Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

CAC 40: Wat is het?

De CAC 40 is de referentie van de Franse aandelenmarkt en een van de belangrijkste beursindices die er bestaan. Het vertegenwoordigt ongeveer een vijfde van de economie in Europa. Vandaar dat het niet onopgemerkt blijft voor veel beleggers en handelaren.

CAC 40

Naast het dienen als een indicator van de Europese economie, kan de CAC 40 een interessant beleggingsinstrument zijn (het heeft alle ingrediënten, zoals liquiditeit en volatiliteit). Om deze reden tonen we de sleutels om te beleggen in de CAC 40-index.

Wat is de CAC 40?

De CAC 40 staat bekend als de beursindex die de Parijse Beurs vertegenwoordigt, een belangrijke markt in Frankrijk. De naam is afgeleid van de initialen Cotation Assistée en Continu, wat kan worden vertaald als “geassisteerde continue notering”. Het dankt deze naam aan het feit dat het het eerste automatiseringssysteem van de Parijse Beurs was.

Een index biedt een overzicht van de algemene ontwikkeling van de markt die het vertegenwoordigt. De Euronext Parijs markt is cruciaal binnen een van de belangrijkste economieën van Europa, waardoor het van groot belang is voor beleggers.

Net als andere belangrijke beursindices bestaat de CAC 40 uit de meest verhandelde aandelen en de grootste marktkapitalisatie van de betreffende markt. Marktkapitalisatie wordt bepaald door de aandelenprijs te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen (het vertegenwoordigt de totale waarde van een bedrijf als alle aandelen zouden worden gekocht). Deze index omvat de eerste 40 bedrijven (vandaar de naam CAC 40).

De CAC 40-index is een gewogen gemiddelde op basis van de marktkapitalisatie van deze 40 bedrijven. Deze bedrijven worden geselecteerd vanwege hun prominente status en omdat hun prestaties nauwkeurig het algemene marktsentiment weerspiegelen.

Een opvallend kenmerk van de CAC 40 is de hoge mate van internationalisatie van de opgenomen aandelen. Ongeveer 45% van de aandelen van deze bedrijven is in handen van buitenlandse beleggers, zoals Duitsers, Japanners, Amerikanen en Britten. Deze bedrijven zijn meestal multinationals met commerciële en financiële belangen buiten Frankrijk.

Geschiedenis van de CAC 40

Hoewel de naam oorspronkelijk afkomstig is van de initialen Cotation Assistée en Continu, was CAC oorspronkelijk een acroniem voor Compagnie des Agents de Change (bedrijf van wisselagenten of beursmakelaars).

Deze groep, het bedrijf van makelaars, was oorspronkelijk de operator op de Parijse beurs (we spreken over het begin van de 19e eeuw). Echter, de Compagnie des Agents de Change werd onderdeel van de Société des Bourses Françaises na een beursmarkt hervormingswet. Echter, de naam CAC bleef verwijzen naar Cotation Assistée en Continu.

De geboorte van de index wordt toegeschreven aan 31 december 1987 met een waarde van 1000 punten, hoewel het officieel werd geboren op 15 juni 1988 na de beroemde crash van ’87, die belangrijke veranderingen in de beurstransacties markeerde.

Als we naar zijn historische koersgrafiek kijken, zien we dat het zijn hoogtepunt bereikte in het jaar 2000, aangedreven door de “boom” van de zogenaamde “dot com” bedrijven (specifiek op 4 september en op een waarde van 6922,33 punten). Vanaf dit niveau begon een belangrijke daling, tot een minimum in 2003 (2401,15 punten, op 12 maart).

Sinds 1 december 2003 heeft het zwevende beurskapitalisatiesysteem overgenomen, dat wil zeggen, de effecten die daadwerkelijk in omloop zijn en beschikbaar op de markt worden als referentie genomen om de marktkapitalisatie te berekenen (het zogenaamde zwevende kapitaal of free float).

Geschiedenis van de CAC 40
Historische evolutie van de CAC 40-index
(Bron: Pro Real Time)

De CAC 40, gedurende zijn geschiedenis, heeft de bewegingen gereproduceerd die andere belangrijke wereldindices hebben ondergaan, gedreven door de financiële crises en daaropvolgende oplevingen (de laatste scherpe daling was te wijten aan de paniek veroorzaakt door het coronavirus Covid -19).

Welke waarden vormen de CAC 40?

