch verhandeld op een verscheidenheid aan platforms. Beleggers kunnen aandelen direct op de markt kopen en verkopen, zonder een tussenpersoon. De Nasdaq biedt ook marktinformatiediensten en handelshulpmiddelen aan.

Koers Nasdaq

Het is een van de grootste en populairste effectenbeurzen ter wereld, waardoor het een dynamische en opwindende aandelenmarkt is.

Korte geschiedenis van de Nasdaq

Laten we een kort overzicht bekijken van de evolutie van de Nasdaq vanaf de oprichting in het midden van de twintigste eeuw tot nu:

 • 1960: De SEC vraagt NASD om de OTC-markt (over the counter) in de Verenigde Staten te reguleren.
 • 1971: NASD automatiseert de markt en creëert de Nasdaq.
 • 1975: Nasdaq ontwikkelt noteringsnormen en scheidt de aandelen van sterkere bedrijven van de OTC.
 • 1982: De krachtigste bedrijven van de Nasdaq scheiden zich af en creëren de Nasdaq National Market.
 • 1991: De aandelen van de Nasdaq worden erkend als gelijkwaardig aan die genoteerd op de AMEX of de NYSE.
 • 1995-2000: Dotcom-bubbel, periode van snelle groei van technologie- en internetbedrijven op de Nasdaq. Gedurende deze tijd groeide de Nasdaq met meer dan 400% en bereikte zijn hoogtepunt in maart 2000.
 • 2000-2002: Dotcom-crash, wat ertoe leidde dat de Nasdaq meer dan 70% van zijn waarde verloor tot oktober 2002.
 • 2020-2022: Covid-bubbel, wat leidde tot een toename in de waardering van technologiebedrijven op de Nasdaq vanwege de grotere afhankelijkheid van technologie voor thuiswerken en online onderwijs. Gedurende deze tijd groeide de Nasdaq met meer dan 65% en bereikte zijn hoogtepunt in november 2021.
 • 2021-2023 Einde van de Covid-bubbel: De Nasdaq leed een aanzienlijke terugval als gevolg van spanningen over inflatie en stijgende rentetarieven. Van februari 2021 tot 2023 verloor de Nasdaq tot 35%.

Tegenwoordig wordt de Nasdaq beheerd door het bedrijf Nasdaq Stock Market en is het de markt waar voornamelijk technologisch vooruitstrevende bedrijven zoals Microsoft en Intel worden verhandeld.

De indices van de Nasdaq

Zoals we eerder hebben opgemerkt, investeren in een index is als investeren in de hele markt. In dit geval is bij het investeren in een Nasdaq-index een mandje van aandelen samengesteld uit een reeks van de meest representatieve bedrijven van de Nasdaq.

De Nasdaq-beursindices zijn als volgt:

Nasdaq 100

De Nasdaq 100 is een beursindex die de 100 grootste technologiebedrijven van de Nasdaq Stock Market omvat (in werkelijkheid zijn er 103, aangezien 3 van de bedrijven die het vormen twee soorten aandelen uitgeven). Deze bedrijven worden geselecteerd op basis van hun marktkapitalisatie, inkomsten, operationele winstgevendheid en liquiditeit. We kunnen zeggen dat deze index de prestaties van de 100 grootste bedrijven van de Nasdaq elke dag meet.

Koers Nasdaq 100

 

Nasdaq Composite

De Nasdaq Composite is een andere beursindex dan de conventionele Nasdaq 100 die de prestaties meet van de aandelen van duizenden bedrijven genoteerd in de Verenigde Staten.

Natuurlijk kan het een variabel aantal bedrijven bevatten, aangezien deze index voortdurend wordt aangepast om de huidige lijst van alle bedrijven die op de Nasdaq-markt worden verhandeld te weerspiegelen. Vanaf maart 2023 omvat de Nasdaq Composite meer dan 3.400 bedrijven die op die markt worden verhandeld, waardoor het een van de breedste beursindices ter wereld is.

Koers Nasdaq Composite

Nasdaq Biotechnology

De Nasdaq Biotechnology is een van de belangrijkste indices van de Nasdaq. Het bestaat uit de belangrijkste aandelen van de biotechnologiesector en de totale marktkapitalisatie overtreft de twee biljoen dollar. Deze bedrijven variëren van farmaceutische biotechnologiebedrijven tot voedselbiotechnologiebedrijven.

Beleggers gebruiken de index om de prestaties van de biotechnologiesector te meten. Dit helpt ons om trends te identificeren, investeringsmogelijkheden te ontdekken en potentiële risico’s beter te begrijpen.