De CAC 40-index bestaat uit bedrijven uit verschillende sectoren. Met een ETF die het repliceert als referentie (we zullen deze instrumenten binnenkort behandelen om in de CAC 40 te investeren), zoals de Amundi CAC 40, kunnen we zien hoe zijn sectorstructuur is gedefinieerd:

  • Industrie: 25,19%.
  • Cyclische consumptie: 22,33%.
  • Gezondheidssector: 11,32%.
  • Financiële diensten: 9,88%.
  • Energie: 7,85%.

Dit zijn de bedrijven die momenteel deel uitmaken van de CAC 40-index:

Air Liquide
Airbus Group
Alstom
ArcelorMittal
Atos
AXA
BNP Paribas
Bouygues
Capgemini
Carrefour
Crédit Agricole
Danone
Dassault Systemes
Engie
EssilorLuxottica
Hermes International
Kering
L’Oréal
Legrand
Louis Vuitton
Michelin
Orange
Pernod Ricard
Publicis Groupe
Renault
Safran
Saint Gobain
Sanofi
Schneider Electric
Société Générale
Stellantis NV
STMicroelectronics
Teleperformance
Thales
Total
Veolia Environnement
Vinci
Vivendi
WFD Unibail Rodamco
Worldline SA

En wat zijn de belangrijkste bedrijven op basis van marktkapitalisatie in de CAC 40-index?

Eind januari 2021, dit zijn de waarden die het meest wegen in de berekening van de CAC 40 en hun marktkapitalisatie:

BedrijfMarktkapitalisatie
Louis Vuitton258.183,38m€
L’Oreal165.886,98m€
Sanofi102.555,84m€
Total96.096,15m€
Hermes Int.92.436,58m€
Schneider Electric71.082,04m€
Airbus Group69.655,98m€
Kering68.009,75m€
Air Liquide62.546,90m€
BNP Paribas53.847,57m€

Hoe werkt de CAC 40?

De CAC 40-index wordt beheerd door de Euronext-groep. Een onafhankelijk comité (Le Conseil Scientifique) maakt de bijbehorende selectie van de bedrijven die het vormen. De indexherzieningen worden per kwartaal uitgevoerd en als criterium voor de selectie van waarden wordt de genoemde marktkapitalisatie (aangepast aan de free float) en de omzet van de aandelen in de afgelopen 12 maanden genomen.

De handelssessies voor de contractering zijn van maandag tot vrijdag, van 09:00 uur tot 17:30 uur. In werkelijkheid, om 08:30 vindt er een openingsveiling plaats, die leidt tot de openingsprijs in de handelssessie. Ook eindigt het met een willekeurige sluiting.

Hoe kan men investeren in de CAC 40?

Voordat we beginnen, als eerste punt om te investeren in de CAC 40, zullen we behandelen welke factoren en gebeurtenissen de grootste impact hebben op de koers.

Zoals bekend is, is de evolutie van een index gerelateerd aan het gedrag van de waarden die deze vormen. Daarom is de CAC 40, met bedrijven die een hoog niveau van internationalisatie hebben en, zoals eerder besproken, gebaseerd op zijn sectorale samenstelling, gevoelig voor de volgende factoren:

  1. Grondstoffen: De olieprijs heeft waarschijnlijk een impact op de CAC 40, gezien het belang van de energiesector in de index en de aanwezigheid van relevante bedrijven in deze markt, zoals Total.
  2. Politieke en economische gebeurtenissen: Hierbij verwijzen we niet alleen naar interne factoren van het land, die logischerwijs een sterke invloed hebben op de aandelenmarkt. Frankrijk is een van de belangrijkste economieën van de Europese Unie en heeft invloedrijke partners, dus gebeurtenissen in Europa hebben ook gevolgen voor de CAC 40.
  3. Beslissingen van de Europese Centrale Bank: Als lid van de eurozone is de index onderhevig aan het monetaire beleid van de ECB. De centrale bank beïnvloedt de kredietomstandigheden, wat van invloed is op de financiering van bedrijven en de uitgaven van consumenten.
  4. Fluctuaties van de EUR: Aangezien de CAC 40 bestaat uit een groot aantal multinationale bedrijven, hebben zowel import als export invloed op de index, en de wisselkoers van de euro beïnvloedt deze variabelen. Bovendien hebben veel bedrijven buitenlandse financiering, waarbij een zwakke euro de export bevordert maar de import schaadt.

Met welke financiële instrumenten kun je beleggen in de CAC 40?

Er zijn financiële instrumenten die het mogelijk maken om te beleggen in een aandelenindex. Van het kopen van aandelen tegen de huidige prijs, in dezelfde verhouding, tot afgeleide activa. We zullen de voor- en nadelen van elk van hen doornemen.