Koers Nasdaq Biotechnology

Nasdaq Financieel

Er bestaat geen specifieke aandelenindex genaamd “Nasdaq Financieel”. Echter, de Nasdaq-markt heeft verschillende aandelenindices die zich richten op specifieke bedrijven binnen de financiële sector.

Bijvoorbeeld, de Nasdaq Financial-100 Index (NQIXF) is een index die de 100 grootste financiële bedrijven omvat die genoteerd staan op de Nasdaq-markt. Deze bedrijven kunnen behoren tot verschillende subindustrieën in de financiële sector, zoals banken, verzekeraars, beleggingsdiensten, beleggingsfondsen, enzovoort.

Er is ook de Nasdaq Bank Index (NQBKX), die bedrijven omvat die zich voornamelijk bezighouden met bankieren, en de Nasdaq Insurance Index (NQKIX), die bedrijven omvat die zich voornamelijk bezighouden met de verzekeringssector.

Samengevat, de Nasdaq-markt heeft verschillende beursindices die zich richten op bedrijven in de financiële sector.

Hoe te investeren in Nasdaq?

De Nasdaq is een van de belangrijkste aandelenmarkten ter wereld. Het staat bekend om voornamelijk te handelen in elektronische assets, wat zorgt voor meer transparantie en een hogere liquiditeit.

Het biedt een verscheidenheid aan financiële producten, waaronder aandelen, obligaties, derivaten, ETF’s, beleggingsfondsen, opties en andere financiële instrumenten. De aandelen worden online verhandeld en kunnen in realtime worden gekocht en verkocht.

De beste manier om te investeren in de Nasdaq is via ETF’s die de prestaties van een specifieke beursindex repliceren, zoals de Nasdaq Composite Index. Dit betekent dat beleggers aandelen van de belangrijkste beursindices kunnen kopen en verkopen zonder de noodzaak om individuele aandelen te kopen en te verkopen.

Stock picking of aandelen kopen van de Nasdaq

De eerste stap om aandelen te kopen op de Nasdaq is het kiezen van het aandeel -of de bedrijfsobligatie-. Dit staat bekend als stock picking of aandelenselectie.

Om een goede selectie van aandelen te maken, is het belangrijk om een passend onderzoek te doen naar de bedrijven die aandelen aanbieden op de Nasdaq. De volgende stap is om een account te openen bij een betrouwbare broker. Daarna hoef je alleen maar geld te storten die je zullen helpen om je investering te financieren en je bent klaar om aandelen te kopen.

Hier is een selectie van enkele van de beste brokers om Nasdaq-aandelen te kopen:

BrokerRegulatieCommissies
eToroEuropees (CySEC)Zonder commissies
Saxo Bank (oude BinckBank)Europees (AFM/DFSA)0,10%-0,15% (min €3 // €8)
Interactive BrokersAmerikaans (SEC)Aandelen en ETFs 0 USD
DEGIROEuropees (AFM/BaFin)Zonder commissies*

Enkele voorbeelden van bedrijven die genoteerd staan op de Nasdaq-markt (en deel uitmaken van de Nasdaq 100) kunnen zijn:

 • Software: Microsoft, SAP, Oracle, IBM, Symantec, etc.
 • Hardware: Apple, Samsung.
 • Internet: Facebook, Google.
 • Semiconductors: Intel, Qualcomm, Infineon Technologies.
 • E-commerce: Amazon, Paypal.
 • Biotechnologie: illumina, Gilead Sciences.

Aan de andere kant, door middel van individuele aandelen, is het ook mogelijk om te investeren in Nasdaq en niet zo blootgesteld te zijn aan de technologiesector. Op deze markt zijn andere soorten bedrijven genoteerd, veel van hen maken ook deel uit van de Nasdaq 100-index:

 • Voeding: PepsiCo, Monster Beverage.
 • Farmaceutica: Mylan, Alexion Pharmaceuticals, Celgene.
 • Automotive: Paccar, O’Reilly Auto Parts.
 • Vervoer: American Airlines Group.

Investeren in de Nasdaq via ETF’s

ETF’s kunnen een betere diversificatie van je portfolio bieden. Door te investeren in de Nasdaq via ETF’s, heb je de mogelijkheid om blootstelling te krijgen aan een verscheidenheid aan financiële activa op één plek. Dit betekent dat je het risico van je portfolio kunt verminderen door het te diversifiëren:

Nasdaq ETF’sTickerISIN
iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc)SXRVIE00B53SZB19
Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETFEQQQIE0032077012
First Trust Nasdaq Cybersecurity UCITS ETF AccCBRSIE00BF16M727
Amundi Nasdaq 100 UCITS ETF EUR (C)HNDXLU1681038599

Beleggingsfondsen

Of het nu is om direct te investeren in Nasdaq via zijn index of het creëren van een gediversifieerde portefeuille waarin technologische waarden die op deze markt worden verhandeld, bieden beleggingsfondsen een goed alternatief.

In feite zijn deze beleggingsproducten gecreëerd om de wereld van investeringen dichter bij de gemiddelde spaarder te brengen. Investeren in fondsen is gemakkelijk en je krijgt automatisch een volledige en gediversifieerde portefeuille van waarden.

Er zijn geïndexeerde fondsen die het gedrag van indices repliceren. Dit type beleggingsfondsen kan een goede optie zijn, aangezien ze, door het niet actief beheren van de portefeuille (behalve periodieke herwaarderingen), lagere kosten toepassen.

Op deze manier is het mogelijk om te beleggen in de gehele Nasdaq-markt via een beleggingsfonds dat het gedrag van een van zijn indices volgt.

Beleggen in de Nasdaq via derivaten (futures, opties)

Deze financiële producten bieden blootstelling aan prijsbewegingen van onderliggende activa zonder deze direct te hoeven kopen. Beleggers kunnen profiteren van prijsbewegingen zowel omhoog als omlaag. Je kunt ook profiteren van de hefbomen die deze producten bieden omdat ze je blootstelling aan prijsbewegingen kunnen vergroten zonder al het kapitaal te hoeven gebruiken.

Echter, beleggen in de Nasdaq via derivaten brengt ook enkele risico’s met zich mee. Omdat deze financiële producten zijn gehefboomd, kunnen beleggers meer verliezen dan hun initiële kapitaal als de markt tegen hen beweegt. Bovendien moeten beleggers rekening houden met de bijbehorende kosten, waaronder beheerskosten en uitwisselingscommissies.

MakelaarsDerivatenVeiligheidCommissie
IG MarketsAlle soorten derivatenBaFinVanaf $0.6
DEGIROOpties en futuresAFM/BaFin$0.75 per contract
Interactive BrokersDerivatenICB Vanaf $0,85

Top 10 grootste bedrijven op de Nasdaq

Hier is een lijst van de 10 grootste bedrijven op de Nasdaq op dit moment:

 • Apple (AAPL)
 • Microsoft (MSFT)
 • Amazon (AMZN)
 • Meta (FB)
 • Alphabet (GOOG)
 • Tesla (TSLA)
 • Nvidia (NVDA)
 • PayPal (PYPL)
 • Comcast (CMCSA)
 • Adobe (ADBE)

*Natuurlijk kan deze lijst in de loop van de tijd veranderen

Waarom investeren in Nasdaq?

Groei potentieel

Onderstaand een vergelijking van de Nasdaq in de afgelopen jaren met de SP500 in het zwart. Zoals we kunnen zien is het resultaat van de Nasdaq beter op een termijn van 4 of 5 jaar.

De Nasdaq is een van de belangrijkste aandelenmarkten ter wereld en biedt een breed scala aan investeringsmogelijkheden. Van hightech tot biotechnologie, wat beleggers in staat stelt hun portefeuille maximaal te diversifiëren.

grafiek nasdaq-index

In feite omvat de Nasdaq allerlei technologiebedrijven, en zoals we weten ligt de toekomst van de productiviteit van ontwikkelde landen in technologie; cyberbeveiliging, cloud, kunstmatige intelligentie, etc. Sectoren waarvan de bedrijven op deze index worden verhandeld.

In feite heeft technologie een reële toepassing in elk aspect van ons dagelijks leven. Enkele voorbeelden:

 • Het vervoer (voertuigen die steeds beter uitgerust zijn op het gebied van comfort en veiligheid).
 • De telecommunicatie (sociale netwerken, nieuwe vormen van entertainment en informatie, B2C, B2B, 5G, etc.).
 • De gezondheidszorg (robotica, biotechnologie, etc.).
 • De financiële diensten (elektronisch bankieren, Fintech, robo-adviseurs, Blockchain en cryptocurrencies, etc.).
 • De informatica (domotica, cloud computing, kunstmatige intelligentie, big data, etc.).

Bovendien is het een van de grootste aandelenmarkten ter wereld, met een marktkapitalisatie van meer dan $11 biljoen. Dit betekent dat er veel kapitaal beschikbaar is om te investeren en een grote kans om aanzienlijke rendementen te behalen.