Aankoop van aandelen tegen de huidige prijs

Als je aandelen koopt van bedrijven die genoteerd staan op de CAC 40, in verhouding tot hun gewicht in de index, kun je een mandje samenstellen dat deze index vertegenwoordigt.

Dit is een van de minder risicovolle alternatieven, maar het vereist een aanzienlijk kapitaal om de juiste diversificatie te bereiken. Om te beleggen in aandelen van de CAC, raden we je aan om de commissies van je broker te controleren: als je twijfels hebt, kun je meer lezen over de beste brokers om internationale aandelen te kopen.

Het positieve aspect is dat je dividenden kunt ontvangen van de aandelen in je portefeuille. Natuurlijk is deze strategie vooral zinvol op lange termijn (het zou niet erg verstandig zijn om een volledig mandje van deze aard samen te stellen en dan op korte termijn te verkopen, gezien de commissies die gepaard gaan met het individueel kopen van de waarden).

Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen vormen op zichzelf al gediversifieerde portefeuilles. De belegger koopt slechts aandelen van het fonds, waardoor hij kan deelnemen aan een hele marktindex zonder de noodzaak van een groot kapitaal.

Naast actief beheerde fondsen, waarbij de beheerder probeert de markt te verslaan, zijn er geïndexeerde fondsen (passief beheerd). Deze fondsen repliceren een specifieke index en voeren periodiek de bijbehorende herweging uit om de waarden en wegingen aan te passen.

Een positief aspect van passief beheerde fondsen, zoals geïndexeerde fondsen, is dat hun commissies aanzienlijk lager zijn.

ETF’s

Net zoals het mogelijk is om te beleggen in de CAC 40 via geïndexeerde fondsen, zijn er ook Exchange Traded Funds (ETF’s) beschikbaar. Dit zijn passief beheerde beleggingsfondsen waarvan de aandelen worden verhandeld op een effectenbeurs, vergelijkbaar met de handel in individuele aandelen van bedrijven.

Deze financiële producten zijn veelzijdiger en bieden een flexibelere werking, omdat de aandelen gedurende de handelsdag op elk moment kunnen worden gekocht.

Alle voordelen van transparantie en flexibiliteit van aandelen zijn beschikbaar met ETF’s. Hoewel transparantie inherent is aan beleggingsfondsen, is de prijs van ETF’s op elk moment zichtbaar. Beleggers kunnen limietorders, stoporders, enzovoort plaatsen.

Net als bij traditionele geïndexeerde fondsen streven ETF’s die de CAC 40-index volgen er niet naar deze te overtreffen, maar eerder om er gelijke tred mee te houden. Daarom zijn het producten met lagere kosten, omdat ze geen actief beheer vereisen.

Futures en Financiële opties

Futures en financiële opties zijn derivaten. In dit geval hebben ze de CAC 40 als onderliggende waarde, en het is zelfs mogelijk om te beleggen in individuele waarden die tot deze beursindex behoren via futures en opties.

Deze instrumenten staan bekend om hun financiële hefboomwerking, wat betekent dat het niet nodig is om 100% van het investeringsbedrag te storten. Desalniettemin brengt financiële hefboomwerking ook risico’s met zich mee, en het is essentieel om vertrouwd te zijn met de ins en outs van deze producten om er succesvol mee te handelen, vooral met betrekking tot kapitaal- en risicobeheer.

Een van de voordelen van derivaten is de mogelijkheid om short te gaan, wat betekent dat je het actief verkoopt zonder het in bezit te hebben, met als doel het later terug te kopen en winst te maken bij prijsdalingen. Met andere woorden, de belegger kan een positief rendement behalen bij zowel stijgende als dalende bewegingen.

Andere Europese indices die ook van belang zijn

👉 FTSE 100 – Wat is het en hoe investeer je erin?: Bekend als de toonaangevende Britse index, omvat de 100 belangrijkste bedrijven van het Verenigd Koninkrijk. Ontdek hoe deze index de economische gezondheid van het land en zijn wereldwijde invloed weerspiegelt:

👉 De DAX 40 – Wat is het en hoe investeer je erin?: De toonaangevende index van Duitsland, biedt een venster op de grootste economie van Europa. Verken de geschiedenis, samenstelling en relevantie in de Europese en wereldwijde context:

Gerelateerde artikelen

Wat zijn Waarde Aandelen?
Een waarde-aandeel, bekend in de investeringswereld als "value stock", is de naam die wordt gegeven aan de aandelen van bedrijven die, volgens value investing, een marktprijs hebben die lager is dan hun intrinsieke waarde. Officieel is een waar...