Hoewel sommige analisten en beleggers spreken over de mogelijkheid van het creëren van een bubbel door de groei die deze sector de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, is het een feit dat de winsten die technologiebedrijven boeken en de vooruitgang die ze doorbrengen ervoor zorgen dat de waarde van dit soort bedrijven ook toeneemt.

Sectorale diversificatie

De sectorale differentiatie van de Nasdaq is een van de belangrijkste voordelen van deze technologische index. Door verschillende technologische subsectoren op te nemen, zoals kunstmatige intelligentie, cyberbeveiliging, bankieren en verzekeringen, biedt de Nasdaq een volledig beeld van de prestaties van de technologiesector en de gerelateerde industrieën.

Een van de belangrijkste voordelen van deze sectorale diversificatie is dat het beleggers een grotere verscheidenheid aan beleggingsopties biedt. Hoewel de index zich richt op technologie, heeft elke subsector zijn eigen dynamiek, wat betekent dat beleggers kunnen kiezen waar ze willen beleggen op basis van hun eigen behoeften en doelstellingen.

Laten we eens kijken wat de weging van elke sector binnen de index is:

 • Technologie: 52%
 • Discretionaire consumptie: 18%
 • Gezondheid: 9%
 • Industrie: 5,49%
 • Financieel: 4,13%
 • Telecommunicatie: 3,62%
 • Basisconsumptie: 3,33%
 • Overig: Minder dan 5%
Weging per sector van de Nasdaq

Veiligheid

De Nasdaq biedt veiligheid aan beleggers omdat het gereguleerd wordt door de SEC. Dit betekent dat alle activiteiten op de markt onder toezicht staan van deze instantie.

In feite stelt de SEC-regulering hoge normen voor transparantie en openbaarmaking voor bedrijven die genoteerd zijn op de Nasdaq. Dit betekent dat bedrijven verplicht zijn om nauwkeurige en volledige financiële rapporten in te dienen, evenals om te voldoen aan de normen voor tijdige en correcte informatieverschaffing.

Liquiditeit

Het is een van de meest liquide markten ter wereld, waardoor beleggers gemakkelijker aandelen kunnen kopen en verkopen zonder te lang te hoeven wachten.

Om een idee te geven, op een normale dag, zoals uitgelegd op de website van Nasdaq zelf, kunnen meer dan 5 miljard aandelen en 200 miljard dollar worden verhandeld. We kunnen dus stellen dat als we bereid zijn om te beleggen in elk bedrijf of ETF op de Nasdaq, het gemakkelijk en snel zal zijn om een tegenpartij te vinden.

Toegankelijkheid

Vrijwel vanaf elke broker en tegen zeer concurrerende prijzen, kunnen beleggers sne aandelen kopen en verkopen zonder zich zorgen te hoeven maken over complexere procedures.

In feite is het in dit opzicht gebruikelijk dat er al brokers zijn die het mogelijk maken om Amerikaanse aandelen zonder commissie te kopen. In veel gevallen rekenen ze commissies voor het beleggen in Europese of Aziatische markten, maar niet de Amerikaanse markt, waardoor de gemakkelijke toegang tot beleggen in de Nasdaq ook een van zijn belangrijkste voordelen is.

Feestdagen op de Nasdaq

Hier is de handelskalender van de Nasdaq, of anders gezegd, de dagen waarop de Nasdaq-markt gesloten is:

 • 16 januari – Martin Luther King Jr. Dag
 • 20 februari – Presidentendag.
 • 7 april – “Good Friday” (Goede Vrijdag).
 • 29 mei – “Memorial day” (Herdenkingsdag).
 • 19 juni – “Juneteenth” (Dag van het einde van de slavernij in de VS).
 • 3 juli – Onafhankelijkheidsdag.
 • 4 september – “Labor Day” (Dag van de Arbeid).
 • 23 november – “Thanksgiving day” (Thanksgiving).
 • 25 december – 25 december Kerstdag.

Tabel van voor- en nadelen van beleggen in de Nasdaq

Ten slotte, laten we de voordelen en nadelen van blootstelling aan de Nasdaq bekijken:

Voordelen van beleggen in de NasdaqNadelen van beleggen in de Nasdaq
✅ Beleggingsaanbod: Aandelen, ETF’s, Obligaties…❌ Relatief hoge volatiliteit
✅ Uitzonderlijke transparantie❌ Hoger risico
✅ Mogelijkheid van risicokapitaal 
✅ Real-time operaties 
✅ Toegankelijkheid en liquiditeit 

Beleggen brengt risico’s met zich mee om je geld te verliezen

Gerelateerde artikelen